Kreativ

ŠTÍTEK: Národní galerie v Praze

Ilustrační foto.

Děti a studenti mohou do Národní galerie zadarmo

Praha - Děti a mládež do 18 let i studenti do 26 let mohou až do konce roku navštívit expozice Národní galerii (NG) v Praze zdarma. Nulové vstupné se vztahuje na české i zahraniční návštěvníky a platí od letošního dubna do prosince. Ve čtvrtek o tom informovala vedoucí marketingu a komunikace NG Šárka Pleslová a Komerční banka, která vstupenky za mladé uhradí.

Severní krajina z roku 1931.

Soud o obraz Severní krajina pokračuje dál

Benešov – Ani tentokrát nepřineslo hlavní líčení ve věci legalizace kradeného obrazu Toyen, Severní krajina 1931, které se konalo ve středu 18. a ve čtvrtek 19. března u Okresního soudu Benešov nic nového.

Výstava Jakub Schikander

Žena loupající brambory a J. Schikaneder v galerii

Zlín - /POZVÁNKA/ Malířskou cestu jednoho z nejosobitějších českých umělců znázorní výstava, která dnes začíná v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně. Jméno Jakuba Schikanedera (18551924) netřeba moc představovat.

Milan Knížák

Knížákovi žáci se bouří. Nechtějí jeho odchod z pozice vedoucího ateliéru

Praha - Studenti z Ateliéru intermediální tvorby na Akademii výtvarných umění (AVU) se bouří proti tomu, že ho po 25 letech už nepovede Milan Knížák. Bývalý ředitel Národní galerie v Praze neuspěl u konkurzu, který se na místo vedoucího ateliéru v polovině ledna konal. Komise ze tří uchazečů, kteří postoupili do druhého kola, vybrala Milenu Dopitovou. Rektor Tomáš Vaněk ji na místo vedoucí Ateliéru intermediální tvorby I. jmenoval a své rozhodnutí dnes zveřejnil na webu školy.

Fotograf Jan Saudek.

V Brně bude finále Chalupeckého ceny a výstavy Chatrného i Saudků

Brno - Finálová výstava Ceny Jindřicha Chalupeckého aspiruje na jeden z vrcholů roku 2015 v brněnských muzeích a galeriích. Uskuteční se na podzim v Pražákově paláci Moravské galerie, stejně jako vyhlášení laureáta prestižního ocenění pro mladé výtvarníky. Chystají se také velké expozice bratří Saudků, Václava Stratila, Dalibora Chatrného či maďarské nezávislé scény, zjistila ČTK z výstavních plánů.

Daniel Herman

V kultuře se zvýší platy, Herman jmenoval šéfa Národní galerie

Praha - Vyřešit situaci ve vedení Národní galerie v Praze bylo nejhlasitěji zmiňovaným úkolem nově nastupujícího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Po měsících odkladů uvedl v polovině roku do funkce jejího ředitele historika umění Jiřího Fajta a jeho příchod je jednou z nejvýraznějších změn v kulturních institucích v uplynulém roce. Hodně se letos mluvilo o platech v kultuře ve státní sféře a stát vrátil katolické církvi v rámci restitucí vzácná umělecká díla.

Jiří Fajt.

Za zveřejněním údajů je útok hackerů na galerijní síť, tvrdí Fajt

Praha – Za zveřejněním detailů uvažované, avšak později nerealizované smlouvy Národní galerie v Praze a Komerční banky je podle ředitele NG Jiřího Fajta hackerský útok na galerijní počítačovou síť. Ředitel je také přesvědčen o tom, že zveřejnění zmíněných údajů souvisí s personálními změnami, které v NG počátkem prosince učinil. Fajt to uvedl v dopise, který dnes rozeslal zaměstnancům NG.

Gotické oltářní obrazy se do Ústí po opravě vrátí za pět let.

Kostel obrazy půjčí Národní galerii

Ústí nad Labem - Na pět let přijdou Ústečané o vzácné oltářní malby z kostela se šikmou věží. Bude je mít půjčené Národní galerie v Praze.

Světelský oltář v adamovském kostele.

