Kreativ

ŠTÍTEK: Národní galerie v Praze

Obrazy Amálie Mánesové - reprodukce.

Pohled půjčí galerii v Hlinsku cenné obrazy, Pohledský zámek a Chalupu truhláře

Vzácné obrazy vlastní obec Pohled na Havlíčkobrodsku, pocházejí z pozůstalosti malířky Amálie Mánesové. V létě se s nimi seznámí návštěvníci městského muzea a galerie v Hlinsku, kam Pohled obrazy zapůjčí. Půjčku už schválilo zastupitelstvo. „Je to obraz Pohledský zámek a Chalupa truhláře Hanolda,“ upřesnila místostarostka Pohledu Petra Dvořáková.

Jan Stolín.

Liberecký děkan Jan Stolín: Hubáček byl vizionář a člověk s obrovskou odvahou

Svitavský rodák a umělec, jehož díla jsou zastoupena například ve sbírkách Národní galerie v Praze a který přímo v libereckém veřejném prostoru realizoval několik památníků, stojí už rok ve vedení Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Jan Stolín se této funkce ujal s jasnou představou o tom, kam by rád fakultu směřoval a co by rád změnil. Velkou roli hraje otevřenost školy a vize jejího směřování.

Výstava Dotkni se Javorníku v jesenické Katovně.

Jeseník má galerii, za niž by se nemuseli stydět ani v metropolích

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Výstavní prostor, za který by se nemusela stydět ani krajská města, funguje v budově Katovny v Jeseníku. Ve zdejší galerii vystavují cenění čeští umělci a umělkyně, její pracovníci navíc připravují řadu programů pro školy a veřejnost. Galerie s takovým množstvím aktivit je v širokém regionu ojedinělá.

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze?

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze? Ověřte si, jak dobře znáte naši metropoli

Všímáte si svého okolí? Pokud ano, tak právě pro vás přinášíme další díl našeho seriálu, ve kterém vám budeme ukazovat fotografie ulic, budov či zajímavých míst v metropoli. Poznáte místa v Praze podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem.  

Bývalý ředitel Galerie Středočeského kraje Jan Třeštík.

Soud uložil galeristovi Třeštíkovi osm let vězení za zpronevěru a podvod

Soud dnes uložil pražskému galeristovi Janu Třeštíkovi osm let vězení za zpronevěru a milionové podvody při obchodech s uměleckými díly. Součástí trestu je i maximální, tedy desetiletý zákaz působení ve vedení firem. Soud navíc někdejšímu řediteli Galerie Středočeského kraje zajistil majetek a zakázal mu jej převádět, zatížit, poškodit nebo zničit. Verdikt není pravomocný, Třeštík vinu odmítá.

Příběh Veletržního paláce, výstava ke 40.výročí požáru Veletržního paláce - 1924- stavba,1974 - požár,2014 - současnost.

Veletržní palác před půlstoletím zničily plameny. Špatně bylo prakticky vše

Výročí jednoho z nejděsivějších požárů, které hlavní město postihly v novodobé historii, připomněli v pondělí 14. srpna na twitteru pražští hasiči. Minulost už je to poměrně vzdálená, i když si tuto událost a její následky mnozí pamětníci ještě živě vybaví: od obřího ohně, jehož plameny zdevastovaly Veletržní palác a snadno se mohly rozšířit i na další holešovické stavby, uplyne příští rok rovné půlstoletí. A noc na 15. srpna přinesla v roce 1974 skutečnou požární bouři: i lidé, kteří nezažili hrůzy války, mohli nahlédnout do pekla.

Švýcarský historik umění Marius Winzeler je spolupodepsán pod knihou O vidění.

