Kreativ

ŠTÍTEK: Národní galerie v Praze

Vítězný návrh podoby stanice Nemocnice Krč na nové lince metra D je od Jiřího Černického.

Praha vybrala výtvarnou podobu tří stanic metra D. Která se vám líbí nejvíc?

/VIZUALIZACE/ Už nejde – aniž by se posunuly termíny dokončení celého projektu – zasahovat do architektonické podoby stanic metra na připravované lince D. Vedení hlavního města tak aspoň chtělo sjednotit jejich ztvárnění. Pod záštitou Národní galerie Praha a pod odborným dohledem Davida Vávry vybrali zástupci magistrátu i stavitele tři vítězné návrhy pro Nemocnici Krč, Nádraží Krč a Nové Dvory.

Odvolaný ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt hovoří na zahájení výstavy děl Josefa Šímy 18. dubna 2019 ve Valdštejnské jízdárně v Praze.

Fajt dostal výpověď podle platných pravidel, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Jiří Fajt.

Stane Jiří Fajt znovu v čele Národní galerie? Ředitelův návrat požaduje petice

Poté, co se stát omluvil historikovi umění Jiřímu Fajtovi za to, že ho před rokem bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal z čela Národní galerie Praha, vznikla petice za to, aby Fajt znovu v jejím čele stanul. Novináře o tom informoval výtvarník Jiří David, který s dalšími členy bývalé skupiny Tvrdohlaví patří k jejím iniciátorům.

Odvolaný ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt hovoří na zahájení výstavy děl Josefa Šímy 18. dubna 2019 ve Valdštejnské jízdárně v Praze.

Policie zastavila stíhání bývalého šéfa Národní galerie, stát se omluvil

Policie odložila dvě trestní oznámení, která na bývalého ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta podal exministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Staněk podal trestní oznámení poté, co před rokem Fajta z čela NGP odvolal. Svůj krok zdůvodnil jeho údajnými hospodářskými pochybeními. Fajt obvinění opakovaně odmítal. Stát se zároveň prostřednictvím ministerstva kultury za odvolání Fajtovi omluvil. "Ministerstvo kultury České republiky se tímto Jiřímu Fajtovi za svá výše uvedená rozhodnutí učiněná tehdejším ministrem kultury omlouvá," píše úřad na svém webu.

Martina Johnová.

Martina Johnová: Muzea a galerie by teď měly podpořit umělce a kurátory

/KOMENTÁŘ/ Martina Johnová je kurátorka, působí v Domě umění a Galerii Hraničář v Ústí nad Labem. Vystudovala Kulturní studia a muzeologii na Technické Univerzitě v Liberci a později pokračovala ve studiu Kurátorských studií na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Výstava v Praze mapuje historii a přeměnu okolí Národního muzea a Čelakovského sadů.

Národní muzeum lákalo díky historické budově. Mládež bude mít vstup zdarma

Národní muzeum se v loňském roce těšilo rekordnímu zájmu. Návštěvnost všech objektů pod správou této kulturní instituce v roce 2019 činila celkem 1 125 637 lidí. Rekordní počet návštěvníků zajistila Národnímu muzeu rekonstruovaná historická budova v horní části pražského Václavského náměstí, kam zavítalo skoro 800 tisíc lidí. Nově od 1. března 2020 Národní muzeum zavádí volný vstup do všech svých objektů pro děti a mládež do 15 let.

Odvolaný ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt hovoří na zahájení výstavy děl Josefa Šímy 18. dubna 2019 ve Valdštejnské jízdárně v Praze.

Soud rozhodl o žalobě exšéfa Národní galerie Fajta: Výpověď je platná

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes zamítl žalobu bývalého ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta, který tvrdil, že jeho květnová výpověď z galerie byla neplatná. Tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek, který dokument za instituci podepsal, měl podle předsedkyně senátu Martiny Tvrdkové stejná oprávnění jako jmenovaný generální ředitel. Rozhodnutí není pravomocné, strany mají lhůtu na odvolání.

Obraz Učenec ve studovně - Restaurovaný Rembrandtův obraz Učenec ve studovně se vrátil do výstavních prostor Národní galerie ve Šternberském paláci v Praze.

Národní galerie Praha chystá na příští rok Rembrandta. Co Veletržní palác?

