Kreativ

ŠTÍTEK: Národní galerie v Praze

Zámek v Horažďovicích.

Zámek v Horažďovicích zahajuje novou sezonu

Městské muzeum Horažďovice, sídlící v horažďovickém zámku, připravilo na 28. května v 16 hodin slavnostní zahájení letní sezóny. Během čtyř letních měsíců bude možné v zámku zhlédnout i výstavu technologických kopií obrazů starých mistrů Pohled do obrazu akademického malíře Radomila Klouzy. Vernisáž dobovou hudbou doprovodí studentky plzeňské konzervatoře ze třídy Julie Brané.

Zámek ve Žďáře nad Sázavou chystá pestrou programovou nabídku.

Kraslice, pomlázky i zámecký kemp. O Velikonocích to bude pod Zelenou horou žít

Bílá sobota bude na zámku ve Žďáru nad Sázavou pořádně barevná! Na zámecké terase pod Zelenou horou můžete zdobit kraslice, plést pomlázky, otloukat píšťalky, drátovat nebo vyrábět keramiku. Těšte se také na jarmark s velikonoční a jarní tematikou nebo velikonoční pivo. Děti se mohou od druhého dubna vypravit rozluštit Záhadu Velikonoc nebo strávit tři veselé dny na Zámeckém Velikonočním kempu.

Karel Šlenger

Karel Šlenger: Chomutický malíř, opomíjený, ale ne zapomenutý

DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ: Zatímco za svého života se Karel Šlenger velkého uznání nedočkal, čtyřicet let po jeho smrti si jeho dílo připomínají významné galerie a odborníci jej označují za jednoho z nejlepších českých malířů 20. století. Velkou zásluhu na tom má jeho syn Petr Šlengr, který rozsáhlé dílo a složité životní cesty svého otce přibližuje lidem. „Slíbil jsem otci, že jeho dílo bude sloužit široké veřejnosti. Usiluji o to například pořádáním výstav,“ říká. Momentálně se spolu s dalšími nadšenci snaží o vytvoření stálé expozice v Jičíně.

Petřínská rozhledna.

Na Štědrý den mohou Pražané navštívit zoo, památky nebo jít bruslit

Na Štědrý den si lidé budou moci prohlédnout některé pražské památky, zajít do muzea, projít se trojskou botanickou zahradou nebo se pobavit vánočním programem v zoologické zahradě. Sportovci si mohou zabruslit na veřejných kluzištích, která se v metropoli na zimní sezonu otevřela. Mnohé objekty budou mít nicméně upravenou otevírací dobu, jak ČTK sdělili jejich provozovatelé.

Palladium země české ve Staré Boleslavi.

Madona – Panna Maria s malým Ježíškem patří k českým Vánocům

Madona je zároveň nejčastějším inspiračním zdrojem malířů i sochařů. Zejména středověk byl na tuto tématiku bohatý. Prvním autorem byl podle legendy evangelista sv. Lukáš. Jemu je přisuzováno hned několik zobrazení, které pak byly umělci kopírovány. Najdeme je i v Česku.

Ilustrační foto.

Dvojice odborníků bude v rakovnické synagoze mluvit o uměleckém kovářství

Besedu o uměleckém kovářství připravila Rabasova galerie na středu 3. listopadu. Zájemci se mají na co těšit, protože účast přislíbil jednak v galerii právě vystavující sochař-kovář Petr Císařovský a také sochař, zlatník a restaurátor Andrej Šumbera, který pracoval na opravách mnoha významných památek, včetně slavného Relikviáře sv. Maura.

Renata Filipová obdržela medaili MUDr. Wacława Olszaka.

Výtvarnice Renata Filipová obdržela medaili MUDr. Wacława Olszaka

Zastupitelé Karviné rozhodli na svém posledním zasedání o udělení jednoho z nejvyšších vyznamenání města medaile MUDr. Wacława Olszaka Renatě Filipové. Výtvarnice si medaili a pamětní list převzala v rámci oceňování osobností v kultuře na Zámku Fryštát v Karviné.

Výuku zahájili žáci Výtvarky zájezdem do Prahy.

Výuku zahájili žáci Výtvarky zájezdem do Prahy

Žáci Výtvarky Jindřišky Riedlové zahájili 1. září výuku zcela netradičně, zájezdem do Národního muzea v Praze. Také poslední den předešlého školního roku byly děti s Výtvarkou v Praze a prohlédly si židovské synagogy. Tentokrát žáci navštívili historickou budovu v čele Václavského náměstí, která spolu s Novou budovou tvoří jeden komplex.

Bývalý prezident Václav Klaus

Klaus se omluví Fajtovi za výrok o milionových dluzích. Muži uzavřeli smír

Bývalý prezident Václav Klaus se omluví někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za výrok, že Pražský hrad kvůli Fajtovi zdědil milionové dluhy. Muži uzavřeli smír, který dnes pravomocně schválil pražský městský soud. Klausův výrok se týkal výstavy o umění v době Karla IV.

