Kreativ

ŠTÍTEK: obuv

O to, aby měl pravou ruku, bojoval Lukáš Polčák dlouhých deset let. Nakonec mu k získání bionické protézy pomohla až sbírka.

Lukáš Polčák: Na pojišťovně mi řekli, že jednu ruku mám, tak druhou nepotřebuji

Čekám v kavárně na osmadvacetiletého Lukáše Polčáka. Přichází usměvavý mladý muž ze Zlína, ze kterého už na dálku sálá radost ze života. S úsměvem mi tiskne pravici bionickou protézou. Trochu nejistě se ptá, jaký ten stisk byl. S protézou, na kterou čekal deset let, se totiž sžívá teprve několik měsíců. V duchu se musím smát, protože tak dobře jako on neumí odhadnout stisk většina lidí bez jakéhokoli handicapu.

Jakmile promrznou nohy, sníží se prokrvení celého organismu. Proto se musíte rychle zahřát celí. Pomohou teplé ponožky, deka a horký nápoj

Nohy pěkně v teple. Lidový recept proti virózám skvěle funguje

Nastydnutí od nohou? To je hned. Od malička slýcháme od babiček i maminek, že musíme mít nohy v teple. Lékaři s tím naprosto souhlasí. A dodávají, že nejde jen o teplé ponožky a boty. Teplo na nohy jako léčebný prostředek můžeme aplikovat i jinak.

Podzim na Templštejně.

Šepot pověstí pod zlatým listím. Nahlédněte do historie a pověstí Templštejna

Bota plná zlata je pouhou pověstí, ale rudozlaté podzimní listí září na Templštejně u Jamolic docela určitě. Přečtěte si proč jsou místa spojená s templáři tak plná pověstí, kdo templáři skutečně byli. Pohled do historie hradu a jednu z jeho mnoha pověstí nabízíme jako tip na zajímavý podzimní výlet. Děkujeme Filipu Gorazdovi Martinkovi za zajímavý příspěvek a Davidu Hamzovi za krásné fotky z podzimního Templštejna v těchto dnech.

Fyzioterapeut Lukáš Klimpera nemohl najít zdravé a pohodlné boty, a tak vytvořil vlastní značku.

Jak se správně obout? Zkuste bosé boty, radí odborníci. Kolena přestanou bolet

Jakou největší pochvalu mohou dostat boty? Třeba že se v nich člověk cítí jako v bačkorách – to znamená pohodlně, bez omezení. Většina našich podzimních a zimních bot ovšem představuje pro nohu spíš něco jako pevný korzet, v lepším případě méně stažený. Po letech takového obouvání samozřejmě přicházejí zdravotní potíže.

Z Dolní Moravy na Králický Sněžník

Cestu na Králický Sněžník zdobí borůvčí, vodopád i fantastické výhledy

Milí čtenáři, v tuto chvíli mě napadá, čím jsem si zasloužila vaši pozornost a co vás přesně upoutalo. Ti z vás, kteří už jste někdy na Králický Sněžník vyšlápli víte, že k vrcholku vede více cest. Budu vám vyprávět o té, která vede z Dolní Moravy. Tak si uvařte dobrou kávu, nebo čajík, posaďte se do nějakého pohodlného křesla, je přece podzim, který k těmto čtenářským chvilkám přímo vybízí a jdeme na to. Za reportáž z výletu velice děkujeme.

Ilustrační foto.

Žena, která chtěla dostat pár korun za dětské boty, přišla o 150 tisíc

Snaha prodat nošené dětské boty prostřednictvím bazarového portálu na internetu přišla 38letou ženu z Mladé Boleslavi na více než 150 tisíc korun. Stala se totiž obětí podvodníka, který ji připravil o peníze na účtu, informovala policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. S tím, že neznámý pachatel je odčerpal ve čtyřech platbách.

Tomáše Dastlíka si diváci spojují spíš s rolemi záporáků a drsňáků.

Tomáš Dastlík se objeví v oblíbené taneční soutěži a říká: Nejsem úplné dřevo

Diváci ho znají z televizních obrazovek především z rolí drsňáků. Na podzim však Tomáš Dastlík ukáže o poznání sympatičtější tvář a k tomu předvede něco tanečních kreací. Sympatický herec je totiž jednou z hvězd oblíbené soutěže Roztančené divadlo a časopisu Story prozradil, že je měsíc před velkým finálovým večerem v plném tréninkovém nasazení. 

