Kreativ

ŠTÍTEK: obuv

Na hranicích. Kontrola na hraničním přechodu s NDR v Petrovicích v roce 1981

Strach kvůli dětským botičkám. Češi pašovali za socialismu vše, co zde chybělo

Nedostatek zboží v obchodech za minulého režimu vadil 42 procentům Čechů, kteří se zúčastnili velké ankety Deníku Jak vidí Češi listopad 1989. Řada z nich se tak nedobrovolně stala pašeráky. Dohnala je k tomu touha, dopřát sobě nebo svým dětem něco potřebného či pěkného, co v Československu nebylo k mání. Zboží, hlavně dětské oblečení, vozili Češi z NDR. Na hranicích při kontrolách pak zažívali stres a strach.  

Dobročinný bazárek pro Berušku se koná ještě dnes.

Dobročinný bazárek pro Berušku je v Galerii V Troubě

Spolek zdravotně postižených Beruška pořádá od čtvrtka 17. října do pátku 18. října dobročinný bazárek obnošeného šatstva, obuvi, ale i keramiky a hraček v Galerii V Troubě v Městském centru Grand (přízemní prostor bývalého kina) v ulici Edv. Beneše ve Slaném.

Ilustrační foto.

Lapka odnesl z botníku v domě několik párů bot

Nemilé překvapení čekalo obyvatele jednoho domu ve starší mostecké zástavbě. Po návratu domů zjistil, že někdo vnikl do domu a z chodby odcizil několik párů dámských a pánských bot, které byly uloženy v botníku před dveřmi.

Ilustrační foto.

V Ivanovicích pořádají sbírku oblečení

Ivanovice na Hané – Humanitární sbírku použitého ošacení připravují ve spolupráci s Diakonií Broumov v Ivanovicích na Hané. Od středy třiadvacátého října do pátku pětadvacátého října mohou lidé donést do ivanovického kulturního domu letní i zimní oblečení, lůžkoviny, přikrývky, veškerou nepoškozenou obuv, kabelky, batohy, knížky, domácí potřeby nebo třeba i hračky. 

Stroje dovezené ze zlínského Svitu do africké Ghany zachránil před sešrotováním, odvezl je zpět na Moravu a dodnes na nich vyrábí komponenty. Jako poslední mohykán vyrábí v areálu bývalého Svitu sandálovou obuv. Na trh přišel i s ochrannými návleky  a bez

Úspěšný podnikatel vyrábí boty do jaderných elektráren, Česko ho nebere

Stroje dovezené ze zlínského Svitu do africké Ghany zachránil před sešrotováním, odvezl je zpět na Moravu a dodnes na nich vyrábí komponenty. Jako poslední mohykán vyrábí v areálu bývalého Svitu sandálovou obuv. Na trh přišel i s ochrannými návleky a bezpečnostní obuví pro zaměstnance jaderných elektráren a vyváží je do mnoha zemí světa. Jen Česko je od něj nebere. „Tak už to chodí,“ usmívá se sympatický muž. Pro norskou firmu dodává pryžové podešve na boty pro koně.

Ilustrační foto

Tip na sobotu 12. října: Vyměňte své věci zdarma

Přineste oblečení, doplňky, boty, šperky, kosmetiku, knihy, dekorace, kuchyňské a domácí potřeby, které už nevyužijete a na oplátku si zdarma můžete odnést něco, co naopak upotřebíte. Podmínkou je přinést věci v dobrém stavu, hezké, vyprané, sloužící svému účelu. Dejte šanci recyklaci a snižte tak nekonečnou spotřebu. Vše se uskuteční v sobotu 12. října od 14 do 18 hodin v kulturním domě v Bohuslavicích. 

Ilustrační foto

Vyměňte své věci zdarma

Přineste oblečení, doplňky, boty, šperky, kosmetiku, knihy, dekorace, kuchyňské a domácí potřeby, které už nevyužijete a na oplátku si zdarma můžete odnést něco, co naopak upotřebíte. Podmínkou je přinést věci v dobrém stavu, hezké, vyprané, sloužící svému účelu. Dejte šanci recyklaci a snižte tak nekonečnou spotřebu. Vše se uskuteční v sobotu 12. října od 14 do 18 hodin v kulturním domě v Bohuslavicích. 

