Kreativ

ŠTÍTEK: nebezpečný odpad

Ilustrační foto.

Občané Kouřimi vytřídili téměř sto televizí

Kouřim – Kouřimští občané třídí odpad. V loňském roce například lidé z Kouřimi vytřídili 98 televizí. K recyklaci odevzdali občané tohoto města také 35 monitorů a 1 985,71 kilogramů drobného elektra.Snaha obyvatel recyklovat staré a nepoužívané elektrospotřebiče se již několik let vyplácí.

Ilustrační fotografie

Kraj požádá o peníze na Vitku

Svitavsko - Kolečka se v případu nebezpečného odpadu a chemikálií v bývalé brněnecké továrně Vitka daly konečně do pohybu. Kraj je podle všeho připravený zažádat o peníze na likvidaci materiálu, který by mohl být nebezpečný už proto, že hrozí přírodní katastrofou.

DOBROVOLNÍCI při brigádě vytřídili hlavně pneumatiky a odpad, který lze recyklovat.

Obec Vražkov chce kompostárnu rozjet už koncem srpna

Vražkov – Obec využila letošní akce Ukliďme Česko k odstranění velmi rozsáhlé černé skladky, kterou nejspíš založili před řadou let provozovatelé automobilových servisů. Byla sice jen několik desítek metrů od dálnice D8, ale velmi dobře skrytá pod vzrostlou zelení na obecním pozemku.

Poslední budova Salajky jde k zemi.

Salajka u Baťova kanálu padla k zemi. Na jejím místě bude provizorní parkování

Veselí nad Moravou - Šest tisíc tun sutin zůstalo v areálu bývalé Salajky ve Veselí nad Moravou. K zemi se poroučelo celkem devět objektů, které v minulosti sloužily k různým hospodářským účelům. Než na začátku května najely do areálu těžké bagry, museli dělníci odstranit zámečnické prvky, ústřední topení a také dřevěné části staveb.

Do nového sběrného dvora přijel první návštěvník.

Úspěšná premiéra sběrného dvora

Ústí nad Orlicí – Prvním návštěvníkem nového sběrného dvora, který byl otevřen 13. května, se stal pan Beneš, jenž přivezl směsný odpad z vyklizené garáže. Využíval sběrný dvůr i v minulosti a nové řešení se mu líbí: „Je to přehlednější a dá se přijet až ke kontejnerům, není to špatné." Městská společnost Tepvos připravila pro prvního návštěvníka drobné dárky.

Redaktorka Vyškovského deníku Rovnost měla v květnu roku 2015 možnost seznámit se s procesem zpracování odpadu ve spalovně Ekotermex.

Nespálený zdravotnický odpad od nás není, brání se Ekotermex

Pustiměř, Němčice nad Hanou /FOTOGALERIE/ – Už rok řeší Česká inspekce životního prostředí otázku nespáleného zdravotnického materiálu na skládce nebezpečného odpadu v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku. Jde navíc o léky, které jsou v České republice zakázané. Majitel skládky, společnost Sita tvrdí, že původcem je spalovna Ekotermex z Pustiměřských Prus.

OLEJNA. Průmyslový areál v centru města se kterým těsně sousedí obytné domy.

Lovosice odeslaly žádost o peníze na sanaci ministrovi

Lovosice - Včera odeslalo město Lovosice na Ministerstvo životního prostředí žádost o dotaci na likvidaci staré ekologické zátěže společnosti Wowitra. Hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka o tom informoval při osobním jednání starosta města Lovosice Milan Dian. Kraj lovosický projekt podpořil svým kladným stanoviskem.

Erik Geuss (vlevo) a Vladimír Jiráček.

Kam s ním? Nebezpečný odpad ohrožuje Jihočechy

Jižní Čechy - Znečišťuješ životní prostředí? Tak zaplať pokutu a koukej honem škodu napravit! Návod ke kajícnosti, který hlásají zaměstnanci budějovické pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP), ale některé firmy úspěšně ignorují nebo zaniknou, na rozdíl od skládky s odpadem.

