Kreativ

ŠTÍTEK: nezisková organizace

Třídění odpadu. Ilustrační foto.

Jihlava a Dobronín mají odpadového Oskara

Jihlava - Jihlava letos získala od neziskové organizace Arnika Odpadového Oskara v krajské kategorii měst nad 5 tisíc obyvatel. Je jediným městem České republiky s více než 50 tisíci obyvateli, kteří do černých popelnic vyhodí v průměru méně než 150 kilogramů za rok. Na jednoho Jihlava to totiž vychází něco málo přes 144 kilogramy. Dařilo se i další obci z Jihlavska - Dobronínu.  

Domácí násilí je velký problém, za který se mnoho lidí stydí. A neřeší to.

Domácí násilí? Pomoci může aplikace v mobilu, ke stažení bude zdarma

Nová aplikace se jmenuje Bright Sky. Její česká verze bude zdarma ke stažení do několika týdnů. Obětem pomůže vyhodnotit jejich situaci, nabídne rady a kontakty, bezpečné uložení snímků i spojení na policii. Digitální stopu nebude možné vysledovat. Novinářům aplikaci dnes představil její spoluautor John Liversidge a zástupci policie, neziskové organizace Rosa a mobilního operátora.

Ilustrační foto.

Nominace na ocenění dobrovolníků, neziskovek a firem se prodlužují

Máte ve svém okolí člověka, který bez nároku na odměnu pomáhá ostatním? Vážíte si prospěšné práce neziskových organizací? Nebo znáte firmu, která podporuje dobročinné projekty? Nominujte je na Ocenění dobrovolníků, neziskových organizací a společensky odpovědných firem. Čas na to máte do konce října.

Peliny hostily Den (pro) pěstounství.

Peliny hostily Den (pro) pěstounství

Den (pro) pěstounství, který pořádá Pardubický kraj spolu s neziskovými organizacemi, se stal už potřetí oslavou rodiny, poděkováním dosavadním pěstounům a snad i inspirací těm, kteří o pěstounství uvažují. V neděli jeho program hostil choceňský park Peliny a organizace se ujala nezisková organizace Amalthea.

Ilustrační fotografie.

Evropský týden mobility završí Den bez aut

Evropský týden mobility (ETM) a Evropský den bez aut (EDBA) si připomíná město Chrudim právě v těchto dnech. Připravuje ho pro občany se svými partnery v rámci projektu Zdravé město a MA 21 (školy, neziskové organizace, podnikatelé, Městská policie, Policie České republiky, Besip apod.)

Ilustrační snímek.

ANKETA: Bezdomovci získají v Teplicích nové centrum. Město ho finančně podpořilo

Smýt špínu, potěšit se polévkou a popovídat si se sociálními pracovníky o dalších možnostech života. Takové služby brzy nabídne bezdomovcům v Teplicích nízkoprahové centrum v Denisově ulici. Nové zázemí pro lidi bez přístřeší bude provozovat nezisková organizace Květina, které zastupitelé v pondělí přiklepli na rozjezd 160 tisíc korun.

Ředitel Diakonie Praha Jakub Suchel.

Šéf pražské Diakonie Jakub Suchel: Absolutní péče o handicapované není správná

/ROZHOVOR/ Pražské středisko Diakonie Česko-bratrské církve evangelické pomáhá čtyřem stovkám převážně mladých lidí. O těžce hendikepované klienty se nezisková organizace stará v denních a týdenních stacionářích i v domově s trvalým pobytem. „Klademe si otázku, co dál. Naši klienti totiž samozřejmě stárnou. Třeba ve stacionáři ve Stodůlkách je oficiální věková hranice 35 let. Nechceme ale uvažovat tak, že když někdo limit překročí, už tu pro něj není místo. Chceme jít spíš cestou rozšiřování kapacit,“ uvedl Jakub Suchel, který vede tým sedmdesáti lidí.

Ředitel Diakonie Praha Jakub Suchel.

