Kreativ

ŠTÍTEK: nezisková organizace

V roce 2017 Tesco podpořilo částkou 30 tisíc korun pražské sdružení Okamžik, které se zaměřuje na pomoc nevidomým.  Konkrétně šlo o asistenční službu doprovázející zrakově postižené dětí během cesty do školy a na zájmové kroužky.

Tesco dá pět milionů korun na dobročinné účely

Od roku 2016 Tesco pravidelně podporuje lokální komunity programem „Vy rozhodujete, my pomáháme“.  Do prvního dubna mohou neziskové organizace z celé České republiky opět přihlašovat své projekty. Devadesát z nich pak získá od Nadačního fondu Tesco grant ve výši 30 tisíc korun. Nově podporu získají i projekty, které se umístí na druhém a třetím místě. Organizátoři rozdělí celkem přes pět milionů korun.

Tak by měl vypadat nový pavilon psychiatrie, který bude vystaven v lochotínském areálu nemocnice

Reforma psychiatrie: Pacientům pomohou specializované týmy

Plzeňský kraj - U čtyřicetiletého Adama propukla paranoidní schizofrenie, řadu let strávil v dobřanské léčebně. Pak dostal šanci začlenit se zpátky do běžného života. Využil chráněného bydlení, které nabízí nezisková organizace Ledovec, později přešel do sociálního bytu. V dubnu nastupuje do práce.

Ilustrační foto

Na projekty pro děti nabízí kraj přes milion. Peníze rozdělí v drobných

Střední Čechy – Neziskovým organizacím pracujícím s dětmi a mládeží se kraj chystá rozdělit 1,309 milionu korun. Čtyři sta tisíc poskytne ze svého rozpočtu, dalších 909,89 tisíce získal z dotačního programu ministerstva školství. To, že peníze poputují ke konečným příjemcům v rámci krajské dotace, odsouhlasili v pondělí středočeští radní.

Zakladatel IKEA Ingvar Kamprad

Zakladatel firmy IKEA šokoval švédskou charitu. Odkázal jí 475 miliard

Než zemřel, odkázal Ingvar Kamprad švédské neziskové organizaci Kamprad Family Foundation polovinu svého majetku. V případě osmého nejbohatšího muže na světě to nebyla suma ledajaká: zakladatel řetězce obchodů s levným nábytkem IKEA shromáždil za svůj život jmění v přepočtu za 951 miliard korun. Charita dostala 475 miliard, druhou půlku si mezi sebou rozdělí čtyři Kampradovy děti.

V kulturním domě v Klatovech se v sobotu 25. března konal 5. ročník pořadu Na stojáka, který pořádala organizace Lenox.

Je tu Na stojáka. Přijďte se pobavit a pomoci

Klatovy – Hned dvě velká plus má akce Na stojáka, která se v sobotu 24. března od 20 hodin uskuteční v klatovském kulturním domě. Za prvé slibuje výbornou zábavu a za druhé všichni příchozí pomohou dobré věci.

Mladý strom poroste v britském Bristolu.

Dceru Lukasovy lípy z Telecího Češi a Slováci zasadí v Bristolu

Žďárské vrchy, Bristol – V parku St. George v britském Bristolu v sobotu 16. června vysadí členové tamní české a slovenské komunity „dceru“ známé Lukasovy lípy z Telecího u Poličky. Zároveň si tím připomenou letošní sté výročí vzniku Československé republiky.

Čínští katolíci.

Na vnitro se valí první žaloby za neudělení azylu čínským křesťanům

Čínští křesťané podali první žaloby na ministerstvo vnitra kvůli tomu, že jim nebyl udělen azyl. Žaloby budou řešit krajské soudy po celé republice podle regionu, kde nyní neúspěšní žadatelé bydlí. Řekla to právnička Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Hana Franková. Nezisková organizace zastupuje zhruba 30 žadatelů o azyl. Z žádostí, které zatím právníci prozkoumali, byly jen dvě úspěšné.

KreBul Prachatice prezentuje svou činnost v prostorách Krajského úřadu Jihočeského kraje v Českých Budějovicích.

KreBul se představuje na Krajském úřadě

Prachatice - KreBul Prachatice prezentuje svou činnost v prostorách Krajského úřadu Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Po celý měsíc zde probíhá dvojvýstava – KreBul, o.p.s. v kostce a SeniorPoint Prachatice v obrazech.

Ilustrační foto.

Karviná vyhlásila boj byznysu s chudobou

Ve městě kvete byznys s chudobou. Spekulanti skupují levné byty a pronajímají je těm, kteří z nejrůznějších důvodů jinde na bydlení nedosáhnou. Jelikož jsou to zpravidla lidé, rodiny s dětmi, žijící ze sociálních dávek, dostanou od státu doplatek na bydlení, který však končí v rukou spekulantů.

OKD. Ilustrační snímek.

Nadace OKD podpoří 137 projektů

Téměř 140 projektů letos podpoří Nadace OKD. V programu Pro region podpoří 83 projektů a na minigrant Srdcovka letos dosáhne celkem 54 srdcařů se svými projekty v neziskových organizacích.

Potravinová banka Pardubického kraje se chystá na balíky potravin, které získají při Národní potravinové sbírce v sobotu 11. listopadu.

Jídlo do koše? Ne! Bere ho banka pro potřebné

Pardubice - Hodně potravin a velký výběr. Pracovníci charit a dalších organizací chválí nový zákon. Díky němu jde od Nového roku mnohem více jídla do potravinové banky. Obchodní řetězce mají totiž povinnost nabízet neprodejné potraviny charitativním a neziskovým organizacím.

