Kreativ

ŠTÍTEK: nezisková organizace

Ilustrační foto

Nezaměstnaných na veřejných pracích ubývá. Obce musí hledat lidi jinde

Počet lidí, které poslal stát na veřejné práce, ubývá. Obce tak musejí na úklid prostranství hledat běžné zaměstnance jinde. Lidi zneužívající sociální systém tím, že pobírají sociální dávky,i když pracují načerno, se často úřadům daří jenom těžko potrestat. A to i tehdy, když mají důvodné podezření. Zaznělo to včera v Poslanecké sněmovně na zasedání sociálního výboru během diskuse o veřejné službě a veřejně prospěšných pracích.

Praha je největší bitcoinový ráj na světě

Málokdo by to nejspíš řekl, ale Praha může být hrdá na zajímavé prvenství – podle nejnovějšího žebříčku prestižního časopisu Forbes je považována za město, které je ze všech na světě nejotevřenější platbě pomocí bitcoinů. Nejznámější kryptoměnu přijímá mnohem více obchodníků, než třeba v New Yorku nebo Tokiu. Známý je projekt neziskové organizace Paralelní polis, což je průkopník používání kryptoměn, díky kterému v Praze stojí například první čistě bitcoinová kavárna. Bitcoinové hot spoty navíc rozhodně nejsou pouze záležitostí hlavního města.

Colours of Ostrava. Ilustrační foto.

Další esa letošního ročníku Colours of Ostrava

Zasněný islandský skladatel Ólafur Arnalds a nejúspěšnější nezávislý australský hudebník všech dob, bluesrockový kytarista a zpěvák John Butler se svým triem se představí letos na Colours of Ostrava.

Z akce pardubického Celiaklubu.

Celiaklub získal díky Burze filantropie peníze na činnost

Pardubice /U NÁS DOMA/ - Burza filantropie je dobročinný projekt na podporu činnosti neziskových organizací, který má za sebou již sedm ročníků. Za celou dobu působení Burzy filantropie v rámci Pardubického kraje se donátoři složili na podporu 301 projektů z dílen neziskových organizací v celkové výši přes devět milionů korun.

Liberecký kraj vydal kalendář ekovýchovných a zemědělských akcí.

Liberecký kraj vydal kalendář zemědělských akcí

Liberecký kraj – Vzdělávání a osvěta v ekologii a zemědělství je jednou z priorit rezortu životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Libereckého kraje. Kalendář akcí vydal rezort letos již po osmnácté.

Psík mývalovitý

Škůdci: Chráněná a roztomilá zvířata se někdy sama chovají, jako "zvěř"

Psík mývalovitý. Zdánlivě roztomilý sympaťák, invazivní druh, který se ovšem již stabilně usadil také v Česku. Mistr taktu, který například s místními liškami uzavřel pakt a oba druhy mnohdy dokonce obývají společné nory. Ve skutečnosti ovšem zvíře, které obsazuje čelní příčky mezi škůdci naší přírody.

Ilustrační foto

Loutkářské okénko: Ples s duší Benátek

Chrudim - V pátek 22. února se ve velkém sále chrudimského Muzea uskuteční již čtvrtý ročník reprezentačního plesu neziskového sektoru, na němž participuje i Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi.

Dobrovolníci z organizace Fousky pomáhají opuštěným a zatoulaným kočkám. Potulná zvířata odchytnou a nechají na své náklady ošetřit.

Fousky už zachránily více než 200 koček

Plzeň – Před téměř čtyřmi lety se plzeňská nezisková organizace Fousky začala starat o zatoulaná zvířata. Dnes finančně pomáhá také nemohoucím lidem či sociálně slabším rodinám.

Ilustrační foto.

Vyrovnáme penze mužů a žen, plánuje ministerstvo

Předčasný odchod těžce pracujících lidí do penze, rozdíly v důchodech mezi muži a ženami, vdovské důchody a stav penzijního systému. To jsou hlavní témata, na která se má zaměřit nově vzniklá „důchodová“ komise.

V novém centru lidé najdou pomoc v krizi.

V novém centru lidé najdou pomoc v krizi

Žamberk - Rodinná krize, problémy s partnerem, ztráta zdraví či blízkého člověka, domácí násilí, ale třeba i traumata účastníků dopravních nehod a trestných činů.