Absolutní péče není správná, řekl ředitel Diakonie Praha

/ROZHOVOR/ Pražské středisko Diakonie Česko-bratrské církve evangelické pomáhá čtyřem stovkám převážně mladých lidí. O těžce hendikepované klienty se nezisková organizace stará v denních a týdenních stacionářích i v domově s trvalým pobytem. „Klademe si otázku, co dál. Naši klienti totiž samozřejmě stárnou. Třeba ve stacionáři ve Stodůlkách je oficiální věková hranice 35 let. Nechceme ale uvažovat tak, že když někdo limit překročí, už tu pro něj není místo. Chceme jít spíš cestou rozšiřování kapacit,“ uvedl Jakub Suchel, který vede tým sedmdesáti lidí.

Třetí ročník Daialogfestu bavil návštěvníky vyškovského zámeckého parku.

Smíchem proti depresím. Vyškované se bavili na festivalu neziskových organizací

Vyškov /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Spalující slunce se opírá do návštěvníků DialogFestu ve vyškovské zámecké zahradě. Někteří se před horkými teplotami schovávají pod korunami stromů, jiní se osvěžují vodou z místní kašny. Motto festivalu Smíchem proti depresím, aneb neberme se tolik vážně přilákalo lidi všech věkových kategorií. Poslední prázdninovou sobotu se všichni chtějí bavit.  

Ilustrační foto

Týden pěstounství připomene nedostatek náhradních rodičů

/U NÁS DOMA/ Královéhradecký kraj pořádá ve spolupráci s městskými úřady a neziskovými organizacemi na podporu náhradní rodinné péče Týden pěstounství Královéhradeckého kraje. Ten se uskuteční ve dnech 8. až 13. září 2019 a nabídne program pro odbornou i laickou veřejnost. Akce se koná pod záštitou náměstka hejtmana pro oblast sociálních věcí Vladimíra Dernera.

Ilustrační foto.

Hledá se dobrovolník roku

Máte ve svém okolí člověka, který bez nároku na odměnu pomáhá ostatním? Vážíte si prospěšné práce neziskových organizací? Nebo znáte firmu, která podporuje dobročinné projekty?

Zachránění migranti na lodi u ostrova Lampedusa ve Středozemním moři.

Malta si přebere dalších 44 zachráněných migrantů

Maltské námořnictvo si dnes přebere dalších 44 migrantů, které na moři zachránila loď Alan Kurdi provozovaná německou neziskovou organizací Sea-Eye. Stejné plavidlo přitom v neděli předalo maltským úřadům jinou skupinu 65 migrantů, kterou vzalo na palubu při předchozí záchranné misi. Informovala o tom agentura APA. V pondělí dorazilo do sicilského přístavu Pozzallo plavidlo italské pobřežní stráže, které přivezlo 47 zachráněných migrantů.

Kristina Honzíčková a Ondřej Hašek.

Dělat věci zadarmo se dnes už asi nenosí, říká Kristina Honzíčková

Jeřišno /ROZHOVOR/ – Nezisková organizace Fantazáci, která dnes stojí za řadou akcí pro děti a několika dobrými skutky, původně vznikla jako spolek pro natočení filmu. Jak se za osmnáct let Fantazáci vyvíjeli a co plánují do budoucna, prozradili sourozenci Kristina Honzíčková a Ondřej Hašek, kteří stáli u zrodu spolku.

Migranti po vylodění z plavidla německé neziskové organizace Sea-Watch v přístavu na italské Lampeduse

Záchranná loď s migranty zakotvila na Lampeduse. Navzdory zákazu

Loď německé neziskové organizace Sea-Watch se 40 zachráněnými migranty na palubě zakotvila navzdory zákazu italských úřadů v přístavu na Lampeduse. Posádka lodi čekala na moři na povolení vplout do některého z přístavů bez výsledku 16 dní, kapitánka Carola Racketeová se proto s odkazem na kritickou situaci na palubě rozhodla zákaz ignorovat. V přístavu ji zatkla policie, informují tiskové agentury.

Zahradní slavnost aneb Kaňkohraní 2019.