DO SBÍRKY OBLEČENÍ ve prospěch obecně prospěšné společnosti MOMENT ČR se hokejisté Vítkovic už zapojili. Přidáte se v neděli před posledním utkáním základní části extraligy proti Liberci i vy?

Přijďte na Vítkovice a pomozte dobré věci. Hokejisti už šatník „pročistili“

Chystáte se v neděli do Ostravar Arény na poslední utkání základní části hokejové extraligy mezi Vítkovicemi a Libercem, které začne v 16.20 hodin? A rozhodli jste se udělat jarní pořádek ve svých šatnících a vyřadit oblečení, které ještě není na „vyhazov“, ale už ho nebudete nosit? Pokud ano, můžete pomoci dobré věci.

Raději vložky než karafiáty

I ženy bez domova mají menstruaci. Drahé vložky jim můžete darovat celý březen

Menstruace. Něco, co spojuje všechny ženy. Nehledě na to, kolik vydělávají či jaké mají sociální postavení. Na to se snaží upozornit sbírka festivalu Venušiny dny. Ženám v nouzi či ženám bez domova můžete pomoci i vy. Nezisková organizace Jako doma společně s Venuší ve Švehlovce pořádá takzvanou březnovou sbírku. Ženám bez domova můžete donést šampony, vlhčené ubrousky, ale nejvíce budou rády za menstruační vložky.

Ilustrační foto

Investor postaví novou halu s pomocí města

Děti v jeho basketbalovém oddíle nemají kde trénovat, a tak se Zdeněk Navrátil rozhodl, že ve Frýdku-Místku vybuduje novou basketbalovou halu. Město mu vyšlo vstříc – na výstavbu dostane spolek Basketpoint Frýdek-Místek, jehož je Navrátil předsedou, sedmnáctimilionovou investiční dotaci.

Ilustrační foto.

Ve Veltrubech týrali kocoura, sotva přežil

Veltruby - Otřesný případ týrání kocoura Vaška rozvířil před několika dny atmosféru ve Veltrubech a zvedl i vlnu emocí ve facebookové skupině Můj Kolín. Tam o závažném stavu zvířete informoval jeho poslední osvojitel společně s neziskovou organizací Kočičí oči Kolín, která má nyní kocourka opět v péči.

Ilustrační foto.

Zážitkem bude výlet, ale stalo se jím už předávání šeku

Mělník – Na zážitek, s jakým se většina z nich ještě nesetkala, se mohou těšit klienti mělnického centra fungujícího v rámci neziskové organizace Fokus Praha; spolku pro podporu duševního zdraví. Pozornost věnuje lidem se zkušeností s duševním onemocněním, jimž nabízí komunitní péči mimo ústav. „Většina jich nikdy nebyla na žádné dovolené, proto bychom je rádi někam vzali,“ poznamenal ředitel mělnického centra Václav Vopat.

Richard Linklater

Do Varů přijede Richard Linklater

Chlapectví, trilogie končící filmem Před půlnocí, Bernie. I tyto filmy natočil režisér Richard Linklater, který bude hostem 53. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Organizátoři letošního ročníku se rozhodli vzdát poctu neziskové organizaci Austin Film Society, kterou tvůrce založil a jež patří mezi klíčové filmové instituce v USA.

Budova, ve které Ponton sídlil 15 let

Ponton má padáka, město se zbavilo domu, kde sídlí

Plzeň – Patnáct let sídlí ve školní budově v Podmostní ulici nezisková organizace Ponton, která pomáhá hlavně dětem ze sociálně ohrožených rodin. Funguje tu vedle základní školy, ale bude se muset vystěhovat.

První akce s názvem Recyklošití v Pyšelích. U šicího stroje Kateřina Bartošová.

Pomáhají postiženým dětem i životnímu prostředí

Pyšely – Pomoci životnímu prostředí a současně také hendikepovaným dětem. Že se tohle spojení dá jen těžko naplnit? Ale kdeže! Pyšelská nezisková organizace Pod lipou to umí. Také proto, že mezi svými cíli má teprve nedávno vzniklá organizace i spojování činnosti neziskovek v oblasti vzdělávání a volnočasových aktivit mezi regiony. U tohoto záměr stála mladá maminka dvou dětí z Pyšel, Kateřina Bartošová. 

Ilustrační snímek.

Tradiční jarní úklid celé Vysočiny letos oslaví desátý ročník

Vysočina – Dobrovolníci ze škol, obcí a měst, firem, neziskových organizací či samotní jednotlivci se opět vydají do přírody a k cestám, aby prostředí, ve kterém žijí, vyčistili od zbytečného odpadu. I letos se totiž uskuteční akce Čistá Vysočina. Do již desátého ročníku této osvětové akce se mohou milovníci přírody z Vysočiny hlásit až do konce února.

Strakonická radnice. Ilustrační foto.

Jak chránit zvířata při stavebních úpravách

Strakonice - Odborný seminář, který se bude zabývat problematikou ochrany fauny ve stavebnictví, při rekonstrukcích budov atd., se uskuteční v úterý 20. února od 9 hodin ve velké zasedací místnosti MěÚ Strakonice.

Ilustrační foto

Číslo dne: 38

Orlickoústecko - Místní akční plán vzdělávání spustil hlasování o nejlepší (mimo)školní projekt v oblasti spolupráce mateřských a základních škol s neziskovými organizacemi, rodiči i firmami v území.