Erik Geuss (vlevo) a Vladimír Jiráček.

Kam s ním? Nebezpečný odpad ohrožuje Jihočechy

Jižní Čechy - Znečišťuješ životní prostředí? Tak zaplať pokutu a koukej honem škodu napravit! Návod ke kajícnosti, který hlásají zaměstnanci budějovické pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP), ale některé firmy úspěšně ignorují nebo zaniknou, na rozdíl od skládky s odpadem.

Elektroodpad. Ilustrační foto.

Zbavit se můžete i zářivek nebo olejů

Chrudim - Od úterý 14. do soboty 18. dubna probíhá v Chrudimi svoz nebezpečného odpadu. Sbírat se budou pouze nebezpečné odpady, jako například akumulátory, zářivky, výbojky, suché baterie, plechovky od barev, léky, televizory, oleje, zbytky postřikových látek apod.

Sběrný dvůr - ilustrační snímek

Nový sběrný dvůr nabídne celkem 14 typů různých kontejnerů

Český Brod/Liblice – Všechno už se rýsuje, v polovině května bude kolaudace. Těmito slovy předeslal aktuální stav budování nového sběrného dvora v Liblicích Miroslav Kruliš, ředitel Technických služeb Český Brod, které dvůr následně převezmou do své správy.

Ilustrační snímek

Elektro k recyklaci, šaty potřebným

Dvůr Králové - Od pondělí 30. března do čtvrtka 2. dubna provede ve vybraných lokalitách královédvorská radnice další sběr nebezpečných odpadů, elektrozařízení, objemného odpadu a železného šrotu. V rámci „ekotýdne" proběhne i humanitární sbírka.

Ilustrační foto

Sběr svítidel, zářivek a žárovek má být pod větší kontrolou

Praha – Nad sběrem vysloužilých svítidel, zářivek a žárovek by měla být lepší kontrola. Zatím je podle zákona musejí k recyklaci odevzdávat firmy jako nebezpečný odpad, u domácností záleží jen na jejich dobrovolnosti. Podle kritiků ale neexistuje dostatečná kontrola, jak lidé „úsporky" likvidují. Zlepšit by to měl nový zákon o výrobcích s ukončenou životností, který připravilo ministerstvo životního prostředí (MŽP) v rámci velké novely odpadového zákona. V současnosti je norma v Legislativní radě vlády.

Ilustrační foto

Lidé v Teplicích mají týden na to, aby se zbavili starých věcí

Teplice - Lidé v lázeňských Teplicích budou mít od 13. do 22. března možnost jednoduše se zbavit starých matrací, koberců, skříní a nebo děravých sudů či dalšího objemového odpadu, který jim blokuje místo ve sklepích, na půdách nebo někde na zahradách.

Ilustrační foto.

Léky nepatří do kontejnerů ani do záchodové mísy

Jičínsko - Spotřeba léků stále narůstá. Mezi námi je řada lidí, kteří s nimi doslova plýtvají. Potvrzují to i slova lékárníků. Kam si pro léky zajít, to všichni víme, ale kam s nimi, když jsou prošlé a nebo už je prostě nepotřebujeme?

Ilustrační foto.

Léky nepatří do kontejnerů ani do záchodové mísy

Jičínsko – Spotřeba léků stále narůstá. Mezi námi je řada lidí, kteří s nimi doslova plýtvají. Potvrzují to i slova lékárníků. Kam si pro léky zajít, to všichni víme, ale kam s nimi, když jsou prošlé a nebo už je prostě nepotřebujeme?

Ilustrační foto.

Hodně se třídí i elektroodpad

Kroměřížsko – Třídění odpadu se pro mnohé lidi také z Kroměřížska stává vlastně samozřejmostí . Kontejnery jsou totiž ve městech a obcích téměř na každém rohu a lidé většinou nejsou líní je využít.