Kreativ

ŠTÍTEK: Národní galerie v Praze

Löw-Beerova vila v Brně po opravě.

Löw-Beerovu vilu zdobil obraz Paula Cézanna. Po válce zmizel

Brno /FOTOGALERIE/ – Visel v jednom z mnoha pokojů, možná také v kabinetu, kterých bylo ve vile Löw-Beer hned několik. Obraz Paula Cézanna malíře považovaného za „otce moderního umění“, zdobil podle nedávného zjištění historiků někdejší domov Alfreda a Marianne Löw-Beerových.

Národní Muzeum.

Lidé chodí více do muzeí a galerií, podívejte se kam

Návštěvnost muzeí a galerií ve většině českých krajů za poslední tři roky vzrostla, v Praze to bylo o více než půl milionu návštěvníků. Uvádí to statistika vytvořená Národním poradenským a informačním střediskem pro kulturu (NIPOS). Zahrnuje návštěvnost muzeí, památníků a galerií včetně jejich poboček a informace získává od státních i soukromých institucí. Jedinými kraji, kde návštěvnost nevzrostla, jsou Pardubický, Plzeňský a Moravskoslezský.  

Národní Muzeum.

Návštěvnost roste muzeím a galeriím ve většině krajů

Praha - Návštěvnost muzeí a galerií ve většině českých krajů za poslední tři roky vzrostla, v Praze to bylo o více než půl milionu návštěvníků. Uvádí to statistika vytvořená Národním poradenským a informačním střediskem pro kulturu (NIPOS). Zahrnuje návštěvnost muzeí, památníků a galerií včetně jejich poboček a informace získává od státních i soukromých institucí. Jedinými kraji, kde návštěvnost nevzrostla, jsou Pardubický, Plzeňský a Moravskoslezský.

Z mapy zmizí Lázeňská ulice vedoucí kolem rybníka k vlakovému nádraží, nově nese jméno po slavnému rodákovi Miloslavu Troupovi.

Ulice nově nesou jména významných rodáků města

Hořovice /FOTOGALERIE/ - Obyvatelé Hořovic si musejí pomalu zvykat na nové názvy ulic. Lázeňskou, Pod Šibencem a část Fügnerovy ulice nově nahradily Troupova, Olympijská a U Štěpánků. Změny se týkají ulic, v nichž zatím nikdo nebydlí.  

Národní galerie.

NG postupně zpřístupní na webu všechny své sbírky

Praha - Národní galerie v Praze od podzimu zpřístupní na internetu veškeré své sbírky. Umožní to navýšení rozpočtu na letošní rok, kdy NG oproti státní dotaci, jež se léta téměř nemění a činí asi 250 milionů korun, získala prostřednictvím poslanců 50 milionů korun. Po přibližně 20 milionech použije NG na akvizice a na opravy svých budov, osm milionů pak na zmíněnou digitalizaci a edukativní programy.

Madona z Veveří.

Národní galerie se nedovolá kvůli Madoně z Veveří a kauza by tak měla skončit

Národní galerie v Praze (NG) se nebude znovu dovolávat k Nejvyššímu soudu v případě sporu o gotický obraz Madony z Veveří. Kauza, která začala v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi, by tak měla definitivně skončit. V březnu rozhodl odvolací soud o tom, že desková malba ze 14. století definitivně patří církvi. Ve čtvrtek o rozhodnutí NG  informovala mluvčí galerie Tereza Ježková.

Madona z Veveří.

NG se nedovolá kvůli Madoně z Veveří a kauza by tak měla skončit

Praha - Národní galerie v Praze (NG) se nebude znovu dovolávat k Nejvyššímu soudu v případě sporu o gotický obraz Madony z Veveří. Kauza, která začala v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi, by tak měla definitivně skončit. V březnu rozhodl odvolací soud o tom, že desková malba ze 14. století definitivně patří církvi. Ve čtvrtek o rozhodnutí NG  informovala mluvčí galerie Tereza Ježková.

Jindřich Štyrský Kominík a sněhulák.

Štyrského obraz se prodal za rekordních 23,6 milionu korun

Praha - Obraz Jindřicha Štyrského Kominík a sněhulák se na nedělní aukci v Praze prodal za 19 milionů korun, kupec za něj celkem včetně aukční přirážky zaplatil 23,6 milionu korun. Vyvolávací cena díla byla 14,5 milionu korun. Jedná se o nový aukční rekord tohoto malíře, informovali novináře pořadatelé aukce ze společnosti European Arts.

