Kreativ

ŠTÍTEK: nezisková organizace

Hlasujte v unikátní anketě Házená Kynžvart a Deníku: Pro dobrou věc.

Hlasujte v unikátní anketě Házená Kynžvart a Deníku: Pro dobrou věc

Klub Házená Kynžvart by rád spojil své jméno a aktivity s neziskovým sektorem a podpořil jednu z vytipovaných organizací Karlovarského kraje. Dlouhodobá myšlenka dostává své jasné obrysy a čeká na výsledky hlasování unikátní ankety Deníku, která pomůže najít vítězný projekt. Každá hráčka si vybrala neziskovou organizaci, která je jí nejblíž srdcem a ráda by ji našim fanouškům představila. Hlasování poběží od 17. dubna do 1. května 2024 bez jakéhokoliv omezení.

Sbírka Pozvedněte slabé.

Desítky tisíc získaly ze sbírky Pozvedněte slabé organizace na Jablonecku

Studenti a mladí dobrovolníci vybrali v loňské sbírce Pozvedněte slabé celkem 185 tisíc korun a peníze si rozdělilo dvanáct regionálních neziskových organizací. Co do výše finančního obnosu byl nejúspěšnější Domov u Spasitele ve Frýdlantu, nemalé peníze putovaly i do organizací na Jablonecku, a to hlavně do Semil, Turnova a Tanvaldu. 

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (uprostřed) převzal od zástupců švýcarské neziskové organizace Shelter4Valmez šek na 10 000 euro na zřízení dětské skupiny, kterou pro své děti využijí pracující matky z válkou sužované Ukrajiny.

V Meziříčí našlo azyl přes tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Švýcarská pomoc pokračuje

Nezisková organizace Shelter4Valmez (Přístřeší pro Valmez) ze Švýcarska pokračuje se svými aktivitami ve Valašském Meziříčí. V uplynulých dnech její zástupci předali starostovi města Robertu Stržínkovi šek na 10 000 euro (cca 250 tisíc korun) na zřízení dětské skupiny, kterou pro své ratolesti využijí pracující maminky z válkou sužované Ukrajiny.

Před vlastní aukcí proběhla ve středu 11. října vernisáž výstavy v prostorách Oblastní galerie Liberec.

Výstava děl v liberecké galerii vrcholí. Benefiční aukce se koná v sobotu

Nadace Euronisa připravila v Oblastní galerii Lázně v Liberci 27. ročník benefiční aukce umění. Díla významných českých umělců jsou vystavena zdarma v reprezentativních prostorách bazénové haly do úterý 17. října a v sobotu 21. října vydražena na podporu neziskových organizací z Libereckého kraje a Šluknovského výběžku.

Pomoc dobrovolníků z firmy Schreiber Food v sídle neziskové organizace Rytmus Střední Čechy v Benešově.

Někdy stačí málo, aby se začaly dít velké věci. Firemní dobrovolníci pomáhali

/FOTO/ Celosvětový „Week of giving“ - týden firemního dobrovolnictví uspořádala druhým rokem mlékárenská firma Schreiber Foods. V jeho rámci se i letos benešovská pobočka rozhodla znovu podpořit Rytmus Střední Čechy. V sídle neziskové organizace poskytující sociální služby zdravotně postiženým lidem se v dopoledních hodinách sešla parta v typicky žlutých trikách. A byla připravená pomoci opravdu s čímkoli.

Z prvomájové cyklovyjížďky v Kobylnici a okolí.

Účastníci prvomájové cyklovyjížďky podpoří neziskovou organizaci Černí koně

/FOTOGALERIE/ Za každého počasí se v pondělí 1. května od 10 hodin uskuteční prvomájová cyklovyjížďka se startem a cílem v Kobylnici. Trasa je vhodná pro horská a trekingová kola a měří přibližně 30 kilometrů, dětská varianta čítá 10 kilometrů. Startovné činí 50 korun a výtěžek poputuje neziskové organizaci Černí koně.

Miroslava Nebuželská.

Miroslava Nebuželská: Rada pro neziskovky? Neznalost neomlouvá

/ROZHOVOR/ Mohou mít neziskovky zisk? Musí podávat daňová přiznání? A opravdu žijí neziskové organizace jen z dotací? V seriálu Pražské neziskovky přinášíme speciál – rozhovor s Miroslavou Nebuželskou, auditorkou, držitelkou certifikací účetní expert a lektorkou Asociace veřejně prospěšných organizací ČR.

Grant Neziskovky vyhlašuje Nadace ČEZ od roku 2020, příjem letošních žádostí končí 31. března.

Nadace ČEZ nabízí pomocnou ruku neziskovkám, mohou získat až 200 000 korun

Až 200 tisíc korun na svůj rozvoj v rámci grantu Neziskovky 2023 mohou získat české neziskové organizace od Nadace ČEZ.  Peníze pak mohou využít například na vzdělávání či zlepšení motivace personálu, na rozšíření poskytovaných služeb nebo třeba na získání různých certifikací.  Vloni Nadace ČEZ takto podpořila 116 projektů celkovou částkou 9,9 milionů korun. O grant Neziskovky 2023 lze zažádat do konce března letošního roku.

