Kreativ

ŠTÍTEK: nebezpečný odpad

Ilustrační foto.

Nebezpečné odpady vyvezou v Podolí zdarma

Vysloužilých elektrospotřebičů, baterií, akumulátorů, pneumatik, starých olejů z domácností, zářivek nebo různých chemikálii se budou moct obyvatelé Podolí oficiálně zbavit v pondělí 4. září.

Ilustrační foto.

Za uložení pneu a azbestové suti se nově platí

Domažlice – Enormní nárůst objemu odevzdaného nebezpečného odpadu dvou typů vedl domažlickou radnice k nepopulárnímu kroku – zpoplatnění jejich příjmu ve sběrně ADEVI v Cihlářské ulici.

Ilustrační foto.

V Lípě bude víc kontejnerů na drobná elektrozařízení a baterie

Česká Lípa - Po dobrých zkušenostech se stacionárními kontejnery na drobná elektrozařízení a baterie, které jsou v České Lípě umístěny na pěti místech, se město rozhodlo využít bezplatné nabídky společnosti Asekol na poskytnutí dalších sedmi kusů kontejnerů.

Jaderná elektrárna Dukovany

Zaměstnanci elektrárny ušetřili hektolitry ropy a stovky kubíků vody

Dukovany – Zaměstnanci Jaderné elektrárny Dukovany výrazně snížili svůj tlak na životní prostředí. Za loňský rok odevzdali několik tun starých elektrospotřebičů. Tímto zpětným odběrem ušetřili 108 megawatt hodin elektřiny, 7 333 litrů ropy, 422 kubíků vody a další dvě tuny primárních surovin.

Ilustrační snímek

Za sto starých televizí mohou Jihlavané jet sedmkrát do Chorvatska

Jihlava – Jihlavští občané v loňském roce k recyklaci předali přes tři tisíce starých televizí, téměř patnáct set monitorů a pětapadesát tun drobného elektra. Díky tomu ušetřili ropu, elektřinu a vodu. Rovněž se jim podařilo snížit produkci skleníkových plynů a nebezpečných odpadů.

Ilustrační foto.

Holubi představují zdravotní riziko, varuje šéf hygieniků

Praha - Salmonelóza, klíšťák holubí nebo štěnice ptačí. To jsou maléry, které může člověku přinést kontakt s holuby. Opatrnost je na místě i při odklízení trusu, upozorňují hygienici. Praha jich má moc – a to se ještě najde spousta lidí, kteří je navzdory zákazu přikrmují, aby se tohle ptačí nadělení lépe množilo. Ano, řeč je o pražských holubech, kteří ve městě nejsou vítanými společníky. Zde platí, že lepší holub žádný než holub na střeše. Nebo na soše – či dokonce na vašem balkonu.

Nový sběrný dvůr v Dobrovici už slouží.

Kromě azbestu přijímá sběrný dvůr veškerý odpad

Dobrovice - Dobrovický sběrný dvůr v Kosořické ulici každoročně odbaví přes pět tisíc nákladů odpadu. Díky zásadní modernizaci areálu je jeho odkládání nyní mnohem komfortnější, vlastní odpad je dokonaleji tříděn, a město tak šetří nezanedbatelné peníze i životní prostředí.

Peníze na odkup spalovny zastupitelé opět neschválili.

Peníze na odkup spalovny zastupitelé opět neschválili

Pardubice – V patové situaci zůstávají pardubičtí zastupitelé i po svém čtvrtečním zasedání. Znovu totiž neschválili peníze na odkup spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. A to i přesto, že na minulém jednání její odkup odsouhlasili.

Je to tu! V Malíně začali pracovat s arsenem.

Pokračování! Malínští odevzdají druhý vzorek

Kutná Hora – Demolice malínského mostu pokračuje. Na malínské straně nadjezdu již skončily práce s arsenem kontaminovanou zeminou a díky tomu bylo zrušeno i takzvané ochranné pásmo, ve kterém byly domy v bezprostřední blízkosti stavby.

