Kreativ

ŠTÍTEK: nezisková organizace

Z výstavy ve slatiňanském Společenském domě.

Soutěž ukázala, jak přestavět bývalý mlýn

Slatiňany – Ve slatiňanském Společenském domě byla zahájena výstava architektonických soutěžních návrhů na projekt „Revitalizace Kabeláčova mlýna“ (objekt bývalé Modely). V soutěži vypsané městem bylo odevzdáno celkem 25 návrhů.

Potravinová banka Vysočiny pořádá různé humanitární sbírky každý rok.

Potravinová banka hledá dobrovolníky pro národní sbírku

Ledeč nad Sázavou - Letošní již 5. ročník Národní potravinové sbírky proběhne v sobotu 11. listopadu 2017. Záštitu nad touto akcí převzaly Byznys pro společnost, Armáda spásy, Naděje, Charita České republiky a Česká federace potravinových bank. Zapojí se do ní i Potravinová banka Vysočina v Ledči. Ovšem pro tuto akci potřebuje dostatek dobrovolníků.

Azylový dům v Opavě. I tam lidé pomáhají.

Pomozte ocenit dobrovolníky

Pomáhají potřebným. Jen tak, bez nároku na honorář. Řeč je o dobrovolnících na Opavsku a Bruntálsku, kteří svůj volný čas věnují těm, kteří to skutečně potřebují.

Evžen Korec u výběhu s medvědy v táborské zoo.

Táborská zoo připravuje výstavbu ptačího domu

Tábor /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Vloni v první sezoně 70 tisíc návštěvníků, letos ve druhé vše nasvědčuje, že branami táborské zoologické zahrady projde ještě o deset tisíc návštěvníků více. Majitel Zoo Evžen Korec je s touto statistikou spokojený. „Zájem mne těší. Podstatné je ale také to, že se nám daří zvyšovat počet zajímavých zvířat i počet konaných akcí,“ říká Evžen Korec.

Ilustrační foto

Dobročinné organizace zdědily za posledních deset let 148 mil. Kč

České dobročinné projekty získaly od roku 2006 z pozůstalostí celkem 148,27 milionu korun. Odkázalo jim je v poslední vůli 141 lidí. Přispěli tak na pomoc postiženým, seniorům, opuštěným dětem či ohroženým zvířatům. Údaje zveřejnila koalice Za snadné dárcovství, která zastřešuje 33 nadací a charitativních organizací. Na dnešek připadá Mezinárodní den závětí.

Ještě 12. září 2017 Wikipedie označovala inkriminovaný snímek jako volné dílo

Indonéský makak prohrál boj o autorská práva na svůj autoportrét

Kauza slavné fotografie, na které opice zachytila sama sebe, je u konce. Nezisková organizace PETA, která makaka chocholatého dva roky zastupovala, se domluvila s fotografem Davidem Slaterem na mimosoudním vyrovnání. Autorská práva zůstanou Slaterovi, čtvrtinu výdělků z prodeje inkriminovaných fotografií však věnuje na ochranu přírodního prostředí, kde vzácní primáti žijí.

Ilustrační foto.

V Česku přibývá lidí, kteří v závěti část majetku dávají na charitu

V Česku pomalu přibývá lidí, kteří se rozhodli svůj majetek či jeho část v závěti odkázat na dobročinnost. Loni jich bylo 22. Po své smrti chtějí na charitu přenechat 23,9 milionu korun. Čtvrtina z osmi desítek neziskových organizací v posledních deseti letech nějaké dědictví získala. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes na tiskové konferenci představila Koalice za snadné dárcovství. Na 13. září připadá mezinárodní den závěti.

Richard Krajčo

Delfíni společně s kapelou Kryštof pomáhají dětem

Mladá Boleslav - Měla to být jednorázová akce. Charitativní běh I delfíni mohou běhat, pořádaný loni k desátým narozeninám klubu Delfín zaměřenému na plavání dětí, se ale letos opět koná.Výtěžek bude opět věnován Dětskému centru při Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi.  

Richard Krajčo

Delfíni společně s kapelou Kryštof pomáhají dětem

Měla to být jednorázová akce. Charitativní běh "I delfíni mohou běhat", pořádaný loni k desátým narozeninám klubu Delfín zaměřenému na plavání dětí, se však uskuteční i letos. Výtěžek bude opět věnován Dětskému centru při Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi.  

Na gastrofestivalu Ochutnej Osoblažsko toho bylo loni k ochutnávání dost a dost. Nejinak tomu bude i dnes.

Gastrofestival láká do Osoblahy na místní speciality

V parku v Osoblaze se dnes odehraje šestý ročník festivalu chutí. Cílem této gastronomické akce je představit speciality kuchyně Osoblažska. Při této příležitosti bude z Třemešné v 10.45 hodin vypraven parní gastrovlak, který dorazí do Osoblahy v poledne.

