Kreativ

ŠTÍTEK: nezisková organizace

Rodiny s dětmi už nemusí bydlet v ubytovnách. (ilustrační foto)

V Praze 7 už rodiny nežijí v ubytovnách. Radnice jim pomohla sehnat bydlení

Městská část Praha 7 pomohla rodinám v nouzi. Splnila si svůj cíl a rodinám z ubytoven s trvalým bydlištěm v Praze 7 našla nové bydlení. Šlo o čtyři rodiny, z nichž byly dva případy matek samoživitelek. Prostředí ubytoven nebylo podle radního Jakoba Hurrleho pro děti vhodné. Městská část se v budoucnu zaměří také na seniory a nemocné.

Ilustrační foto

Vodní záchranka na Vranovsku? Snad už letos

Jižní Morava – Patnáct lidí včetně dětí zachraňovali vloni na novomlýnských nádržích hasiči a vodní záchranáři. Silný vítr tam tehdy převrátil několik lodí se skauty. Desítky plachetnic a dalších lodí také roky brázdí vody vranovské přehrady na Znojemsku. Jenže tam zatím všechny mimořádné události až dosud řešili hasiči a policisté. To by se mohlo brzy změnit. Už letos by totiž vody vranovské přehrady mohly být pro plavce a další turisty bezpečnější. Jak zjistil Znojemský deník Rovnost, vodní záchranáři mají od Jihomoravského kraje přislíbenou dotaci a také díky ní by mohli poprvé v historii na Vranovsku sloužit.

Ilustrační foto.

Dluhy zamořují Česko. Téměř desetina lidí nad 15 let má exekuci

Téměř desetina Čechů a Češek nad 15 let má nějakou exekuci. Celkem je to 863 tisíc lidí a za poslední rok jich o zhruba 31 tisíc přibylo. Kolem 151 tisíc osob má pak přes deset exekucí naráz. Situace se zhoršila ve 12 ze 14 krajů. Ukázala to aktualizovaná mapa exekucí, kterou sestavila nezisková organizace Otevřená společnost.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Kraj ocení aktivní dobrovolníky. Kdo si to zaslouží?

Střední Čechy – Humanističtí vzdělanci před čtyřmi staletími rádi zmiňovali: „Jak pravil moudrý Seneca…“ Římský filozof, literát a politik jim zanechal celou řadu citátů. Mnohé jeho výroky z éry těšně po přelomu letopočtu přitom od období antiky před éru renesance až po současnost ani trochu nezestárly; zůstávají navýsost aktuální. Třeba ten, který se týká humanity: „Všude tam, kde je člověk, je místo pro dobrý čin.“

Festival Malá inventura.

Festival Malá inventura nabídne více než 20 divadelních projektů

Festival nového divadla Malá inventura, který se koná na různých místech v Praze od 21. do 28. února, nabídne více než 20 divadelních projektů. Akci zahájí slavnostní předáváním cen Česká divadelní DNA za mimořádný přínos v oblasti nového divadla. Předávání se uskuteční 21. února v La Fabrice. Novináře o tom dnes informovala ředitelka festivalu Adriana Světlíková.

Bezdomovec. Ilustrační foto.

Čtyři města se spojila, do jara plní úkoly k řešení bezdomovectví

Tři města a jedna pražská čtvrť uzavřely partnerství, které jim má pomoci řešit bezdomovectví na jejich území. Do jara chtějí mít nové sociální byty, přemístit rodiny z ubytoven do běžných bytů či zavést bydlení s podporou sociálních pracovníků. ČTK o tom dnes informovala Platforma pro sociální bydlení. Zapojily se Brno, Benešov, Liberec a Praha 7. Spolupracují s neziskovými organizacemi a sociology.

Sbírka šatstva. Ilustrační foto.

Sbírka šatstva pomůže lidem bez domova

České Budějovice - Nezisková organizace PREVENT 99, z.ú., zahájila 1. února 2018 sbírku dámského i pánského oblečení a obuvi. Akce potrvá do konce měsíce. Darované věci poputují k lidem bez přístřeší.

Ilustrační foto

Sbírka oblečení pomůže lidem bez domova

Strakonice - Nezisková organizace PREVENT 99 z.ú. pořádá od 1. do 28. února 2018 sbírku dámského i pánského oblečení a obuvi. Darované věci poputují k lidem bez přístřeší.

Týraní psi.

Chovatelka z Kamenice nad Lipou týrala přes dvě stě psů

Kamenice nad Lipou – Žena z Kamenice nad Lipou chovala ve zcela nevhodných podmínkách více než dvě stě psů. Tento nesmírně závažný a rozsáhlý případ týrání zvířat řeší v těchto dnech úřední veterinární lékaři v Kraji Vysočina. Celkem 212 psů chovatelce zmínění veterinární lékaři ve spolupráci s Policií České republiky, hasiči, městem a také s neziskovou organizací Dej pac! odebrali ve středu 31. ledna.

Klienti a jejich rodiny se mohou těšit na nové nácvikové a terapeutické místnosti.

OBRAZEM: APLA se stěhuje do nových prostor

Tábor - APLA Jižní Čechy, nezisková organizace poskytující služby lidem s autismem, jejich rodinám a dalším pečujícím osobám, oslavila minulý rok 10 let své existence.

