Kreativ

ŠTÍTEK: nebezpečný odpad

Odtahování ve Žďáře nad Sázavou.

Ve Žďáře začne jarní úklid. Za špatné parkování dostanou řidiči tisícové pokuty

/SEZNAM ULIC/ Hned po aprílu začne ve Žďáře nad Sázavou jarní úklid ulic města, který potrvá do konce měsíce. Pokud řidiči nechtějí platit několikatisícové pokuty za odtah, budou si muset svá auta v té době přeparkovat. Každá oblast ve městě má svůj vlastní termín, kdy budou pracovníci ulice čistit. Spolu s tím ve Žďáře na duben plánují také svoz nebezpečného odpadu.

Firma AVE usiluje o znovuzprovoznění spalovny v Rybitví od roku 2006.

Senátoři si přijedou prohlédnout spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví

Pardubice dál bojují proti záměru firmy AVE CZ zprovoznit v Rybitví spalovnu průmyslových odpadů. Obnovenou petici proti tomuto zařízení podepsaly tisíce lidí a zástupci města ji předali Senátu. Šest zástupců horní komory Parlamentu České republiky se tak bude opět zabývat bojem proti obnovení spalovny v Rybitví u Pardubic. Tentokrát přijedou přímo na místo. Plánované setkání se uskuteční v úterý 27. února v areálu spalovny a následně na pardubickém magistrátu.

Spalovna nebezpečného odpadu v Nemocnici Znojmo funguje od roku 1995.

Nemocnice Znojmo chystá modernizaci spalovny za sto milionů korun

Spalovna nebezpečných opadů v Nemocnici Znojmo je připravená na modernizaci. Ročně zlikviduje přes sedm stovek tun nebezpečného odpadu nejen pro znojemskou nemocnici, ale také pro další organizace. Spalování nyní bude šetrnější k životnímu prostředí.

Mimořádné zasedání čáslavského zastupitelstva 3.dubna 2023.

Transparenty ani píšťalky nepomohly. AVE může rozšířit skládku. Bude ale platit

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zastupitelé Čáslavi na svém mimořádném zasedání v pondělí 3. dubna schválili záměr odpadové společnosti AVE rozšířit skládku nebezpečného odpadu a postupně navýšit její kapacitu o dva miliony kubíků. Skoro čtyřhodinové a chvílemi bouřlivé jednání skončilo nesouhlasným pískotem naštvaných lidí.

Vedení společnosti Celio na tiskové konferenci v červenci 2021 vysvětlilo uskladnění styrenových smol v této části areálu, kam se dává nebezpečný odpad.

Litvínov se odvolal v kauze Styren. Nebezpečný odpad na svém katastru nechce

Nečekaný vývoj nabrala kauza Styren na Mostecku. Rada města Litvínova se odvolala proti rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje přesunout nebezpečný odpad do kójí pouze v rámci skládky Celio a žádá odvoz veškerého styrenu z regionu. Radnici vadí, že rizikový materiál může u města zůstat a že nebylo účastníkem řízení, které budoucnost chemikálie řešilo. Samospráva dokonce nevylučuje podání žaloby proti rozhodnutí správního orgánu, pokud bude odvolání zamítnuto. „Jsme připraveni udělat vše pro to, aby sudy se styrenem odsud zmizely,“ sdělila ve čtvrtek 12. ledna starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO).

Mezi poli za čistírnou odpadních vod na Karlově leží i hromady nebezpečného odpadu. Město ho chce co nejdříve zlikvidovat.

Foto: Na Karlově někdo založil černou skládku, vysypal tam i nebezpečný odpad

Hromady stavební suti, kusy plechu nebo staré oblečení. Mezi tím ještě použité zářivky, žárovky, rozbitý infrazářič a obrovské chuchvalce skelné vaty - tedy nebezpečný odpad, který patří výhradně do sběrného dvora. Černou skládkou, kterou založil zatím neznámý pachatel na Karlově u Kutné Hory, už se zabývá policie i radnice.

Boj proti spalovně pokračuje.

Lidé se mohou vyjádřit ke spalovně v Rybitví. Chystá se další veřejné projednání

Firma AVE CZ, která má v plánu zmodernizovat momentálně odstavenou spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví, předložila ke svému záměru doplněnou dokumentaci EIA posuzující vliv stavby na životní prostředí. Společnost o její schválení usiluje už několik let, aby mohla zařízení znovu zprovoznit. Lidé mohou do 31. října posílat své připomínky k opětovně přepracované dokumentaci na ministerstvo životního prostředí. Hejtmanství tam svůj nesouhlas už zaslalo.

Snahou města je teď to, aby ministerstvo zrealizovalo prezenční projednání, kam by mohl přijít každý občan, který se chce vyjádřit a nemusel k tomu disponovat počítačovou technikou.

AVE spalovnu nebezpečných odpadů Pardubicím neprodá. Město se připravuje na soud

Společnost AVE, která vlastní spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví, ji neprodá. Chce ji znovu zprovoznit. Vyplynulo to ze schůzky zástupců firmy a pardubické radnice. Město i okolní obce teď hledají cestu, jak proti spalovně ještě zabojovat. Podle města byl zvolený způsob úterního projednávání spalovny - online - nezákonný a navíc diskriminační.

Snahou města je teď to, aby ministerstvo zrealizovalo prezenční projednání, kam by mohl přijít každý občan, který se chce vyjádřit a nemusel k tomu disponovat počítačovou technikou.

