Kreativ

ŠTÍTEK: ocenění

Profesor Josef Dvořák s mečem rytíře lékařského stavu.

Chirurg Josef Dvořák je rytířem. Jako první z Karlovarska získal prestižní cenu

Každý rok uděluje Česká lékařská komora (ČLK) titul Rytíř lékařského stavu jen jednomu českému významnému lékaři. Ten jubilejní už třicátý v pořadí převzala ve čtvrtek 14. března večer persona karlovarské chirurgie, profesor Josef Dvořák. Titul rytíře získává osoba, která výkonem své lékařské praxe nebo vědeckou činností významným způsobem přispěla k rozvoji medicíny a jež se díky svému morálnímu jednáním stala zároveň příkladem a vzorem pro své kolegy.

Snímky z natáčení klipu a ze studia s Johnem Shanksem, slavným hudebním producentem Johna Shankse, který je držitelem prestižního ocenění Grammy a autorem desítek hitů například pro Celine Dion, Enrique Iglesiase, Stinga, TakeThat, Westlife a další.

Podívejte se, sopranistka Lenka Graf z Ústí natočila v Americe nový videoklip

/FOTO, VIDEO/ Česká sopranistka Lenka Graf, která pochází z Ústí nad Labem a patří mezi naše nejúspěšnější zpěvačky crossover stylu, přičemž si podmanila široké publikum u nás i ve světě, vydala nový singl Everything Is Part Of One. Píseň vznikla pod taktovkou slavného hudebního producenta Johna Shankse, který je držitelem prestižního ocenění Grammy a autorem desítek hitů například pro Celine Dion, Enrique Iglesiase, Stinga, Take That, Westlife nebo kapelu Bon Jovi, jejímž byl i členem jako kytarista.

Čtenář roku 2024 Hynek Šalda spolu se svou maminkou, sestřičkou a knihovnicí Veronikou Novotnou, která ho na ocenění nominovala.

Čtenářem roku se stal tříletý Hynek, v loňském roce si vypůjčil 140 knížek

V rámci celorepublikové kampaně Březen – měsíc čtenářů probíhá i tradiční oceňování čtenářů. V letošním roce knihovny své nejlepší čtenáře hledaly mezi dětmi, které jsou zapojené v projektu Bookstart – s knížkou do života. Knihovna Ústeckého kraje ocenění Čtenář roku 2024 udělila tříletému Hynku Šaldovi, který si zde během uplynulého roku vypůjčil přes 140 knih.

Královnou mezi sportovci se za rok 2023 stala hokejistka Kateřina Dvořáková

Vítězka Dvořáková vyrostla mezi kluky. Teď se musí rozhodnout, co dál

Sportovní královnou Benešovska pro rok 2023 se stala hokejistka Kateřina Dvořáková. Brankářka vlašimských Rytířů ovládla tradiční anketu díky zisku bronzové na mistrovství světa v ringette hokeji. Mezi ženami chytá extraligu za Beroun, kde s týmem získala v tamějším regionu rovněž ocenění. Dřív sahala i po olympijských hrách před dvěma lety. Nyní ale považuje reprezentaci za uzavřenou kapitolu. Jediná možnost, jak jí znovu otevřít, je jít do zahraničí.

Své návrhy na Cenu města Český Krumlov za rok 2023 můžete posílat do konce března. Ilustrační foto.

Český Krumlov sbírá nominace na cenu města. Návrhy posílejte do konce března

Na papíře nebo přes webový formulář mají občané Českého Krumlova, ale nejen oni, možnost nominovat na cenu města za rok 2023 jak jednotlivce, tak organizace, kteří si to podle nich zaslouží. Finální slovo ve výběru budou mít krumlovští zastupitelé, vyhlášení bude jako tradičně v českokrumlovské synagoze. Připomeňte si ve fotogalerii minulé ročníky. 

Je hodně důležité umět si vše časově naplánovat

Nechtěla úvěr. Na rozjezd Nebe v hubě si žena vydělala v kiosku na horách

Osud zavál pedagožku ze základní školy Jitku Šimůnkovou z Čankova na Karlovarsku do zcela jiného oboru. Kvůli péči o svou maminku přestala s učením. Krátké působení pro firmu zabývající se bylinnými směsmi a kořením jí ukázalo cestu, která ji dodnes naplňuje. Otevřením vlastní firmy Nebe v hubě si splnila svůj velký sen. Se svými čaji a dalšími výrobky sbírá i řadu ocenění.

Vrchní sestře Mobilního hospice Anežky České, paní Ivě Valerové, se dostalo významného uznání. Obdržela cenu Cicely Saunders za příkladnou a inspirativní péči o pacienty v závěru jejich života.