Staří mistři objevili, jak na obraze ukázat kus duše, říká Marius Winzeler

Švýcarský historik Marius Winzeler je spolu s publicistou Ivanem Hartmannem podepsán pod knihou O vidění s podtitulem Jak porozumět starému umění. Tomuto oboru se rodák z kantonu Curych, který plynně mluví česky, věnoval jak ve funkci kurátora a později ředitele Městských muzeí v Žitavě, tak v letech 2016 až 2021 na postu šéfa Sbírky starého umění v Národní galerii v Praze. Nyní už třetím rokem působí jako ředitel Rezidenčního zámku v Drážďanech. O čem jsme si nad knížkou, která navazuje na rozhlasový cyklus o starých mistrech, povídali? Tak třeba o tom, že nejen my vidíme obrazy, ale i obrazy svým způsobem vidí nás.

Z exkurze studentů Střední školy designu v Lysé nad Labem za dějinami umění.

Krása umění prožitá naživo má smysl a zůstává v srdcích studentů školy designu

/FOTOGALERIE/ Střední škola designu v Lysé nad Labem je uměleckou školou, kam směřují nadaní studenti ze širokého okolí. A kromě mnoha praktických hodin se vzdělávají i v dějinách umění. Nejde o předmět, který lze absolvovat pouze ve školních lavicích, i když i teoretické znalosti jsou samozřejmě důležité. Prioritou je, aby studenti umění prožívali.

Národní technické muzeum v Praze. Ilustrační snímek

Život bez kultury? Češi se od ní začali odvracet. A to hned z několika důvodů

Jaká kultura je pro Čechy, Moravany a Slezany nejvíc sexy? Knihy. Až potom divadlo, koncerty a kino. Nakonec galerie a muzea. V takovém pořadí si vybírají Češi kulturní zážitky. Pokud se pro ně vůbec rozhodnou. Postpandemická doba zasáhla kulturní scénu odlivem diváků – pro leckoho je návštěva kina či koncertu drahá, jiní si zvykli na streamovací platformy nebo dávají přednost turistice. Vyplývá to z výsledků ankety, kterou v rámci projektu Česko za babku uspořádal Deník mezi čtenáři.

Portréty, městské výjevy, zvířata, ale hlavně krajinu uvidíte na obrazech budějovického rodáka v knihovně na Lidické.

Nespěchám... Budějovičák Petr Bláha vystavuje v knihovně na Lidické

Tvorba Petra Bláhy (1969), rodáka z Budějovic, zlatníka a malíře, má široký záběr. Najdeme v ní portréty, městské výjevy či zvířata, s největším nadšením se ale věnuje krajinomalbě v plenéru. Vystudoval pražskou školu uměleckých řemesel a malbě se věnuje již od mládí.

Premiér Petr Fiala v úterý 23. května v Trutnově slavnostně otevřel Centrum současného umění EPO1.

FOTO: Velkolepý rozjezd EPO1. Premiér Fiala otevřel Centrum současného umění

/VIDEO/ Premiér Petr Fiala otevřel v úterý večer v Trutnově Centrum současného umění EPO1. V pětipodlažní budově areálu prvorepublikové elektrárny v Poříčí ho vybudovali z vlastních prostředků manželé Kasperovi z podnikatelského holdingu Kasper Group. Bude například vystavovat nadrozměrné sochy a plastiky, které se do běžných galerií nevejdou. Po úterní akci pro pozvané hosty se EPO1 ve středu 24. května poprvé otevře veřejnosti. Otevírací doba impozantní galerie v Elektrárenské ulici bude od středy do neděle.

Centrum současného umění EPO1 vzniklo v objektu prvorepublikové elektrárny v Poříčí. Pro veřejnost se otevře 24. května.

EPO1 se chystá k otevření. Nabídne umění v turbínové hale i rozvodnách energie

/ROZHOVOR/ Rádi bychom, aby Centrum současného umění EPO1 v Trutnově alespoň na půl dne navštívili všichni, kteří přijedou do Krkonoš nebo na Broumovsko. Lákat je budeme na zajímavé výstavy, revitalizovanou industriální architekturu i kvalitní občerstvení. Před blížícím se otevřením to říká ředitel EPO1 Jan Kunze. "Celá industriální budova mě nesmírně baví. Procházet obrovským prostorem pod mohutnými mostovými jeřáby, v místě, kde hřměly turbíny na výrobu elektrické energie, je magický pocit, obzvláště v podvečerních hodinách, když jsem tam úplně sám," popisuje v rozhovoru pro Deník.

