Kreativ

ŠTÍTEK: obuv

Liberecký obuvník Luděk Václavík působil v oboru dvacet let.

Oblíbený liberecký obuvník končí. Měsíčně mu prošlo pod rukama 600 párů bot

Liberecké brašnářství a oprava obuvi patří už k tradičním místům v Revoluční ulici v Liberci. Zákazníci si tam zvykli chodit i díky obuvníkovi Luďkovi Václavíkovi, který se snažil vyslyšet každé jejich přání. To se brzy změní a od příštího roku bude město pod Ještědem chudší o dalšího provozovatele klasického řemesla.

Jaké jsou trendy v tramping? Přečtete si článek.

Moderní tuláci mění ešus, kanady a rum za kávovary a pohodlné boty

Tramping jako součást českého kulturního dědictví prochází výraznou proměnou. Zatímco dříve stačil spacák a ešus, dnešní tuláci přírodou často vyžadují komfort a moderní vybavení. Měnící se potřeby a preference potvrzují aktuální čísla outdoorových obchodů, která odráží rostoucí zájem o outdoorové produkty, jako jsou cestovní kávovary či funkční prádlo.

Hotové boty.

Žena oživuje ševcovské řemeslo. Učí lidi, aby si uměli ušít boty i sami doma

Cesta k „verpánku“ začala u touhy po pohodlných, ale i pro dámu elegantních botách. Šárka Benedová z Tišnova proto vyměnila před pěti lety svou přírodovědnou profesi za řemeslo. Dnes vyrábí ručně šitou obuv pod značkou Slow Bearfoot, která klade důraz na pohodlí a zdraví nohou. Její kurzy i videokurzy přitahují zájemce o domácí výrobu bot.

Fotbalistům Nedakonic (červené dresy) citelně schází David Kopčil.

Nedakonice hledají druhou botu. Nad soupeřem stáli všichni svatí, tvrdí Cigoš

V minulé sezoně patřili k nejlepším týmům soutěže, až do konce sezony hráli o postup do vyšší třídy. Letos se ale fotbalisté Nedakonic v okresním přeboru trápí. V neděli doma podlehli Ostrožské Lhotě 2:3 a v tabulce se s pouhými sedmi body krčí na předposlední třinácté příčce. Nyní jsou horší pouze Havřice.

Představení Kocour v botách

Týden v divadle: Kocour v botách i Kytice

/FOTO, VIDEO/ Městské divadlo v Mladé Boleslavi tento týden nabízí několik oblíbených her. Kromě vyprodaných představení Novecento nebo Muž mojí ženy je na programu Kytice nebo Hráči.

Pohybový specialista a autor metody ideomotorické terapie Václav Rázl.

Špatné boty ničí páteř i dýchání, bolest zad souvisí i s chodidly, říká odborník

Nehrbit se nad počítačem, mezi sezením v práci si zacvičit, nepřetěžovat krk zbytečným ťukáním do mobilu. Poučky a zásady, díky kterým můžeme minimalizovat riziko přetěžování krční i bederní páteře a následných bolestí zad, známe asi všichni. Přesto je často nedodržujeme. Podle pohybového speciality a autora metody ideomotorické terapie Václava Rázla se ale často u příčin potíží zapomíná i na další věc. Chodidla a stav nohou. „Pokud se rozpadne podstavec pod tělem, nemůžeme očekávat nad chodidly nic pozitivního,“ říká.

Špatné boty mohou způsobit bolesti zad

Jedna obyčejná chyba dokáže přivodit bolest zad. Děláme ji skoro všichni

Bolestmi zad trpí většina lidí. Jelikož jde o život hodně komplikující trápení, člověk obvykle hledá, jak se bolestí zad rychle zbavit. Mnozí nepohrdnou ani babskými radami. Pomoci však překvapivě nemusí jen bylinkové masti, stačí jedna drobná změna v každodenním chování. Kdo ji udělá, ten už nebude potřebovat žádné úlevné léky proti bolesti.

Lenka Helena Koenigsmark s rodinou.