Ilustrační foto.

V Hořovicích budou měnit názvy tří ulic

Hořovice - Obyvatelé Hořovic si budou muset zřejmě brzy zvykat na nové názvy ulic. Městská rada navrhla, aby byly přejmenovány ulice Lázeňská, Pod Šibencem a také část Fügnerovy.

Hanuš Adamec.

VIDEO: Kulturní jaro promění dětské hřiště

Ústí nad Labem - Jarním polibkem probudí Ústí pestrý program Česko-německého kulturního jara 2017. V několika českých i německých městech nabídne víc než 100 akcí, které připomenou 20 let od podpisu Česko-německé deklarace, díky níž se výrazně zlepšily vztahy mezi Čechy a Němci.

Budova Veletržního paláce, kde sídlí Národní galerie

Galerie chce přestavbu Veletržního paláce, podle MK nemá peníze

Praha - Národní galerie v Praze půl roku čeká na to, aby mohla vyhlásit mezinárodní architektonickou soutěž na přestavbu vnitřních prostor Veletržního paláce. Podle ředitele NG Jiřího Fajta leží podklady na ministerstvu kultury a mají všechny náležitosti. Ministerstvo ale říká, že NG nemá zajištěno financování a Fajtova prezentace soutěže s oznámením jmen slavných architektů byla předčasná. „Až bude zajištěn zdroj financování, může být aktuální architektonická soutěž a debata o její podobě," řekla mluvčí MK Simona Cigánková.

Národní galerie představila 25. dubna v Praze výstavu prací německého malíře Gerharda Richtera. Retrospektivní přehlídka bude přístupná v paláci Kinských do 3. září.

Richterovu výstavu doplní i nejdráže vydražená krajinomalba

Praha /VIDEO/ - Největší pojistnou hodnotu, jako kdy měla výstava pořádaná Národní galerií v Praze, bude mít přehlídka německého malíře Gerharda Richtera. Od středy bude přístupná v paláci Kinských. Díla jsou pojištěna na vyšší sumu, než tomu bylo v případě loňské úspěšné výstavy děl z doby Karla IV. Pojistná hodnota středověkých unikátů byla deset miliard korun, v případě nejdražšího žijícího malíře Richtera je vyšší. V úterý to řekl kurátor výstavy a ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt. Na výstavu jsou zapůjčena díla ze světových sbírek.

Prácheňské muzeum Písek. Ilustrační foto.

Sochařská dílna období baroka

Písek – Pokud se zajímáte o historii a o baroko zvlášť, máte jedinečnou příležitost dozvědět se další zajímavosti. 

Národní galerie.

Národní galerie bude otevřená po celé Velikonoce

Praha - Národní galerie v Praze zpřístupní své stálé expozice i aktuální výstavy během celých velikonočních svátků. Otevřeno bude na Velký pátek i na Velikonoční pondělí, uvádí galerie na svém webu. Kromě sbírek od středověkého přes renesanční, barokní a moderní umění po současná díla je možné v některém ze šesti objektů NG aktuálně vidět třeba výstavu Magdaleny Jetelové, Aj Wej-weje, Františka Skály nebo práce z keramiky napříč staletími a světem.

Ministerstvo kultury. Ilustrační foto.

Dotace ministerstva mají pomoci galeriím nakupovat současné umění

Praha - Ministerstvo kultury nabídne prostřednictvím nového dotačního programu galeriím a muzeím podporu pro nákup uměleckých děl. Zřízení programu v pondělí schválila vláda, počítá se s udělením dotací již v letošním roce. Podle mluvčí ministerstva Simony Cigánkové by v programu měly ročně být desítky milionů korun. Akviziční fond bude zaměřen na současné umění. Nebudou z něj ale moct čerpat velké instituce zřizované ministerstvem, jako je třeba Národní galerie v Praze.

Vlastní podobizna zvaná Lobkovická od Petra Brandla.

Národní galerie připomíná nadcházející výročí malíře Brandla

Praha - Před 350. výročím narození slavného barokního malíře Petra Brandla (1668 až 1735), které připadá na příští rok, připravila Národní galerie v Praze online databázi jeho díla. Vycházejí také dvě rozsáhlé publikace o této osobnosti českého barokního umění. Ve středu to sdělila mluvčí NG Tereza Ježková.