Bezmála osmdesát procent lidí pečovalo o své blízké doma bez jakéhokoli využití terénních, odlehčovacích či ambulantních služeb, vyplývá z loňského průzkumu

Myslí si, že to musí zvládnout. Pečující proto nežádají o podpůrné služby

Bezmála osmdesát procent lidí pečovalo o své blízké doma bez jakéhokoli využití terénních, odlehčovacích či ambulantních služeb. Více než třetina z nich proto, že staří rodiče nestáli o to, aby do domácnosti chodil někdo cizí. Pro další byla bariérou cena služby a její nedostupnost, o péči se dělili s blízkými, externí pomoc si nepřáli či o žádné službě v okolí nevěděli. Vyplývá to z aktuálního průzkumu neziskové organizace Sue Ryder, kterého se ke konci loňského roku zúčastnilo asi dva a půl tisíce respondentů. 

Loni se k měsíční abstinenci v rámci akce Suchej únor přihlásilo asi devět set tisíc Čechů

Lékařka Šárka Krejčová: Měsíc bez alkoholu má smysl. Lidem se uleví, lépe spí

Právě se koná jedenáctý ročník osvětové akce Suchej únor organizované stejnojmennou neziskovou organizací. Loni se k měsíční abstinenci přihlásilo asi 900 tisíc lidí. Deník o smyslu měsíce bez alkoholu hovořil s medicínskou ředitelkou laboratoří AeskuLab Šárkou Krejčovou. Ta největší přínos vidí v tom, že člověk zjistí, jestli bez pití vydrží.

Dobromysl se stala neziskovkou roku 2022. Zleva ředitelka organizace Kateřina Dvořáková s Karolínou Mandíkovou, která se stará o fundraising PR.

Berounská Dobromysl pomáhající hendikepovaným se stala Neziskovkou roku

/FOTOGALERIE/ Ze sdružení rodičů až k profesionální neziskovce poskytující sociální služby, která má obrat deset milionů korun, to je berounská Dobromysl pomáhající už čtvrt století hendikepovaným. Nyní se stala vítězem soutěže Neziskovka roku. Nominováno bylo pětapadesát organizací. 

Z jednání na úřadě

Dávají Naději již čtvrt století. Nyní mají trojici ocenění

Českotřebovská pobočka neziskové organizace Naděje získala ocenění Nezisková organizace roku 2022. Její vedoucí Pavlína Břeňová dostala další dvě ceny. Ocenění Gratias 2022 od Ministerstva práce a sociálních věcí a Duhové křídlo 2022 od Pardubického kraje a Národní rady osob se zdravotním postižením.

Moravské divadlo Olomouc

Zahrajte si na Ježíška. Moravské divadlo pořádá vánoční benefici

Podpořit seniory, rodiny s dětmi a klienty neziskových organizací může každý, kdo se zapojí do akce Zahrajte si na Ježíška! Vánoční benefici pořádá Moravské divadlo v Olomouci, které díky dárkovým poukazů umožní klientům neziskových organizací návštěvu vysněného divadelního představení.

Domácí násilí je velký problém, za který se mnoho lidí stydí. A neřeší to.

Máte doma násilníka? Česko po vzoru Norska rozšíří bezplatné terapie

Pětatřicetiletý Sebastian z Norska před déle než rokem zavolal do tamní neziskové organizace. Svěřoval se, že mnohokrát vybouchnul a strčil do své partnerky. Několikrát ji tahal za vlasy, následně křičel na děti, protože má pocit, že ho doma nerespektují. Dodal ale, že po intimní stránce jsou se ženou v pohodě.

Staroměstské náměstí je skoro připravené na sobotní slavnostní zahájení, na téměř hodinu byl také zkušebně rozsvícen Vánoční strom.

Podívejte se: Do Prahy dorazil advent. Na náměstích začínají vánoční trhy

Před budovou Nové radnice na Mariánském náměstí se objevily prodejní stánky s vánoční výzdobou. Lidé se u nich mohou dozvědět více o činnosti neziskových organizací a městských společností. Nechybí zde vánoční strom, pódium s kulturním programem, tradiční svařák a ani možnost přispět na dobrou věc. V sobotu začaly vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí.

Oblíbené snídaně v Dukovanech z terapeutické třebíčské kavárny a pekárny Vrátka.

Čerstvě upečený kváskový chléb se rozvoněl Jadernou elektrárnou Dukovany

Petr, Honza, Jana a Maruška přivezli dnes brzy ráno do Dukovan z terapeutické třebíčské kavárny a pekárny Vrátka zásobu čerstvě upečených kváskových žitných chlebů. Nechyběla tradiční škvarková pomazánka, lahodné koláčky, ani kvalitní filtrovaná káva. Tržba za necelé tři hodiny prodeje dosáhla rekordní částky 21 106 korun.