Národní galerie Praha (NGP) na rok 2020 připravuje výstavu slavného nizozemského malíře Rembrandta van Rijna, významného představitele českého poválečného umění Mikuláše Medka, retrospektivu sochaře Kurta Gebauera, výstavu o brutalistní architektuře či přehlídku buddhistického umění. Rozpočet galerie bude přibližně stejný jako letos, tedy mezi 250 a 280 miliony korun, řekla novinářům ředitelka galerie Anne-Marie Nedoma.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek

Personální změny má šéfka Národní galerie konzultovat s ministerstvem

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) vytkl prozatímní ředitelce Národní galerie Praha způsob, jakým odvolala Adama Budaka z funkce kurátora speciálních projektů galerie. Anna-Marie Nedoma, kterou ministr pověřil vedením instituce na konci září, má podle něj napříště personální změny konzultovat s ministerstvem. Důvody, jimiž Nedoma odvolání Budaka Zaorálkovi zdůvodnila, ale ministr považuje za závažné. Dnes to po zasedání garanční rady galerie, kterou ministr svolal, sdělila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Středověký deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který odborníci připisují Mistru Vyšebrodského oltáře.

Nově objevený středověký obraz jde do aukce

Středověký deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který odborníci připisují Mistru vyšebrodského oltáře, půjde do aukce. Měla by se konat ještě letos, kdo dílo bude dražit, zatím není jasné. Sdělila to Pavlína Stránská, mluvčí Nadačního fondu Richarda Fuxy, který nedávno objevené středověké dílo vlastní. O získání díla do svých sbírek projevovala zájem Národní galerie Praha (NGP) pod vedením Jiřího Fajta i jeho nástupce.

Jubilejní Den Dyslexie s účastí umprumky.

Jubilejní Den Dyslexie s účastí umprumky

Před deseti lety se v Národní galerii v Praze začala psát historie Dne Dyslexie. Ten se snaží ukázat specifické poruchy učení v lepším obraze, najít východiska a řešení, ale také pochopení u široké veřejnosti. U zrodu akce stála výtvarná umělkyně Alena Kupčíková, která se sama s dyslexií potýká.

Dočasná ředitelka Národní galerie Praha Anne-Marie Nedoma.

Národní galerii v Praze povede dočasná ředitelka Anne-Marie Nedoma

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) zrušil pověření Ivana Morávka k vedení Národní galerie Praha (NGP). Dočasnou ředitelkou galerie jmenoval Anne-Marii Nedomu, která by měla instituci řídit do doby, než z výběrového řízení vzejde nový generální ředitel. Zaorálek to dnes řekl novinářům. Nedoma se své role ujme v pátek, dodal. Zřídil také garanční radu, která má především pracovat na přípravě konkurzu a na jmenování členů komise, která by měla nového šéfa NGP vybrat.

Obraz Františka Kupky Plochy příčné II. je vystaven na zámku v Opočně

Jedinečná příležitost. Na zámku Opočno je vystaven nejdražší Kupkův obraz

Desítky lidí se dnes zúčastnily zahájení výstavy obrazu Františka Kupky Plochy příčné II v areálu zámku v Opočně. K vidění bude pouhé dva dny, poté se vrátí do soukromé sbírky. v květnu byl obraz vydražen za 78 milionů korun, a stal se tak novým rekordmanem českých aukcí. V budoucnu by jej ale veřejnost mohla mít možnost spatřit, řekl ČTK Milan Dospěl z galerie Kodl, která dílo dražila a pomáhala s jeho vystavením v Kupkově rodišti.

Kupka se vrátí do Opočna.

Kupka se vrátí do Opočna

Kulturní událostí roku bude návrat světoznámého malíře Františka Kupky do rodného Opočna, tedy originálu jeho nejdražšího obrazu Plochy příčné II, který na půlstoletí zmizel z očí veřejnosti. Letos byl vydražen za rekordních 78 milionů korun včetně aukční přirážky. K vidění bude 21. a 22. září ve výstavní síni na prvním zámeckém nádvoří. Královéhradecký kraj ve spolupráci s městem Opočnem připravil tuto událost k 148. výročí narození Františka Kupky a k významnému životnímu jubileu mecenášky umění Medy Mládkové.

Věž Jana Kaplického před Salmovským palácem v Praze.

