Kreativ

ŠTÍTEK: nezisková organizace

Ilustrační foto

Mělnická nemocnice je podle průzkumu třetí nejlepší v kraji

Mělník – Mělnická nemocnice získala třetí místo v rámci Středočeského kraje v celostátním hodnotícím projektu Nemocnice ČR 2017. V kategorii finanční zdraví nemocnic se dokonce umístila na prvním místě mezi zařízeními, jejichž provozovatelem není stát, kraj, město nebo jiný veřejný subjekt.

Ilustrační foto

Stát zapomněl? Města dají na platy sociálních pracovníků další miliony

Jižní Morava – Až představitelé Břeclavi sestaví rozpočet pro příští rok, objeví se v něm přibližně deset milionů korun na platy sociálních pracovníků. Další jihomoravská města na tom budou podobně. Dosavadní státem připravená suma je totiž o více než tři miliardy korun nižší, než aby zajistila od letoška platné navýšení mezd. A tak u příspěvkových organizací, jakými jsou třeba domovy důchodců, musí částky doplatit zřizovatel. Bouří se kvůli tomu Svaz obcí a měst. Ještě horší situace v oboru hrozí neziskovým organizacím závislým na dotacích. „Zvýšení musíme dodržet ber kde ber. Abychom lidem vyplatili, na co mají nárok, musíme zkrátit investice,“ uvedl břeclavský místostarosta a bývalý ředitel domova důchodců Jaroslav Válka z ČSSD.

Kroměřížská radnice. Ilustrační foto

Vedení města jednalo v Kroměříži se zástupci neziskovek

Vedení kroměřížské radnice se setkalo se zástupci neziskových organizací: pozvání do hudebního sálu Domu kultury jich přijala zhruba stovka. „Chtěli jsme jim poděkovat za činnost, kterou vykonávají, a také jsme jim předložili informace o dotacích na příští rok,“ vysvětlil kroměřížský starosta Jaroslav Němec.

Chráněná cukrárna Pojďte dál

Burza filantropie Mělník podpořila pět dobročinných projektů

Mělník – V Masarykově kulturním domě ve čtvrtek 23. listopadu proběhla Burza filantropie. Na ní se podařilo získat podporu pro pět dobročinných projektů. Princip burzy je jednoduchý. V jeden den, na jednom místě se setkají zástupci firem a veřejné správy s představiteli neziskových organizací, kteří prezentují svůj projekt a usilují o získání finanční podpory na jeho realizaci.

Ilustrační foto

Trestaní si mohou zkusit, jak hledat nové zaměstnání

Sokolov – Pohovory nanečisto. To je název projektu, který si budou moci vyzkoušet lidé s trestní minulostí. V Sokolově je uspořádá Rubikon Centrum, které tímto způsobem pomáhá lidem přeskočit jejich trestní minulost.

Ilustrační foto.

Automobilka Škoda podporuje Zdravotní klauny

Mladá Boleslav - Škodovka pokračuje v podpoře neziskové organizace Zdravotní klaun, pro kterou uspořádala 3 793 zdravotních klauniád a projekt podpořila částkou 440 000 korun 

Ilustrační fotografie.

Testy na žloutenku a HIV zdarma

Krnovská nezisková organizace Krystal Help, z. ú., bude v pátek 1. prosince provádět anonymně a zdarma testování na přenosné nemoci.

Bronzová soška Dítě, medvěd, želva, kterou Ivan Theimer věnoval do dobročinné aukce sdružení SPOLU

Dražba umění v Olomouci bude pomáhat. Přispěl i sochař Theimer

Dobročinná aukce současného výtvarného umění na podporu sociálních programů neziskové organizace SPOLU Olomouc pro lidi s mentálním postižením, bude zahájena v Divadle na cucky na Dolním náměstí 42 v Olomouci v sobotu 25. listopadu 2017 prohlídkou uměleckých děl ve 14 hodin.

Zdravotní klauni jezdí do příbramské nemocnice pravidelně.

Zdravotní klauni rozveselili seniory na LDN díky daru od milínských fotbalistů

Příbram /FOTOGALERIE/ – Letos v létě obdržela příbramská nemocnice finanční dar od milínských fotbalistů ve výši 8 200 korun. Tolik se jim totiž podařilo získat na benefičním utkání starých gard. Vybraná částka pomůže financovat návštěvy Zdravotních klaunů právě v Oblastní nemocnici Příbram. A jedna z návštěv se na oddělení následné péče uskutečnila ve středu 23. listopadu. 