Slavný obraz Madona z Veveří, který získala farnost z Veverské Bítýšky jako součást církevních restitucí. Ilustrační foto.

Madona z Veveří patří bítýšské farnosti, potvrdil soud

Veverská Bítýška – Vzácný středověký obraz Madona z Veveří je majetkem farnosti ve Veverské Bítýšce na Brněnsku. Ve sporu farnosti a Národní galerie v Praze o tom v pátek rozhodl Městský soud v Praze. Rozsudek je pravomocný.

Madona z Veveří.

Městský soud se bude znovu zabývat sporem o Madonu z Veveří

Praha - Městský soud v Praze se v pátek bude znovu zabývat sporem o vzácný gotický obraz Madona z Veveří. O obraz se soudí římskokatolická farnost Veverská Bítýška s Národní galerií. Soudy sice v minulosti rozhodly, že obraz patří církvi, po dovolání galerie ale Nejvyšší soud vrátil případ k novému projednání. Momentálně je dílo v Diecézním muzeu v Brně.

Aj Wej-wej – Zákon cesty. Sedmdesátimetrový nafukovací člun s nadživotními postavami 258 uprchlíků. Veletržní palác Národní galerie.

Aj Wej-wejovo pražské dílo možná vystaví v Bruselu či New Yorku

Praha - O nejnovější dílo čínského umělce Aj Wej-weje, které vytvořil pro Národní galerii v Praze, mají zájem některá další muzea v Evropě či USA. To, zda tam bude po skončení pražské výstavy uvedeno, záleží také mimo jiné na prostorových podmínkách. V jednání je zatím Brusel nebo New York. Ve čtvrtek to řekl ředitel NG Jiří Fajt. Ve Veletržním paláci mohou obrovský nafukovací člun s desítkami postav uprchlíků vidět lidé od pátku až do počátku příštího roku. Galerie také jedná s čínským umělcem o další spolupráci, jeho dílo se pravděpodobně objeví v dalším z objektů Národní galerie.

Malíř Herbert Kisza.

Malíř Herbert Kisza vystavuje své grafiky v Bílině

Bílina - Obrazy akademického malíře Herberta Kiszy jsou až poeticky dokonalé. Malíř v nich osobitým způsobem zachycuje kontrast života. Donutí přemýšlet o tom, jak stejné jsou významy života a smrti, jak dlouho roste strom a jak během pár okamžiků padne k zemi.

Po dvoudenní pauze se pro návštěvníky znovu otevřely všechny budovy Národní galerie v Praze včetně Veletržního paláce.

Národní galerii střeží i lidé z původní firmy, ředitel věří v lepší vedení

Praha - Až 70 procent zaměstnanců společnosti ABAS, která do pátku střežila objekty Národní galerie v Praze, pracuje podle její prokuristky Vladimiry Popardowské nyní pro firmy, které galerie nově najala. Sdělila to v úterý v reakci na kritiku její firmy ze strany vedení NG. Ředitel galerie Jiří Fajt řekl, že o několika takových zaměstnancích ví. Důležité podle něj ale je manažerské řízení bezpečnostní agentury a především podmínky, které agentura svým zaměstnancům nabízí, a tím je motivuje k práci. Smlouva uzavřená s novými agenturami podle něj garantuje lepší kvalitu práce, než odváděli lidé pracující pro firmu ABAS.

Po dvoudenní pauze se pro návštěvníky znovu otevřely všechny budovy Národní galerie v Praze včetně Veletržního paláce.

Nová ostraha NG bude dražší, Fajt slibuje kvalitu a nový tendr

Praha /FOTOGALERIE/ - Výběr nových bezpečnostních agentur bude pro rozpočet Národní galerie v Praze (NG) znamenat asi desetiprocentní navýšení proti platbám za služby předchozí firmy. V úterý to řekl ředitel NG Jiří Fajt. Společnosti ABAS, která na základě tendru v celém resortu kultury několik měsíců majetek NG střežila, platila NG přibližně tři miliony korun měsíčně.

Budova Veletržního paláce, kde sídlí Národní galerie

Národní galerie má novou ostrahu. V úterý už bude přístupná expozice

Národní galerie (NG) v Praze dnes uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. "Noví dodavatelé od úterý 28. února, kdy se výstavní prostory Národní galerie znovu otevřou pro návštěvníky, zajistí kompletní služby," uvedla NG na webu. Své objekty NG o víkendu uzavřela kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management.