Ilustrační foto.

Z areálu jatek bude sběrné místo

Kostelec n. Č. l. - Areál bývalých jatek patří městu Kostelec nad Černými lesy a do této chvíle byl nevyužívaný. To se však změní. Vedení města tu chce vybudovat sběrné místo.

Spalovna v Rybitví.

Zastupitelé schválili nákup spalovny odpadů, neodsouhlasili na to ale peníze

Pardubice – Patovou situací ve čtvrtek skončilo hlasování pardubických zastupitelů o odkupu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví od společnosti AVE CZ za 35 milionů korun. Vedení města v barvách hnutí ANO, které odkup spalovny dlouhodobě prosazuje, už mohlo jásat. Samotný odkup totiž těsnou většinou prošel. Jenže jen o pár minut později je radost přešla. Zastupitelé na spalovnu neschválili peníze.

Práce s arsenem v Malíně začnou příští týden.

Jedovatý arsen povezou na čáslavskou skládku

Kutnohorsko - S demolicí malínského mostu přichází i chvíle, kdy se začne odtěžovat zemina, ve které je toxický arsen. To vyvolávalo už před demolicí malínského mostu velké debaty a mnoho občanů Kutnohorska řešilo otázku, kam se bude zemina odvážet. Nabízela se totiž nedaleká skládka v Čáslavi.

Skladované oleje ve společnosti Rekla

Pokuta pro semtínskou Reklu. Kvůli olejům už tam vypuklo i ohnivé peklo

Pardubice – Pokutu 220 tisíc korun musí státu zaplatit firma Rekla sídlící v areálu Semtín – Zone a to i přes odvolání. Ministerstvo životního prostředí rozhodnutí inspektorů ohledně kontroly potvrdilo. Firma svém zařízení v srpnu roku 2016 nakládala s kapalnými odpadními oleji. 

Šestnáctipatrový dům v Kolíně

Dům s 90 rodinami z části zakrývá azbest

Kolín – Odstartovala dlouho připravovaná rekonstrukce nejvyššího domu v Kolíně, tzv. šestnáctipatráku. Budova v Tyršově ulici měří 51,2 metru a obývá ho plných 90 rodin. „Po zjištění azbestu, o kterém nebyl žádný záznam, jsme byli nuceni přistoupit k úpravě harmonogramu a zajistit bezpečnou likvidaci azbestových desek," předeslal místostarosta Tomáš Růžička.

Sklad nebezpečného obchodu vzplanul v pátek 21. března odpoledne. Díky rychlému zpozorování a následnému zásahu hasičů ušetřila firma alespoň tři sta tisíc korun.

V Hulíně hořel sklad nebezpečných odpadů

Hlášení požáru skladu nebezpečných odpadů dostali hasiči v pátek 31. března kolem třetí hodiny odpoledne. Vyjížděli k němu profesionálové z Kroměříže a Holešova, a také dobrovolní hasiči z Břestu, Hulína a Kroměříže.

Stohy papírů a úředních rozhodnutí k nebezpečnému odpadu uloženému v areálu bývalého zemědělského družstva má ve své kanceláři starostka Lhenic Marie Kabátová. Mezi nimi i několik rozhodnutí různých soudů, která říkají, že uložený odpad vlastně není ničí.

Odpad, který nikdo nechce a nikomu nepatří

Lhenice - Lheničtí léta marně bojovali za to, aby se nemuseli bát o zdraví. Připomeňme si, jak vypadala situace se skládkou nebezpečného odpadu ještě před necelým rokem.

Nebezpečný eternit v příkopu u Slatiňan

V příkopech u Slatiňan číhá nebezpečí

Slatiňany – Neznámý nepořádník vysypává v posledních dnech do silničních příkopů v okolí Slatiňan rozlámané a zčásti rozdrcené eternitové tašky. Ohrožuje tak životní prostředí, neboť eternit patří kvůli obsahu azbestových vláken mezi nebezpečné odpady.