Když člověk letí, přemýšlí volněji. Národní galerie připomíná Kaplického

/FOTOGALERIE/ V Česku se zatím návrhy slavného architekta Jana Kaplického nerealizovaly, i když projekt Národní knihovny na Letné z roku 2007 - známý jako blob - vyvolal mnoho povyku. Jako připomínku deseti let od Kaplického náhlého úmrtí Národní galerie Praha alespoň postavila na nádvoří Salmovského paláce zmešeninu věže, které vznikla o pět let dříve než pražská zelená „chobotnice“ jako ideový projekt pro benátské bienále architektury.

Lubomír Zaorálek před novináři

Ministr kultury Zaorálek zrušil výběrové řízení na ředitele Národní galerie

Ministr kultury Lubomír Zaorálek se rozhodl zrušit výběrové řízení na ředitele Národní galerie Praha (NGP). Novinářům to řekl před dnešním zasedáním kabinetu. Výběrové řízení vypsal před svým odchodem z funkce na konci července jeho předchůdce Antonín Staněk (ČSSD). Zaorálek zahájí i přezkum dalšího Staňkova rozhodnutí, podle kterého už Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou.

Ilustrační foto.

Galerie nabízí jedinečnou výstavu ruského malířství

/POZVÁNKY/ Letošní výstavou ruského umění se Galerie výtvarného umění v Náchodě ohlíží do historie česko-ruských vztahů a připomínáme největší výstavní projekt u nás vůbec, jež se uskutečnil v roce 1935 v Praze.

Ilustrační foto

Retrospektivní výstava ruského malířství XVIII. – XX. století

Letošní výstavou ruského umění se Galerie výtvarného umění v Náchodě ohlíží do historie česko-ruských vztahů a připomínáme největší výstavní projekt u nás vůbec, jež se uskutečnil v roce 1935 v Praze. Náchodská galerie představí v přízemí zámecké jízdárny tuto jedinečnou výstavu fotodokumentací, odkazy v dobovém tisku a především výběrem děl ze svého fondu a zápůjček z Akademie věd ČR, v. v. i, Národní galerie v Praze i soukromých sbírek. Výstava potrvá do 10. listopadu 2019. Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Antonín Staněk

Staněk už není ministrem. Chce se dál věnovat kultuře

Bývalý olomoucký primátor a od 1. srpna již bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) se po dovolené vrátí do Poslanecké sněmovny, kde se chce i nadále věnovat kultuře, zejména vývoji aktuálních kauz: Národní galerie Praha, Národní divadlo a Muzeum umění Olomouc. 

Cvičení v zámku.

Hasiči zachraňovali cenné barokní sbírky, naštěstí jen cvičně

Žďár nad Sázavou – Fiktivní bouře, která porušila část střechy galerie, kde jsou uloženy originály barokních děl ze sbírek Národní galerie v Praze, kterým tak hrozilo poškození vodou a vlhkostí… To byl námět hasičského cvičení, které se odehrálo ve žďárském zámku.

Obraz nahé Mony Lisy vznikl jako záměrné falsum

Nahá Mona Lisa. Ústřední bod výstavy zamířil do Francie z Prahy

Obraz, který je parafrází slavné Mony Lisy a vznikl již v 16. století jako záměrné falzum, zapůjčila do Francie Národní galerie Praha. V galerii na zámku Domaine de Chantilly se koná výstava nazvaná Nahá Mona Lisa. Jejím středobodem je nahá podobizna ženy, jejíž autorství bylo připisováno Leonardu da Vincimu a která údajně zobrazuje stejnou ženu, jako jeden z nejslavnějších obrazů světa. Výstava se koná u příležitosti pětistého výročí úmrtí Leonarda da Vinci.

Ivan Morávek - Pověřený generální ředitel Národní galerie Praha (NGP)

Morávek chce Národní galerii Praha zbavit politické kauzy

Pověřený ředitel Národní galerie Praha (NGP) Ivan Morávek považuje kauzu odvolaného ředitele Jiřího Fajta za politickou, podle něho by se neměla spojovat s fungováním a dalším směřováním NGP. Řekl to dnes na své první tiskové konferenci od 18. dubna, kdy byl po Fajtově odvolání jejím vedením pověřen.

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda

Babiš se sešel se Šmardou. Slíbil, že jeho nominaci pošle na Hrad

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil kandidátovi ČSSD na ministra kultury Michalu Šmardovi (ČSSD), že jeho nominaci pošle na Hrad. Po zhruba půlhodinové schůzce na úřadu vlády Šmarda novinářům řekl, že situaci v kultuře je třeba řešit bezodkladně. Nejprve plánuje vypsat výběrová řízení na šéfy Národní galerie Praha a ředitele Muzea umění Olomouc, v delším horizontu pak chce připravit zákon o veřejnoprávních institucích v kultuře.

