Kreativ

ŠTÍTEK: ocenění

Společná fotografie laureátů a hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera.

Ceny hejtmana Ústeckého kraje pro rok 2021 byly slavnostně předány nositelům

Tradiční prestižní ocenění za výjimečné občanské zásluhy o rozvoj kraje – Ceny hejtmana Ústeckého kraje pro rok 2021 – znají své nositele. V lounské Galerii Benedikta Rejta byly slavnostně vyhlášeny výsledky a čerstvým laureátům předána ocenění včetně finančního daru v hodnotě 50 tisíc korun.

Armádní muzeum neboli Vojenský historický ústav, které se nachází v Praze pod vrchem Vítkov, na Žižkove v ulici U Památníku, je kvůli rekonstrukci dlouhodobě uzavřeno. Změnit se to má na podzim, kdy představí návštěvníkům novou podobu expozic.

Foto: Prestižní cenu získala rekonstrukce armádního muzea ještě před otevřením

Armádní muzeum na Žižkově se po rozsáhlé rekonstrukci trvající déle než čtyři roky (kdy na stavební úpravy navázala i zásadní obměna expozic) ještě ani neotevřelo - a už sklízí úspěchy. Rekonstrukce byla oceněna udělením jednoho z deseti nejprestižnějších ocenění v rámci celostátní soutěžní přehlídky Stavba roku 2022.

Čestným členem ČGS se stal dlouholetý zaměstnanec katedry geografie doc. Jiří Anděl.

Vědecké společnosti ocenily práci odborníků z fakulty UJEP

Vědeckými společnostmi byli v průběhu září významně oceněni zaměstnanci hned tří pracovišť Přírodovědecké fakulty UJEP. Stalo se tak na základě návrhů ústecké pobočky Jednoty českých matematiků a fyziků (JČMF) a Severočeské pobočky České geografické společnosti (ČGS).  

Z oslavy jedenáctého výročí založení Domova pro seniory TGM v Berouně.

Podívejte se: Domov pro seniory TGM v Berouně oslavil jedenáct let

Domov seniorů TGM v Berouně tento týden oslavil jedenácté výročí od svého otevření. K této příležitosti se odehrála malá slavnost, při které si klienti poslechli hudební vystoupení v podání Tomáše Ringela. „Letošní oslavy byly oproti loňskému roku o kus skromnější, přesto jsme si to všichni velice užili,“ předeslala ředitelka domova Jitka Synková.

Předávání ocenění Rytíři lékařského stavu. Získali ho tři lékaři na Žďársku.

VIDEO: Ocenění Rytíři lékařského stavu ze Žďárska si převzali své medaile

Rytíři lékařského stavu. Toto ocenění získali tři lékaři na Žďársku. Česká lékařská komora OS Žďár nad Sázavou jim předala pamětní medaile. „Respekt ze strany kolegů a tisíce spokojených pacientů svědčí o tom, že si své medaile ocenění lékaři skutečně zasloužili,“ sdělila mluvčí novoměstské nemocnice Helena Zelená Křížová.

Vítězný snímek celé soutěže Fotograf divoké přírody roku. Klubko samců včel snažících se spářit s jedinou samičkou.

Dechberoucí snímky přírody: Unikátní fotografie z prestižní soutěže vás okouzlí

Bzučící klubko včel, kontrastní pohled na otevřenou tlamu plejtváka, polární medvědi v opuštěné chatě či poslední minuty života gorily. To je jen zlomek úžasných fotografií, za které jejich autoři získali prestižní ocenění Fotograf divoké přírody roku, jež každoročně uděluje Přírodovědné muzeum v Londýně. V galerii u článku se můžete podívat na spoustu úchvatných snímků.

