Kreativ

ŠTÍTEK: ocenění

Ilustrátor Jindra Čapek a jeho dílo.

Jindra Čapek slaví životní jubileum. Proslavil se po světě a zakotvil v Krumlově

Světově proslulý ilustrátor, grafik a malíř Jindra Čapek, a také českokrumlovský občan, který ilustroval i právě připravovanou knihu Zdeňka Svěráka, se narodil 30. září 1953 v Českých Budějovicích. Držitel mnoha významných ocenění, mezi nimiž nechybí ani letošní Zlatá stuhu za celoživotní přínos české i světové ilustraci, slaví životní jubileum.

V Plzni skončil 36. ročník filmového festivalu Finále Plzeň. Zlatého ledňáčka pro nejlepší celovečerní film získal snímek Brutální vedro. Cenu převzali herec Vincent Hospodářský, herečka Zdeňka Petrová a režisér Albert Hospodářský (zleva).

Zlatého ledňáčka z Plzně má Brutální vedro, dvakrát uspěl Král Šumavy

Plzeň - Zlatého ledňáčka pro nejlepší celovečerní snímek získalo na 36. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň drama Brutální vedro, které režíroval Albert Hospodářský. O vítězích tradičně rozhodovaly mezinárodní poroty, Ledňáčka udělily v dalších čtyřech kategoriích. Letos si navíc ve dvou z nich odnesli autoři jednoho z filmů i zvláštní ocenění. 

Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví udělila hradecké léčebně dlouhodobě nemocných významné ocenění Kvalitní a bezpečná nemocnice 2023.

Hradecká léčebna dlouhodobě nemocných získala ocenění za kvalitu a bezpečnost

Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví udělila hradecké léčebně dlouhodobě nemocných významné ocenění Kvalitní a bezpečná nemocnice 2023. To získávají nemocnice za vysoce kvalitní přístup k řízení kvality a bezpečí, k pacientům při poskytování zdravotní a ošetřovatelské péče i k zaměstnancům.

Rok na Základní umělecké škole Boskovice: 90 kulturních akcí a řada úspěchů

Rok na Základní umělecké škole Boskovice: 90 kulturních akcí a řada úspěchů

Základní umělecká škola Boskovice je škola s dlouholetou tradicí, která si v Boskovicích za roky své existence vybudovala svoje jméno a pevné postavení. Za minulý školní rok uspořádala na 90 akcí – od třídních koncertů, přes happeningy v ulicích Boskovic, velké koncerty, divadelní a taneční představení pro veřejnost až po účast sólistů, ale i různých hudebních uskupení na akcích pořádaných městem Boskovice či Kulturními službami města Boskovice. Od prosince 2020 je ředitelem školy Petr Prosser, který nahradil v dubnu téhož roku odvolanou ředitelku Stanislavu Matuškovou.

Mluvčí ústeckých záchranářů Prokop Voleník.

Krajští záchranáři získali ocenění za péči o pacienty s mozkovou mrtvicí

Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje získala na Evropském kongresu urgentní medicíny v Barceloně ocenění Diamond status, nejvyšší ocenění za přednemocniční neodkladnou péči poskytovanou pacientům s cévní mozkovou příhodou. Ocenění je udělováno v rámci Iniciativy Angels, která se celosvětově snaží zlepšit péči o pacienty s mrtvicí.

Zlínský kraj ocenil pracovníky sociálních služeb

Zlínský kraj ocenil pracovníky sociálních služeb. Dominovali ti ze Slovácka

Slavnostní vyhlášení výsledků ankety Pracovník roku v sociálních službách Zlínského kraje 2023 se ve čtvrtek 21. září uskutečnilo v Baťově vile ve Zlíně. Ocenění od představitelů Zlínského kraje převzalo celkem sedm žen a jeden muž, kteří se dlouhodobě a příkladně věnují práci v sociální oblasti.