Antonín Staněk

Staněk nesplní politické zadání na konkurzy. Chce odbornou debatu

Termín vyhlášení konkurzů na ředitele Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc byl podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) politickým a absolutně nerezonuje v odborné veřejnosti. Staněk to dnes řekl novinářům. Doplnil, že s odborníky připravuje podmínky výběrového řízení, případně podobu fungování a financování Národní galerie. Termín vyhlášení konkurzů neohlásil. Uvedl, že podklady budou připravené pro jeho případného nástupce. Sociální demokracii, která jej přiměla podat demisi, opouštět nechce.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný

Špatná opereta či splátka za Fajta? Opozice kritizuje odmítnutí Staňkovy demise

Nepřijetím demise Staňka porušuje Zeman podle sněmovní opozice ústavní zvyklosti. Nikdo nemůže být ministrem proti své vůli, řekl dnes předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Zeman se Staňkovi odmítnutím demise odvděčil za odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta, uvedl na twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. 

Ministr kultury Antonín Staněk

Zeman nepřijal Staňkovu demisi. Na post ministra kultury navrhl Hamáček Šmardu

Prezident Miloš Zeman nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Oznámil mu to dnes na schůzce na Pražském hradě, informoval v tiskové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Důvodem nepřijetí demise je podle něj to, že Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel. Předseda ČSSD Jan Hamáček vzápětí oznámil, že požádá ve středu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Zemanovi navrhl odvolání Staňka a místo něj jmenoval místopředsedu ČSSD a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu.

Obraz Františka Kupky Plochy příčné II.

Rekord českých aukcí. Kupkův abstraktní obraz se prodal za 65 milionů

braz průkopníka abstraktní malby Františka Kupky Plochy příčné II se na aukci v Praze prodal za 65 milionů korun. Vyvolávací cena byla 28 milionů. I s dvacetiprocentní aukční přirážkou kupec za dílo zaplatí 78 milionů korun. Odhadní cena obrazu před aukcí byla mezi 40 a 60 miliony korun. S dosaženou cenou se obraz stal novým rekordmanem českých aukcí.

Odvolaný ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt hovoří na zahájení výstavy děl Josefa Šímy 18. dubna 2019 ve Valdštejnské jízdárně v Praze.

Závěry kontroly Národní galerie? Fajt nevidí pro své odvolání žádný důvod

Bývalý generální ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt nevidí v protokolu o kontrole ministerstva kultury v galerii žádné nové informace, které by odůvodnily jeho okamžité odvolání. Poukázal na to, že kontroloři nevarovali před žádným rizikem v případě, že Fajt zůstane ve funkci. Výsledky kontroly zpochybnil také bývalý ředitel ekonomicko-provozní sekce NGP Vladimír Mallát, protokol podle něj svědčí v některých svých částech o účelovosti. Fajt a Mallát to sdělili ČTK. Ministerstvo kultury protokol v úterý zveřejnilo na svém webu.

Bývalý ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Fajt chce po Staňkovi omluvu za nepravdivé informace

Bývalý ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt požaduje po ministru kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD) omluvu za údajně nepravdivé a zavádějící informace, které zveřejnilo ministerstvo kultury ve spojení s Fajtovým odvoláním. Vyplývá to z dopisu Fajtova advokáta ministerstvu kultury. ČTK má jeho plné znění k dispozici. Pokud tak ministerstvo neučiní, obrátí se na soud. Reakci ministerstva ČTK zjišťuje.

Odstupující ministr kultury Antonín Staněk

Staněk předal Babišovou svou demisi. Ve funkci skončí 31. května

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes předal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) svou rezignaci. Při jednání kabinetu to sdělil Babiš. Předseda koaliční sociální demokracie Jan Hamáček podle dřívějších vyjádření očekává, že předseda vlády na dnešní schůzce v Lánech předá rezignační dopis prezidentovi Miloši Zemanovi. Hlava státu se minulý týden odmítla ke Staňkovu rozhodnutí vyjádřit, dokud se s ním 28. května nesejde.