Unikátní nález v kolínském muzeu

Unikátní nález v kolínském muzeu! Dřevěná bedna ukrývala poklad

Že se poklady nalézají jen kdesi skryté pod zemí? Ale kdepak. Například v Regionálním muzeu v Kolíně jeden takový poklad našli a vůbec nebyl kdesi zakopaný. Ležel v krabici. Senzační objev se týká souboru neznámých gotických vitrají z kolínského chrámu sv. Bartoloměje.

Stálá výstava Krtečka v Kladenském zámku.

Začal rok Zdeňka Milera. Kladenský zámek zahájil další turistickou sezónu

/FOTOGALERIE/ V Kladenském zámku byla zahájena turistická sezóna. Návštěvníky čekají novinky, zajímavé osobnosti, křty jedinečných publikací. Zámecká důlní štola se proměnila v zážitkové místo. Město se věnuje celý rok oslavám 100. výročí narození výtvarníka Zdeňka Milera, autora animované postavy Krtka.

Instalace Šťastná planeta.

Chcete vidět, jak vypadá Šťastná planeta? Jděte do Gumárny

Co znamená pro umělce i diváka nová forma? Touto úvahou se bude zabývat výstava Nova forma 1, které vernisáž zahájí v sobotu 22. května v industriálním prostoru Gumárna v Čáslavi kurátorka Zdenka Švadlenková komentovanou prohlídkou s přítomnými umělci. 

Na Zámku Fryštát je vše připraveno na zahájení letošní sezony. Kdy to, bude se ale zatím neví.

OBRAZEM: Hlavně nic nerozbít! Na Zámku Fryštát uklízeli a vyhlížejí hosty

/FOTOGALERIE/ Nebýt pandemie, měli by už na Zámku Fryštát rozjetou další sezonu a jedna akce by střídala druhou, stejně jako by se na chodbách zámku míjely skupinky návštěvníků. Jenže aktuálně je zámek, stejně jako další památky v republice, už více než čtyři půl měsíce nepřístupný a správce i průvodkyně netrpělivě čekají, až budou moci otevřít a pozvat dál první letošní návštěvníky. 

Letošní výstavní sezónu zahajuje v novopackém muzeu zdejší rodák, malíř Vlastimil Mužíček. Novopacký výtvarník je členem Spolku podkrkonošských malířů. Námětem jeho obrazů je nejčastěji krajina, ale v muzeu spatříte i portréty a  olejomalby květin. Muzeum

Novopacké muzeum po pěti měsících ožilo

Po pětiměsíční pauze v sobotu otevřel své dveře veřejnosti Suchardův dům v Nové Pace. Návštěvníky muzea přivítala výstava obrazů novopackého malíře Vlastimila Mužíčka, jehož doménou je především zachytit krásu okolní krajiny.

Hrad v Budyni nad Ohří

Po Ohři a Labi: sáhněte si na stopy dějin

Starým biskupským zámkem v Roudnici nad Labem už nezní trubky vojenské hudby. Kráčely tudy však velké dějiny – stejně jako blízkou pevností Terezín a pozoruhodným hradem v Budyni nad Ohří.

Zimní aktivity s dětmi v Praze

Série #světovéČesko / Ať již červené pražské střechy v zimě pokryje bílý sníh či nikoliv, nabízí město rozmanité aktivity, jak příjemně strávit volný čas se svými dětmi. Venkovní a v brzké době snad i vnitřní zábavu obstarají kluziště, projížďky městem tematickými tramvajemi, zážitkové procházky, kreativní dílničky, a mnohé další.

Nová generální ředitelka Národní galerie v Praze (NGP) Alicja Knastová pózuje fotografovi 13. října 2020 v Praze.

Generální ředitelkou Národní galerie bude Alicja Knastová

Ministr kultury Lubomír Zaorálek dnes oznámil, že Národní galerii Praha bude řídit bývalá šéfka Slezského muzea v polských Katovicích Alicja Knastová. Ve finálové trojici se o post utkala s ředitelem galerie Plato Ostrava Markem Pokorným a někdejším šéfem Národní galerie Jiřím Fajtem.

Ředitel galerie moderního umění Plato Ostrava Marek Pokorný.

Kdo bude šéfem Národní galerie Praha? Komise doporučila tři kandidáty

Výběrová komise doporučila ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) tři kandidáty na post generálního ředitele Národní galerie Praha (NGP). První v pořadí je současný ředitel galerie moderního umění Plato Ostrava Marek Pokorný, druhá Alicja Knastová z Polska a třetí Jiří Fajt. Ministerstvo kultury to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Historik umění Jiří Fajt už na pozici ředitele NGP pět let působil, loni ho předchozí ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal.

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Šéf komunistů Filip se má omluvit Fajtovi za výroky v médiích, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se předseda komunistů a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip musí omluvit bývalému řediteli Národní galerie Praha (NGP) Jiřímu Fajtovi za výroky, které o něm před rokem uveřejnil. ČTK to řekl Fajtův právní zástupce František Vyskočil. Jde o rozhodnutí prvoinstančního soudu. Filip ČTK řekl, že verdikt nebude komentovat, protože nejde o pravomocné rozhodnutí.