Josef Mánes: Soumrak, 1851

Recenze: Výstava děl Josefa Mánese vystihuje jeho dobu, život i duši

Aktuální výstavou ve Valdštejnské jízdárně v Praze je Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda. Významnou součástí expozice jsou Mánesova díla zapůjčená z významných kulturních institucí Hradce Králové, jde například o malovaný prapor Národní gardy (Muzeum východních Čech v Hradci Králové). Recenzi výstavy zaslal pan Stanislav Vaněk, děkujeme.

Kalendářní deska staroměstského orloje (originál – Muzeum hlavního  města Prahy).

Recenze výstavy: Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda

Josef Mánes pocházel z umělecké rodiny (otec Antonín, strýc Václav, bratr Quido a sestra Amálie) a to ovlivnilo směřování nejvýznamnějšího malíře v českých zemích 19. století. Mistrova tvorba i osobnost byly a jsou předmětem zájmu odborníků či uměnímilovné veřejnosti a jeho dílo bylo vykládáno i částečně ideologicky.

Kalendářní deska staroměstského orloje, originál – Muzeum hlavního města Prahy

Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda

Josef Mánes pocházel z umělecké rodiny, a to ovlivnilo směřování nejvýznamnějšího malíře v českých zemích 19. století. Mistrova tvorba i osobnost byly a jsou předmětem zájmu odborníků či uměnímilovné veřejnosti a jeho dílo bylo vykládáno i částečně ideologicky.

Josef Mánes: Soumrak, 1851

Recenze: Výstava děl Josefa Mánese vystihuje jeho dobu, život i duši

Aktuální výstavou ve Valdštejnské jízdárně v Praze je Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda. Významnou součástí expozice jsou Mánesova díla zapůjčená z významných kulturních institucí Hradce Králové, jde například o malovaný prapor Národní gardy (Muzeum východních Čech v Hradci Králové). Recenzi výstavy zaslal pan Stanislav Vaněk, děkujeme.

Josefina.

Recenze výstavy: Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda

Josef Mánes pocházel z umělecké rodiny (otec Antonín, strýc Václav, bratr Quido a sestra Amálie) a to ovlivnilo směřování nejvýznamnějšího malíře v českých zemích 19. století. Mistrova tvorba i osobnost byly a jsou předmětem zájmu odborníků či uměnímilovné veřejnosti a jeho dílo bylo vykládáno i částečně ideologicky. Kromě napsaných „mánesovských“ publikací byla Národní galerií v Praze pořádána monografická výstava v roce 1971 a posléze souborná výstava o rodině Mánesů v roce 2003. Nyní nastal čas k novému a komplexnějšímu pohledu, vždyť od 31. března 2023 je ve Valdštejnské jízdárně v Praze zpřístupněna výstava Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda.

Josefina.

Recenze výstavy: Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda

Josef Mánes pocházel z umělecké rodiny (otec Antonín, strýc Václav, bratr Quido a sestra Amálie) a to ovlivnilo směřování nejvýznamnějšího malíře v českých zemích 19. století. Mistrova tvorba i osobnost byly a jsou předmětem zájmu odborníků či uměnímilovné veřejnosti a jeho dílo bylo vykládáno i částečně ideologicky. Kromě napsaných „mánesovských“ publikací byla Národní galerií v Praze pořádána monografická výstava v roce 1971 a posléze souborná výstava o rodině Mánesů v roce 2003. Nyní nastal čas k novému a komplexnějšímu pohledu, vždyť od 31. března 2023 je ve Valdštejnské jízdárně v Praze zpřístupněna výstava Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda.

Josefina.

