Kreativ

ŠTÍTEK: Národní galerie v Praze

VZÁCNÝ EXPONÁT. Barokní unikátní dřevořezba Strom života v pátek dorazila do Muzea Jindřichohradecka.

Stromu života se v Hradci bude dařit dobře

Jindřichův Hradec – Strom života, který nyní bude k vidění v Muzeu Jindřichohradecka, je jedním z nejpozoruhodnějších děl barokního řezbářství na jihu Čech, které pochází z kláštera paulánů v Klášteře u Nové Bystřice.

Výtvarnice Lucie Seifertová

Výtvarnice dělá knihy tak, aby nikoho ani nenapadlo, že se vzdělává

Rakovník /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Setkání žáků škol s autorkou knih a knižních ilustrací Lucií Seifertovou doprovodilo výstavu knižních ilustrací v roubence Lechnýřovna v Rakovníku. Pokud na ni zavítáte, nechte se vtáhnout do naší historie prostřednictvím společenské interaktivní hry.

Výtvarnice Lucie Seifertová

Knihy dělám tak, aby nikoho ani nenapadlo, že se vzdělává

Rakovník – Setkání žáků škol s autorkou knih a knižních ilustrací Lucií Seifertovou doprovodilo výstavu knižních ilustrací v roubence Lechnýřovna. Pokud na ni zavítáte, nechte se vtáhnout do naší historie prostřednictvím společenské interaktivní hry. Pokrývá celou plochu roubenky a provede vás našimi dějinami od lovců mamutů do současnosti. Jak hra vznikala a mnoho dalších věcí prozradila Lucie Seifertová v rozhovoru.

David Černý se sochou Trifot.

David Černý vystaví v Praze nová díla, v ČR ještě nebyla k vidění

Praha - V pražské galerii Dvorak Sec Contemporary zahájí dnes večer výstavu Davida Černého. Sochař na ní bude prezentovat svoji nejnovější tvorbu, kterou vytvořil za poslední tři roky. Většina z nich podle pořadatelů ještě v ČR nebyla prezentována. Na budou nejen monumentální nerezové plastiky přesahující velikost pěti metru, ale i nejnovější metrové reliéfy určené na zeď.

Část obrazu výstavy malíře Václava Bláhy.

Obrazy Václava Bláhy připomínají nedožité Havlovy osmdesátiny

Praha - V Muzeu Montanelli v Nerudově ulici začala výstava malíře Václava Bláhy, která vznikla na počest nedožitých osmdesátin Václava Havla. V monumentální práci složené z více než tří desítek obrazů se malíř vrací k lidské postavě, jíž se věnoval v dřívější tvorbě. Vznikla na požadavek sběratelů, kteří v rámci havlovských oslav dílo Vzkazy Václava Havla nyní do 30. října zpřístupňují veřejnosti.

Tizianův Apollo a Marsyas v  Muzeu umění.

Italský renesanční velikán Tizian zemřel před 440 lety

Benátky, Praha - Před 440 lety, 27. srpna 1576, zemřel na mor italský malíř Tizian, který patří k nejdůležitějším osobnostem benátské školy 16. století a k nejvýraznějším světovým umělcům vůbec. Díky svému jedinečnému talentu pro využití barev a šerosvitu ovlivnil své současníky i budoucí generace. Tizian maloval i krajiny a náboženské a mytologické výjevy, proslul však zejména jako portrétista.

Festival vertikálního filmu

Festival Vertifilms uvede filmy natočené ve "výškovém" formátu

Praha - Vystup z řady a vytvoř film na výšku, vyzývají filmaře pořadatelé festivalu Vertifilms, kteří na listopad chystají do prostor Národní galerie v Praze první ročník festivalu vertikálního filmu. Představí na něm vítězné práce soutěže Tall Idea Prague 2016, do níž se mohou hlásit tvůrci „vertikálních filmů" od 1. září. Během večera uvedou i další snímky z celého světa, vytvořené ve dříve zatracovaném „výškovém" formátu, oznámil ředitel festivalu Kryštof Šafer.

Henri Rousseau: Já, Portrét – Krajina

V Praze vystaví díla Rousseaua a jeho přátel i následovníků

Praha - Národní galerie v Praze vystaví v září díla francouzského malíře Henriho Rousseaua tváří v tvář tvorbě jeho současníků, přátel a následovníků. Lidé tak spatří obrazy z celého světa, třeba díla Pabla Picassa, Fridy Kahlo, Emila Filly, Josefa Čapka, Paula Cézanna, Maxe Ernsta, Toyen nebo Josefa Šímy. V pátek to oznámila mluvčí galerie Tereza Ježková. Jedná se o vůbec první výstavu Rousseaua v Česku.