Slavnostní setkání pracovníků Vsetínské nemocnice u příležitosti 111. výročí jejího založení bylo příležitostí k ocenění dlouholetých zaměstnanců; Vsetín, Dům kultury, září 2022

S nemocnicí spojila padesát let života. Na oslavě 111. výročí převzala ocenění

„Když jsem nastoupila do nemocnice, nebyly ještě žádné jednorázové pomůcky. Každou jehličku musely sestry proplachovat, umýt, uložit do Petriho misky, dát sterilizovat. Musely jsme si ukládat a skládat čtverečky na operační rány, dávat do sterilizačních bubínků, motat tampónky, sušit rukavice a talkovat je, abychom se do nich pak vůbec dostaly. Tomu už by dnes žádná ze studentek ani nevěřila,“ vzpomíná na své začátky ve Vsetínské nemocnici zdravotní sestra Zdeňka Nesvadbová.

Francouzská spisovatelka Annie Ernauxová na tiskové konferenci v Paříži 6. října 2022

Preciznost a odvaha. Nobelovu cenu za literaturu získala Francouzka Ernauxová

Nobelovu cenu za literaturu letos získala francouzská spisovatelka Annie Ernauxová. Ve Stockholmu to oznámila Švédská akademie. Dvaaosmdesátiletá autorka podle akademiků dostala ocenění za to, s jakou precizností a odvahou ve svých literárních textech zkoumá lidskou paměť. Ta je ústředním tématem jednoho z jejích nejznámějších děl, memoárů Roky (2008), které letos vyšly i česky. Ernauxová řekla, že vnímá ocenění jako závazek dál bojovat proti nespravedlnostem.

Nobelovu cenu za chemii letos získali Američané Carolyn Bertozziová (vlevo) a Barry Sharpless (vpravo) a také Dán Morten Meldal (uprostřed) za revoluční způsob spojování molekul

Nobelovu cenu za chemii získala trojice vědců. Za revoluční spojování molekul

Nobelovu cenu za chemii letos získali Američané Carolyn Bertozziová a Barry Sharpless a také Dán Morten Meldal za revoluční způsob spojování molekul. Oznámila to Královská švédská akademie věd. Sharpless se stal pátou osobností světa, která je nositelem dvou Nobelových cen. Svou první cenu za chemii dostal v roce 2001.

V rámci oceňování nejlepších knihovníků v kraji proběhl v knihovně křest Ďábla.

V rámci oceňování nejlepších knihovníků v kraji proběhl v knihovně křest Ďábla

V Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem v pondělí 3. října proběhlo vyhlášení výsledků 8. ročníku ocenění Knihovník Ústeckého kraje. Poprvé byli zároveň oceňováni i mladí knihovníci a knihovnice, kteří se zasloužili o mimořádný přínos knihovnickému oboru. V rámci slavnostního večera byla představena a pokřtěna také nová publikace Ďábel v knihovně a proběhla vernisáž stejnojmenné výstavy.

Klavírista Ivo Kahánek představí Dvořáka i Chopina, salónek knihovny čeká zážitek.

Klavírista Kahánek představí Dvořáka i Chopina, salónek knihovny čeká zážitek

Ač je jméno hudebního skladatele Antonína Dvořáka (8. 9. 1841 - 1. 5. 1904), autora světově proslulé opery Rusalka, známé po celém světě, jeho 9. symfonie Z nového světa je nejhranější symfonickou skladbou vůbec a koncert H moll patří mezi nejproslulejší violoncellové koncerty světové klasiky, u jeho klavírní tvorby tomu tak zcela není.

Ústecký pionýrský vedoucí Rudolf Zeus. Jím vedená skupina má 366 členů.

Dravci mají na Ústecku 366 členů. Pionýr je moje srdcovka, říká Rudolf Zeus

/ROZHOVOR/ Pětatřicet let života Rudolfa Zeuse je spjato s Pionýrem. Jako desetiletý klučina přišel do oddílu v Litoměřicích, dnes vede v Ústí nad Labem pionýrskou skupinu Dravci, která má 366 členů. Výpravy s dětmi do přírody, třeba do zamilovaného Českého středohoří, tábory, jeho oddíl Falco, každodenní práce s dětmi, to ústeckého vedoucího baví nejvíce.

Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola v Přerově oceněno za práci s nadanými žáky.

Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola v Přerově oceněna

Slavnostní vyhlášení ocenění Talent Olomouckého kraje 2022, na kterém převzala ředitelka Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy v Přerově Romana Studýnková ocenění za 1. místo v humanitním oboru v kategorii škol, které se systematicky věnují péči o talentované a nadané žáky a studenty, se uskuitečnilo ve středu 21. září v sále Pegasus Regionálního centra Olomouc. Za příspěvek velice děkujeme.

Zakladatelka škol Slunce Blanka Dvořáková oslavila jubileum a převzala vyznamenání z rukou ministra školství Vladimíra Balaše.

Zakladatelka škol Slunce Blanka Dvořáková převzala vyznamenání z rukou ministra

Zakladatelka Slunce, ředitelka centra a Nadačního fondu Slunce Blanka Dvořáková (70) z Unhoště, která svůj život zasvětila práci osobám s handicapem a v roce 1991 založila s manželem Jaroslavem Dvořákem unikátní soubor zařízení, která poskytují širokou škálu vzdělávacích (Soukromá mateřská, základní a střední škola Slunce) a sociálních (Centrum služeb Slunce všem) služeb, oslavila v letošním roce významné životní jubileum.

Ze slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Stavba roku Středočeského kraje 2022 v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Středočeská stavba roku. Stala se jí hořínská plavební komora

/FOTOGALERIE/ Které objekty, kolem nichž možná denně procházíme, jsou hodny obdivu? Pozvednout oči zřejmě leckoho přimějí čerstvě udělená ocenění v rámci tradiční soutěžní přehlídky Stavba roku Středočeského kraje. Na čtvrtečním galavečeru v Galerii Středočeského kraje, který uváděla herečka Martina Preissová, bylo v rámci vyhlášení výsledků již devátého ročníku předáno celkem 27 rozmanitých ocenění – a jejich pestrost ukazuje, že pozornost si zaslouží mimořádné architektonické počiny rozmanitého charakteru.

Ze slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Stavba roku Středočeského kraje 2022 v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Středočeská stavba roku. Stala se jí hořínská plavební komora

/FOTOGALERIE/ Které objekty, kolem nichž možná denně procházíme, jsou hodny obdivu? Pozvednout oči zřejmě leckoho přimějí čerstvě udělená ocenění v rámci tradiční soutěžní přehlídky Stavba roku Středočeského kraje. Na čtvrtečním galavečeru v Galerii Středočeského kraje, který uváděla herečka Martina Preissová, bylo v rámci vyhlášení výsledků již devátého ročníku předáno celkem 27 rozmanitých ocenění – a jejich pestrost ukazuje, že pozornost si zaslouží mimořádné architektonické počiny rozmanitého charakteru.

Snímek ze slavnostního ocenění sportovních osobností města Kopřivnice, září 2022.

Kopřivničtí sportovci a další zdravili Karla Lopraise do nebe

/FOTOGALERIE/ Zvláštní nádech mělo Slavnostní ocenění sportovních osobností města Kopřivnice, které se uskutečnilo tento týden, ve čtvrtek vpodvečer v kopřivnickém kulturním domě. Hned v úvodu akce převzala Danuše Lopraisová z rukou starosty Kopřivnice Miroslav Kopečného titul Významná osobnost města Kopřivnice udělený jejímu manželovi Karlu Lopraisovi in memoriam.

Park Hladnovská.

Slezská Ostrava získala ocenění v soutěži Komunální projekt roku. Za park

V úterý 13. září převzal starosta Slezské Ostravy Richard Vereš v pražském Obecním domě ocenění v soutěži Komunální projekt roku. Již 8. ročník soutěže byl vyhlášen vydavatelstvím Profi Press a časopisem Moderní obec pod záštitou ministra pro místní rozvoj ČR v devíti kategoriích. Slezská Ostrava získala ocenění v kategorii Veřejná zeleň s projektem „Regenerace Parku Hladnovská“.

Spolkové centrum pro volný čas s knihovnou v korunách stromů, IGI VRATISLAVICE, je v úzké nominaci na  Českou cenu za architekturu.