Část oltáře ohromí Evropu. Na dvou výstavách

Adamov /FOTOGALERIE/ – Bude to velmi dlouhá pouť. Přes osmnáct set kilometrů. Více než půl roku na cestách. Dřevořezby dvanácti apoštolů z unikátního světelského oltáře z adamovského kostela svaté Barbory vyráží ohromit Evropu. Skvostné dílo řezbářských mistrů Podunajské školy totiž cestuje do zahraničí na výstavu gotického umění s názvem Fantastické světy.

Světelský oltář v adamovském kostele.

Část oltáře ohromí Evropu. Na dvou výstavách

Adamov /FOTOGALERIE/ – Bude to velmi dlouhá pouť. Přes osmnáct set kilometrů. Více než půl roku na cestách. Dřevořezby dvanácti apoštolů z unikátního světelského oltáře z adamovského kostela svaté Barbory vyráží ohromit Evropu. Skvostné dílo řezbářských mistrů Podunajské školy totiž cestuje do zahraničí na výstavu gotického umění s názvem Fantastické světy.

Ilustrační foto

V novém muzeu vystaví sochy Josefa Václava Myslbeka

Vysoké Mýto – Nové prostory dokončeného Muzea českého karosářství poskytnou azyl také místní Městské galerii. Ta zahájí účinkování jako novou kapitolu ve své historii vskutku velkolepě: expozicí soch Josefa Václava Myslbeka. Výstava prací nejvýznamnějšího českého sochaře přelomu 19. a 20. století, představitele monumentálního realismu, začne v pátek v pět hodin odpoledne.

Ilustrační foto.

Stát vrátil církvi velmi cenné obrazy

Praha - Několik uměleckých děl, která dosud patřila k nejvýznamnějším ve sbírkách Národní galerie v Praze, v pátek představitelé státu předali zástupcům církve.

Z díla Jiřího Koláře. Ilustrační foto.

Pocta světoznámému českému umělci

Hradec nad Moravicí /POZVÁNKA/ - Ve velké zámecké galerii začíná v úterý 9. září v 17 hodin vernisáž výstavy u příležitosti 100. nedožitých narozenin básníka a výtvarného umělce Jiřího Koláře.

Březnický Konvent plný loutek, loňské představení.

Konvent v Březnici v sobotu oživí potulní loutkáři

Březnice /TIP NA VÝLET/– Již popáté bude v sobotu 23. srpna patřit březnický konvent loutkovému divadlu. Akce s názvem Konvent plný loutek začíná ve 13 hodin a vystoupí zde divadlo Já to jsem Víti Marčíka mladšího a Petr Hroch Binder. V 18 hodin bude následovat koncert rockové skupiny Nástroj snahy.

DOBOVÝ SNÍMEK. Požár Veletržního paláce v Praze.

Skleněné peklo: Příběh Veletržního paláce

Praha – Právě otevřená instalace Skleněné peklo ve Veletržním paláci v Praze představuje tematické rozšíření aktuální výstavy Příběh Veletržního paláce. Ukazuje fotografie a archiválie, jak se zachovaly ve složkách vyšetřovatelů požáru, a několik snímků, které vznikly u diváků – podařilo se například dohledat autora expresivní série více než třiceti barevných fotografií, které přesvědčivě ukazují šíření požáru budovou a které při vyšetřování využívali jak požárníci, tak Veřejná i Státní bezpečnost.

Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Církevní restituce se protahují. Kvůli nekompletním dokumentacím

Brno - Půlroční lhůta, ve které měly státní instituce rozhodnout o vydání majetku v takzvaných církevních restitucích, v pondělí skončila. Z pohledu do tabulky výsledků majetkových vyrovnání je však na první pohled zřejmé, že proces se ještě protáhne.

Jiří Fajt byl 1. července oficiálně jmenován ministrem kultury Danielem Hermanem generálním ředitelem Národní galerie.

Ředitelem Národní galerie se stal historik umění Jiří Fajt

Praha - Ředitelem Národní galerie v Praze je od úterý 1. července historik umění Jiří Fajt. Galerie se tak nového vedení dočkala až po 15 měsících od odvolání Vladimíra Rösela. Čtyřiapadesátiletý odborník na umění středověku Jiří Fajt se do NG vrací po 14 letech, v letech 1995 až 2000 vedl její Sbírku starého umění.