Bývalý ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Transparency International požaduje další kontroly v Národní galerii Praha

Organizace Transparency International ČR (TI) zaslala ministerstvu kultury svá zjištění o možných porušeních zákona v případě uzavírání smluv v Národní galerii Praha (NGP). Smlouvy podle TI vykazují snahu obcházet zákon o registru smluv nebo zadávání veřejných zakázek, v některých případech zase může jít o střet zájmů. 

Jan Hamáček.

Hamáček má okruh kandidátů na ministra kultury. Konkrétní jména ale neřekl

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček má okruh kandidátů na ministra kultury, s některými se v nejbližší době sejde. Hamáček to dnes řekl ČTK. Nástupce současného ministra Antonína Staňka (ČSSD), který se rozhodl ke konci května rezignovat, by podle Hamáčka měl stabilizovat resort a připravit výběrová řízení na šéfy Národní galerie Praha (NGP) a Muzea umění Olomouc (MUO). Hamáček je v současnosti v zahraničí, do Česka se vrací v pátek.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Ministr kultury Staněk neustál tlaky. Ve vládě skončí ještě v květnu

Jen necelý rok vydržel ve funkci ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Někdejší primátor Olomouce a neúspěšný kandidát na předsedu sociálních demokratů opustí vládní post po volbách do Evropského parlamentu. Dohodl se na tom se svým stranickým šéfem a vicepremiérem Janem Hamáčkem. 

Antonín Staněk

Staněk rezignuje na funkci ministra. Škody jsou značné, reagoval Zatloukal

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ke konci května rezignuje na svou funkci.  Staněk se v posledních týdnech ocitl pod tlakem kvůli odvolání ředitelů Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa. Jméno jeho nástupce oznámí předseda ČSSD Jan Hamáček na konci května.

Generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Odvolanému Fajtovi nabídli post finančního ředitele galerie. Hamáček se ptá proč

Předseda ČSSD a místopředseda vlády Jan Hamáček bude chtít po ministru kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD) vysvětlení, proč dostal odvolaný ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt nabídku zastávat místo finančního ředitele NGP. Hamáček to dnes řekl v České televizi, která o nabídce informovala. Fajtovi ji podle ČT zaslal prozatímní ředitel galerie Ivan Morávek. Ten v reakci pro ČTK napsal, že nemohl učinit jinak. Je to formální zákonný postup, který ukládá zákoník práce, Fajt nabídku nepřijal, uvedl.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk si stojí za odvoláním Fajta. Přidal další výtky vůči Národní galerii

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) na dnešním ranním jednání sněmovního podvýboru pro kulturu nově vytkl Národní galerii Praha (NGP) například externí právní smlouvy za zhruba 6,3 milionu korun. Po jednání se setkal na ministerstvu kultury se zástupci petice, jež vyjadřuje nesouhlas s odvoláním ředitelů NGP Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa a kterou podepsalo necelých 500 lidí. Staněk jim přislíbil, že do konce května zřídí odbornou radu a do konce června bude vypsáno výběrové řízení na nové ředitele.

Premiér Andrej Babiš

Kauza odvolání šéfa Národní galerie: Babiš Staňkovy kroky respektuje

Premiér Andrej Babiš (ANO) vnímá podle odvolaného ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta situaci v největší české sbírkové instituci zaměřené na výtvarné umění jako vážnou. Fajt se dnes na Babišovu žádost s premiérem setkal a informoval ho zejména o mezinárodních projektech, které pravděpodobně budou zastaveny. Premiér ale na sociálních sítích uvedl, že kultura je v gesci koaličního partnera, tedy ČSSD, a on musí jeho rozhodnutí respektovat.

Zleva Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)

Staněk zůstane ministrem, má podporu šéfa ČSSD Hamáčka

Ministr kultury Antonín Staněk má i nadále podporu ČSSD. V čele resortu pokračuje, přestože tisíce lidí a mimořádných osobností z oblasti kultury Staňka vyzvalo, aby odstoupil kvůli tomu, jak odvolal z funkce ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Ministr kultury Antonín Staněk

Nejen Fajt. Ministr kultury podal trestní oznámení i na bývalé ředitele MUO

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal trestní oznámení nejen na bývalého ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta, ale i na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci. Jde o odvolaného Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Trestní oznámení se týká prověření nákupu předražených pozemků v minulosti, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl. Zatloukal vedl muzeum 23 let, dnes odmítl, že by se za jeho vedení stalo v muzeu cokoli nezákonného. Soukup ČTK řekl, že se budou bránit právní cestou.