Vrchní sestra hospice převzala z rukou první dámy významné ocenění

Ve středu 21. února v Praze v hotelu Olšanka obdržela Iva Valerová, vrchní sestra Mobilního hospice Anežky České, cenu Cicely Saunders za příkladnou a inspirativní péči o pacienty v závěru jejich života. Ocenění převzala v úvodu konference „Sestry v paliativní péči“ z rukou první dámy, paní Evy Pavlové, která nad akcí převzala záštitu.  

Krajský datový portál zaznamenal další mimořádné úspěchy na evropské úrovni

Krajský datový portál zaznamenal další mimořádné úspěchy na evropské úrovni

Datový portál Královéhradeckého kraje získal další dvě významná ocenění. Řadí se tak mezi nejúspěšnější evropské projekty v oblasti inovací ve veřejné správě. Zástupci kraje ocenění převezmou v březnu v nizozemském Maastrichtu a v květnu ve španělské metropoli Barceloně. Portál kraj spustil v roce 2021 na adrese www.datakhk.cz, kde slouží odborné i laické veřejnosti.

Ve Vrchlabí předali ocenění Modrej život

Ve Vrchlabí předali ocenění Modrej život

Středisko Světlo ve Vrchlabí udělilo 22. února ocenění Modrej život. Modrej život je krkonošské ocenění pro lidi, kteří rádi pomáhají druhým a snaží se svými činy zlepšit společnost nebo okolí. Událost se stala krkonošskou tradicí od roku 2021 a ocenila dva dobrovolníky.

Osobností venkova 2023 se stal Eduard Kavala, starosta Bělotína.

V Olomouckém kraji máme osobnost venkova 2023, je to Eduard Kavala z Bělotína

Spolek pro obnovu venkova Olomouckého kraje je hrdý na své členy. Dne 10. listopadu 2023 byl do Síně slávy uveden jako Osobnost venkova 2023 pan Eduard Kavala. Nominován byl Svazem měst a obcí ČR, Spolkem pro obnovu venkova ČR, Stálou komisí Senátu pro rozvoj venkova a Sdružením místních samospráv ČR, kteří jsou současně vyhlašovateli tohoto ocenění.

V Ústí nad Labem byla v sobotu vyhlášena anketa Nejlepší letecký sportovec roku 2023. Vítězi pogratuloval i prezident ČR Petr Pavel.

FOTO: Severočeské divadlo patřilo leteckému sportu. Přišel i prezident Pavel

/VIDEO/ Galavečer leteckého sportu hostilo v sobotu večer Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem. Předávalo se zde totiž prestižní ocenění Letecký sportovec roku 2023. Na nejvyšší ocenění byli nominováni sportovci Aeroklubu České republiky, Letecké amatérské asociace a Svazu modelářů ČR.

Vladimír Havránek se stal držitelem Ceny dr. Václava Jíry za celoživotní práci pro fotbal.

Život s fotbalem. Havránek o půlstoletí s píšťalkou, cestách po Moravě a ocenění

/ROZHOVOR/ Když se poprvé postavil na hřiště s píšťalkou nebo praporkem, bylo to v polovině 70. let minulého století. A vídat ho takto můžeme dodnes. Postupně si k tomu přidal spoustu dalších aktivit, mimo jiné řadu let působil jako vedoucí svitavského áčka v jeho slavných divizních časech. Za svoji obětavou celoživotní práci pro fotbal byl Vladimír Havránek v minulém roce odměněn Cenou dr. Václava Jíry, nejvyšším tuzemským fotbalovým vyznamenáním.

Z kuchařské olympiády si ISŠ ve Slavkově u Brna odvezla bronzové ocenění

Z kuchařské olympiády si ISŠ ve Slavkově u Brna odvezla bronzové ocenění

IKA Culinary Olympics je nejstarší, největší a nejrozmanitější mezinárodní soutěž kuchařského umění na světě, nejinak tomu bylo 2. – 7. února 2024 ve Stuttgartu. Věděli jste, že stejně jako mají olympiádu sportovci, mají svoji olympiádu i kuchaři a cukráři? Sjedou se z celého světa a předvedou, co umí.

Ocenění za nejlepšího herce v hlavní roli získal Cillian Murphy za Oppenheimera.

Film Oppenheimer opanoval ceny BAFTA a před Oscary dál sbírá ocenění

Historický snímek Oppenheimer o fyzikovi považovaném za otce jaderné bomby ovládl letošní ceny britské filmové akademie (BAFTA), když získal ocenění pro nejlepší film a jeho tvůrci zvítězili také v šesti dalších kategoriích. Režisér Christopher Nolan si odnáší cenu za nejlepší režii a Cillian Murphy, který ztvárnil hlavní postavu Roberta Oppenheimera, je nejlepším hercem v hlavní roli.