Národní galerie.

Národní galerie má novou ostrahu, v úterý otevře expozice návštěvníkům

Praha - Národní galerie (NG) v Praze v pondělí uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. „Noví dodavatelé od úterý 28. února, kdy se výstavní prostory Národní galerie znovu otevřou pro návštěvníky, zajistí kompletní služby," uvedla NG na webu. Své objekty NG o víkendu uzavřela kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management.

Budova Veletržního paláce, kde sídlí Národní galerie

Národní galerie uzavře smlouvu s novou firmou na ostrahu a v úterý otevře

Praha - Národní galerie v Praze (NG) vybrala novou bezpečnostní agenturu a ještě v pondělí s ní pravděpodobně podepíše smlouvu na ostrahu svých objektů a uměleckých děl. V pondělí to řekl ředitel NG Jiří Fajt. Smlouva bude na rok, v jeho průběhu vypíšeme velkou veřejnou soutěž, doplnil. NG kvůli sporům s bezpečnostní agenturou o víkendu zavřela všechny své expozice. Podle Fajta to nebylo poprvé za působení této agentury, předchozí uzavření expozic ale nikdy nebylo tak rozsáhlé.

Budova Národní galerie. Ilustrační foto.

Bezpečnostní agentura se ohradila proti tvrzením ředitele Národní galerie

Praha - Bezpečnostní agentura ABAS IPS Management, která vypověděla smlouvu Národní galerii (NG) v Praze, se ohradila proti tvrzením jejího ředitele Jiřího Fajta, že při její ostraze galerijních budov byla poškozena vystavená díla a ostraha měla fyzické konflikty s návštěvníky. Agentura v pondělí sdělila, že uvedené výroky ji poškodily, chce se proto proti nim bránit právními kroky a od Fajta požaduje veřejnou omluvu.

Budova Národní galerie. Ilustrační foto.

Národní galerie je zavřená i dnes, otevře v úterý

Všechny budovy Národní galerie zůstávají kvůli sporu s bezpečnostní agenturou uzavřené i dnes. Agentura v pátek vypověděla smlouvu. Tvrdí, že ji galerie od listopadu neplatí za služby. Národní galerie chce znovu otevřít příští týden, zatím ale neví jak a kdy. Platnost zakoupených vstupenek je prodloužena do května.

Národní galerie v Praze musela 25. února nečekaně zavřít všechny své budovy. Důvodem jsou podle oficiálního prohlášení neočekávané technicko-provozní důvody.

Národní galerie neotevřela, opustila ji ostraha

Praha – Neohlášeně, neplánovaně a neočekávaně zůstaly od soboty uzavřeny všechny budovy Národní galerie v Praze – včetně hlavního sídla ve Veletržním paláci. Upozornění na dveřích slibující zajištění plného provozu v co nejkratší době hovořilo o neočekávaných technicko-provozních důvodech.

Muzeum Komenského v Přerově navštívili ve středu dva zástupci japonské komeniologické společnosti Shinichi Sohma a  Junzo Inokuchi.

Výstavu v Přerově si prohlédli japonští komeniologové

Přerov - Výstavu s názvem „Komenský? Toho už jsme někde viděli!," která je nyní k vidění v prostorách muzea, si ve středu prohlédli dva významní japonští komeniologové - Shinichi Sohma z Hiroshima Shudo University a Junzo Inokuchi z Otemon gakuin University Osaka.

Budova Národní galerie. Ilustrační foto.

Po úspěšných výstavách se Národní galerie zaměří na stálé expozice a opravy

Praha - Po dočasných výstavách v minulých dvou letech, které měly připoutat pozornost návštěvníků k Národní galerii v Praze (NG), se bude instituce v příštím roce zaměřovat na stálé expozice. Ve středu to řekl ředitel NG Jiří Fajt, který v nich připravuje změny. Budou spojené i s rekonstrukcemi sídel sbírek a jejich expozic. Dílčí rekonstrukce paláce Kinských bude už letos, příští rok mají začít opravy paláce Šternberského. Na rok 2019 NG chystá velkou výstavu Pabla Piccasa.

