Kreativ

ŠTÍTEK: nebezpečný odpad

Problematická černovická pískovna. Ilustrační foto.

Pískovna? V našich vzorcích je jed, prohlašuje opozice v Černovicích

Brno /FOTOGALERIE/ - Jedny výsledky rozboru arzen v černovické pískovně potvrdily, druhé tvrdí, že je vše v pořádku. První si nechali udělat zástupci černovické opozice, druhé firma zodpovědná za ekologický dohled v Pískovně Černovice. Opozice volá po mimořádném zastupitelstvu, chce řešit i nevýhodné smlouvy. O kauze jako první informoval Brněnský deník Rovnost.

Ilustrační foto

V Zábřehu začíná jarní úklid města

Zábřeh – Ve středu 6. dubna odstartuje jarní úklid v Zábřehu. Při této příležitosti městská společnost EKO servis bude do ulic přistavovat velkoobjemové kontejnery na rozměrný odpad z domácností, který se nevejde do běžných popelnic. Přesný rozpis, kdy se kontejnery objeví v konkrétních lokalitách, najdou Zábřežané na webových stránkách EKO servisu.

Firmu Pískovna Černovice podezřívají, že na pronajatém pozemku ukládá nebezpečný odpad.

Jedy v černovické pískovně? Spor se stupňuje

Brno – Majitelé části pozemků pod pískovnou v brněnských Černovicích a někteří zastupitelé podezřívají vedení firmy z toho, že tam ukládá nebezpečný drážní svršek. Případ, o kterém už Brněnský deník Rovnost jako první informoval, se vyhrocuje. Zastupitelé před nedávnem pronikli do pískovny kvůli vzorkům zeminy. „V přítomnosti notáře certifikovaný odborník odebral tři vzorky. Jeden z výsledků až trojnásobně překročil limit pro množství jedovatého arzenu," varoval černovický zastupitel Daniel Smrček (TOP 09), který se odběru zúčastnil.

SKAUTI z Brdské smečky při  úklidu v minulém roce.

Příbram se zapojí do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko

Příbram - Nelíbí se vám odpadky pohozené v přírodě? Vadí vám nepořádek v okolí vašich domovů? Pokud ano, tak se v sobotu 16. dubna 2016 připojte k úklidové akci „Ukliďme svět, ukliďme Česko". Stejně jako vloni se jí účastní i město Příbram.

Nádoby na bioodpad.

Nádobu na bioodpad má už 900 domácností

Jihlava – Jihlavská veřejnost se zodpovědně zapojila do třídění další složky odpadu. Jihlava se tímto krokem snaží snižovat náklady na svoz odpadů a zvyšovat podíl vytříděného odpadu.Od začátku března se v Jihlavě celoplošně třídí a sváží bioodpad.

Ilustrační foto

Prostějovská spalovna dostala pokutu 350 tisíc. "Za malichernosti", zní z firmy

Olomouc, Prostějov – Pořádnou pokutu ve výši 350 tisíc korun musí zaplatit firma Megawaste-Ekoterm, která provozovala prostějovskou spalovnu nebezpečných odpadů v rozporu s povolením. Česká inspekce životního prostředí v Olomouci odhalila několik pochybení a při opakované kontrole zjistila překročení limitu pro oxid uhelnatý. Firma s trestem nesouhlasí. Pochybení komentovat nechce.

Firmu Pískovna Černovice podezřívají, že na pronajatém pozemku ukládá nebezpečný odpad. Prověří to inspekce.

Nebezpečný materiál? Arzen v pískovně prověří inspekce

Brno – Výhrůžky, ohrožení lidských životů a nebezpečné látky. Taková slova padají mezi účastníky sporu, který se týká černovické pískovny. Na jedné straně stojí majitel části pozemků, který inspekci životního prostředí oznámil podezření, že v pískovně ukládají nebezpečný železniční svršek. Na druhé straně jednatel firmy patřící městské části, který považuje podezření za vyvrcholení sporů o nájemné s cílem poškodit pískovnu.

Med se zbytky antibiotik začali likvidovat v ostravské spalovně nebezpečných odpadů SITA.