Zatímco v předchozích letech byly v době novoročních oslav prostory v okolí Tokyo Tower zaplněné…

Cestování po Evropě je pasé. Trendem roku 2024 je návštěva Tokia

Známý cestovatelský portál TripAdvisor vyhlásil letošní nositele svého tradičního ocenění Travelers' Choice Awards Best of the Best 2024. Destinace, hotely či restaurace rozdělené do sedmi kategorií ceny získaly na základě recenzí, které jim na portálu udělili návštěvníci v předchozím roce. Žebříčky zároveň naznačily, kam se letos vyplatí vydat, či jaké vládnou v cestování trendy. 

Ilustrační foto

Kraj hledá nové Mistry tradiční rukodělné výroby

Cena je udělována tvůrcům v oblasti tradičních lidových řemesel a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj. Oprávněný předkladatel není omezen počtem návrhů a nominaci je možné podat do 28. února 2023.

Břeclavská radnice ocenila inspirativní osobnosti.

Pomohli důchodkyni. Chlapce ocenili na radnici v Břeclavi. Spolu s dalšími lidmi

Tři chlapci, kteří se nebáli pomoci člověku v nouzi, nestor skautingu, sportovní obojživelník, šéf klubu hrajícího alternativní muziku nebo třeba mimořádní učitelé. Nejen to jsou inspirativní břeclavské osobnosti, které převzaly od vedení města ocenění za svou činnost. Informovala o tom mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková.

Ilustrační foto

Hlasujte: ocenění Modrej život

Diakonie ČCE – Středisko Světlo ve Vrchlabí udělí 22. února ocenění Modrej život. Modrej život je krkonošské ocenění pro lidi, kteří rádi pomáhají druhým a snaží se svými činy zlepšit společnost nebo okolí. Od začátku února může veřejnost online hlasovat pro nejlepší dobrovolnický příběh z našeho regionu.

Fotbalistou roku 2023 se na Blanensku stal Štěpán Alexa (třetí zprava).

Další triumf pro Bořitov. Nejlepším fotbalistou roku 2023 se stal Alexa

Blanenský okres má nového fotbalového krále. V pátek se v Rájci-Jestřebí konalo vyhlášení ankety nejlepšího hráče za uplynulý rok, pomyslná koruna pro vítěze zůstává i nadále v Bořitově. Na loňský triumf Jiřího Vorlického mladšího totiž navázal Štěpán Alexa, který ovládl jubilejní dvacátý ročník. Kromě něj získali ocenění i nejlepší fotbalisté v krajských a okresních soutěžích, vyhlášeni byli i neúspěšnější mladíci či trenéři.

Slavnostní galavečer českého softbalu.

Osička získal na slavnostním galavečeru dvě ceny. Zářil i Harris a kouč Borbély

Tradičně koncem ledna byli na slavnostním galavečeru oceněni nejlepší softbalisté uplynulé sezony. Dvě prestižní ceny si odnesl Jakub Osička. Tahoun Locos Břeclav byl vyhlášen jako nejlepší nadhazovač a zároveň MVP play-off extraligy. Z letošního mistrovského celku převzal ocenění také George Harris za nejvíce homerunů a trenér Dušan Borbély.

Irena Opočenská, ředitelka litoměřického střediska Diakonie ČCE.

Šéfka litoměřické Diakonie Irena Opočenská získala ocenění. Vede ji desítky let

Potlesk, slova uznání a díků. To vše si v Praze, v sále Novoměstské radnice, vyslechla Irena Opočenská, dlouholetá ředitelka litoměřické Diakonie Československé církve evangelické (ČCE). Národní cenu za práci v sociálních službách, konkrétně titul Manažerka sociálních služeb, si převzala za obětavou péči o klienty i rozvoj litoměřické pobočky, která provozuje šest sociálních služeb, pět chráněných provozů a zaměstnává 200 lidí. Irena Opočenská ji vede už více než 30 let.

Jana Kurková je jedním ze zakládajících členů Domácího hospice sv. Markéty ve Strakonicích.

Pomáhá umírajícím. Lidé ocenili práci Jany Kurkové z hospice ve Strakonicích

Jana Kurková patří k zakládajícím členům Domácího hospice sv. Markéty ve Strakonicích. Roky slouží nejslabším ze slabých – umírajícím v domácím prostředí, či tiší žal jejich blízkých. Za svoji práci získala v úterý 30. ledna ocenění veřejnosti, a to v rámci Národní ceny sociálních služeb: Pečovatel/ka roku 2023.

Softbalistky Joudrs Praha.