Představení Kocour v botách v podání divadla Studna v Zehubech.

Jak si zehubský VesSpolek pozval Kocoura v botách

/FOTOGALERIE/ Již třetí, VesSpolkem pořádané divadýlko v Zehubech v prostorách a za podpory místních hasičů, přilákalo na dvě desítky nadšených a pozorných dětských diváků. Tentokrát na svébytně pojatou klasiku -“Kocour v botách“. První poprázdninová sobota byla naštěstí i letos slunečná, a tak se hrálo venku.

Brazilka Vivi má dnes má přes pět milionů fanoušků

Sní ruku i elektrický kabel. Brazilka je jedničkou v trendu Cake or Fake

„Vsadím se, že její boty jsou také dort,“ reagoval jeden z fanoušků na fotky šikovné návrhářky dortů. Pět milionů sledujících na sociální síti a slušné výdělky – to Brazilce Vivi přinesly její neobyčejné dorty ve stylu Cake or Fake, což se dá volně přeložit jako „Dort nebo chyták?“

10 dní jednu hodinu a 18 minut potřeboval Vladimír Grusman ke zdolání 1000 mil napříč Československem. Odměnou za vypětí v sedle kola byla krásná místa na trase.

Starosta Šonova má v nohách tisíc mil a sedlo kola vymění za sedačku v kombajnu

/ROZHOVOR/ Za stolem v kanceláři Zemědělského družstva Šonov sedí Vladimír Grusman. Ještě před týdnem se však jeho zadní část těla musela po 10 dní vypořádat s cyklistickým posezem, který by mnozí nevydrželi ani pár hodin. Na začátku července totiž vyrazil do nejvýchodnější obce na Slovensku, odkud na horském kole vyrazil napříč celým bývalým Československem až do Aše. Tisíc mil jel sice už počtvrté (k tomu ještě dvakrát absolvoval obdobný závod napříč celým Německem z jihu na sever), ale poprvé to bylo jižní trasou. Za deset dní urazil v náročném terénu 1630 kilometrů a skončil na krásném desátém místě.

Ilustrační foto.

Muži přišli při prodeji brýlí a bot o statisíce korun

Přivydělat si prodejem cyklistických brýlí a běžeckých bot měli v úmyslu dva muži z Olomouce a Prostějova. Sportovní vybavení nabídli na inzertním portálu. Stali se však obětí internetových podvodníků. Ti jim během chvíle odčerpali z bankovních účtů statisíce korun.

Václav Staněk, majitel firmy Vasky.

Václav Staněk a jeho Vasky jdou v šlépějích Tomáše Bati

„Značka lokálně vyráběné kožené obuvi,“ takhle popisuje Vasky její zakladatel Václav Staněk, který svou firmu založil v roce 2016, aby navázal na zlínskou obuvnickou tradici z dob Tomáše Bati. Že je na správné cestě, dokládá i fakt, že v roce 2019 získal ocenění EY začínající podnikatel roku a zároveň byl zařazen do žebříčku 30 úspěšných lidí pod 30 let magazínu Forbes.

Pobřeží v kanadské Britské Kolumbii.

Pláž v Kanadě pronásleduje záhadný jev. Vyplavují se na ni lidská chodidla

Žijete-li u moře a máte-li na pláži dům pro hosty, nechcete zažít pár věcí. Určitě nestojíte o to, aby se k vám přivalila cunami. Také asi netoužíte pozorovat žraločí ploutve v pobřežních vodách. Lidé žijící v okolí jedné tichomořské pláže táhnoucí se od Washingtonu až po kanadskou Britskou Kolumbii však stojí ještě o jednu věc. Aby se na jejich pláži už přestala objevovat ta utrhaná lidská chodidla v botách.

Bota tragicky zahynulého Messnera.

Od sousedů: Cyklisté jednosměrkami z obou stran

Počet cyklistů užívajících kolo denně se podle VCÖ ve Vídni od roku 2007 téměř zdvojnásobil. V roce 2019 jich bylo 350 000. Mezi další kroky, které mají za cíl zatraktivnit jízdu na kole, patří otevření jednosměrných ulic pro obousměrnou jízdu.

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová na ZOH v Pekingu.