Henri Rousseau: Já, Portrét – Krajina

V Praze vystaví díla Rousseaua a jeho přátel i následovníků

Praha - Národní galerie v Praze vystaví v září díla francouzského malíře Henriho Rousseaua tváří v tvář tvorbě jeho současníků, přátel a následovníků. Lidé tak spatří obrazy z celého světa, třeba díla Pabla Picassa, Fridy Kahlo, Emila Filly, Josefa Čapka, Paula Cézanna, Maxe Ernsta, Toyen nebo Josefa Šímy. V pátek to oznámila mluvčí galerie Tereza Ježková. Jedná se o vůbec první výstavu Rousseaua v Česku.

výstava Cranach ze všech stran Šternberský palác

Výstava ukazuje díla renesančního mistra, nové objevy i kopie

Praha /FOTOGALERIE/ - K hlavním výstavám letní sezony Národní galerie v Praze bude patřit expozice s názvem Cranach ze všech stran. Ve Šternberském paláci na Hradčanech představí dílo slavného renesančního malíře Lucase Cranacha staršího převážně z vlastních sbírek NG. Díla jsou představena skutečně ze všech stran – nejen obrazně pohledem historiků, restaurátorů, chemiků a přírodovědců, ale i doslova – návštěvníci uvidí i běžně skryté ruby Cranachových maleb.

Stránky Noci filozofie.

V Praze se poprvé uskuteční festival myšlení - Noc filozofie

Praha - V hlavním městě se bude poprvé pořádat Noc filozofie, netradiční setkání filozofů z několika evropských zemí a široké veřejnosti. Podle pořadatelů nejde o odbornou konferenci, ale o „festival myšlení", na kterém se bude debatovat, budou se promítat filmy nebo komentovat výstavy – to vše na téma Obrazy, věda a politika. Akce se uskuteční od 19.00 hodin do 03.00 hodin z 16. na 17. června ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dnes akci představili pořadatelé na novinářům.

Ilustrační foto

Výstava připomene Kupkovu retrospektivu před 70 lety

Praha - Jako připomínku 70. výročí první retrospektivní výstavy Františka Kupky v pražském Mánesu se na stejném místě uskuteční krátká přehlídka jeho děl. Pořádá ji od 27. května do 1. června aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery, jež má v Mánesu svou výstavní síň.

Ilustrační foto

Výstava připomene Kupkovu retrospektivu před 70 lety

Praha - Jako připomínku 70. výročí první retrospektivní výstavy Františka Kupky v pražském Mánesu se na stejném místě uskuteční krátká přehlídka jeho děl. Pořádá ji aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery, jež má v Mánesu svou výstavní síň.

Ilustrační foto. Národní galerie v Praze.

Národní galerie v Praze čelí další žalobě o vydání uměleckých děl

Praha - Národní galerie v Praze (NG) čelí další žalobě o vydání uměleckých děl. Řád sv. Jana z Boha (Milosrdní bratři) galerii zažaloval kvůli tomu, že mu v rámci církevních restitucí nevydala čtyři obrazy ze 17. století. Vyplývá to z pravidelné zprávy vládního výboru k dopadům zákona o majetkovém vyrovnání.

Ilustrační foto. Národní galerie v Praze.

Národní galerie v Praze čelí další žalobě o vydání uměleckých děl

Praha - Národní galerie v Praze (NG) čelí další žalobě o vydání uměleckých děl. Řád sv. Jana z Boha (Milosrdní bratři) galerii zažaloval kvůli tomu, že mu v rámci církevních restitucí nevydala čtyři obrazy ze 17. století. Vyplývá to z pravidelné zprávy vládního výboru k dopadům zákona o majetkovém vyrovnání. Případem se zabývá Obvodní soud pro Prahu 1, jednání zatím nebylo nařízeno. Národní galerie při majetkovém vyrovnání vydala několik děl, ta významná ale až na jeden zůstávají v NG jako zápůjčka.

Slavíček ve Zlíně. Výstavu Slavíčkových obrazů s názvem Mezi životem a uměním mohli už na začátku roku vidět návštěvníci krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Hlavní letní výstavou jihlavské galerie budou Slavíčkova díla

Jihlava – Hlavní letní výstava v Oblastní galerii Vysočiny (OGV) v Jihlavě představí tvorbu Antonína Slavíčka. Soubor čtyř desítek obrazů bude podle kurátorky Jany Bojanovské reprezentovat jednotlivá umělcova výtvarná období spojená s různými místy naší země, ale i zahraničními cestami.

Antonín Slavíček - Motiv z Kameniček, 1903. Olej, plátno.