Nejlepší softbalisté získali ocenění. Osobností sezony je Furková z Joudrs

Tradičně koncem ledna byli na slavnostním galavečeru oceněni nejlepší softbalisté uplynulé sezony. Dvě prestižní ceny si odnesl Jakub Osička. Tahoun Locos Břeclav byl vyhlášen jako nejlepší nadhazovač a zároveň MVP play-off extraligy. Z letošního mistrovského celku převzal ocenění také George Harris za nejvíce homerunů, nejlepším pálkařem byl vyhlášen Juan Cruz Garolini z Havlíčkova Brodu. MVP mezi ženami obdržela Kateřina Vacková z Tempo Praha, nejlepší pálkařkou se stala Eliška Stejskalová z Cats Brno a nadhazovačkou byla Amálie Chaloupková z bohnického týmu Joudrs.

Pardubický kraj zná nejlepší krajské učitele za rok 2023

Pardubický kraj slavnostně vyhlásil své nejlepší učitele za rok 2023

Ve čtvrtek si v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě Cenu Gustava Habrmana pro nejlepší učitele Pardubického kraje za rok 2023 převzalo třináct pedagogů. Předávání ocenění, které nese jméno českotřebovského rodáka a prvního československého ministra školství, se konalo již potřetí. Do Síně slávy krajského školství tentokrát přibyly další tři kantorské osobnosti.

Šéfkuchař Martin Sklenář

Šéfkuchař z Olomouce získal ocenění Michelin. Začínal v Zenitu a Domě armády

Obrovského úspěchu dosáhl olomoucký rodák Martin Sklenář. Šéfkuchař a provozovatel vyhlášené rodinné restaurace v německém Oberkirchu v loňském roce získal ocenění Bib Gourmand Michelin. Prestižní průvodce Michelin je uděluje restauracím, které nabízejí výborné jídlo za skvělou cenu. Šéfkuchař Martin Sklenář přitom toto ocenění obdržel po pouhém roce a půl od otevření vlastního podniku.

Horská služba Beskydy získala ocenění Radegastu. Jmenuje se po ní i pivní tank. Leden 2024.

Horská služba Beskydy získala ocenění Radegastu. Jmenuje se po ní i pivní tank

Pivovar Radegast předal výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti organizaci Horská služba Beskydy. Toto ocenění je udělováno každý rok organizacím nebo jednotlivcům, kteří prokazují dlouhodobou vytrvalost, houževnatost a morální sílu při překonávání "hořkých překážek". V průběhu slavnostního předávání byl navíc odhalen nový ležácký tank pojmenovaný na počest Horské služby Beskydy.

Za svůj Míša dortík získala Markéta Kořínková ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje.

Konkurence z ní udělala profesionálku. Za svůj Míša dortík dostala ocenění

Na světě jsou lidé, kteří netouží ve své profesi dobýt svět, chtějí svou práci prostě „jen“ dělat dobře a největší odměnou je pro ně spokojenost zákazníků. Taková je i Markéta Kořínková ze Sezimova Ústí na Táborsku, která si mezi lidmi udělala jméno díky svým pekařským výtvorům. Vysloužila si za to ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje.

V Břeclavi se konal slavnostní galavečer s vyhlášením nejlepších sportovců projektu Fosfa Sport.

FOTO: Krpálek či Neumannová. Olympionici předali ocenění břeclavským sportovcům

Velkolepá premiéra. Historicky první galavečer s předáváním cen pro nejlepší sportovce roku – Fosfa Sport Awards 2023 – hostilo v úterý večer břeclavské kino Koruna. Šestatřiceti sportovcům, trenérům a osobnostem z šesti klubů, které jsou součástí nového projektu, předaly ocenění významné sportovní osobnosti. „Jsem nesmírně rád, že jsme po roce fungování projektu mohli slavnostně ocenit úspěchy dětí a mládeže a vyzdvihnout jejich výjimečné osobní příběhy,“ řekl generální ředitel společnosti Fosfa Ivan Baťka.

Ústí nad Orlicí přijímá nominace na ocenění udělovaná městem.

Počin roku, čestný občan. Ústí nad Orlicí přijímá nominace na ocenění

Cena města Ústí nad Orlicí, Cena starosty města Ústí nad Orlicí, Počin roku a čestné občanství. To jsou ocenění, která uděluje orlickoústecká radnice vybraným občanům či spolkům. Stane se tak i letos, město aktuálně přijímá nominace na tyto ceny. Občané, spolky, sdružení, instituce i jiné subjekty mohou své návrhy předložit do 15. března.

V městském divadle zahájilo 2. ledna večer statutární město Jablonec nad Nisou novoročním koncertem rok 2024.

FOTO: Při novoročním koncertu předal Jablonec městská ocenění

V jabloneckém městském divadle 2. ledna večer proběhl novoroční koncert města Jablonec nad Nisou. V jeho úvodu udělil primátor Miloš Vele dvě městská ocenění PRO MERITIS, a to malíři Richardu Fleissnerovi in memoriam a hlavnímu kurátorovi jabloneckého Muzea skla a bižuterie Petru Novému.