Laboratoř Nadace Vodafone

Laboratoř Nadace Vodafone hledá sociální projekty napříč Českem

Startupový program Laboratoř Nadace Vodafone, který pomáhá realizovat nápady spojující technologie a sociální inovace, vyráží hledat nové projekty do osmi měst. Cílem je najít nadějné týmy s originálními nápady, které získají intenzivní kurz podnikatelských dovedností a deset z nich i 150 tisíc korun. Uzávěrka přihlášek je 31. března 2018.

Foto: archiv

Tréninkové kavárny v novém kabátě

Rychnov nad Kněžnou - Tréninková kavárna Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou oslavila třináct let své existence, její „sestra“ v Náchodě si na osmé narozeniny ještě pár dní počká - do února.

Studenti natáčí Stanislava Pitaše.

Středoškoláci za kamerou točí příběhy svých sousedů

Hradec Králové - Katolický kněz pronásledovaný a vězněný komunistickým režimem, dcera rodiny ukrývající partyzány, mistryně Evropy v běhu z roku 1969 či pamětník represí v průběhu války v Jugoslávii. To jsou čtyři z deseti pamětníků, kteří se dobrovolně ocitli před kamerou, aby jejich vzpomínky zachytili studentští dokumentaristé z východních Čech.

Přednáška organizace Život a zdraví

Přednášel o prevenci chřipky a nachlazení

Benešov /FOTOGALERIE/ - Přednášky neziskové organizace Život a zdraví na různá témata jsou již zaběhnutými akcemi v Klubu důchodců v Benešově. Tentokrát se jednalo o aktuální problematiku zdraví, a to zvýšené riziko nachlazení a chřipky. Lékaři očekávají nárůst těchto onemocnění, čekárny se již plní prvními oběťmi virů či baktérií.

Loňský ročník soutěže. Na fotografii je hejtman Jiří Běhounek, exstarosta Jiří Kučera a náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk.

Kraj Vysočina opět hledá odpovědné organizace

Vysočina – Subjekty působící na Vysočině se mohou opět stát společensky odpovědnými organizacemi, u nichž Kraj Vysočina ocení snahy integrace sociálních a environmentálních zájmů i lidskoprávní začlenění zájmů zákazníků do svých provozních činností.

Ilustrační fotografie.

Schváleno. Poslanci otevřeli cestu lidem v dluhové pasti

Poslanci přijali vakcínu na dluhovou pandemii. „Nemůže být sporu, že je to vyvážené řešení, které je velkým posunem dopředu. Budou z něj mít prospěch dlužníci, naplněna budou práva seriózních věřitelů a uspokojen bude i stát,“ pochválil sněmovní verzi lidovec Marek Výborný, předseda podvýboru pro exekuce, insolvence a oddlužení.

Ilustrační foto

Pěstounů je neustále třeba. V regionu jich chybí stovka

Karlovarský kraj – Nezisková organizace Centrum pro dítě a rodinu Valika stále hledá v Karlovarském kraji pěstouny. Jednu z kampaní proto spustila například i měsíc před Štědrým dnem. V regionu totiž chybějí desítky pěstounů.

Čištění vod newyorského přístavu pomocí ústřic

Přírodní „čistička“. Špinavé vody newyorského přístavu mají zachránit ústřice

Nezisková organizace Billion Oyster Project se již pátým rokem usilovně snaží o vyčištění vod v okolí extrémně vytíženého newyorského přístavu. K dosažení ambiciózního cíle však neslouží žádná speciální moderní technologie, nýbrž samotná matka příroda. Život, který zde bujel ještě před dvěma sty lety, by se do této oblasti měl vrátit díky vysazení miliardy ústřic. Ty totiž fungují coby jakási přírodní „čistička“. Informoval o tom server CNN.

Pěstouni dávají dětem lásku místo rodičů.

Na kraji fandí pěstounství. Lze to vidět na výstavě

České Budějovice – Prvním zastavením putovní výstavy Jsem pěstoun je jihočeská metropole. Prohlédnout si fotografie pěstounů a jejich vyjádření, co pro ně pěstounství znamená a jak jim ovlivňuje život, je možné do 25. ledna v přízemí Krajského úřadu Jihočeského kraje (KÚJčK) v úředních hodinách.

Letovická diskotéka Fabrika patřila dlouhá léta k vyhlášeným podniků na Blanensku.

Z diskotéky chtějí udělat volnočasový klub. Pro děti a mládež

Letovice – Letovická diskotéka Fabrika patřila dlouhá léta k vyhlášeným podniků na Blanensku. Ta doba už je ale dávno pryč. Nyní objekt v centru města chátrá a je na prodej. Koupit ho chce tamní nezisková organizace Elim. Plánuje v něm vybudovat volnočasový klub pro děti a mládež.