Hlavní letní výstavou jihlavské galerie budou Slavíčkova díla

Jihlava - Hlavní letní výstava v Oblastní galerii Vysočiny (OGV) v Jihlavě představí tvorbu Antonína Slavíčka. Soubor čtyř desítek obrazů bude podle kurátorky Jany Bojanovské reprezentovat jednotlivá umělcova výtvarná období spojená s různými místy naší země, ale i zahraničními cestami.

Česká věda nemá jasně stanovená pravidla

Vědci z Telče jsou autory evropského patentu

Telč (Jihlavsko) - Vědci z Centra excelence Telč jsou autory evropského patentu na víceosé zařízení pro provádění rentgenových měření a počítačové tomografie. Zařízení se používá zejména k výzkumu vnitřní struktury historických předmětů i různých materiálů a jejich kombinací. Oblast využití je však mnohem širší, sdělil ČTK v tiskové zprávě ředitel telčského centra Jakub Novotný.

Eva Bendová před dílem Mikoláše Alše s názvem Živly

Živly jsou k vidění v Západočeské galerii

Plzeň - Zástěnu se symboly čtyř živlů vytvořil slavný český malíř Mikoláš Aleš v roce 1878. Dílo je v majetku Národní galerie v Praze a nyní je k vidění v Západočeské galerii.

Slavné obrazy Andy Warhola Triple Elvis (vlevo) a Four Marlons.

Národní galerie vystavuje Warholovy fotografie získané darem

Praha - Národní galerie v Praze ode dneška vystavuje v Salmovském paláci na Hradčanech ukázky fotografické práce slavného umělce Andyho Warhola. Galerie je získala darem od Americké nadace Andyho Warhola, která tak NG zařadila do poslední desítky světových muzeí, mezi něž Warholovu fotografickou tvorbu rozdělila. Řekla to mluvčí NG Tereza Ježková.

Replika obrazu Madony z Veveří.

Národní galerie couvá. Nakonec obraz Madony z Veveří farnosti předá

Praha - Národní galerie v Praze (NG) vydá v nejbližším možném termínu obraz Madona z Veveří farnosti Veverská Bítýška, které dílo patří podle rozhodnutí soudu. V příštím týdnu se galerie s farností dohodne na termínu převozu deskové malby, v pátek to řekla mluvčí NG Tereza Ježková. Diecézní muzeum Brno, kde bude obraz vystavený, rozhodnutí galerie vítá.

Středověký obraz Madona z Veveří.

Národní galerie couvá. Nakonec obraz Madony z Veveří farnosti předá

Praha – Národní galerie v Praze (NG) vydá v nejbližším možném termínu obraz Madona z Veveří farnosti Veverská Bítýška, které dílo patří podle rozhodnutí soudu. V příštím týdnu se galerie s farností dohodne na termínu převozu deskové malby, dnes to řekla mluvčí NG Tereza Ježková. Diecézní muzeum Brno, kde bude obraz vystavený, rozhodnutí galerie vítá.

Středověký obraz Madona z Veveří.

Madona z Veveří zatím zůstává v NG, do Brna dnes nedorazí

Praha/Brno – Národní galerie v Praze nepředala farnosti Veverská Bítýška gotický obraz Madona z Veveří ve lhůtě, která vypršela dnes v 17:00. Vyzval ji k tomu na základě pravomocného rozsudku právník farnosti František Severin. V pátek se obrátí na exekutora. Galerie je podle mluvčí Terezy Ježkové připravena dílo předat. Nadále si ale klade podmínky.

RELIÉF SV. JIŘÍ zabíjejícího draka z Černěvsi na Litoměřicku spolu s autorkou výstavy Michaelou Ottovou.

Výstava ukáže bohatství krušnohorského regionu

Litoměřice, Praha - Umění krušnohorského regionu z období let 1250 až 1550 představí prostřednictvím více než dvou stovek exponátů výstava nazvaná Bez hranic s podtitulem Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí.

Středověký obraz Madona z Veveří.

Národní galerie trvá na souhlasu úřadu s přemístěním Madony z Veveří

Praha - Národní galerie v Praze trvá na tom, že obraz Madony z Veveří nelze vydat bez souhlasu jihomoravského krajského úřadu. Vyplývá to ze stanoviska právní zástupkyně galerie Štěpánky Vincencové. Podle ní by instituce jinak porušila zákon o státní památkové péči. Farnost Veverská Bítýška, která o vrácení obrazu usiluje, už o souhlas žádala. Krajští úředníci ale tvrdí, že k tomu nemají kompetenci.

Středověký obraz Madona z Veveří.