Vratislavice opět zaujaly stavbou. Centrum IGI bojuje o dvě významná ocenění

/FOTO/ Spolkové centrum pro volný čas s knihovnou ve Vratislavicích nad Nisou, IGI Vratislavice, je v úzké nominaci na Českou cenu za architekturu. Před několika dny jej navštívila mezinárodní porota hodnotitelů. Nominovaná je rovněž knihovna se společenským prostorem na Stavbu roku 2022 v rámci celé republiky, v Libereckém kraji již toto ocenění získala.

Exhejtmanka Stráská předala Zlaté šupiny deseti jihočeským osobnostem.

Exhejtmanka Stráská předala Zlaté šupiny deseti jihočeským osobnostem

Cena hejtmana/hejtmanky Jihočeského kraje je ocenění za mimořádné činy a celoživotní práci. Udílí se lidem, kteří se zasloužili o rozvoj či dobré jméno Jihočeského kraje v nejrůznějších oblastech anebo vykonali jiný prospěšný čin. Má podobu zlaté šupiny. Ve čtvrtek odpoledne předala bývalá hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská toto ocenění dalším deseti jihočeským osobnostem. „Teď už jste všichni šupináči,“ řekla.

Kaple Panny Marie Pomocné.

V Chlumčanech opravili kapli. Dostala ocenění

Opravy se dočkala dominanta Chlumčan, kaple Panny Marie Pomocné, která stojí na východním okraji vsi. Za její celkovou obnovu včetně restaurování bočního oltáře sv. Dominika získala letos obec ocenění Památka Plzeňského kraje 2021.

Jilemnická škola po obnově.

Obnova školy v Jilemnici se povedla. Získala ocenění Památka roku

Další ročník soutěže Památka roku má svého vítěze. Pro rok 2021 se komise rozhodla udělit toto prestižní ocenění v podobě skleněné tabulky a finančního daru ve výši 50 tisíc korun městu Jilemnice za projekt obnovy vnějšího pláště jilemnické školy č. p. 288.

Společenský život, cestovní ruch i péče o památky. Tři ocenění pro Plenkovice na Znojemsku v soutěži Vesnice roku Jihomoravského kraje.

V Plenkovicích lidé umí žít. Vesnice za to dostala ocenění

/FOTO/ Tradiční třídenní posvícení, sportovní Plenkovický triatlonek, oslavy dne dětí či svátku matek. Ale také například společná výsadba stromů. Vše v režii místních obyvatel či spolků jako jsou dobrovolní hasiči nebo myslivci. Obec Plenkovice s necelými čtyřmi sty obyvateli nedaleko Znojma získala za společenský život hned tři ocenění v soutěži Vesnice roku Jihomoravského kraje.

Skladatel Eric Via

Ke skládání vedla inkognito hudebníka psychická porucha. Získal několik ocenění

Nutkavé myšlenky, až posedlost po rituálu. To provází lidi, kteří trpí Obsedantně kompulzivní poruchou (OCD). Mladý skladatel z Neratovic vystupující pod pseudonymem Eric Via ve spojení hudby a OCD našel cestu, jak své myšlenky správně nasměrovat. Získal už dvě ocenění za nejlepší hudbu v soutěži 48 Hours Film Festival: Prague.

Oceněný středočeský projekt v soutěži Urbanistický projekt roku 2022, Miltown - město budoucnosti.

PODÍVEJTE SE: Jak by jednou mohlo vypadat město budoucnosti u Milovic?

Jestliže se naskytne příležitost vybudovat na zelené louce nové město, futuristicky vyhlížející a postavené na využívání nejmodernějších technologií, nemělo by chybět ani něco jako „historické centrum“. Tak uvažoval architekt, urbanista a vizionář Michal Postránecký, když připravoval urbanistickou studii Miltownu: možného „města budoucnosti“ u Milovic. Na části území někdejšího vojenského prostoru, „proslaveného“ zejména pobytem sovětských vojsk.