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt (vlevo) a Francesca von Habsburg (vpravo), zakladatelka sbírky současného umění Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) podepsali memorandum o vystavování děl z této sbírky v Praze

Salmovský palác bude pět let hostit významnou soukromou sbírku

Praha - Národní galerie v Praze vystaví v Salmovském paláci známé sbírky Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Memorandum, které zaručuje pětiletou výstavu významných děl současného umění, v pátek podepsali ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt a Francesca von Habsburg, zakladatelka sbírky Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21). Národní galerie to v pátek uvedla v tiskové zprávě. Praha má díky tomu podle galerie šanci stát se přední cílovou destinací milovníků současného umění.

Výstava Císař Karel IV. 1316–2016

Nejvíce lidí loni přišlo na výstavu o Karlu IV. do Národní galerie

Praha - Nejvíce lidí se loni přišlo z výstav výtvarného umění podívat na expozici Císař Karel IV. 1316-2016, kterou připravila Národní galerie v Praze s německými partnery. Za čtyři měsíce ji vidělo 92.857 návštěvníků a denní průměr činil 692 lidí. Co do denního průměru byla ale nejnavštívenější výstava Vnímání, kterou pro českobudějovický Dům umění připravil architekt Jan Šépka. Za 24 dní jí prošlo 36 tisíc návštěvníků, 1500 denně. Neobvyklá výstava ale byla přístupná zdarma, což pravděpodobně počet zájemců zvýšilo.

Budova Veletržního paláce, kde sídlí Národní galerie

Národní galerie zve na výstavy zdarma a připravuje novou sezonu

Praha - Všechny budovy Národní galerie v Praze se o víkendu otevírají návštěvníkům zdarma. Připraven je také doprovodný program především ve formě komentovaných prohlídek expozic a výstav. Galerie rozšířeným programem slaví 221 let od svého založení. V březnu zahájí novou sezonu uvedením výstav Františka Skály a Aj Wej-weje.

Muchova Slovanská epopej. Ilustrační foto.

Muchova epopej poletí do Tokia třemi lety, první odletí 11. února

Praha - Muchova Slovanská epopej poletí do Japonska třemi letadly. První plátna Prahu opustí 11. února. Následovat budou další dva lety 15. a 17. února. V rozhovoru to ve středu řekl radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL). Slavnostní vernisáž se v tokijském muzeu uskuteční 7. března. Výstava potrvá tři měsíce. Zda bude poté rozměrné dílo pokračovat v asijském turné, není jasné.

Restaurátoři pokračují ve snímání Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci.

Restaurátoři v závěru týdne dokončí snímání Slovanské epopeje

Praha /FOTOGALERIE/ - Restaurátoři v závěru týdne dokončí snímání Slovanské epopeje ve Veletržním paláci v Praze. S prací začali v prvním lednovém týdnu a dnes mají na speciálních cívkách stočeno 13 z dvacítky rozměrných pláten. V rozhovoru to řekl restaurátor odpovědný za převoz epopeje Tomáš Berger. Do únorového odletu na asijské turné zůstanou plátna, která jsou kulturní památkou, uložena v přepravních boxech v klimatizovaném depozitáři Národní galerie v Praze.

Fronta lidí stála na výstavu francouzského malíře Henriho Rousseaua v neděli 15. ledna.

Obrazy slavného malíře Rousseaua vidělo přes 57 tisíc lidí

Praha /FOTOGALERIE/ - Výstavu francouzského malíře Henriho Rousseaua si přišlo za čtyři měsíce do paláce Kinských prohlédnout 57.047 lidí. Přehlídka slavného umělce, který svou tvorbou ovlivnil mnohé další, se řadí nejen k divácky nejúspěšnějším projektům Národní galerie v Praze (NG), ale i k nejnavštěvovanějším výstavám v tuzemsku v posledních letech. Díla umělce přezdívaného Celník byla v tak velkém rozsahu v Česku představena poprvé.

Palác Kinských.

Vzácná díla budou pohromadě s trhy

Praha - Národní galerie zvažuje v paláci Kinských prodej potravin. Zároveň chce propojit Staroměstské náměstí s Týnskou uličkou. Jde o další kroky, jak přilákat více lidí.

Středověký obraz Madony z Veveří.