Nejen věřícím slouží nové Rodinné centrum Most v Moravském Krumlově.

Moravský Krumlov má nové rodinné centrum. Nejen pro věřící

Moravský Krumlov /FOTOGALERIE/ – Nezisková organizace Kolpingova rodina Moravský Krumlov provozuje od začátku ledna nové Rodinné centrum Most v Moravském Krumlově. „Jsme občané, rodiče dětí navštěvujících místní základní školy. Potkáváme se na mších svatých, ale i na dětských hřištích. Pojí nás touha vytvořit společenství navzájem se podporujících rodin, které vychází z Římskokatolické farnosti Moravský Krumlov, ale nejsou jí ohraničeny. Jsme otevřené společenství i pro ty, kteří se nehlásí k víře, ale jsou ochotní přijmout duchovní vedení našeho spolku a přítomnost modlitby,“ napsali na svůj web představitelé rodinného centra.

Sociální podnik je zatím na trhu práce poměrně novým pojmem. Úkolem sociálních podniků je dávat šance lidem, kteří by svoje uplatnění hledali jen těžko.

I postižený člověk potřebuje zažít úspěch

Ledeč nad Sázavou – Spolek pod názvem Sociální podniky Kraje Vysočina, byl založen ve čtvrtek 10 ledna v Ledči nad Sázavou. Jeho cílem je sdružovat neziskové organizace které se zabývají na Vysočině sociálním podnikáním a vést jednání s Krajem Vysočina o jejich podpoře a pomoci.

Florbalový klub pomáhal dobré věci.

Florbalový klub pomáhal dobré věci

Jičín - Před Vánoci uspořádal klub FBK Jičín florbalové odpoledne, jehož cílem bylo získat co nejvyšší příspěvek pro Apropo - nezisková organizace pečující o postižené děti a jejich rodiny.

Až ve druhé polovině března se povedlo strážníkovi odhalit identitu bulharského bezdomovce.

Cizinci bezdomovci. (Ne)víme si s nimi rady

Pardubický kraj - Pardubický deník připravil seriál reportáží o fenoménu, který propojuje bezdomovce třeba u vašich dveří s globální ekonomickou situací. Že to spolu nesouvisí? Ukážeme si, že to nemusí být vždy pravda a v Pardubicích se právě s tím potkat můžete.

Charitativní akci #500RepsDeti pořádá Colliery CrossFit Ostrava, 29. prosince 2018.

Colliery CrossFit Ostrava pomáhá

Colliery CrossFit Ostrava, který sídlí ve Vítkovicích na ulici Mírova, pořádal v sobotu další úspěšnou charitativní akci #500RepsDeti. Ta si klade za cíl pomáhat tam, kde je pomoc potřeba.

Loď organizace Proactiva Open Arms ve španělském přístavu

Mise splněna. Loď se třemi stovkami afrických uprchlíků přijalo Španělsko

Loď španělské charitativní organizace Proactiva Open Arms s 311 africkými uprchlíky na palubě v pátek přistála v jihošpanělském přístavu Crinavis. Migranti, které odmítly přijmout Itálie i Malta, strávili na otevřeném moři celý týden poté, co se je 21. prosince podařilo zachránit ze tří plavidel nedaleko pobřeží Libye.

KreBul Prachatice. Ilustrační foto

KreBul se snu nevzdá

Prachatice – Mají peníze, chuť i projekt. Přesto k letošním Vánocům prachatický KreBul, nezisková organizace, svůj nejhezčí dárek nedostal. Marně shání stavební firmu, která by pomohla ke splnění dalšího snu, a to výstavbě komunitního centrav domě Na Křižovatce v Prachaticích, ve kterém KreBul, o.p.s. sídlí.

Ilustrační foto.

Kuře pomůže dětem v Dětském domově v Korkyni

Korkyně - Nadace Kuře Pomozte dětem zveřejnila TOP 50 projektů neziskových organizací, pro které Kuře sbírá podporu v 21. ročníku sbírky. Do této skupiny projektů se podařilo dostat Dětskému domovu Korkyně z Dobříšska.

Automobilka Škoda Auto prodloužila partnerství Zdravotnímu klaunovi.

Automobilka Škoda Auto prodloužila partnerství Zdravotnímu klaunovi

Mladá Boleslav – Škoda Auto je nadále partnerem organizace Zdravotní klaun. Členové organizace – speciálně vyškolení a certifikovaní klauni – navštěvují hospitalizované děti v nemocnicích po celé republice a pomáhají jim překonat nesnadné životní období.