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Octárna připravila den otevřených dveří

Relaxovat zdarma můžete v rámci dne otevřených dveří v kutnohorském wellness a fitness centru Octárna v pátek 27. září od 8 do 21 hodin. Pro návštěvu fitness je třeba mít sportovní čistou obuv na přezutí a sportovní oblečení.

Ilustrační snímek

V obchodě muž ukradl boty, v nových se mu odejít nepodařilo

Žďár nad Sázavou - Podezření ze spáchání přečinu krádeže, ke které došlo na začátku září v jedné z prodejen obchodního řetězce ve Žďáře nad Sázavou, sdělili žďárští policisté třicetiletému muži z Pelhřimovska.   

Ondřej Bačo (ještě v dresu Zlína)

Debutant Líšně Bačo po zápase se Zbrojovkou: Měli jsme kopat penaltu

Brno – Tlačila je bota na postu středního obránce. Navíc když Líšeň hraje na tři. Proto v závěru přestupového období přivedla na hostování Ondřeje Bača ze Zlína. Třiadvacetiletý fotbalista si za nováčka druhé ligy odbyl debut v pikantním brněnském derby proti Zbrojovce.  

Road Circus 2019

Road Circus 2019

Horní ulice mezi Dubinou a Bělským lesem budev sobotu 14. září opět patřit rychlým kolům, silným motorům a také kouřícím botám kaskadéra Davida Bryknara, který se nechá tahat elektromobilem.

Ve čtvrtek večer se Brňanům otevřel nový taneční altán v brněnském parku Anthropos.

V Anthroposu otevřel nový altán. Brňané si zatančí na čistém vzduchu

Brno – Na dřevěný parket uprostřed parku dopadají v rychlém sledu podpatky několika párů tanečních bot. Hraje hudba, tanečníci se na sebe usmívají. Večerů jako byl ten čtvrteční si v budoucnu užijí brněnští tanečníci mnoho. V parku Anthropos se jim v sedm hodin večer otevřel nový taneční altán.

Ilustrační foto.

V Dobšicích chystají sbírku oblečení pro charitu

Dobšice – Sbírku čistých, nepoškozených a zachovalých oděvů pro prodejnu Baltazar znojemských chráněných dílen chystají v Dobšicích. „Uvítáme čisté a nepoškozené letní i zimní pánské, dámské a dětské oblečení, lůžkoviny, kabelky, boty. Také skleničky, hrnce či misky nebo dětské hračky a knížky,“ uvedli organizátoři v právě vydaném oznámení.

Milan Let.

Milan Let: Modelařinou a hudbou jsem si splnil dva dětské sny

Rakovnický švec Milan Let pracuje ve své opravně obuvi již léta. Původně byl ovšem automechanikem. „Pak jsem se vyučil také horníkem a protože jsem nechtěl na vojnu, šel jsem pod zem. Předtím jsem k botám vztah neměl, ale dozvěděl jsem se, že můj pradědeček byl obuvník. Když nás pak na začátku 90. let vyhnali ze šachet kvůli expozici a jako bývalé horníky nás nikde moc v práci nechtěli, naskytla se příležitost na práci v obuvnictví,“ vrací se zpět.

Město dlouhodobě hledá nájemce bývalé prodejny obuvi v Pražské ulici v Příbrami.

Nižší nájemné v bývalé prodejně obuvi, město tak láká možné zájemce

/FOTOGALERIE/ Mnoho obchodů v Pražské ulici v Příbrami zeje prázdnotou. Jedním z dlouhodobě a prázdných a nevyužívaných prostorů je také budova bývalé prodejny obuvi, která je v majetku města. Po několika marných pokusech o pronájem tohoto prostoru rada města rozhodla o snížení nájemného. Nově se nájemné ve zmíněném objektu pohybuje od 300 po 1000 korun za metr čtvereční, což celkovou částku za roční nájemné snižuje téměř o 400 tisíc korun.

Boty na vysokém podpatku - ilustrační foto

Vysoké podpatky škodí kloubům. Odborníci doporučují nejvýše čtyři centimetry

Dlouhodobé nošení vysokých podpatků podle studie odborníků z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) škodí kolenům a kotníkům. Doporučují výšku maximálně tři až čtyři centimetry. O studii, na které spolupracovali s univerzitou Hacettepe v turecké Ankaře, dnes nemocnice informovala v tiskové zprávě. Společně článek publikovali v odborném časopise PM&R Journal.

