Kreativ

ŠTÍTEK: nebezpečný odpad

Zazděná okna a obrůstající plevel tak vypadají budovy ubytoven, které čeká demolice.

Schváleno: Ubytovna u Bílého sloupu v Litvínově bude srovnána se zemí

Litvínov - Litvínovská radnice definitivně schválila demolici šesti budov v areálu ubytovny u Bílého sloupu v Litvínově. Na mimořádném zastupitelstvu projednávali zástupci města zadávací dokumentaci na veřejnou zakázku výběru zhotovitele práce. Dalším bodem jednání bylo zajištění financování projektu městem a z dotačních prostředků.

Prostory pustiměřské spalovny Ekotermex.

Ekotermex u soudu: měl do ovzduší vypustit jedovaté toxiny

Vyškov – Obyvatel vyškovské ulice Na Vyhlídce Jiří Mixa se dlouhodobě potýká se zdravotními problémy. Přikládá je pustiměřské spalovně nebezpečného odpadu Ekotermex. Vše začalo nepříjemným zápachem. „Nejdřív jsem si myslel, že zemědělci hnojí pole. To ale vyvrátili. Jednou v noci dostala žena záchvat kašle. Jel jsem po zápachu a nejsilnější byl u spalovny. Ráno, když jsem se vzbudil, jsem byl oteklý, nemohl otevřít oči a měl rýmu," popsal Mixa v pátek své problémy před vyškovským soudem.

Kino Art.

Kino Art na půl roku zavře kvůli opravám. Bude bez bariér

Brno – Lidé, kteří chodí do brněnského kina Art, se příští rok od dubna do září musí obejít bez svého oblíbeného podniku. Prostory v Cihlářské ulici totiž čeká kromě původně plánované rekonstrukce pláště a oken také oprava interiéru. „Týká se vstupní haly a toalet, změní se i kavárna. Vznikne také bezbariérový přístup," poznamenal vedoucí kina Miroslav Maixner. Aby příští rok kino provoz neomezilo úplně, hledá město náhradní promítací prostory.

Jedna z budov bývalé továrny Oskara Schindlera v Brněnci. Objekt je v dezolátním stavu. Kdysi v něm přes den pracovalo a v noci spalo přes 170 vězňů.

Z fabriky chtějí udělat památník

Brněnec – Areál bývalé továrny Oskara Schindlera 
a koncentračního táboru 
v Brněnci se v budoucnu možná promění na památník obětem holocaustu.

Bývalý Wild West Hotel v Dyjákovicích.

Dyjákovice zboří bývalou ubytovnu

Dyjákovice – Představitelé příhraničních Dyjákovic dotáhli do zamýšleného konce dění kolem problematické stavby bývalé ubytovny, později nazvané honosně jako Wild West hotel. V něm až do počátku tohoto roku žili sociálně slabí lidé. Vedení obce plánuje, že objekt nechá zbourat.

Ilustrační foto.

Evropská komise žalovala Česko kvůli odpadu, který nechce odvézt z Polska

Brusel - Evropská komise zažalovala u Soudního dvora EU Českou republiku, protože země nepřevzala od Polska zpět 20.000 tun údajně nebezpečného odpadu. Česká strana dosud uváděla, že o odpad nejde, a proto nic zpět přebírat nebude. Podle českého ministerstva životního prostředí byl český postup správný.

Problematická černovická pískovna. Ilustrační foto.

Černovická pískovna? Nebezpečný odpad nemá, přesto jí hrozí pokuta

Brno – Noční přepadová kontrola, výhrůžky žalobami, slovní výpady a hlavně otázka, jestli majitelé firmy do Pískovny Černovice navezli desítky tisíc tun nebezpečného opadu. S tím vším jsou spojené spory o pískovnu. Začaly v březnu, kdy o nich také informoval Brněnský deník Rovnost. Česká inspekce životního prostředí nyní konečně zveřejnila výsledky analýz vzorků z areálu. Zavážení nebezpečným odpadem se nepotvrdila.

Ilustrační fotografie.

Lidé z Kralup nad Vltavou a okolí podepisují petici proti kalům z Ostravy

Kralupy nad Vltavou - „Odmítáme spalování kalů z ostravských lagun, obsahujících ropné uhlovodíky, polychlorované bifenyly, fenoly, olovo a polycyklické uhlovodíky, v Kralupech nad Vltavou," stojí v úvodu petice, kterou v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku a okolí podepisují stovky lidí.

Spalovna odpadu. Ilustrační foto

Řízení na spalovnu bylo opět přerušeno

Hradec Králové - Rybitví - Krajský úřad v Hradci Králové už podruhé přerušil na čtyři měsíce správní řízení o vydání integrovaného povolení pro bývalou spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. O její modernizaci a opětovné zprovoznění usiluje už zhruba deset let společnost AVE CZ.