Kaňka slavila 17. narozeniny

Tábor /VIDEO/ - Nezisková organizace Kaňka v pátek ke svému výročí pořádala tradiční Zahradní slavnost aneb Kaňkohraní. Na akci, kterou navštívily desítky lidí, nechyběl ani obří dort.

Veronika Hřebejková předává symbolický šek Ladislavě Cichocké a malé Nelince.

Kraslický Šnek zve na premiérový Hudební festival

Kraslice – Nezisková organizace Kraslický Šnek pořádá premiérový ročník Hudebního festivalu. Výtěžek akce chtějí pořadatelé použít na svou činnost, ale chtějí také podpořit například hospic.

Hlavním bodem programu byla diskuze na téma rozvoj spolupráce regionu a věznice v oblasti zacházení s vězněnými pachateli a jejich přípravy na propuštění.

Ve věznici se jednalo o přípravě odsouzených na život po propuštění

Příbram /FOTOGALERIE/ - V příbramské věznici na Bytíze se uskutečnilo setkání odborné veřejnosti se zaměstnanci věznice podílejících se na přípravě odsouzených na propuštění z výkonu trestu odnětí svobody. Setkání se zúčastnili kolegové z neziskových organizací Rubikon Centrum, Romodrom, Charita Karlovy Vary a Centrum adiktologických služeb Magdaléna Příbram.

Koordinátorka Intervenčního centra v Pardubicích Mgr. Iva Bandžuchová

Pracuje s oběťmi i násilníky. I agresoři se chtějí změnit, říká koordinátorka

/ROZHOVOR/ Pouze tři intervenční centra v Česku poskytují pomoc kromě obětí domácího násilí i dětem, které jsou svědky domácího násilí, a osobám, které nezvládají svoji agresi ve vztahu. Pardubické intervenční centrum, které je součástí největší neziskové organizace Pardubického kraje – SKP centra, je právě jedním z těch tří. 

Ilustrační foto.

Blueberry věnuje milion na vývoj mobilní aplikace vybrané neziskové organizace

Digitální full servisová agentura Blueberry oslavila v březnu tohoto roku 10. narozeniny. K příležitosti významného jubilea se rozhodla splnit přání někomu jinému. Vybrané neziskové organizaci daruje vývoj mobilní aplikace v hodnotě 1 milion korun. Jakékoliv nestátní a  některé státní neziskové organizace se do výzvy s názvem Blueberry neziskovkám mohou přihlásit do 15. května 2019. Výherce bude vyhlášen 10. června.

Lidé odvedle: Martina Matuštíková.

Martina Matuštíková má v Nepálu svůj druhý domov

Martina Matuštíková vystudovala na Slezské univerzitě v Opavě sociální management, poté několik let pracovala v bankovnictví a během mateřské dovolené se postupně dostala do neziskového sektoru v rámci čtyřkolského zastupitelstva v místě jejího bydliště. Dnes působí ve dvou neziskových organizacích.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ)

Stát příliš neprověřuje dotace pro neziskovky, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad

Stát při poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím nevycházel v letech 2016 až 2017 z analýzy, jaké služby společnost skutečně potřebuje. Vyplývá to ze zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který prověřil dotace rozdělené Úřadem vlády ČR a ministerstvy pro místní rozvoj, vnitra, životního prostředí a zemědělství. NKÚ také zjistil miliardové rozdíly v informacích o tom, kolik stát poskytl peněz na dotacích v letech 2015 a 2016. Více než polovina kontrolovaných příjemců dotací navíc nedodržela podmínky.

Areál novopackého kláštera.

Vzkřísí sto milionů novopacký klášter?

Nová Paka - Část bývalého paulánského kláštera v Nové Pace by mohla znovu ožít a poskytovat tolik potřebné sociální služby. Majitelem kláštera je nezisková organizace Život bez bariér.

Tenis. Ilustrační foto.

Tenis se znovu vrací do areálu u Ploučnice

Česká Lípa – Od konce dubna si můžete zahrát nové dlouhodobé a jednodenní tenisové turnaje v areálu u Ploučnice v České Lípě pod organizačním vedením registrované neziskové organizace Tenisová rodina, spolek!