Rodiče postižených dětí čelí byrokracii. Pomohl by koordinátor, říká Koenigsmark

Pečující svým dětem pořizují invalidní vozíky z druhé ruky, protože na doplatek desítky tisíc nemají. Stejné je to s botami, které zpevňují holeně a pomáhají dětem udržet nohy na vozíku. Pojišťovny na žádosti reagují negativně. Nechodíš, boty nepotřebuješ. „Pomohl by koordinátor nebo ombudsman, který by rodinám hned na první schůzce vysvětlil, na co mají nárok a na koho se obrátit. Odpadlo by neustálé lítání mezi sociálkou, doktorama, pojišťovnou a pracákem,“ vysvětluje v rozhovoru své vlastní zkušenosti s péčí o postiženého syna Lenka Helena Koenigsmark, nejvlivnější a nejvýraznější česká manažerka a bojovnice za lidská práva a rovnost žen.

Veronika Jedináková ve své dílně v Domoradovicích.

Barefooty s výšivkou a originální oblečení. Veroniku z Opavska šití baví i živí

Začalo to před jedenácti lety na mateřské dovolené. Veronika Jedináková si chtěla ušít obleček pro dítě, práce se šicím strojem se jí ale zalíbila tak, že dnes má svou módní značku. Ve své dílně v Domoradovicích na Opavsku vyrábí unikátní produkty, chce totiž, aby zákazníci dostali něco jedinečného. Nabízí šaty, sukně, trička, ale jako jedna z mála u nás šije i boty.

V Chorvatsku můžete narazit i na štíra.

V Chorvatsku si lidé musí dát pozor i na štíry. Často se schovávají v botách

Při toulkách přírodou, popřípadě při ranním vstávání v kempu, můžete v Chorvatsku narazit na nezvaného návštěvníka v podobě štíra, známého také jako škorpion. Dobrou zprávou je, že i když jsou chorvatští štíři jedovatí, nepředstavují nebezpečí pro život a zdraví. Mají slabý jed, přesto jejich kousnutí může způsobit bolest, pálení, zarudnutí, otok a svědění.

Kuří oko se nejčastěji vytváří na místech, která trpí větším tlakem, jako jsou palce, malíčky, paty nebo polštářky na chodidle.

Kuří oko: Proč vzniká a jak se ho zbavit? Potíže nepodceňujte

Znáte rčení Šlápl mu na kuří oko? Naznačuje, že někdo někoho zasáhl na velmi citlivém místě. A pokud bychom to vzali doslova, byl by význam stejný. Kuří oko, nepatrný útvar na chodidle, může člověku působit velkou bolest a dokonce mu ztěžovat chůzi. Skrývá totiž trn, který roste směrem dovnitř a dráždí citlivé nervy. Je proto důležité řešení problému s kuřím okem neodkládat.

Lukas McClish přežíval v divočině díky vodě z vodopádu a lesním bobulím. Po deseti dnech se ho podařilo najít.

Deset dní byl ztracený v divočině. Muž přežil díky vodě z boty a lesním plodům

Kalifornský turista má za sebou příběh jako z divokého filmu o přežití. Na deset dní uvázl v horách ve státním parku Big Basin Redwoods a přežil jen díky tomu, že jedl divoké bobule a každý den pil téměř čtyři litry vody, kterou si naléval do boty. Policisté Lukase McClishe našli pomocí dronu šerifa v Santa Cruz. Jako zázrakem vyvázl bez vážnějších zranění.

Tatrhy kombinují tři části, a to desing market, food market a bleší trh.

Tatrhy se vrací do Liberce! Víme, na které regionální tvůrce se můžete těšit

Široká ulice a Papírové náměstí v Liberci se tuto sobotu promění v ráj pro milovníky designového zboží, lokálních produktů, lahodného jídla a příjemné atmosféry. Tatrhy se totiž vrací do míst svého vzniku a návštěvníci se tak mohou těšit na pestrou nabídku zboží a bohatý kulturní program pro děti a dospělé. Podívejte se, kteří regionální tvůrci dorazí. 

Zpěvačka Helena Vondráčková slaví šedesát let na scéně v Tančícím domě.

Byla jsem pilné děvče, říká o své kariéře Helena Vondráčková. Ukázala i šatník

Mimořádnou kariéru populární zpěvačky Heleny Vondráčkové, která slaví šedesát let na scéně, připomíná výstava v pražské Galerii Tančící dům na Rašínově nábřeží. Obsahuje více než tři stovky exponátů, přičemž těmi z nejatraktivnějších jsou šaty a boty, které umělkyně během své hvězdné éry oblékala či nosila. Součástí expozice je i výčet jejích ocenění, osobní vyznání, plakáty, trofeje Českého slavíka, raritní dárky od fanoušků i vzácné vzpomínky. Výstava je k vidění od 29. května 2024 do 23. února 2025.