Bosé chození. Ilustrační foto.

Odložte boty a projděte se

V sobotu 7. září se bude v obci Bělá konat Den bot, pochod na boso lesními stezkami a smyslovým chodníčkem.

Ilustrační snímek

Vodáci pijí nejraději pivo a nejčastěji ztrácejí brýle a boty

Řeky jsou plné ztracených věcí: jeden z pěti vodáků už ve vodě utopil brýle nebo boty a jeden z deseti přišel o mobilní telefon. Malá daň za oblibu vodáckého sportu? Ano, lze to tak říct. Až 42 procent dotázaných turistů jezdí na vodu alespoň jednou do roka! Zjistili to autoři čerstvého průzkumu pojišťovny Generali, kteří zkoumali chování přívrženců tohoto hezkého letního sportu. Ti nejraději splavují domácí toky, zahraniční si vybírá jen sedm procent vodáků. Pak míří nejčastěji na Slovensko a do Rakouska.

Překonat brankáře soupeře se v létě stalo pro fotbalisty Neratovic téměř neřešitelným rébusem. Schovávali si góly do zápasů o mistrovské body?

Stěžejní úkol pro Neratovice: probudit mladé pušky!

Jinde, než se při odchodu zkušeného stopera a kapitána Regnera dalo očekávat, začala tlačit bota divizní fotbalisty Neratovic. Před startem nového divizního ročníku totiž jako by zapomněli střílet góly. Jediný v pěti letních zápasech je důvodem k zamyšlení i pro trenéra Staňka. Ten věří, že se tým co nejdříve střelecky nastartuje.

Ilustrační foto

Z prodejny chtěl utéct v nových věcech

České Budějovice – Českobudějovičtí kriminalisté podali v těchto dnech podnět k návrhu na vzetí do vazby 28letého muže z Českobudějovicka. Ten se opakovaně dopouští majetkové trestné činnosti, za kterou byl v minulosti již několikrát odsouzen.

Šermířský festival v Telči.

Telč bude o víkendu patřit šermířům. Pobaví se děti i dospělí

Telč – Lekce šermu, pohádka Kocour v botách, bojová aréna, výlet do historie a představení těch nejlepších šermířů. To všechno a mnoho dalšího čeká na návštěvníky druhého ročníku šermířského festivalu pod taktovkou sdružení Paridon, který se v sobotu a v neděli uskuteční v Telči.

Bývalá prodejna obuvi na roku Pražské a Pivovarské ulice v Příbrami (na obr. žlutá budova vpravo) už několik let zeje prázdnotou.

Městu se nedaří pronajmout bývalou prodejnu obuvi

Pražská ulice v centru Příbrami vždy bývala obchodní tepnou města, nicméně v poslední době z ní obchody spíš mizí. Nejnověji ukončilo provoz jedno ze tří řeznictví a končí i prodejna potravin v její spodní části. Dlouhodobě zeje prázdnotou také bývalá prodejna obuvi na rohu Pražské a Pivovarské ulice. Tyto prostory vlastní město, ale nedaří se mu sehnat nájemce.

Předsíň nás vítá: velkou roli tu hrají maličkosti

Vstupní haly a předsíně obvykle nedisponují velkým prostorem. Přesto do nich potřebujeme uložit spoustu věcí, a přitom tu chceme mít neustále pěkně uklizeno, aby se příchozí návštěvy nelekly hned u dveří. Praktický nábytek bude nezbytností. Estetický dojem pak dotvoří zdánlivě nevýznamné drobnosti.

Výjezdová jednotka požární ochrany Sboru dobrovolných hasičů Valašské Klobouky získala nové vybavení a ochranné prostředky.

Hasiči mají nové zásahové obleky

Nové vybavení a ochranné prostředky získala výjezdová jednotka požární ochrany Sboru dobrovolných hasičů Valašské Klobouky. Díky dotaci z Fondu Zlínského kraje mohlo město pořídit šest sad zásahových obleků, šestery speciální rukavice, ochranné přilby a boty. Přístrojové vybavení jednotky doplnilo nové plovoucí čerpadlo, motorová pila a proudnice.