Kreativ

ŠTÍTEK: nezisková organizace

Starostka České Lípy Romana Žatecká.

Starostka České Lípy: Pokutami nám nevyhrožujte!

Celá reakce českolipské radnice na výzvu neziskových organizací Oživení a Transparency International, které poukazují na možný právní konflikt záměru města založit společný dopravní podnik se společností Busline.

Ilustrační foto.

Opuštěná zvířata v ohrožení. Spolky na jejich ochranu končí

Končíme, hlásí desítky dobrovolných sdružení, která se starají o opuštěná zvířata. Od listopadu už nebudou splňovat zákonné podmínky, které jsou k této činnosti potřeba. Podle novely veterinárního zákona, která právě začíná platit, se totiž budou moci o zvířata v nouzi postarat jen taková zařízení, která si najdou garanta s veterinárním nebo příbuzným vzděláním. A to dobrovolné spolky nemají.

Zaměstnanci Sberbank vysadili v Beskydech 700 nových stromků.

Zaměstnanci Sberbank sázeli les. Vyroste sedm set nových jedlí

V Beskydech v Národní přírodní rezervaci Kněhyně – Čertův mlýn vytvořili zaměstnanci Sberbank nový les. Během dobrovolnického dne zasadili 700 mladých stromků jedle bělokoré. Sberbank se na akci podílela spolu s neziskovou organizací ČSOP Salamandr, která se věnuje ochraně přírody.

Slavnostní vyhlášení soutěže Eon Energy Globe.

Energetici podpořili votickou Ochranu fauny

Votice/Praha - Na programy ekologické výchovy a doplnění knihovny Ochrany fauny ČR využije tato nezisková organizace založená Pavlem Křížkem ve Voticích, částku přes 64 tisíc korun. Tu mu věnovala v rámci soutěže Eon Energy Globe právě přední světová energetická společnost.

Ilustrační foto.

Hubbr pořádá workshop na prevenci rakoviny

Havlíčkův Brod – Kampaň s názvem Sahám si na ně každý měsíc upozorní na důležitost samovyšetření v prevenci rakoviny prsou a varlat v brodském centru Hubbr. V úterý 7. listopadu tu ve spolupráci s neziskovou organizací Loono.cz proběhne workshop, který účastníkům poradí, jak se správně a pravidelně vyšetřovat.

Německý policista. Ilustrační foto.

V burce si v Německu za volant už nesednete

Od 19. října musí řidiči i cyklisté počítat v Německu s tvrdšími postihy. Silniční honička může skončit desetiletým pobytem za mřížemi a tvář automobilisty musí být rozpoznatelná.

Psychoterapeutický stacionář v ostrovské nemocnici.

Denní psychoterapeutický stacionář funguje jeden rok. Je jediný v kraji

Ostrov - Denní psychoterapeutický stacionář už téměř rok funguje v ostrovské nemocnici. Vysoce odborné a specializované pracoviště, které je jediné svého druhu v Karlovarském kraji, rozšiřuje ambulantní péči o pacienty potýkající se s různými psychickými problémy a nemocemi.

Delegace z Gruzie přijela do Týnce nad Sázavou načerpat nové zkušenosti.

Obyvatelé gruzínského města Rustava navštívili Posázaví

Týnec nad Sázavou - Zástupci obyvatel gruzínského města Rustava zavítali tento týden do Týnce nad Sázavou, aby se blíže seznámili s fungováním obecně prospěšné společnosti Posázaví. Jejich úkolem, při návštěvě města na Benešovsku, bylo také získávání informací v oblasti spolupráce samosprávy s podnikateli, neziskovými organizacemi a občany. Kromě Týnce nad Sázavou navštívila gruzínská delegace i Prahu a Karlovy Vary.

Slavnostní předání automobilku pro Leccos.

Nezisková organizace Leccos získala auto

Český Brod - Historicky první služební automobil v sedmnáctileté historii českobrodské neziskovky Leccos je dobrou zprávou pro všechny, kteří využívají jejích sociálních služeb na Českobrodsku, Říčansku, Kolínsku, ale i v Poděbradech. Spolek automobil získal v rámci projektu s názvem Sociální automobil do používaní na šest let za symbolickou jednu korunu.

Červený kontejner na elektroodpad

Bučovičtí třídí elektroodpad nejlépe v kraji. Vyhráli v soutěži Aktivní obec

Bučovice - První místo v krajském kole soutěže Aktivní obec. To se nyní podařilo vyhrát Bučovickým. „Do soutěže se nepřihlašuje. Výsledky třídění monitoruje nezisková organizace Asekol. Jsme rádi, že se nám ocenění podařilo vyhrát. Jsme rádi, že se obyvatelé snaží o co nejlepší třídění nejen elektro zařízení, ale i dalšího odpadu,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí města Miloslav Babyrád, který byl z výsledku mile překvapený.

Ilustrační foto.