Ploché nohy způsobují bolesti. Nošení ortopedických vložek ale problém nevyřeší.

Vložky do bot plochá chodidla nenapraví. Mnohdy stačí narovnat jinou část nohy

Máte ploché nohy, které vám způsobují potíže? Nebo vás sice zatím nic nebolí, ale že kladete nohy špatně, jasně ukazují k jedné straně sešmajdané boty? S dotazem, jak ploché nohy vyléčit, přichází k ortopedům mnoho lidí. A obvykle si odnášejí předpis na ortopedické vložky. Jejich nošení ale nebývá řešením problému. Jak propadlou klenbu opravdu účinně napravit a zbavit se tak bolestí nejen nohou, ale i zad a celého pohybového aparátu, radí zkušený fyzioterapeut Lukáš Klimpera.

Vbočený palec se vyskytuje zhruba u 20 % naší populace, především u žen.

Lidé se bojí operace vbočeného palce. Existuje způsob, jak ho trvale uzdravit

Vbočený palec neboli hallux valgus je nejen nehezky vypadající, ale především bolestivé postižení nohy. Otázky, jak se zbavit halluxů či jak srovnat vbočený palec bez operace klade svým kamarádkám i lékařům spousta žen. Mají obavy ze zastaralých klasických operací, protože jsou bolestivé a navíc příčinu zcela neřeší. Na to, jak zdeformovaný palec napořád vyléčit, jsme se zeptali ortopeda Rastislava Hromádky. Ten v České republice jako první zavádí nové, ve světě už prověřené metody.

Volejbalistky Šelem Brno čeká v úterý druhé utkání semifinálové série s pražským Olympem. Ilustrační foto.

Boty fanoušků na ramenou? Šelmy si na Olymp věří také venku. Pomohou i rituály

První bitvu k zopakování postupu do extraligového finále volejbalistky Šelem Brno zvládly. Pražský Olymp doma porazily 3:1 na sety, nyní však před nimi stojí náročnější zkouška. Druhé utkání série totiž hostí Pražanky, které před svými příznivci téměř neprohrávají. Brněnské družstvo tak tuší, že vítězstvím na palubovce soupeře může v úterý udělat obří krok k vytouženému finále. Spoléhá se proto i na rituály.

Firma Izotrade zajišťuje především foukanou izolaci půdních prostor

S loveckými botami padl na hubu. Pak se pustil do izolací střech a uspěl

Jeho cesta se podobá sinusoidě. Po nápadu přichází expanze a vzestup. Jenže poté následuje sešup až na dno. Vzápětí přichází s další novou myšlenkou. A tak to jde dokola. Naštěstí se posledních patnáct let u Jiřího Skaly (56 let) sinusoida zastavila nahoře a drží se tam. Jeho firma Izotrade, sídlící v obci Sběř u Vysokého Veselí v Královéhradeckém kraji, zajišťuje především foukanou izolaci půdních prostor. A daří se jí.

Dan Houdek hájí branku divizních Rokycan už více než pět let a je si vědom, že tým z Husových sadů nečeká snadné jaro.

Příprava bolela. Už to není jako ve dvaceti, usmívá se Houdek

Brankář Dan Houdek nemá ve zvyku měnit často fotbalové angažmá. Tři roky strávil v třetiligové domažlické Jiskře, následně pět let hájil branku Tachova, s nímž se rovněž dostal až do třetí nejvyšší soutěže.Právě teď je to stejná doba, co chytá za divizní Rokycany. Tam stráví i jaro, které bude po roce pro celek z Husových sadů znovu náročné. A pak se uvidí…

 Tomáš Ježek (vlevo) ve vzdušném souboji v zápase proti Nové Vsi pod Pleší.

Tomáš Ježek: Od trenéra teď známe jen asfalt, kopce a špičky našich bot

Zdická Olympie má za sebou v zimní přípravě dvě utkání s protivníky z I. B třídy skupiny A. Nejprve porazila Lány 2:0 a v sobotu změřila síly se sdruženým týmem TJ Sokol Mšec - Nové Strašecí. Aktéři tohoto klání se rozešli smírem 1:1. Důležitou postavou obou zápasů byl bezpochyby obránce Zdic a střelec dvou branek Tomáš Ježek.