Ilustrační fotografie.

V Úvalech mají popelnice o metrák lehčí než ostatní Středočeši

Úvaly – Středočeši, vezměte si příklad z Úval na Praze-východ. Tak lze vnímat čtvrteční vyjádření Jiřího Kani z neziskové organizace Arnika, která se věnuje ochraně životního prostředí. Upozornil, že v třídění odpadu mají Češi velké rezervy. Takové, že objem směsných odpadů – tedy těch netříděných – by šlo snížit o polovinu.

Peníze. Ilustrační foto.

Aukce podpoří sociální služby

Český Brod – V pátek se koná 6. ročník Benefice pro Leccos, který tentokrát podpoří aktivity neziskové organizace i malou aukcí. Benefice pro LECCOS se stala oblíbenou společenskou událostí v Českém Brodě, především pro místní obyvatele, příznivce organizace a filantropně založené podnikatele. Hlavním programem večera je tichá aukce, při které návštěvníci anonymně draží různé předměty, které organizátoři získali darem. 

Studenti ze SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora sbírali zkušenosti v Irsku.

Studenti ze SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora sbírali zkušenosti v Irsku

Kutnohorsko - V rámci programu Erasmus+ se začátkem listopadu vypravilo na pracovní stáž do Irska šestnáct studentů SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora. Zúčastnili se jí čtyři mechanici-elektronici, čtyři kosmetičky a dva zámečníci ze školy v Čáslavské ulici a tři studentky oboru sociální činnost a tři z oboru veřejnosprávní činnost ze školy v Seifertových sadech.

Ilustrační foto

Studenti se seznámili s mezinárodními příležitostmi

Pelhřimov - Jak sehnat brigádu, práci v zahraničí nebo se zúčastnit dobrovolnických workcampů. I takové informace získali studenti v rámci Veletrhu mezinárodních příležitostí v Pelhřimově, který uspořádala nezisková organizace Hodina H ve spolupráci s Krajem Vysočina a městem Pelhřimov.

Bydlení. Ilustrační foto.

Příručka Bydlení především poskytne návod k řešení bezdomovectví

Návod ke zvládnutí problému bezdomovectví poskytne českým expertům, úřadům a neziskovým organizacím Evropská příručka Bydlení především. Popisuje metodu, kterou využívá 13 evropských zemí. Díky rychlému zajištění běžného bydlení s podporou sociálních pracovníků se lidem v tísni daří řešit i ostatní potíže a byt si udržet. Počet osob bez střechy nad hlavou se tak snižuje, a to natrvalo. Českou verzi publikace dnes v Praze na mezinárodní konferenci o řešení bytové nouze představili pořadatelé.

Projekt Příběhy našich sousedů

Projekt společnosti Post Bellum spojuje mladou generaci s pamětníky totality

Kolínsko – Zajímavý projekt uskutečňuje v současné době na Kolínsku obecně prospěšná společnost Post Bellum. Základní myšlenkou projektu, který získal podporu z grantového programu TPCA pro Kolínsko, je fakt, že současná mladá generace už nemá žádnou osobní zkušenost s nedemokratickými režimy, které v naší zemi panovaly téměř půl století. Neví, jaké svobody a práva byly jejím dědečkům a pradědečkům brány, jak za ně bojovali, jakých nespravedlností se stali svědky i oběťmi. 

Ilustrační fotografie.

Dlužníci se radili na úřadu práce

Hradec Králové - Dluhy jsou strašákem mnohých lidí, důležité je najít včas řešení. Ve středu se mohli dlužníci se svojí tíživou finanční situací svěřit odborníkům po celé republice. Slavil se mezinárodní Den bez dluhů.

Ilustrační foto.

Vánoční sbírka v Kroměříži pomůže dětem ze speciální školy i domova

Lidé z Kroměříže ale i návštěvníci města budou moci také v letošním roce podpořit neziskové organizace vánoční sbírkou. „Pokladnička bude tradičně umístěna pod vánočním stromem, který se na Velkém náměstí rozsvítí ve středu 6. prosince,“ poznamenal mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Potravinová sbírka, ilustrační foto.

Nejen Jihlavané byli v potravinové sbírce štědří

Jihlavsko – Během uplynulé svatomartinské soboty bylo možné pomoct lidem, kteří nemají finance na základní potraviny. V rámci Národní potravinové sbírky jim lidé na Jihlavsku darovali zboží za více než 157 tisíc korun. Bylo to více než vloni.

