Kreativ

ŠTÍTEK: nebezpečný odpad

Ilustrační foto

Injekční jehly do běžného odpadu nepatří

Frýdek-Místek - Problémy s použitými injekčními stříkačkami a jehlami z inzulínových per nekončí. Ačkoli použitý zdravotnický materiál do kontejnerů na komunální odpad nepatří, řada lidí na to nedbá.

Ilustrační snímek

Stop černým skládkám. Staré elektro lidé zlikvidují zadarmo

Brněnsko - Pohodlně a zdarma předat k ekologické recyklaci vysloužilé elektrospotřebiče mají možnost další lidé z okolí Brna. Speciální odpadová firma ve spolupráci se starosty obcí na Brněnsku otevřela tři sběrná místa. Zájemci můžou nově použité elektro předat v Blučině na Židlochovicku a Sokolnicích a Pozořicích na Šlapanicku.

Velkoobjemový kontejner. Ilustrační foto

Adamovští se zbaví starých věcí. Zdarma je nahází do velkých kontejnerů

Adamov - Starý nábytek, koberce, linolea. Ale také kočárky, umyvadla, pneumatiky nebo části kuchyňských linek. To vše zdarma nahází Adamovští do velkokapacitních kontejnerů. Ty budou v různých částech města stát od pondělí šestnáctého do soboty jednadvacátého března. V sobotu zajistí specializovaná firma také mobilní svoz nebezpečného odpadu.

Ilustrační foto

Odhozené jehly: v Brně jich o polovinu přibylo

Jižní Morava - Odlehlá zákoutí, neobydlené domy, ulice i parky. Všude tam nacházejí brněnští strážníci odhozené použité injekční jehly a stříkačky. Loni jich posbírali přibližně o polovinu víc než v roce 2013. V polovině letošního ledna našli za jediný den čtyřicet pohozených aplikačních pomůcek. Opačná situace je ve Znojmě. Tam loni městští policisté posbírali tohoto nebezpečného odpadu o třetinu méně než předloni.

Ilustrační foto

Odhozené jehly: v Brně jich o polovinu přibylo

Jižní Morava - Odlehlá zákoutí, neobydlené domy, ulice i parky. Všude tam nacházejí brněnští strážníci odhozené použité injekční jehly a stříkačky. Loni jich posbírali přibližně o polovinu víc než v roce 2013. V polovině letošního ledna našli za jediný den čtyřicet pohozených aplikačních pomůcek. Opačná situace je ve Znojmě. Tam loni městští policisté posbírali tohoto nebezpečného odpadu o třetinu méně než předloni.

ilustrační foto

Hlinsko bude čistější, do města zamířilo 13 nových kontejnerů

Hlinsko  - Zejména po vánoční nadílce dostávají popelnice a kontejnery na odpad pořádně zabrat, jak se domácnosti zbavují potrhaného balicího papíru a náhle nepotřebných věcí, které nahradily nové dárky. Hlinečtí obyvatelé budou moci využívat o třináct nových kontejnerů víc, které do města dodala společnost EKO-KOM.

Z obce Soběraz.

Poslední vyjádření ke slovu starosty Soběrazi?

Soběraz – Musím reagovat na nepravdivá vyjádření starosty Soběraze Antonína Hrabce uveřejněná v Jičínském deníku pod názvem Podle starosty je vše v zápisech, ze dne 2. prosince jako reakce na můj článek ze dne 6. listopadu.

Ilustrační foto

S nebezpečnými odpady i na Rantířovskou

Jihlava – Od nového roku bude možné odevzdávat na sběrném dvoře v Rantířovské ulici v Horním Kosově nebezpečný odpad, stejně jako v ostatních sběrných dvorech v Jihlavě. Z technických důvodů to nebylo dosud možné.

Sběrný dvůr Hřibiny Ledská má nový kamerový systém.

Sběrný dvůr nepřetržitě hlídá nový kamerový systém

Hřibiny-Ledská – V lednu letošního roku byl v obci Hřibiny-Ledská zahájen provoz sběrného dvora, který slouží ke sběru a shromažďování například velkoobjemových a nebezpečných odpadů, pneumatik, skla, papíru, plastů a podobně.

Jednatel společnosti TESPRA Hodonín Ivo Zbořil.

Snažíme se působit v souladu s přírodou i lidmi, říká Zbořil

Hodonín /ROZHOVOR/ - Společnost TESPRA Hodonín se od roku 1997 stará o komunální, separované a nebezpečné odpady v Hodoníně a okolí. Navíc provozuje sběrný dvůr, provádí poradenství, úklid a opravu komunikací, údržbu zeleně a provozuje koupaliště. Firma má asi sto dvacet zaměstnanců, kterým chce vytvořit vhodné a příjemné podmínky pro jejich práci. „Snažíme se lidem vyjít vstříc," prohlašuje jednatel společnosti Ivo Zbořil.