Jiří Fajt byl 1. července oficiálně jmenován ministrem kultury Danielem Hermanem generálním ředitelem Národní galerie.

Ředitelem Národní galerie se stal historik umění Jiří Fajt

Praha - Ředitelem Národní galerie v Praze je ode dneška historik umění Jiří Fajt. Galerie se tak nového vedení dočkala až po 15 měsících od odvolání Vladimíra Rösela. Čtyřiapadesátiletý odborník na umění středověku Jiří Fajt se do NG vrací po 14 letech, v letech 1995 až 2000 vedl její Sbírku starého umění.

Obraz Gustava Klimta Dáma s rukávníkem (1916-1917). Obraz byl řadu let pokládán za ztracený, naposledy byl vystaven ve Vídni v roce 1926.

Národní galerie vystavuje zapůjčené dílo Gustava Klimta

Praha - Obraz Gustava Klimta Dáma s rukávníkem z let 1916 až 1917, který byl dlouho považován za nezvěstný, dnes představila Národní galerie v Praze. Obraz je zapůjčen ze soukromé tuzemské sbírky, v níž se nachází od počátku 30. let 20. století. V expozici mezinárodního umění ve Veletržním paláci dočasně doplní prezentaci dvou slavných obrazů Gustava Klimta, Vodní zámek z roku 1909 a ikonickou umělcovu malbu Panna z roku 1913.

Daniel Herman

Ministr kultury věří, že rozpočet pro rok 2015 udrží jako letos

Praha - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) věří, že se mu podaří dojednat rozpočet na příští rok přibližně na stejné úrovni jako letos, tedy ve výši asi deset miliard korun. Současný návrh od ministerstva financí ale zatím počítá s rozpočtem o miliardu nižším. „Jaký bude mít MK rozpočet, ještě zdaleka není jasné, pevně věřím, že ho nižší mít nebude," řekl dnes ministr novinářům.

Majitel Galerie Kodl s obrazem Emila Filly s názvem Hlava muže s dýmkou z roku 1915.

Fillův obraz Hlava muže s dýmkou byl vydražen za 14 milionů

Praha - Mnohokrát vystavovaný obraz kubistického malíře Emila Filly (1882-1953) Hlava muže s dýmkou z roku 1915 byl na dnešní aukci galerie Kodl a síně Vltavín v Praze vydražen za 14 milionů korun bez aukční přirážky. Vyvolávat se začal na 13 milionech Kč.

Tizian: Apollo a Marsyas v olomouckém Muzeu umění

Výstava Tiziana na Pražském hradě se posouvá o rok

Praha – Výstava děl slavného renesančního umělce Tiziana Vecelliho (asi 1485 až 1576), která měla na Pražském hradě začít již příští týden, se bude konat až na podzim příštího roku. „Organizátoři Správa Pražského hradu (SPH) a Art for public se dohodli na termínu výstavy Tiziano – Vanitas – Odstíny renesanční krásy a stanovili začátek na září příštího roku," řekla Lenka Zbořilová za Art for public.

Jiří Fajt.

Fajt po odkladech převezme řízení Národní galerie do pololetí

Praha - Historik umění Jiří Fajt se ujme funkce ředitele Národní galerie v Praze začátkem května či června. Dnes se na tom dohodl s ministrem kultury Danielem Hermanem. Do jeho nástupu je potřeba doladit několik věcí, mimo jiné i Fajtovo pedagogické angažmá v zahraničí, sdělili oba novinářům.

Pozvánka

Výstava Cranachových maleb zvýšila návštěvnost Ostravského muzea

Ostrava – Výstava osmi unikátních maleb Lucase Cranacha staršího, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů německé renesance, výrazně zvýšila návštěvnost Ostravského muzea. Denně ji navštíví 150 až 200 lidí, což je zhruba čtyřnásobek proti běžnému průměru, řekla ředitelka muzea Jiřina Kábrtová.