AVE spalovnu nebezpečných odpadů Pardubicím neprodá. Město se připravuje na soud

Společnost AVE, která vlastní spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví, ji neprodá. Chce ji znovu zprovoznit. Vyplynulo to ze schůzky zástupců firmy a pardubické radnice. Město i okolní obce teď hledají cestu, jak proti spalovně ještě zabojovat. Podle města byl zvolený způsob úterního projednávání spalovny - online - nezákonný a navíc diskriminační.

V roce 2009 se téměř sedmi tisíc lidí účastnilo veřejného projednávání vlivu spalovny průmyslového odpadu na životní prostředí.

Úterní jednání o spalovně nebude v aréně. Ministerstvo ho chce přes počítače

/ANKETA/ Pardubice mají před sebou další jednání o obnovení provozu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo pro online formu. Internetový přenos se má uskutečnit v úterý 8. února od 15 hodin. Vedení města je ale proti, chtělo uspořádat jednání v hokejové aréně, aby lidé měli možnost se vyjádřit na veřejném zasedání. Co si myslíte vy? Mělo by město odkoupit areál spalovny v Rybitví? Hlasujte v anketě.

V roce 2009 se téměř sedmi tisíc lidí účastnilo veřejného projednávání vlivu spalovny průmyslového odpadu na životní prostředí.

Město lituje, že spalovnu v Rybitví v minulosti neodkoupilo. Pokusí se o to opět

Koupit spalovnu v Rybitví? Město Pardubice už tuto možnost jednou odmítlo, ale zdá se, že tato varianta je opět ve hře. Primátor Pardubic Martin Charvát chce vyvolat jednání o odkupu areálu v Rybitví. Spalovnu chce obnovit společnost AVE. Ročně by měla zpracovat 20 tisíc tun nebezpečných odpadů. Město i okolní obce jsou proti.

Skládka Celio.

Hejtmana šokoval nález sudů s nebezpečnou látkou. Skládka musí omezit provoz

Skládka Celio mezi Mostem a Litvínovem je opět v hledáčku úřadů. Bezpečnostní rada Ústeckého kraje řeší nález sudů se stopami úniku nebezpečné látky. „V odebraných vzorcích byla potvrzena vysoká koncentrace styrenu. Výsledky podrobných analýz v tuto chvíli ještě nejsou k dispozici,“ informoval ve čtvrtek 12. srpna mluvčí krajského úřadu Martin Volf.

Ilustrační foto

Krátce: V Rokycanech vzplálo auto, svezou nebezpečný odpad a potíž s vodou

Profesionální hasiči z Komenského ulice byli během neděle a pondělí kontaktováni při třech událostech. Ve svátečním odpoledni to byl požár vozidla v ulici Františka Kotyzy a už předtím odstranění stromu ve Svojkovicích. Pondělní zásah byl z kategorie technických a týkal se otevření objektu v mýtské Nádražní ulici.

Strážníci Mariánských a Františkových Lázní se zapojili do akce Jehla.

V lázních hledali jehly na dětských hřištích

Už tradičně se městští policisté zapojují do celorepublikové akce Jehla. Injekční stříkačky a další nebezpečný odpad hledali na dětských hřištích a ve volnočasových areálech i strážníci z Mariánských Lázní a Františkových Lázní.

Spalovna - velké téma regionu.

VIDEOANKETA: Rozšíření spalovny v Ostravě? Lídři stran MS kraje mají jasno!

Téma rozšíření spalovny nebezpečného odpadu v Ostravě Deník sleduje od začátku. Na severu Moravy a ve Slezsku je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. V Praze to ale nikomu nevadí. Rozhodnutí ministerstva přitom znamená obrovské fiasko pro celý region. Podívejte se, jak s odstupem času vnímají problém lídři politických stran Moravskoslezského kraje.

Ilustrační foto

Lidé se budou moci na Libouchecku zbavit nebezpečného odpadu

Sběr nebezpečného odpadu se chystá na sobotu 5. září v Libouchci a okolí. Lidé se budou moci zbavit například zbytků starých barev, baterií, olejových filtrů, domácích chemikálií, zářivek, motorových olejů nebo pneumatik z osobních automobilů.

Ilustrační foto.

Rokycansko sváží nebezpečný odpad

V některých městech a obcích okresu je v sobotu dopoledne zajištěn svoz nebezpečného odpadu. Lze se při něm zbavit pneumatik, zbytků barev, olejů, elektrospotřebičů, zářivek, akumulátorů, atd.

Ilustrační foto.

Občané Jablonce mohou v sobotu odevzdat nebezpečný odpad

Město Jablonec provede sběr nebezpečného odpadu 30. května. Pojízdná sběrna bude připravena v lokalitách města dle časového rozpisu. Nebude možné odevzdat použité elektrozařízení, svítidla, zářivky, akumulátory a baterie. Tyto předměty mohou občané odevzdat ve sběrných dvorech ve Smetanově, v Dalešické a v Belgické ulici.

Ilustrační foto.

V sobotu budou moci občané Pěnčína a okolí odevzdat nebezpečný odpad

Sběr nebezpečných složek komunálního odpadu je naplánovaný na sobotu 16. května dopoledne. Řádně označený odpad bude možné odevzdat pouze po předložení občanského průkazu. Na sběr bude dohlížet zástupce obecního úřadu. Mobilní sběrna nepřijme odpad, který bude na místo odložen před tím než dorazí.