Národní potravinová sbírka. Ilustrační foto.

Lidé na Vysočině darovali o téměř 108 procent potravin víc než loni

Vysočina – Národní potravinová sbírka, která se na pomoc lidem v nouzi uskutečnila v České republice v sobotu 11. listopadu, si připsala hned několik rekordů a o jeden se postarali i dárci zboží na Vysočině. V regionu byl totiž zaznamenán největší meziroční nárůst darovaného potravinářského a drogistického zboží.

Pátý ročník novoměstského Spolubálu se letos nesl v černobílém duchu.

Spolubál podpořila i Martina Sáblíková

Nové Město na Moravě – Celkem devět neziskových organizací, které působí v Novém Městě na Moravě nebo jeho blízkém okolí, spojilo opět své síly a uspořádalo v sobotu 11. listopadu již pátý Spolubál. Akce, jež si během uplynulých let získala řadu příznivců, se nesla v černobílém duchu. To bylo patrné nejen na výzdobě kulturního domu, ale i na oblečení návštěvníků.

APLIKACE s názvem Zero Waste City na komunikátoru předvedl jeden z tvůrců Luka Oros.

Češi rádi pomáhají. Pomocí esemesek letos věnují rekordní částku

Češi rádi pomáhají, a to s mobilem v ruce. Poté, co se v březnu letošního roku změnil systém posílání dárcovských zpráv (DMS), vzrostl objem peněz, které lidé na dobročinné účely poslali. Co je důležitější, zvýšil se počet takzvaných ročních DMS, charitativním organizacím tak přibylo trvalejších dárců.

Ilustrační foto

Svatomartinská sbírka zajístí jídlo lidem v nouzi

Jihlava – O nadcházející svatomartinské sobotě bude možné udělat dobrý skutek a pomoct lidem, kteří nemají finance na základní potraviny. Stačí nakoupit v jihlavském obchodním domě Tesco anebo v nedalekém Lidlu v Okružní ulici a za pokladnou darovat potraviny dobrovolníkům. Všechny darované potraviny z těchto dvou obchodů dostane jihlavská nezisková organizace Naděje pro život.

Ilustrační foto.

Kraj chce sehnat peníze na podporu neziskovek

Střední Čechy – Zhruba stejnou částku jako letos – devět set tisíc korun – chce Středočeský kraj získat pro příští rok od ministerstva školství na podporu neziskových organizací pracujících s dětmi a mládeží.

Na několika místech po Brně i celé České republice se objevily podivné nápisy v cizím jazyce.

"Díky" ztraceno v překladu. Netradiční kampaň některé Brňany urazila

Brno /FOTOGALERIE/ - Diskuzi vyvolaly na začátku týdne billboardy s nápisy v cizích jazycích. Lidé se na sociálních sítích dohadovali, co znamenají. Jeden je například na reklamní ploše u brněnského královopolského nádraží. „Je to arabský text, znamená `Děkujeme českému národu`,“ přiblížila lektorka arabštiny Amani Awawdeh. Ještě v pondělí média zjistila, že jde o kampaň neziskové organizace Člověk v tísni.

Ilustrační koláž

Umělci upozorní na nemoci srdce

Výstava designu a skutečných srdcí nazvaná Žiješ srdcem upozorňuje na jejich nemoci. K vidění bude kromě lidského srdce také kravské nebo prasečí. Umělci jako Liběna Rochová nebo Maxim Velčovský se pro vystavená díla nechali srdcem inspirovat. V pražské DSC Gallery výstava začne 14. listopadu a bude se konat i aukce vystavených děl, informovali pořadatelé z neziskové organizace Loono v tiskové zprávě.

Ilustrační foto

Uhlí zabije až 20 tisíc Evropanů ročně

Dnes oficiálně startuje masivní kampaň Evropa po uhlí (Europe Beyond Coal), v níž spojily sílu spolky, občanské iniciativy a neziskové organizace z 28 různých zemí. Výzkum, který společná evropská kampaň nyní zveřejnila, ukazuje, že uhelné elektrárny v zemích EU byly v roce 2015 zodpovědné za zhruba 19 500 předčasných úmrtí a způsobily 41 tisíc případů bronchitidy u dětí.

Starostka České Lípy Romana Žatecká.

Starostka České Lípy: Pokutami nám nevyhrožujte!

Celá reakce českolipské radnice na výzvu neziskových organizací Oživení a Transparency International, které poukazují na možný právní konflikt záměru města založit společný dopravní podnik se společností Busline.