Ilustrační foto

Třídění žárovek? Jižní Morava je nejhorší v republice. Lidé neví, kam je vyhazovat

Jižní Morava - Úsporná svítidla, žárovky a zářivky při narušení vypouštějí do ovzduší rtuť. Jako nebezpečný odpad proto nepatří do směsných kontejnerů, lidé by je měli odevzdat na speciálních sběrných místech. Podle průzkumu neziskové organizace Ekolamp, která v republice vytváří síť takových míst, jsou Jihomoravané za loňský rok v třídění úsporných svítidel nejhorší v republice. Třídí nejméně.

Žižkova kasárna v Písku (ilustrační foto).

Krátce z Písecka

Písecko - Zbylé budovy v kasárnách půjdou k zemi. Protivínská Kaplanka hostí rakouské umělce. Sbírka pro diakonii končí v úterý.

Skládku pneumatik zachvátil před pěti lety požár.

Skládka v Boru u Skutče je větší, než se původně čekalo

Bor u Skutče Při likvidaci skládky nebezpečného odpadu v Boru u Skutče se ukázalo, že její rozsah je větší, než se původně očekávalo. Stanovený termín dokončení to ale nijak neohrozí. Rada Pardubického kraje na svém zasedání schválila upravení zakázky tak, aby byla skládka kompletně odstraněna.

Za odpady vyfasovali pokutu

Za odpady vyfasovali pokutu

Jilemnice - Nezodpovědné nakládání s odpady neřešila Česká inspekce životního prostředí poprvé.

Problematická černovická pískovna. Ilustrační foto.

Odpad v černovické pískovně prověří experti z magistrátu

Brno – Znečištění Pískovny Černovice příští týden prošetří odborníci vyslaní magistrátem. Na pátečním mimořádném jednání černovického zastupitelstva to oznámil Aristid Franc z městské komise životního prostředí. Zastupitelé poté odhlasovali, že pískovna získá druhého jednatele. V bouřlivé diskuzi přítomní probírali otázka kontaminace prostoru arsenem a dalšími jedy.

Tři nejvyšší pokuty udělil loni brněnský inspektorát České inspekce životního prostředí firmám, které se provinily vypouštěním odpadů do vody, čímž ohrozily její kvalitu a zdravotní nezávadnost. Nejvyšší pokutu dostala společnost ZEVO.

Likvidace odpadů? Nejvyšší pokuty od inspekce padaly v kraji za ohrožení vod

Jižní Morava – Nejdřív odpad z líhně kuřat a poté hnijící zelenina a ovoce v rozblácené zemní jímce. Nálezy inspekce životního prostředí ve společnosti Zevo na Znojemsku označil ředitel Oblastního inspektorátu v Brně Jindřich Mikeš za nechutné. Inspektoři za porušení zákonu o vodách udělili firmě pokutu téměř jeden a půl milionu korun, což byl loni rekord.Podobných kontrol na jihu Moravy řešil loni Oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí v Brně asi patnáct set. „Rozdali jsme 375 pokut v celkové výši téměř jedenadvacet milionů korun. Většina z nich byla za nesprávné nakládání s odpady," uvedl Mikeš.

Dobrovolníci uklidili Hostěraz

FOTOGALERIE: Dobrovolníci uklízeli Hostěraz

Do sběrného dvora v Krabčické ulici v Roudnici nad Labem mohou místní občané zdarma odevzdat vysloužilé elektrické spotřebiče, pneumatiky, starý nábytek a další objemný odpad, biologicky rozložitelný odpad, využitelný tříděný odpad i nebezpečný odpad, jako jsou akumulátory, barvy, oleje.

Úklid černé skládky u Boru.

Černá skládka ukrývala azbest i hračky

Bor – V okolí vodárny na Šibeničním vrchu nad Borem dobrovolníci nasbírali dva velké kontejnery odpadu. Celkem na šedesát kubíků materiálu z nelegální skládky.

Ilustrační foto

Plzeňský kraj vede 
v nezákonném nakládání s odpady

Plzeňský kraj – Plzeňském kraji je ve srovnání s ostatními regiony nejvíce případů nezákonného nakládání s odpady, zejména sutí z demolic objektů. V průmyslovém kraji přibývá developerských projektů, kde se právě tento nebezpečný odpad nezákonně využívá. Uvedli to ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erik Geuss a ředitelka plzeňského oblastního inspektorátu Petra Hořčicová.

Ilustrační foto.

Válka ve městě kvůli odpadu

Rychvald - Stovky tun nebezpečného odpadu měsíčně, který se bude do města dovážet, zhorší životní prostředí a znehodnotí i ceny nemovitostí v okolí. Takové jsou nejčernější obavy některých obyvatel a zastupitelů Rychvaldu. Obávají se záměru jedné z firem, která chce podnikat v průmyslovém areálu v Myslivecké ulici.