Recenze výstavy: Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda

Josef Mánes pocházel z umělecké rodiny (otec Antonín, strýc Václav, bratr Quido a sestra Amálie) a to ovlivnilo směřování nejvýznamnějšího malíře v českých zemích 19. století. Mistrova tvorba i osobnost byly a jsou předmětem zájmu odborníků či uměnímilovné veřejnosti a jeho dílo bylo vykládáno i částečně ideologicky. Kromě napsaných „mánesovských“ publikací byla Národní galerií v Praze pořádána monografická výstava v roce 1971 a posléze souborná výstava o rodině Mánesů v roce 2003. Nyní nastal čas k novému a komplexnějšímu pohledu, vždyť od 31. března 2023 je ve Valdštejnské jízdárně v Praze zpřístupněna výstava Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda.

Josefina.

Recenze výstavy: Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda

Josef Mánes pocházel z umělecké rodiny (otec Antonín, strýc Václav, bratr Quido a sestra Amálie) a to ovlivnilo směřování nejvýznamnějšího malíře v českých zemích 19. století. Mistrova tvorba i osobnost byly a jsou předmětem zájmu odborníků či uměnímilovné veřejnosti a jeho dílo bylo vykládáno i částečně ideologicky. Kromě napsaných „mánesovských“ publikací byla Národní galerií v Praze pořádána monografická výstava v roce 1971 a posléze souborná výstava o rodině Mánesů v roce 2003. Nyní nastal čas k novému a komplexnějšímu pohledu, vždyť od 31. března 2023 je ve Valdštejnské jízdárně v Praze zpřístupněna výstava Josef Mánes: Člověk – umělec – legenda.

Výstava Tři lamři

Tři Lamři v Městském muzeu a galerii ve Svitavách

Od 16. dubna představí Městské muzeum a galerie ve Svitavách výstavu tří významných českých výtvarníků, Aleše Lamra a jeho synů Hanuše a Jana. I když jsou všichni tři umělci spojeni rodinnými vazbami, jejich tvorba je velmi odlišná a unikátní.

Český malíř Josef Mánes

Nový pohled. Kniha i výstava přibližují život malíře Josefa Mánesa

Josef Mánes byl významný malíř 19. století, ale jeho odkaz v podobě rozsáhlého díla i životní osud byly mnohdy posuzovány odlišně i částečně ideologicky. Nejvíce rozporů vzbuzovaly umělcovy pracovní a sociální kontakty se členy šlechtického rodu Silva Tarouca, původem z Portugalska, kteří vlastnili pozemkový majetek zejména na Moravě - jejich hlavním sídlem a Mánesovým „druhým domovem“ byl zámek v Čechách pod Kosířem v srdci Hané.

Český malíř Josef Mánes.

Nový pohled na tvorbu i život malíře Josefa Mánesa nabízí kniha a výstava

/FOTO, VIDEO/ Josef Mánes byl významný malíř 19. století, ale jeho odkaz v podobě rozsáhlého díla i životní osud byly mnohdy posuzovány odlišně i částečně ideologicky. Nejvíce rozporů vzbuzovaly umělcovy pracovní a sociální kontakty se členy šlechtického rodu Silva Tarouca, původem z Portugalska, kteří vlastnili pozemkový majetek zejména na Moravě - jejich hlavním sídlem a Mánesovým „druhým domovem“ byl zámek v Čechách pod Kosířem v srdci Hané.

Český malíř Josef Mánes.

Nový pohled na tvorbu i život malíře Josefa Mánesa nabízí kniha a výstava

/FOTO, VIDEO/ Josef Mánes byl významný malíř 19. století, ale jeho odkaz v podobě rozsáhlého díla i životní osud byly mnohdy posuzovány odlišně i částečně ideologicky. Nejvíce rozporů vzbuzovaly umělcovy pracovní a sociální kontakty se členy šlechtického rodu Silva Tarouca, původem z Portugalska, kteří vlastnili pozemkový majetek zejména na Moravě - jejich hlavním sídlem a Mánesovým „druhým domovem“ byl zámek v Čechách pod Kosířem v srdci Hané.