Chance liga, 44. kolo: HC Baník Sokolov - HC Slavia Praha.

Slavia jde za záchranou. Když nám teklo do bot, semkli jsme se, těší Berana

Ještě nedávno to nevypadalo v hokejové Chance lize pro Slavii dobře, když se krčila s odstupem na posledním místě. Skalpy tří nejsilnějších týmů z poslední doby, ale i výhra na ledě Znojma může Pražany trochu uklidnit. V posledních třech kolech jim totiž pro udržení stačí získat už jen dva body, naopak jediný jim chybí na desátý Kolín. „Díváme se jen pod nás. Náš cíl je jasný a věřím, že ho dosáhneme,“ doufá nejlepší střelec Slavie Matěj Beran, který zapsal už 16 gólů.

Ilustrační foto.

Chtěl elektroniku, vzal cukr a boty. Mladý lupič ňouma už sedí za mřížemi

Za penězi šel přes krádež. A hrubě se mu to nevyplatilo. Kuriózní případ řešili ústečtí policisté, kteří objasnili sérii vloupání do sklepních prostor a bytů napříč Ústím. Devatenáctiletý zloděj místo vysněné elektroniky zcizil tašku s několika kilogramy cukru a boty. Soudce mladíka ve zkráceném řízení poslal na rok do vězení.  

Slovany pořádají bazárek bot a oblečení pro děti

Nedělní bazárek s podtitulem Dejme věcem druhý domov. To je název akce, kterou premiérově pořádá slovanský obvod 17. března v kulturním domě Šeříková. Prodávat i nakupovat oblečení a boty pro děti zde můžete mezi 13. a 18. hodinou.

Kolena mohou bolet proto, že kloub není v dobré pozici. A na tom se podílejí i nevhodné boty

Běžná věc lidem působí bolesti kolen. Fyzioterapeut radí, jak to snadno změnit

Na bolavá kolena existuje spousta babských receptů, a pokud nezaberou, končíme v ordinacích ortopedů s jedinou otázkou: jak bolest kolene vyřešit? Možná by někteří z nás nemuseli vyhledávat úlevu od bolesti u lékařů, kdyby se soustředili na jednu úplně jednoduchou věc. Děláme ji všichni, ale naši prapředci ji nedělali a své nohy i celé pohybové ústrojí si takto neničili. Napadlo vás, že by bolesti kolen mohly mít něco do činění s botami? Pomoci mohou takzvané barefoot neboli bosé boty. 

Ilustrační snímek

Dej sem boty, nebo tě zabiju, řval lupič na mladíka v třebíčském parku

Poměrně bizarní loupežné přepadení se odehrálo loni v září na Podzámecké nivě v Třebíči. Kromě peněz, alkoholu a dalších věcí, zajímalo lupiče oblečení obětí, především jejich boty. Případem se tento týden zabýval Okresní soud v Třebíči. Případný trest pro viníka není zrovna nízký.

Soud. Ilustrační foto

Dej sem boty, nebo tě zabiju, řval lupič na mladíka v třebíčském parku

Poměrně bizarní loupežné přepadení se odehrálo loni v září na Podzámecké nivě v Třebíči. Kromě peněz, alkoholu a dalších věcí, zajímalo lupiče oblečení obětí, především jejich boty. Případem se tento týden zabýval Okresní soud v Třebíči. Případný trest pro viníka není zrovna nízký.

Skibusy v Jeseníkách v sezoně 2024

Skibusy v Jeseníkách: s obutými lyžáky se do některých nesmí

S odmítnutím se mohou setkat někteří lyžaři, kteří chtějí cestovat skibusy v Jeseníkách. Konkrétně ti, kteří mají na nohou obuté boty na sjezdové lyžování nebo skialpy. Nesmí v nich nastupit do linkových autobusů, které byly zařazeny mezi skibusy. Důvodem je špatné chování některých cestujících.

Památník Boty na břehu řeky Dunaj v Budapešti.

Den památky obětí holokaustu spojuje Budapešť, Čáslav a další města republiky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Co mají společného Budapešť, Čáslav a další města v České republice? Je to „Den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti“, který je připomínán 27. ledna. Pojďme si toto smutné výročí připomenout v maďarském hlavním městě u památníku Boty na břehu Dunaje, ve Velké synagoze a u Památníku obětem německé okupace.