Kreativ

ŠTÍTEK: nezisková organizace

Vypouštění lososů do říčky Kamenice.

Lososům pomohou s líhnutím

České Švýcarsko - Ochránci přírody pořídí inkubační boxy, které zajistí návrat ryby do českých řek.

Zázračná studánka.

Kvalita vody v pražských potocích se zlepšuje. Z pramenů ale nepijte

Těžké kovy nesužují vybrané vodní zdroje v metropoli. Ukázala to studie, kterou zpracovali odborníci z neziskové organizace Arnika. Vzorky odebrali na čtyřech menších tocích ve třech vybraných lokalitách. Kromě samotného obsahu nežádoucích látek totiž bylo cílem zjistit, zdali má na jejich množství vliv okolí.

Ilustrační foto

Sebevražedný útok v Kábulu: O život přišlo nejméně jedenáct lidí

Sebevražedný bombový atentátník dnes při útoku na policejní stanoviště v Kábulu zabil nejméně 11 lidí a dalších 25 zranil. Mezi zabitými jsou příslušníci tamních bezpečnostních sil i civilisté. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na afghánské ministerstvo zdravotnictví.

Ilustrační foto.

Nemocnice dostala dvě ocenění

Kolín - Oblastní nemocnice Kolín obdržela za rok 2017 dvě ocenění v kategorii Bezpečnost a spokojenost zaměstnanců. V této kategorii byla Oblastní nemocnice Kolín vyhodnocena Nejlepší nemocnicí kraje a nemocnice Kutná Hora získala třetí místo v kraji.

Dětský den v dětské vesničce

SOS Sluníčko pomáhá již čtyři roky dětem v nouzi

Karlovy Vary - Zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči, SOS Sluníčko, funguje již čtvrtým rokem v Karlových Varech. Za dobu svého provozu pomohlo zařízení provozované v rámci neziskové organizace SOS dětské vesničky už téměř 140 dětem.

Chráněná cukrárna Pojďte dál

Chráněná cukrárna chce rozšířit provoz

Neratovice - Cukrárna „Pojďte dál“ byla v Neratovicích otevřena před jedenácti lety. Bezbariérová kavárna nabízí návštěvníkům možnost posedět v klidu u kávy nebo čaje s možností využití dětského koutku. Dává také pracovní příležitost mladým lidem s mentálním a kombinovaným handicapem. Jejich hlavním úkolem je obsluha hostů kavárny, výroba různých druhů kávy a nápojů. Podílejí se však také na kompletaci zákusků a různých cukrářských výrobků, ale zabezpečují i úklid provozu.

Příkladem úspěšného absolventa je i Stanislav Kamenický z Gymnázia Příbram, Legionářů 402, který si v rámci programu osvojil dovednosti v oblasti modelářství, aktivně se věnoval Ultimate Frisbee a v oblasti dobrovolnictví se rozhodl doučovat vrstevníky

Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu dostal student z Příbrami

Příbram /FOTOGALERIE/ - Mezinárodní cena vévody z Edinburghu v ČR (DofE) byla během prosince udělena rekordnímu počtu absolventů programu. Během českých a anglických ceremonií, kterých proběhlo v posledních třech týdnech celkem sedm, bylo oceněno téměř 400 mladých lidí. Předávání certifikátů se zúčastnili také patroni a patronky programu jako Angus Stewart, Lejla Abbasová nebo Klára Nademlýnská. 

Skleněný jarmark  je jen jednou z akcí, kterou Cesty skla pro veřejnost organizují. Letos se konal potřetí.

Nový ředitel chce špičkové Centrum sklářského umění

Sázava - Nový ředitel obecně prospěšné společnosti Cesty skla Václav Pošmurný, kterého do funkce potvrdila na začátku listopadu správní rada společnosti, chce nejen stabilizovat její činnost, ale mezi své hlavní cíle řadí zařadil především posílení značky „Cesty skla.“

Klienti denního stacionáře Cesta. Ilustrační foto.

Vysoké nájmy trápí tělesně postižené v Hradišti

Velký problém sužuje už několik let okresní organizaci Svazu tělesně postižených (STP) v Uherském Hradišti. Jeho členové se totiž nemají kde scházet, neboť jim město neúměrně zvedlo nájem. V jiných obcích je přitom běžné, že obecní úřady tělesně postiženým poskytují prostory zdarma.

Zástupkyně neziskové organizace Korunka Luhačovice Michaela Mitáčková (vlevo) a ředitelka Veronika Záhorská (vpravo) přinesly na Novorozenecké oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně vánoční nadílku.

Korunka podarovala novorozence

Zástupkyně neziskové organizace Korunka Luhačovice Michaela Mitáčková a ředitelka Veronika Záhorská přinesly na Novorozenecké oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně vánoční nadílku.

V Zábřehu vyroste v příštích měsících z privátních peněz sportovní areál Vista, který má sloužit nejen ostravským fotbalovým klubům, ale také veřejnosti.

Co vlastně vyroste u Visty? ptají se místní

/FOTOGALERIE/ Dvě hřiště s umělým povrchem a třetí s trávníkem, tréninková loučka, zázemí pro fotbalisty, včetně jídelny, bytů či internátu. To vznikne v pomyslném trojúhelníku ulic Plzeňské, Pavlovovy a Kpt. Vajdy v Zábřehu.

Výtěžek z prodeje výrobků na jarmarku přinesl organizaci Kačenka dětem krásných 13 495 korun.