Ilustrační foto

Maršovská ulice opět ožije aktivitami

Horní Maršov - Jednodenní slavnost Otevřená ulice se letos zopakuje již po čtvrté. V sobotu 9. září se z chodníků a přilehlých prostor stane místo pro hru, posezení a setkání.

Pomezí nad Ohří – Na málokteré akci si můžou návštěvníci vyzkoušet tolik adrenalinových aktivit jako na té, která se v sobotu konala v Pomezí nad Ohří. Jmenuje se výstižně – Pomezský adrenalinový den – a uskutečnil se již počtvrté.

FOTO: O adrenalin nebyla pod mostem v Pomezí nad Ohří nouze

Pomezí nad Ohří – Na málokteré akci si můžou návštěvníci vyzkoušet tolik adrenalinových aktivit jako na té, která se v sobotu konala v Pomezí nad Ohří. Jmenuje se výstižně – Pomezský adrenalinový den – a uskutečnil se již počtvrté.

NA SETKÁNÍCH  DISIDENTŮ, která probíhala v Krkonoších, nechyběl ani pozdější prezident Václav Havel.

Pomezky: rudé vlajky i happening kvůli disidentům

Malá Úpa - Turisté, kteří vyrazili v sobotu ráno na Pomezní Boudy, se nestačili divit. Na jedné straně, na parkovišti u infocentra se nalévalo zdarma pivo z místního maloúpského pivovaru při happeningu k otevření výstavy neziskové organizace Post Bellum Drahý příteli, Drogi przyjacielu, připomínající setkávání československých a polských disidentů za dob normalizace v Krkonoších. 

Podoba domu Na křižovatce podle akademického architekta Libora Fránka.

Pod střechu chtějí investovat miliony

Prachatice – Dalších osm milionů korun by mohly stát opravy domu Na křižovatce v Prachaticích, který zabydlela před lety nezisková organizace KreBul.

Pekárna Na Plechu vrací lidi do života

Pekárna Na Plechu vrací lidi do života

Kvasiny - Netradiční pekárna, v níž se pečou tradiční i neobvyklé dobroty. Voní čokoládou, zázvorem i skořicí, ale pekaři jsou sví. Pracují každý den velmi pilně a jsou šťastni, že mohou být zaměstnáni. Pekárna Na Plechu je projektem sociálního podnikání. Lidé zde pracují v režimu chráněných pracovních míst – o něco pomaleji, ale o to s větší chutí do práce.

Ilustrační foto

Lidé vyběhali Pavlovu novou učebnu. Za pár dní

Pavlov – Nová venkovní učebna na výukové programy pro děti vznikne v pavlovské stanici pro hendikepovaná zvířata díky projektu Pomáhej pohybem nadace ČEZ. Potřebné body se stanici podařilo nasbírat během pouhých pěti dní.

Největší zájem je o adopci veverek.

Adopce zvířat: největší zájem je o veverku

Proseč – Záchranná stanice hendikepovaných zvířat Pasíčka má hodně příznivců. Lidé mají možnost si na dálku adoptovat ptáka nebo savce a podílet se na jeho stravě i léčbě. 

Ilustrační foto.

Chátrající faru přestaví na komunitní centrum. Mohlo by otevřít na podzim 2018

Vyškov - O chátrající faru v centru Vyškova se už sedmnáct let nikdo nestará. Už v příštím roce by z ní mohlo být komunitní centrum, nesoucí jméno někdejšího vyškovského faráře Bohumíra Bunži, umučeného komunisty. „Pokud získáme dotaci, mohlo by otevřít na podzim 2018,“ uvedl Jiří Štreit z vyškovské farnosti.

Ilustrační foto

Do rejstříku se veřejně prospěšné organizace nebudou muset zapisovat

Neziskovým organizacím zřejmě nevznikne povinnost zapsat se do rejstříku, aby získaly postavení veřejné prospěšnosti. Senát dnes schválil úpravu občanského zákoníku ve verzi, kterou Sněmovna nahradila sporný vládní návrh zákona o veřejné prospěšnosti. Přijatou variantu nyní dostane k posouzení prezident.

Ušlechtilé kočky sbližují chovatele z celého světa

Ušlechtilé kočky sbližují chovatele z celého světa

Chrudimsko – V televizi obdivujeme krásného dlouhosrstého kocoura v reklamě na jednu banku. Ušlechtilé zvíře s lenivým pohledem můžeme mít doma v podobě různých ras. Poradit nám mohou členové Sdružení chovatelů koček, které působí i na Chrudimsku při Českém svazu chovatelů. Po nějaké době stagnace chystají v Pardubicích mezinárodní výstavu koček – Memoriál Dagmar Winklerové.

Ilustrační foto.

Veřejná služba? Kdo ji z lidí bez práce nesplní, dostane míň peněz

Frýdek-Místek - Méně peněz pro dlouhodobě nezaměstnané, kteří si měsíčně neodpracují alespoň dvacet hodin veřejné služby. Tak zní novela z února, kterou prosadila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a která začala mít reálný dopad na lidi nyní, po půl roce.