Ředitelka Asociace veřejně prospěšných organizací Monika Jindrová a právník specializujícího se na neziskové organizace Petr Vít.

Monika Jindrová: Časté chyby neziskovek? Nerozlišují mezi darem a sponzoringem

Dar, nebo sponzoring? Benefiční bazar, nebo charitativní aukce? Finanční, nebo nefinanční dar? Pro některé neziskové organizace jde o slovíčkaření. Následky ale mohou být fatální. Jak tedy konat dobro, ale být v souladu se zákony? Na to se Pražský deník zeptal ředitelky Asociace veřejně prospěšných organizací Moniky Jindrové a právníka specializujícího se na neziskové organizace Petra Víta.

Ilustrační fotografie z minulého akcí INEX-SDA.

Dobrovolníci z celého světa pomáhají s výrobou místního čaje v Bílých Karpatech

INEX – sdružení dobrovolnických aktivit je nevládní nezisková organizace, která se od roku 1991 zabývá mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzdělávání. Letošní rok není výjimkou a sdružení právě rozjelo svůj workcamp v obci Nová Lhota v Bílých Karpatech. Více se dočtete v dnešním příspěvku, za který děkujeme paní Markové.

Přes půl milionu korun ze zaměstnanecké sbírky ORLEN Unipetrol splní přání klientům sedmi neziskovek.

Přes půl milionu korun ze zaměstnanecké sbírky splní přání klientům neziskovek

Již pojedenácté přispěli zaměstnanci rafinérské a petrochemické skupiny ORLEN Unipetrol celkem sedmi neziskovým organizacím po republice v rámci každoroční zaměstnanecké sbírky Splněná přání. Díky celkové částce přes půl milionu korun si tak děti z dětského domova dopřejí letní rekreaci, imobilní klienti dostanou nové pomůcky a lidé s handicapem šanci na zaměstnání.

Snídaně od třebíčského sdružení Vrátka

Čerstvě upečený kváskový chléb zavoněl Jadernou elektrárnou Dukovany

Petr, Michal, Eva a Maruška přivezli dnes brzy ráno do Dukovan z terapeutické třebíčské kavárny a pekárny Vrátka zásobu čerstvě upečených kváskových žitných chlebů. Nechyběla tradiční škvarková pomazánka, lahodné koláčky, ani kvalitní filtrovaná káva. Tržba za necelé tři hodiny prodeje dosáhla částky sedmnáct tisíc korun.

Žáci z Prahy 14 oslavili Den země a dozvěděli se o zacházení s odpadem.

Žáci z Prahy 14 oslavili Den Země edukativními workshopy o nakládání s odpadem

Ve spolupráci s Prahou 14 a neziskovými organizacemi Arnika a Bezobalu uspořádalo Centrum Černý Most ekologicky motivovaný program pro děti z prvního stupně základních škol a posledního ročníku mateřských škol z městské části Praha 14. Jednalo se o dva praktické naučné workshopy, na kterých se žáci dozvěděli základní informace o kompostování v domácích podmínkách i o procesu recyklace odpadu.

Letošní držitelé ocenění Blanický rytíř  Pavel Čech, Libuše Němcová a Václav Šmerák.

Novými Blanickými rytíři jsou Pavel Čech, Libuše Němcová a Václav Šmerák

Ocenění Blanický rytíř v roce 2022 získaly tři další osobnosti, které se významně zasloužily o ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Podblanicka. Jsou jimi Pavel Čech, Libuše Němcová a Václav Šmerák. Ocenění udělují třem navrženým kandidátům zástupci neziskových organizací Podblanicka. V letošním roce porota vybírala z čtyřiceti devíti nominací.

V rekreačním areálu Severočeských dolů ve Sloupu v Čechách už bydlí

Poslali peníze na pomoc Ukrajině, nabízí ubytování i materiální pomoc

Lidem prchajícím z Ukrajiny před válkou nabízí ubytování i Skupina ČEZ. Celkem uvolnila ve svých objektech téměř 340 lůžek, zatím se u energetiků ubytovalo přes sedmdesát osob. Téměř 14,6 milionů korun poslali zaměstnanci společně s Nadací ČEZ osmi neziskovým organizacím pomáhajícím Ukrajině. Dalších více než pět milionů pak Nadace rozdělila v rámci Krizového grantu Ukrajina mezi neziskové organizace, města a obce, které se starají o ukrajinské uprchlíky v Česku. V elektrárnách a dalších provozech ČEZ také proběhly materiální sbírky, které příchozím uprchlíkům zajistí základní vybavení do startu nové etapy života.

Ilustrační foto.

Nejen proti šikaně. Kraj podpoří prevenci rizikového chování dětí a mládeže

Šikana, záškoláctví nebo různé typy závislostí patří mezi nejčastější rizikové typy chování dětí a mládeže. Řada neziskových organizací i škol proto realizuje preventivní programy, jejichž cílem je těmto projevům chování předcházet. Zlínský kraj letos tyto projekty podpoří částkou ve výši téměř 1,3 milionu korun.