Národní galerie podala dovolání kvůli Madoně z Veveří

Praha – Národní galerie v Praze podala dovolání k Nejvyššímu soudu proti rozsudku, podle něhož by měla katolické církvi vrátit gotický obraz Madona z Veveří. Dovolání však nemá odkladný účinek a NG by měla do 19. února vzácné umělecké dílo vydat farnosti ve Veverské Bítýšce, která o jeho vydání v rámci restitucí žádala. NG je připravena obraz farnosti předat, řekla dnes mluvčí NG Tereza Ježková. Brněnské biskupství počítá s vystavením obrazu v Diecézním muzeu v Brně na Petrově.

Zahájení 22. ročníku celostátní soutěžní výstavy Grafika roku 2015 a 21. ročníku Ceny Vladimíra Boudníka. Clam-Gallasův palác 15. února.

OBRAZEM: Soutěž o Grafiku roku zná svého vítěze

Praha - Laureátem Ceny Vladimíra Boudníka, kterou uděluje odborná porota každoročně dílům, jež zaujmou objevnou formou či obsahem, se za loňský rok stal Dalibor Smutný. Porota v pondělí vyhlásila výsledky soutěže a zároveň byla zahájena celostátní výstava soutěžních děl, kterou mohou návštěvníci od úterý 16. února vidět v Clam-Gallasově paláci na Starém Městě.

Zahájení 22. ročníku celostátní soutěžní výstavy Grafika roku 2015 a 21. ročníku Ceny Vladimíra Boudníka. Clam-Gallasův palác 15. února.

OBRAZEM: Soutěž o Grafiku roku zná svého vítěze

Praha - Laureátem Ceny Vladimíra Boudníka, kterou uděluje odborná porota každoročně dílům, jež zaujmou objevnou formou či obsahem, se za loňský rok stal Dalibor Smutný. Porota v pondělí vyhlásila výsledky soutěže a zároveň byla zahájena celostátní výstava soutěžních děl, kterou mohou návštěvníci od úterý 16. února vidět v Clam-Gallasově paláci na Starém Městě.

Replika obrazu Madony z Veveří.

Pro Madonu z Veveří už je na Petrově přichystaná vitrína

Brno – Zatím ještě zdobí stěny Národní galerie v Praze. Podle rozhodnutí soudu se má však vzácný obraz Madony z Veveří vrátit do Brna. V Diecézním muzeu už je pro něj připravené místo. „Obraz doplní expozici Vita Christi. Bude vlastně na úplném začátku expozice věnované životu Ježíše Krista," uvedl ve středu ředitel muzea Martin Motyčka.

Národní galerie v Praze.

Děti a studenti mohou i letos do expozic Národní galerie zadarmo

Praha - Děti a mládež a studenti do 26 let budou moci navštěvovat stálé expozice Národní galerie v Praze i letos do konce srpna zadarmo. Poté, co loni v dubnu tento režim NG zavedla, vzrostla průměrná měsíční návštěvnost stálých expozic o 16 procent. NG se proto s Komerční bankou, která volný vstup dotuje, dohodla na jeho prodloužení do letošního 31. srpna.

Národní galerie v Praze.

Děti a studenti mohou i letos do expozic Národní galerie zadarmo

Praha - Děti a mládež a studenti do 26 let budou moci navštěvovat stálé expozice Národní galerie v Praze i letos do konce srpna zadarmo. Poté, co loni v dubnu tento režim NG zavedla, vzrostla průměrná měsíční návštěvnost stálých expozic o 16 procent. NG se proto s Komerční bankou, která volný vstup dotuje, dohodla na jeho prodloužení do letošního 31. srpna.

Marie Blabolilová

Rastry grafičky Blabolilové

V Krnově se vůbec poprvé představí významná česká grafička a malířka Marie Blabolilová, nositelka řady ocenění za grafickou tvorbu, mimo jiné Ceny Vladimíra Boudníka.

Karel IV. z Votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi.

Oslavy 700. výročí narození Karla IV. přijdou státní kasu na 71,5 milionu korun

Praha – Vláda podpoří letošní Národní oslavy 700. výročí narození císaře Karla IV. 71,5 miliony korun. Kabinet se na tom dohodl na dnešním jednání. Do oslav se zapojí české kulturní, akademické i vědecké instituce, mezi nejvýznamnější akce bude patřit mezinárodní výstava, kterou připravuje Národní galerie v Praze.

Klášter v Broumově se po velké obnově otevírá pro kulturní a vzdělávací činnost.

Klášter po rozsáhlé rekonstrukci ožil kulturou a vzděláváním

Broumov - Nově revitalizované prostory benediktinského kláštera v Broumově už žijí svým životem. Ožila i zrekonstruovaná klášterní zahrada a všechny objekty v ní umístěné. To v loňském roce zajistilo rekordní návštěvnost a zvýšený zájem o celý objekt.