Ilustrační foto

Madonu brzy uvítají v klášteře

Hostinné - Restaurátorské práce na vzácné středověké soše z kostela v Čermné 
se chýlí ke konci. Pak bude vystavena 
ve Františkánském klášteře v Hostinném.

Národní galerie v Praze.

Národní galerie zve na Valentýna dvojice za poloviční vstupné

Praha – Národní galerie v Praze připravila u příležitosti svátku sv. Valentýna vstup pro dvojice za poloviční vstupné. Dvě vstupenky za cenu jedné si mohou v pátek 14. února zakoupit všechny dvojice „bez ohledu na pohlaví a věk", uvádí galerie na svém webu. Pozvánka platí do stálých expozic a na výstavy NG. Akce se nevztahuje na výstavu Alfons Mucha – Slovanská epopej, kterou pořádá Galerie hlavního města Prahy.

Pozvánka

Ostravské muzeum připravilo unikátní výstavu Cranachových děl

Ostrava - Naprostý unikát přinese návštěvníkům Ostravské muzeum. Představí výstavu osmi obrazů malíře Lucase Cranacha staršího. Součástí expozice je také Cranachův oboustranný obraz, který ostravští návštěvníci spatří jako první v republice.

Ředitelka Slovenské národní galerie Alexandra Kusá poskytla rozhovor v souvislosti se zapůjčením čtyř stěžejních děl ze sbírky této instituce Galerii Joži Uprky v Uherském Hradišti.

Kusá: Spolupráce s galerií bude záležet na jejich plánech

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ – Příznivci tvorby umělce Joži Uprky se v těchto dnech dočkali příjemného obohacení expozice jeho děl v Uherském Hradišti. Po předchozích jednání byla hradišťské galerii zapůjčena čtveřice obrazů ze sbírky Slovenské národní galerie, čímž byla úspěšně navázána spolupráce mezi těmito dvěma institucemi.

Národní galerie otevřela ve Veletržním paláci retrospektivní výstavu Rudolfa Volrába nazvanou Barevný neklid.

Barevný neklid Rudolfa Volrába

Praha – Národní galerie otevřela ve Veletržním paláci retrospektivní výstavu Rudolfa Volrába nazvanou Barevný neklid, jež znovu dokazuje, že příběh českých dějin umění není zdaleka uzavřen.

Ilustrační foto

Národní galerie dosud nevydala církvím žádné umělecké dílo

Praha - Národní galerie (NG) dosud nevydala žádné umělecké dílo, o něž žádají církevní instituce. Zopakovala, že se schyluje k navrácení děl Vyšebrodský cyklus, Puchnerův oltář a dvou obrazů Petra Paula Rubense. Naopak církevní žadatelé zatím podle galerie neprokázali, že by měli nárok na vrácení významných děl Madona Roudnická a Madona z Veveří. Novinářům to dnes řekl Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie v Praze.

Ilustrační foto

Situace v Národní galerii patří k prioritám kandidáta na ministra kultury

Praha - Lidovecký kandidát na ministra kultury Daniel Herman chce v případě svého jmenování nejprve postavit nový tým širšího vedení ministerstva. Jedním z prvních jeho úkolů po nástupu do funkce by pak mělo být řešení situace s vedením Národní galerie v Praze, kterou již devět měsíců vede jen pověřený ředitel. 

Ilustrační foto.

Úřady i po novém roce sčítají poslední došlé žádosti církví

Praha - I po novém roce evidují úřady žádosti církevních společností o vydání pozemků či staveb na základě zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Příjem žádostí skončil 2. ledna, protože ale výzev zaslaných na konci roku bylo mnoho, úřady je teprve postupně sčítají, řekla dnes mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková. Ministerstvo dnes na svém webu zveřejnilo seznam 159 výzev zaevidovaných od 2. do 9. ledna; představují žádosti o 2962 pozemků a tři stavby.

Ilustrační foto.

Recenze knihy Petr Brandl – mistr barokní malby

Východní Čechy - Petr Brandl, muž, který se stal pojmem v dějinách umělecké tvorby a je jedním ze symbolů epochy vrcholného baroka. Obrazy, které namaloval, jsou rozesety v mnoha lokalitách Čech, Moravy, Slezska, Rakouska a Německa.