Pěstounství přirovnávají k jízdě na koloběžce

Pardubický kraj - Originální způsob, jak upozornit na stále aktuální téma nedostatku pěstounů v Pardubickém kraji, našla nezisková organizace Amalthea. Jejím cílem je pomoci dětem, rodičům a pěstounům. A stále hledá nové pěstouny.

Takto vypadal školní projekt jihlavské Scioškoly ve Smetanových sadech.

Výstava v sadu přiblížila banánové plantáže

Jihlava – Ještě v pátek bylo možné si naposled prohlédnout v jihlavských Smetanových sadech výstavu pod širým nebem věnující se příběhům lidí, kteří za velmi špatných podmínek pracují na banánových plantážích. Akci v krajském městě organizovalo vedení jihlavské Scioškoly sídlící v Havlíčkově ulici ve spolupráci s brněnskou neziskovou organizací NaZemi.

Senát. Ilustrační foto.

Vězni z Rýnovic a Světlé zahrají na koncertě v Senátu

Vězni a vězenkyně z Rýnovic a Světlé nad Sázavou zahrají dnes večer na koncertu Pět tváří zdi, který se uskuteční v Senátu. Součástí akce budou i rozhovory na téma vězeňství. Zapojí se do nich oběti trestných činů, zástupci Vězeňské služby, současní i bývalí odsouzení a jejich příbuzní.

U Národního divadla se prezentovalo několik desítek neziskovek.

Festival Demokracie přiblížil činnost neziskovek: Řešily se i prezidentské volby

Na piazzettě Národního divadla bylo v pondělí rušno. Jako doprovodný program konference Forum 2000 se tu konal Festival Demokracie. Ten představil několik desítek stánků neziskových organizací, bojující za lidská práva a demokracii. Návštěvníci se mohli dozvědět, jak volit toho správného prezidenta či kde pracovali političtí vězni za komunismu.

Ilustrační foto

Týraná holčička je stále v péči zdravotníků

Rokycany – Týrání maličkého dítěte se přímo vymyká lidskosti, a přece k němu dochází. Dvouletá holčička z Rokycan těžce doplatila na ´péči´pěstounů, ve Fakultní nemocnici v Plzni, kam byla převezená v bezvědomí, podstoupila boj o život.

Vytvoření nových tůní a oprava těch stávajících. To bylo sobotním cílem dobrovolníků z neziskové organizace Mokřady ochrana a management. Na pomoc si do Rančířova přivezli i těžkou techniku v podobě bagru, který zároveň sloužil také jako lákadlo pro návšt

OBRAZEM: Ne každý ochránce přírody se přivazuje ke stromu

Rančířov – Těžkou techniku v podobě bagru si s ochranou životního prostředí spojí málokdo. O tom, že je to možné, se v sobotu mohli přesvědčit návštěvníci akce s názvem Společné bagrování tůní u Rančířova, kterou pořádala nezisková organizace Mokřady ochrana a management.

Tradiční akce „Putování po Brdech“, pořádaná Klubem českých turistů ve spolupráci s příbramskou pobočkou Kiwanis klubu, uvítala při letošním ročníku guvernéra Kiwanis Internacional České a Slovenské republiky Ladislava Hrivka s manželkou.

Kiwanis klub předal kočárek předčasně narozené Emě

Dobříš /FOTOGALERIE/ – Tradiční akce „Putování po Brdech“, pořádaná Klubem českých turistů ve spolupráci s příbramskou pobočkou Kiwanis klubu, uvítala při letošním ročníku guvernéra Kiwanis internacional České a Slovenské republiky Ladislava Hrivka s manželkou. Ten se v pátek a v sobotu sešel s prezidentem Kiwanis klubu Příbram Miroslavem Hrabákem a místostarostkou města Dobříš Petrou Neubergerovou.

Burza filantropie v Litomyšli.

Na burze podpořili neziskovky ze Svitavska

Litomyšl – Burza filantropie má za sebou šest let fungování. Během těchto let byly díky donátorům z řad podnikatelů i veřejné správy rozděleny peníze neziskovým organizacím. „Během šesti let podpořili donátoři na burze v okrese Svitavy celkem 40 veřejně prospěšných projektů a to dary v hodnotě 1 510 500 korun,“ shrnuje přínos burzy Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

Motosraz v Pohodě.

Malovaný chodník a dětský motosraz

Hradec Králové - Rodinné centrum Pohoda v sobotu od 14 do 17 hodin ve svém malšovickém sídle pořádá tradiční akci Malování na chodník a dětský motosraz.

Předškolka učí děti z vyloučených lokalit.

Předškolka učí děti z vyloučených lokalit.

Chrudimsko – Děti z takzvaných vyloučených lokalit, kterých je na Chrudimsku pět, by měly složitý nástup do školy, nebýt projektu „Předškolka“. Mnohé z nich žijí na ubytovnách, jejich rodiče pobírají sociální dávky a někteří jsou i negramotní.