A na čem teď máme bruslit? Rusko bojuje s nedostatkem sportovního vybavení

Protiruské sankce se začínají projevovat i v tak zdánlivě podružné oblasti, jakou je vybavení pro sport. Drtivá většina velkých západních výrobců své obchodní aktivity v Rusku přerušila, a v zemi je tak už znát nedostatek kvalitních produktů. Začíná to být problémem v profesionálním i masovém sportu.

Ilustrační foto

Chodil po Žďáře s pytlem plným kradených bot

 Jako z kresleného vtipu vypadal zloděj, kvůli němuž přivolal policisty obyvatel jednoho žďárského bytového domu. Zjistil totiž, že mu zmizely boty, které měl odložené před vstupními dveřmi do bytu.

Ilustrační foto.

Jak začít s tenisem, abyste nepohořeli?

Tenis patří ke sportům, kterým se běžně věnují i neprofesionálové, ale není tak úplně snadné do něj proniknout. Vyžaduje raketu, tenisový kurt a hlavně tenisového parťáka. A to je kámen úrazu pro spoustu dospělých. Tenis si sami v parku nezahrajete. Jak na to, abyste na kurtu nepohořeli? Článek z časopisu Kondice vám s tím pomůže. Zapracujte na správné technice s tenisovou trenérkou Hanou Strouhalovou.

Boty zmizely z chodby bytového domu. Ilustrační foto.

Boty odložené na chodbě v bytovém domě změnily majitele. Zmizelo osm párů

Osm položek, celkem šestnáct kusů - a způsobená škoda se blíží deseti tisícům korun. Takové údaje od poškozených zaznamenali příbramští policisté, kteří byli přivoláni na místo krádeže obuvi v bytovém domě v ulici 28. října. Zmizelo osm párů patřících obyvatelům dvou bytů, převážně sportovní modely známých značek - a neznámý pachatel je zjevně nesebral proto, aby sám nemusel chodit bos.

Ilustrační foto

V Kuřimi zmizela z domů dvě kola a sportovní boty

Dvě horská kola. A navrch dámské sportovní boty. Vše v hodnotě přes čtyřicet tisíc korun. Policisté řeší v Kuřimi na Brněnsku dvě krádeže v tamních bytových domech. V Jungmannově ulici se neznámý zloděj vloupal v uplynulých dnech do kolárny. Do domu se podle všeho dostal nedostatečně zajištěnými vstupními dveřmi.

Organizátoři připravili ke Dni Země na Kraví hoře poutavý a hravý program.

Zkusili si cestu bavlněné ponožky z plantáže až do boty. Při Dni Země v Brně

Prohození míčku zemskou atmosférou, vaření polévky přímo na solárním vařiči, pálení biouhlu nebo průzkum cesty bavlněné ponožky z plantáže až do boty. Takové hravé aktivity si vyzkoušely děti i jejich rodiče při letošním Dni Země, který pořádalo 23. dubna na brněnské Kraví hoře školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka ve spolupráci s dalšími organizacemi.

Turistická sezona začíná

Turisté letos poprvé pořádně prošlápnou boty. Sezona startuje

Předposlední víkend v dubnu na Vysočině turisté poprvé prošlápnou boty, začíná jednatřicátý ročník turistické sezony. V Rouchovanech na Třebíčsku pořádají dálkový pochod krajem Vítězslava Nezvala. Havlíčkův Brod provoní další ročník výstavy Zahrada 2022. Stroje v Telči vyrazí na jarní vyjížďku, první závod sezóny startuje v Humpolci a Žďár ožije folklorem.

Brusle jsou dalším nástrojem mikromobility. Jako lehké a skladné se vejdou do každé kabelky nebo školního batohu

Vyndej z batohu, nafoukni a jeď. Skládací brusle se hodí i do měst

Peněženka, doklady, kapesníčky, kolečkové brusle? Už brzo by to mohla být běžná výbava každého batohu nebo kabelky. Těžkou botu s přezkami na kolečkách ale nahradí lehčí a skladnější varianta – skládací nafukovací brusle. Vymyslela je trojice mladých lidí z Brna, po úspěšném otestování funkčních prototypů plánují přejít na sériovou výrobu.

Pokud chcete s barefoot botami začít, pro první krůčky je ideální příroda, měkký a rozmanitý povrch.