Národní galerie i bítýšská farnost mají strach o osud Madony z Veveří

Veverská Bítýška – Poškození vzácného středověkého obrazu Madony z Veveří se bojí Národní galerie v Praze. Proto nechce, aby se dílo, o které se soudí s farností z Veverské Bítýšky, dostalo do soudní úschovy. Společnou řeč v tom s galerií našla také farnost. Malbě přesun do soudní úschovy hrozí, protože předchozí rozsudek, který dílo přiřkl farnosti, Nejvyšší soud zrušil.

Madona z Veveří.

Galerie vítá verdikt NS o gotické malbě, je proti jejím přesunům

Praha - Národní galerie v Praze vítá rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) v případu gotické Madony z Veveří. Na NG ji vysoudila farnost ve Veverské Bítýšce, které galerie dílo odmítla vydat v rámci restitucí. NS vrátil spis Městskému soudu v Praze s požadavkem na doplnění. Galerie se však obává o stav středověké památky, pokud by kvůli trvajícímu sporu měla být znovu převážena, třeba do dočasné soudní úschovy. Podle farnosti ale rozhodnutí NS zmínku o soudní úschově nebo jiném prozatímním řešení neobsahuje.

Budova Národní galerie. Ilustrační foto.

Dvě výstavy o Chartě 77 zahájí výstavní program NG v roce 2017

Praha - Osud básníka a patrona undergroundu Magora Ivana Martina Jirouse bude hlavní osou výstavy Charta Story, kterou připravuje Národní galerie v Praze. Začne 20. ledna v Salmovském paláci na Hradčanech a připomene 40. výročí vzniku neformální občanské iniciativy, kritizující nedodržování lidských a občanských práv. Doprovodí ji ještě druhá expozice, která na fotografiích ukáže dění v tehdejší neoficiální kultuře. Výstavy v úterý spolu s plánem na celý příští rok představil ředitel NG Jiří Fajt.

Středověký obraz Madony z Veveří.

Městský soud v Praze musí znovu řešit spor o Madonu z Veveří

Brno - Sporem o vzácný gotický obraz Madony z Veveří se bude znovu zabývat odvolací Městský soud v Praze. Nejvyšší soud (NS) mu případ vrátil, žádá dílčí doplnění, řekla v pondělí mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. Obvodní soud případ řešil jako první instance. Obraz vysoudila římskokatolická farnost Veverská Bítýška od Národní galerie.

Vernisáž výstavy Denisy Cirmaciové v Galerii M.

OBRAZEM: Galerie M představuje milevskou výtvarnici

Milevsko – Kabinet je název výstavy, která byla slavnostně zahájená ve čtvrtek v Galerii M. Na ní jsou k vidění krajinomalby, zátiší a technologické kopie, které autorka, milevská rodačka, malířka a restaurátorka Denisa Cirmaciová (34) vytvořila v letech 2005 až 2016.

Obraz Václava Rabase.

Galerie otevírá výstavu obrazů Václava Rabase

Jihlava – Oblastní galerie Vysočiny (OGV) v Jihlavě připravuje výstavu Václav Rabas a mýtus hnědé. Akce připravená ve spolupráci s Národní galerií v Praze s podtitulem Země, chléb a hmota na periferii avantgardy by měla zpřístupnit vnímání české krajiny v komplexnějším měřítku.

Emil Filla ve svém pražském ateliéru na Ořechovce.

Fillova Polopostava ženy změní vlastníka za osm milionů korun

Praha - Obraz ze vzácného raného období Emila Filly se na nedělní aukci v Praze prodal za osm milionů korun. Dílo nazvané Polopostava ženy vyjde nového majitele po započtení aukčních poplatků na bezmála deset milionů. Média o tom informoval pořadatel dražby, společnost European Arts. Nejdražším dílem Emila Filly prodaným na tuzemské aukci i nadále zůstává obraz Malíř, který se před třemi lety prodal za 17,5 milionu korun.

Středověký obraz Madona z Veveří.

Nejvyšší soud už patrně rozhodl ve sporu o Madonu z Veveří

Brno - Nejvyšší soud (NS) už patrně rozhodl o dovolání Národní galerie ve sporu o Madonu z Veveří, vzácný gotický obraz. Justiční databáze InfoSoud vykazuje vyřízení věci k 3. listopadu, zjistila dnes ČTK. Jak soud s dovoláním naložil, ale zůstane ještě několik týdnů tajemstvím. Nejprve totiž musí poslat rozhodnutí a spis k soudu prvního stupně, který pak informuje účastníky řízení. V této fázi NS svá rozhodnutí nekomentuje.