Vánoční jarmark pomáhal dětem

Lužná /FOTOGALERIE/ - Svíčky, ručně šité hračky, náušnice nebo cukroví. To všechno jste si mohli zakoupit v sobotu na Vánočním charitativním jarmarku v Lužné, který pořádala nezisková organizace Kačenka Dětem z. s. Výtěžek z prodeje poputuje do rodin dětí s onemocněním spinální muskulární atrofií - SMA.

Ilustrační foto

Podpora sociálních věcí bude mít nová pravidla

Benešov – Čtyřiapadesát tisíc korun, které v rámci grantového fondu doporučila pro Diakonii hodnotící komise, rada města schválit zastupitelstvu nedoporučila. To byl začátek dlouhé i když nepříliš vzrušené diskuse komunálních politiků.

Brňané se přišli naladit na vánoční atmosféru do Alfa pasáže.

OBRAZEM: Na vánočním jarmarku v Alfě si děti vyfoukly vlastní baňky

Brno – Stovky Brňanů s dětmi přilákal třetí adventní neděli netradiční vánoční jarmark v pasáži Alfa v centru Brna. Organizátoři pro ně připravili program pro celou rodinu. Nechyběla pohádková představení, tvořivé dílny nebo stánky s vánočním zbožím. Výtěžek z akce dostane nezisková organizace Debra.

Dvanáctý ročník akce Čistá řeka Sázava

O Posázaví se znovu mluví na benešovské radnici

Benešov – Poskytne v příštím roce město finanční podporu obecně prospěšné společnosti Posázaví? Tuhle otázku projednávali včera benešovští zastupitelé. Vzhledem k uzávěrce vydání ale nebylo jasné, jak na ni odpověděli.

Nově se příbramské prostory rozrostly o adiktologickou ambulanci pro jednotlivce i rodiny, které sepotýkající se závislostí.

Bojovat se závislostmi pomůže Příbramákům nová ambulance

Příbram /FOTOGALERIE/ - Centrum adiktologických služeb Magdaléna Příbram (CAS) oslavilo patnácté narozeniny a při té příležitosti otevřelo novou ambulanci pro dorost a dospělé. Zároveň se v centru konal Den otevřených dveří. Návštěvníci měli jedinečnou příležitost prohlédnout si nové prostory ambulance a blíže se seznámit s programy, které příbramská pobočka Magdalény nabízí.

Ilustrační foto

Dárky jako z hororu. Najdou děti pod stromečkem toxické hračky?

Analýza, kterou si nechala vypracovat česká nezisková organizace Arnika, zjistila, že některé hračky pro děti i kadeřnické pomůcky pro ženy běžně dostupné na českém trhu obsahují potenciálně nebezpečné látky. Odborníci ve zkoumaných produktech objevili bromované zpomalovače hoření. Tyto látky se u dětí podílejí na vzniku nejrůznějších poruch soustředění nebo syndromu ADHD. 

Terénní pracovnice bezdomovcům nosí jídlo i oblečení

Terénní pracovnice denně pomáhají lidem bez domova. Nacházejí i mrtvé

Zapadlé lesíky. Pochybná zákoutí. Místa daleko od lidí. Po takovýchto lokalitách denně chodí terénní pracovníci neziskové organizace Naděje. Pátrají po tom, kde se ukrývají lidé bez domova, aby jim pomohli. Každý den jim nabízí jídlo, čepice, spodní prádlo či hygienu. Pokud potřebují, tak je i ošetří. Jak vypadá jejich den v zimě?

Terénní pracovnice bezdomovcům nosí jídlo i oblečení

Terénní pracovnice denně pomáhají lidem bez domova. Nacházejí i mrtvé

Zapadlé lesíky. Pochybná zákoutí. Místa daleko od lidí. Po takovýchto lokalitách denně chodí terénní pracovníci neziskové organizace Naděje. Pátrají po tom, kde se ukrývají lidé bez domova, aby jim pomohli. Každý den jim nabízí jídlo, čepice, spodní prádlo či hygienu. Pokud potřebují, tak je i ošetří. Jak vypadá jejich den v zimě?

Potravinová banka každý týden nyní zásobuje desítky neziskovek v kraji.

Potraviny pomáhají. A zájem je velký

Karlovarský kraj – Přišla zima, blíží se Vánoce a právě v tomto období nejvíce narůstá poptávka po zboží z Potravinové banky Karlovarského kraje.

Ostrava zpívá gospel v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice.

OBRAZEM: V Gongu zněly gospely

Dva koncerty zazněly v sobotu od 15 a 18 hodin v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovic v rámci pátého ročníku akce nazvané Ostrava zpívá gospel.

Ilustrační fotografie.

Ve zkratce: Salinger oslavil dvacetiny

Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Nezisková organizace Salinger, která působí i v Hradci, slaví jubileum. Dvacet let pomáhá rodinám v tíživých životních situacích.

Dražba vynesla 70 tisíc korun.

Dražba vynesla 70 tisíc pro potřebné

Pardubice - Křest kalendáře, který pomáhá, se již po páté uskutečnil na pardubickém zámku. Uspořádal jej Nadační fond 2P, který je zároveň vydavatelem kalendářů a diářů s pardubickou tematikou.

Ilustrační koláž

Medici dali lidem pozor na srdce

Hradec Králové - Mladí medici z organizace Loono v úterý poučili Hradečany, jak se starat o srdce. Veřejný workshop s názvem Žiješ srdcem uspořádali v prostorách hradecké univerzity.