Chůze bez bot naučí chodit ladně jako modelka

Chůze naboso je pro nás nejpřirozenější a nejzdravější. Jenže kdo by chtěl běhat po městě bez bot? Řešením mohou být tzv. barefoot boty, doslova bosé boty, které se staly v posledních letech velkým trendem. Proč naše nohy v klasických botách s podpatky a úzkými špičkami trpí a jak to ovlivňuje naše zdraví?

Nové sálovky Terezy Eksteinové, kde má přezdívku a jméno klubu.

Házenkářky jako Beckham! Na sálovkách mají přezdívku a jména bratrů

Slavný anglický fotbalový záložník David Beckham nosil na kopačkách jména svých dětí. Tato sportovní móda teď dorazila i do házenkářského Mostu. Křídelnice Tereza Eksteinová se fanouškům pochlubila novými sálovkami, na které si nechala natisknout svou přezdívku Eki, číslo dresu 33 a na druhou botu jméno klubu. Její spoluhráčka a kanonýrka Charlotte Cholevová, která pochází z házenkářské rodiny, která je pro ní velmi důležitá, má na obuvi zase jména svých bratrů.

Sbírka zdravotnického materiálu pro Ukrajinu z jihočeských nemocnic.

Jak pomoci Ukrajině: Jsou třeba i trvanlivé potraviny a zdravotnický materiál

Převážně léky a zdravotnický materiál, hygienické potřeby sbírají na pomoc Ukrajině organizace na jihu Čech. Pomoci můžete také vy! Například Českobudějovický Český červený kříž sbírá zdravotnický materiál pro humanitární pomoc. Do Potravinové banky Jihočeského kraje zase můžete přispět s hygienickými potřebami a trvanlivými potravinami. Přispět můžete také na sbírková konta, nebo nabídnout služby tlumočení či ubytování. 

O sošku Českého lva v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film bojuje také brněnská rodačka Anna Podskalská.

Brněnská rodačka bojuje o Českého lva. Za Rudé boty získala hned dvě nominace

Brněnská rodačka Anna Podskalská je ve finále známé filmové soutěže Český lev. Za svůj animovaný snímek Rudé boty získala hned dvě nominace. O sošku lva bojuje v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film a Nejlepší animovaný film. Vítěze filmového ocenění Český lev vyhlásí pořadatelé soutěže již tuto sobotu. Výherce krom sošky získá také odměnu ve výši sto tisíc korun na další tvorbu.

Pololetní prázdniny.

Sázení řeřichy či skákání na klokaních botách. I takové byly pololetní prázdniny

O pololetních prázdninách probíhal v Astře v Kotěrově ulici ve Zlíně zábavný program pro děti. Sportovně-tvořivé dopoledne si přišlo užít celkem 16 dětí, které čekala nabitá čtyřhodinovka.V rámci sportovně-pohybové části si děti vyzkoušely skákání na klokaních botách Kangoo Jumps, ale bavily se i při lekci aerobiku. Nechybělo pořádné protažení před i po aktivitě, které ke každé sportovní činnosti neodmyslitelně patří.

Hasiči zkoušeli Cobru v hořícím panelovém domě, který jim poskytlo město Cheb

Plameny, kouř a boty od sazí. Chebští hasiči v hořícím domě zkoušeli nový stroj

Na místě postávala skupina státních i drážních hasičů v čistých zásahových uniformách a pozorně naslouchala svému instruktorovi. Tím byl zkušený kolega, od přilby až po boty černý od sazí. Názorně jim vysvětloval, co je v budoucích chvílích čeká. Okolo byly i hloučky zvědavých kolemjdoucích. Tak vypadalo čtvrteční dopoledne před jedním z chebských panelových domů v Kamenné ulici, který jim poskytl Cheb. Hasiči tam zkoušeli zásah v hořícím domě. Nejprve systémem zvaným CCS Cobra. Je to speciální hasicí zařízení, které umí proříznout různě silné stěny, pláště budov nebo střechy. Zatím bylo jen v Karlových Varech, ale nyní jím disponují i v Chebu.

Skokanské boty z Machova zanechávají stopu i na olympiádě v Pekingu

Skokanské boty z Machova zanechávají stopu i na olympiádě v Pekingu

Oči celého sportovního světa jsou momentálně upřené k zimní olympiádě v čínském Pekingu. To, že je tam i stopa pocházející z jedné z nejsportovněji založených obcí na Náchodsku, ale ví málokdo. Svůj díl na tom má Stanislav Jirásek, který vyrábí skokanské boty s výmluvnou značkou HOP.