Jak hoří med? Do pece je nabírán i se sklenicemi

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Téměř 18 tun medu, ve kterém byly zjištěny zbytky antibiotik, přivezl ve čtvrtek 3. března dopoledne nákladní vůz ze Skalice nad Svitavou do ostravské spalovny nebezpečných odpadů SITA.

Jak zjistila Česká inspekce životního prostředí, Ekotermex nedodržoval předepsané postupy a odpad nespálil včas.

Infekční odpad nespálili i dva měsíce. Ekotermex dostal pokutu

Pustiměř /FOTOGALERIE/ – Čtvrt milionu korun. O tolik bude chudší spalovna nebezpečných odpadů Ekotermex stojící nedaleko Vyškova. Jak zjistila Česká inspekce životního prostředí, nedodržovala předepsané postupy a odpad nespálila včas. Přestože se firma proti rozhodnutí odvolala, úspěšná nebyla. Ministerstvo životního prostředí pokutu potvrdilo.

Sběrna nebezpečného odpadu v Chrastavické ulici už jej nebude od lidí přijímat.

Sběrna nebezpečného odpadu v Domažlicích končí

Domažlice – Jen ve středu odpoledne a v sobotu dopoledne měla otevřeno sběrna nebezpečného odpadu v domažlické Chrastavické ulici (kousek za Sběrným dvorem DTS). Lidé, kteří chtěli odevzdat staré barvy nebo vysloužilou ledničku, museli s tímto omezením počítat a pro odvoz vybrat tu správnou chvíli. Nově si s dnem, kdy budou chtít provést úklid, nebudou muset dělat starosti.

Ilustrační foto.

Bílá Třemešná má odpadový dvůr. Ubude komunálu?

Bílá Třemešná - Po dvou letech intenzivní práce, po sedmi milionech proinvestovaných korunách a po přestavbě bývalého areálu zemědělského družstva se na začátku února v Bílé Třemešné lidé dočkali otevření sběrného dvora.

Ilustrační foto.

Lidé bez domova tábořili v objektu staré stodoly

Kolín – V objektu staré stodoly, kterým se prochází do zahrádkářské chatové oblasti našli okrskoví strážníci nepořádek. Ten podle tiskové mluvčí kolínských městských strážníků Heleny Honkiszové způsobili bezdomovci, kteří v ulici U Stodoly tábořili.

Spalovna v Rybitví

Přerušili řízení na spalovnu

Rybitví/Hradec Králové – Krajský úřad v Hradci Králové přerušil na čtyři měsíce správní řízení o vydání integrovaného povolení pro bývalou spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic.

Ilustrační foto.

Měla vypouštět toxiny. Vedení vyškovské spalovny to bere jako další útok

Vyškov – Nejdřív čelili obvinění, že měli na skládku v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku vyvézt nespálený zdravotnický odpad. Ministerstvo životního prostředí spalovnu Ekotemex u Vyškova nakonec očistilo. Pak se dostala do hledáčku České inspekce životního prostředí a vyškovských kriminalistů. Vedení spalovny si nevydechne ani v následujících týdnech. Za spalování nevhodných odpadů půjde k soudu.

Ilustrační foto.

Na jednání pražské rady se projevuje koaliční paralýza

Praha - Dlouhotrvající paralýza ve vedení Prahy se v úterý naplno projevila při jednání radních. Oproti v minulosti běžné praxi, kdy rada schvalovala i desítky témat, byla na programu jen necelá dvacítka většinou nepolitických materiálů, které se týkají chodu města. Ani nekomplikované materiály ale nebyla rozpadlá rada schopna schválit.

Ilustrační foto.

V průmyslové zóně se našla zemina s nebezpečnými látkami

Frýdek-Místek - Pozemky společnosti Blanco, jedné z firem v chlebovické průmyslové zóně, pokrývá zemina vykazující nebezpečné látky, které nelze ukládat na povrchu terénu, ale naopak je nutné je uložit na skládku nebezpečných odpadů.

Ilustrační foto.

Odpad vyhodí i v neděli

Aš - Občané Aše mohou začít využívat druhý sběrný dvůr, který se nachází za hlavním nádražím a nově je zde otevřeno i o víkendech.