Se svými rodiči nevyrůstá v České republice na 27 tisíc dětí. Dobrá rodina se věnuje i hledání nových náhradních rodičů. Ilustrační foto: Dobrá rodina

Pěstounství dalo jejich životu vyšší smysl

Karlovarský kraj – „Dnes mám tři dospělé děti a celý život jsem pracovala v chemickém průmyslu jako výzkumný pracovník a svoji práci jsem vždy měla ráda. Proč jsem se tedy v době, kdy už konečně mohu mít 'klid', rozhodla starat se o další děti?“ začala své vyprávění paní Nováková, která se téměř v padesáti letech rozhodla, že dá domov dalším dětem, a společně s manželem si vzali do pěstounské péče tři sourozence.

Se svými rodiči nevyrůstá v České republice na 27 tisíc dětí. Dobrá rodina se věnuje i hledání nových náhradních rodičů. Ilustrační foto: Dobrá rodina

Pěstounství dalo jejich životu vyšší smysl

Karlovarský kraj – „Dnes mám tři dospělé děti a celý život jsem pracovala v chemickém průmyslu jako výzkumný pracovník a svoji práci jsem vždy měla ráda. Proč jsem se tedy v době, kdy už konečně mohu mít 'klid', rozhodla starat se o další děti?“ začala své vyprávění paní Nováková, která se téměř v padesáti letech rozhodla, že dá domov dalším dětem, a společně s manželem si vzali do pěstounské péče tři sourozence.

Ilustrační foto

Zlodějky si charitu vyložily po svém

Chotěboř - Tak nějak po svém si vyložily charitu dvě ženy z Chotěboře, když se vloupaly do bílého kontejneru v ulici F. X. Svobody. Do něj se ukládá obnošené šatstvo, které nezisková organizace rozděluje sociálně potřebným a bezdomovcům. Zlodějky zřejmě usoudily, že zrovna ony dvě jsou ty nejpotřebnější.

Ilustrační foto

Organizace mohou žádat o podporu

Královéhradecko, Úpicko - Sedmdesát tisíc korun bude v letošním roce opět rozdělovat Svazek obcí Jestřebí hory mezi neziskové organizace a spolky, které sídlí na jeho území.

Ilustrační foto.

Nové centrum sociálního bydlení

Ministerstvo práce a sociálních věcí otevře od října v Praze Kontaktní centrum sociálního bydlení. Pobočka se bude nacházet na adrese Na Maninách 876/7 v Holešovicích. 

Praktická ukázka samovyšetření prsou a varlat v českokrumlovské nemocnici.

Prsa a varlata mohl prohmatávat, kdo chtěl

Český Krumlov - Pokud nechcete onemocnět rakovinou, na nic nečekejte. Nejlepší je si samovyšetření prsou a varlat vyzkoušet. To umožňuje nezisková organizace Loono.

Na padesátka klientů Sociálně terapeutických dílen v Uherském Hradišti si může díky Kabelkovému veletrhu zkusit pravou stolařskou práci v nové dřevařské dílně.

Kabelkový veletrh přispěl na dřevařské dílny

FOTOGALERIE / Částkou přes 46 tisíc korun pomohl Kabelový veletrh, který letos v dubnu pořádala nezisková organizace Naděje ve spolupráci se Slováckým deníkem, se vznikem dřevařský dílen v sociálně terapeutickém centru Naděje v Uherském Hradišti.

Kdo přispěje 50 a víc korun, získá knoflík pro štěstí.

Knoflíky pomohou i obětem domácího násilí

Chrudim - V Chrudimi je možné až do pátku 29. září získat knoflík pro štěstí. Centrum J. J. Pestalozziho pořádá v Chrudimi, Jihlavě, Svitavách a Havlíčkově Brodu sbírku nazvanou Knoflíkový den.

V dětském domově ve Vizovicích se hledala Korunka Luhačovice a nakonec se ztratily děti

V dětském domově se hledala Korunka Luhačovice a nakonec se ztratily děti

Ani nevlídné a sychravé podzimní počasí nemohlo zkazit pozitivní atmosféru, která v sobotu 23. 9. vládla u nás v Dětském domově a Základní škole ve Vizovicích. Tento den se nesl v duchu horlivého očekávání příjezdu milé návštěvy - Veroniky Záhorské, ředitelky neziskové organizace Korunka Luhačovice a dalších významných hostů.

Vnitřek opuštěného objektu bývalého Kabeláčova mlýna.

Prohlídka rušila jen pavouky

Slatiňany – Vybydlený a po léta prázdný objekt někdejšího Kabeláčova mlýna (a později i Modely) pod slatiňanským státním zámkem se o víkendu otevřel všem, kteří chtěli do čtyřpodlažní budovy nahlédnout ještě před její zamýšlenou rekonstrukcí.