Ilustrační foto

Piráti chtějí regulovat prostituci. Zdanění má přinést do státní kasy miliardu

Opoziční Piráti s podporou nevládních organizací, které pomáhají ženám, chtějí otevřít diskusi o regulaci prostituce. Nejprve navrhnou Sněmovně zrušit úmluvu z roku 1950, podle níž prostituce neexistuje. Mezinárodní smlouva, ke které ve své době přistoupily země východního bloku, je podle Pirátů překonaná a nahrazená sedmi dalšími smlouvami. Při úvahách o podobě zákona k regulaci prostituce Piráti vycházejí ze zkušeností států, kde podobná opatření fungují. Z maďarských dat odhadli, že by zdanění prostituce vyneslo miliardu korun ročně.

Brněnští vědci chtějí pomoci zachovat unikátní přírodní ekosystémy. V pondělí oznámili vznik platformy, jejíž cílem je boj proti odlesňování amazonských pralesů a zániku domorodých kultur.

Skupují deštné pralesy. Aby zabránili jejich nelegálnímu a rychlému odlesňování

Brno - Skoupí deštné pralesy, aby je zachránili. Brněnští vědci tím chtějí pomoci zachovat unikátní přírodní ekosystémy. V pondělí oznámili vznik platformy, jejíž cílem je boj proti odlesňování amazonských pralesů a zániku domorodých kultur. Spojili se v ní specialisté z Mendelovy univerzity s neziskovou organizací Forest.ink a zástupci dalších čtyř českých univerzit.

Aplikace EPP.

Už 400 tisíc Čechů sportuje a pomáhá pohybem

Dukovany, Třebíčsko - Už 400 tisíc Čechů sportuje a pomáhá s aplikací Pomáhej pohybem. Za tři a půl roku nasbírali pro dobročinné projekty 78 milionů korun a doběhli, pomyslně řečeno, 26 krát na Měsíc a zpět.

Místostarosta Kutné Hory Vít Šnajdr.

Charita, psí útulek, nezisková organizace. Tyto subjekty místostarosta obdaroval

Kutná Hora - Když místostarosta Kutné Hory Vít Šnajdr (Piráti) nastoupil v listopadu do své funkce, avizoval, že bude pobírat plat jen za svou uvolněnou funkci a ředitelskou mzdu bude až do předání ředitelského křesla na Základní škole Kamenná stezka posílat na dobročinné účely. Jak řekl, tak učinil a nyní i zveřejnil, kam tři platy poslal.

Petr Káš jezdí po Chomutovsku a umísťuje na hůře dostupná místa čipy, aby si za nimi mladí turisté museli dojít

Jak dostat děti od počítače? Tátové z Chomutova vymysleli originální hru

Děsil je pohled na děti hypnotizované mobily a monitory počítačů i zkušenost s dospívajícími, kteří jsou pohodlní, aby ušli pět kilometrů. Proto se dalo pár tátů z Chomutova dohromady a vymyslelo hru, v níž mohou školáci poměřovat své zážitky. Jejich úsilí zaštiťuje nezisková organizace Life is skill.

Lenka Pospíšilová, zakladatelka občanského sdružení Hafo naděje, která pomáhá týraným a opuštěným zvířatům. Zvítězila v anketě Nesobec 2018.

Lenka Pospíšilová řadu let pomáhá opuštěným psům. Nyní získala ocenění Nesobec

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Zvířata miluje odmalička. Už jako dítě si Lenka Pospíšilová přinesla domů kočku z ulice a touha pomáhat jí zůstala. Kromě rodiny zasvětila svůj život péči o opuštěná zvířata. „Nejprve jsem pomáhala materiálně útulkům. To mi nestačilo, takže jsme s partnerem začali brát do dočasné péče psy a kočky,“ říká Lenka Pospíšilová, která zvítězila v soutěži Nesobec 2018, která oceňuje pečující o domácí mazlíčky.