Ředitelka Charity Kroměříž Anna Valachová se rozhodla poukázat i na stinné stránky povinného darování potravin.

Z neziskovek se mohou stát odpadkové koše supermarketů

ROZHOVOR/ - Konečně to někoho napadlo! Nějak takhle vnímá většina lidí novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která vešla v platnost se začátkem roku. Nařizuje obchodním řetězcům darovat neprodejné potraviny neziskovým organizacím, cílem je především zamezit plýtvání s potravinami, bonusem pro řetězce by pak měly být nižší náklady spojené s likvidací odpadů i nulová DPH u darovaných potravin.

Setkáním se zástupci podporovaných neziskových organizací, představitelů měst a OKD si Nadace OKD v Horní Suché připomněla 10 let od svého založení.

Nadace OKD slavila s těmi, které podporuje

Horní Suchá – Více než dva 2300 podpořených projektů za více než 312 milionů korun. Taková je v té největší zkratce desetiletá historie činnost Nadace OKD, která si toto výročí připomněla minulý týden na setkání v Dělnickém domě v Horní Suché.

Ilustrační foto

Výtěžek z plesu médií podpoří burzu filantropie

Pardubice – Jedním z vrcholů plesové sezony v krajském městě je pardubický Ples médií a filantropie, který se uskuteční v sobotu v ABC klubu. Výtěžek z plesu podpoří činnost projektu Burza filantropie, která podporuje desítky neziskových organizací.

Viktor Orbán

Maďarská vláda bojuje proti Sorosovi. Sama tajně přijímá migranty

Maďarská vláda chce prosadit balíček zákonů, které mají omezit aktivity podnikatele a filantropa George Sorose. Legislativa přezdívaná „Stop Soros“ má znepříjemnit život neziskovým organizacím i jednotlivcům. Jednání o kontroverzních zákonech přichází méně než tři měsíce před parlamentními volbami, které má vyhrát premiér Viktor Orbán se svojí stranou Fidesz.

Deváté výročí od zahájení provozu čerčanského hospicu oslavili klienti i pracovníci na podzim 2017.

Čerčanský hospic shání finanční pomoc. Vyhlásil sbírku

Čerčany - Teplá voda není vždy samozřejmostí. A to hlavně ve chvíli, kdy přestanou fungovat bojlery. Čerčanský Hospic Dobrého Pastýře pomáhá již deset let potřebným. Jenže právě kvůli desetiletému fungování nyní musí vedení hospicu řešit životnost některého vybavení. 

Ilustrační foto.

Konec plýtvání. Neprodejné jídlo musí nově obchody darovat charitám

Jižní Morava - Potraviny s poškozeným obalem či chybně označené výrobky putovaly z regálů některých obchodních řetězců rovnou na skládku. Přestože závadné ani prošlé nebyly. Tomu má být podle novely zákona konec. Od ledna musí všechny obchody s prodejní plochou nad čtyři sta metrů čtverečních neprodejné jídlo darovat charitám a neziskovým organizacím.

Peníze. Ilustrační foto.

Dvanáct tisíc hlasů vyneslo Neratovu přes šedesát tisíc

Neratov - Sdružení Neratov, kterému se během posledních let podařilo vrátit život do vysídlené pohraniční obce v Orlických horách, získá přes 66 tisíc korun na svoji činnost. Rozhodli o tom klienti České spořitelny, kteří se zapojili do projektu Máme si co dát. V něm banka věnovala půl milionu korun na vybrané neziskové organizace.

Ilustrační foto.

MAS Krajina srdce rozdělí miliony

Táborsko – Živnostníci a podnikatelé, neziskové organizace i spolky mohou požádat o dotace, jež bude MAS Krajina srdce rozdělovat během letošního roku.

Velká jarní cyklojízda.

Praha 8 chce dále snižovat svou ekologickou stopu

Menší ekologickou stopu z hlediska spotřeby zdrojů a produkce odpadů než má Praha i než je průměr ČR, vytváří osmá městská část. Vyplývá to z analýzy neziskové organizace CI2. Na snižování této stopy hodlá radnice Prahy 8 dále pracovat.

Ilustrační snímek

Brazílie řeší masivní úhyn delfínů. Zabil je virus?

Na brazilském pobřeží se během posledních čtyřiceti dní objevilo více než 170 mrtvých delfínů. Úřady přitom nevědí, co smrt inteligentních zvířat způsobilo. Domnívají se však, že je mohl zabít smrtící virus.

Kateřina Perknerová.

Pohledem Kateřiny Perknerové: Vláda jedné strany

Kdyby nebylo hlasování o důvěře vládě tak vážnou věcí, skoro by se včerejší jednání dalo označit za směšné. Prezident Miloš Zeman přednesl předvolební projev, v němž zdůraznil, že nemá rád úředníky, inkluzi, státní dotace pro solární energii a neziskové organizace (ty pro Čapí hnízdo mu nevadí).

Ilustrační foto.

Kraj podpoří projekty ochrany životního prostředí

Liberecký kraj – V průběhu února 2018 mohou obce, školy, neziskové organizace, právnické i fyzické osoby zažádat Liberecký kraj o dotaci na projekty v oblasti ochrany životního prostředí, ekologické výchovy a dlouhodobé práce s mládeží.