Ilustrační foto

Jihlavané dostanou slevu

Jihlava – Jihlavská radnice počátkem léta spustila program zodpovědného nakládání s odpady. Tedy systém, prostřednictvím kterého mohou občané získat úlevu 65 korun na poplatku za svoz komunálního odpadu. Do konce listopadu se do motivačního programu zapojilo už bezmála 6 100 Jihlavanů.

ULICE Želivského, Korandova, Trocnovská – zde najdete odložený nábytek na několika místech.

Na sídlišti házejí ven vše, co se dá

Tachov – Pleny, kapesníky, slupky od brambor, nedopalky od cigaret, zmuchlané letáky – takový odpad se kolem popelnic povaluje bohužel asi běžně. Na sídlišti Rapotín v Tachově je u každého třetího sběrného místa pro komunální odpad skladiště staré elektroniky a nábytku.

ČERNOU SKLÁDKU přišel nafotit a zmapovat i Miloš Steiner (v popředí) ze životního prostředí městského úřadu ve Stříbře.

Původce lesní skládku uklidil

Stříbro, Vrbice – Skládka nebezpečného odpadu stavebních sutin s azbestem, kterou kdosi založil mezi Stříbrem a Vrbicí v lese, byla odstraněna. Hříšník byl díky článku, zveřejněném v Tachovském deníku, během jednoho dne označen a nyní věc řeší policie.

ČERNOU SKLÁDKU přišel nafotit a zmapovat i Miloš Steiner (v popředí) ze životního prostředí městského úřadu ve Stříbře.

Skládka ohrožuje celý les

Stříbro – Nedaleko Stříbra byla nalezena v lesním porostu černá skládka. Tu někdo na místo navozil v úterý dopoledne.

CESTOU mezi zahrádkami pod sídlištěm Východ najdete opravdu několik promáčených, blátivých a zapáchajících míst, která jsou skutečně zaházena větvemi a starými kusy kytek ze záhonů.

Zahrádkami jděte v holinách

Tachov - Cesty v zahrádkářských koloniích jsou ve většině případů vedeny jako pastviny nebo části luk 
– nikoli jako cesty. Proto je těžké si vyřídit některá opatření proto, aby jako cesty vypadaly a řádně se opravily.

Psí výkaly. Ilustrační foto

Kam se psími výkaly v Prostějově? Můžete už i do "normálních" košů

Prostějov – Během venčení svých čtyřnohých miláčků se Prostějované mohou setkat s problémem. Kam s exkrementy? Podle Martina Grepla ze společnosti A.S.A. je ve městě devadesát pět košů na psí výkaly. Někteří pejskaři však tento počet považují za nedostatečný. Například podle Adély Rozehnalové je špatná situace v Prostějově-Vrahovicích.

Velkoobjemový kontejner. Ilustrační fotografie.

Chcete se zbavit extra odpadu? V sobotu máte šanci

Prostějov – Máte doma prošlé léky, staré pneumatiky či nábytek a nechce se vám s odpadem chodit na sběrný dvůr? Pak stačí vyčkat do soboty. Pracovníci technických služeb totiž lidem z okrajových částí města přistaví kontejnery na objemný, nebezpečný odpad a elektrozařízení.

Ekologické myšlení některým lidem evidentně chybí. Jen v Karviné se v posledních dnech objevila další černá skládka.

Jsou remízy a jiná zákoutí popelnicí pro stavební firmy?

Karviná - Ekologické chování některých místních stavebních firem je na pováženou. Černé skládky, které se v Karviné poslední dobou množí, totiž mají na svědomí právě stavební firmy, jejichž zaměstnanci sypou stavební suť či zbytky polystyrénu či lepidel do přírody. Ale také třeba také hned za ploty domů.

Nový sběrný dvůr v Lužicích.

Z bývalé skládky postavili sběrný dvůr

Lužice – Lidé v Lužicích budou třídit ve velkém. Na místě bývalé improvizované skládky větví a bioodpadu v lokalitě Kratiny vyrostl sběrný dvůr. Jeho slavnostní otevření se uskuteční pozítří. „Návštěvníci se v areálu provozovny seznámí s odpadovým hospodářstvím obce a s tím, jaké druhy na dvůr lze ukládat. Zároveň získají informace, jak se s odpady, které v domácnostech třídí, dále nakládá," informoval pracovník Lužických technických služeb (LUTES) Michal Dombek. Ten bude mít nový sběrný dvůr na starosti.