Městská knihovna Mikulov získala ocenění Bibliotheca inspirans

Městská knihovna Mikulov získala ocenění Bibliotheca inspirans

Letošní ročník Bibliotheca inspirans ocenil celkem 11 knihoven za to, že pomáhají upevňovat komunitu. Knihovna v Mikulově zaujala porotu kulinářským cyklem pro děti s názvem Chutné příběhy. Vyhlášení proběhlo 12. září v Olomouci na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2023.

Ve čtvrtek 7. září proběhlo slavnostní vyhlášení sportovců okresu za rok 2022.

Podívejte se: V Rakovníku ocenili nejlepší sportovce za uplynulý rok

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek 7. září proběhlo slavnostní vyhlášení sportovců Rakovnicka za rok 2022. Navázali jsme tím ve spolupráci s Okresní unií sportu na 23 předchozích ročníků týdeníku Raport, který tuto akci pořádal. Akce se konala v nových prostorách multifunkčního dvorku Městské knihovny Rakovník.

Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Ústí? Takovou scenérii nenabízí běžcům žádné jiné město, říká prezident RunCzech

Když se před dvanácti lety konal půlmaraton v Ústí nad Labem poprvé, hodně lidí si myslelo, že nebude mít dlouhého trvání. Mýlili se! Letos se 16. září koná už jeho třináctý ročník. Od té doby se z něj stala jedna z nejprestižnějších sportovních událostí v České republice. Kvůli rychlé trati se mu dokonce začalo přezdívat ferrari mezi závody.

Krajské ocenění Zlatý tahák získal ředitel Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické Vyškov Václav Klement.

Krajské ocenění Zlatý tahák převzal ředitel vyškovského gymnázia Klement

/FOTO/ Krajské ocenění Zlatý tahák získal ředitel Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické Vyškov Václav Klement. Převzal si ho v září na slavnostním setkání ve Slavkově u Brna. „Velmi si tohoto ocenění vážím a beru ho jako uznání práce nejenom mé, ale i kolegů, učitelů, vedení školy a nepedagogického personálu. Fungujeme jako jeden tým,“ komentoval Klement.

U Mokřinky.

Knihovna U Mokřinky v Mokrém je držitelem ocenění Bibliotheca inspirans

Když to zvládne Mokřinka, tak proč ne někdo jiný. Knihovna U Mokřinky v Mokrém na Rychnovsku může být pro ostatní inspirací. Na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2023, pořádané v Olomouci, jí byla udělena cena Bibliotheca inspirans. Vysloužila si ho stejně jako dalších 10 knihoven napříč republikou, mimo jiné se ho dočkala také Knihovna města Hradce Králové. 

Knihovna města Hradce Králové.

Knihovna města Hradce Králové získala ocenění Bibliotheca inspirans

Letošní ročník Bibliotheca inspirans ocenil celkem 11 knihoven za to, že pomáhají upevňovat komunitu. Knihovna města Hradce Králové zaujala porotu velmi širokou nabídkou služeb pro všechny skupiny obyvatel. Vyhlášení proběhlo 12. září v Olomouci na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2023.

Zdeněk Šimek.

Havránek, Musil a Šimek se dočkali ocenění za celoživotní práci pro fotbal

Každoročně uděluje Fotbalová asociace České republiky Ceny dr. Václava Jíry. Oceňuje tak zasloužilé osobnosti, které fotbalu věnovaly podstatnou část svých životů a podílely se na jeho rozvoji a úspěších nejenom na celostátní či mezinárodní úrovni, ale také v regionálních klubech a krajských či okresních svazech. V letošním roce si toto ocenění odneslo ze slavnostního ceremoniálu v Praze konaného za účasti generality FAČR celkem 45 mužů a žen.

Herec Slováckého divadla Jiří Hejcman (na snímku s kolegyněmi Mimou Krajčovou a Jitkou Hlaváčovou v inscenaci Tři sestry) je nominován na Thálii za roli Cyrana z Bergeracu.

Slovácké divadlo má nominaci na Thálii. Získal ji Jiří Hejcman za roli Cyrana

Mezi elitou tuzemských divadel zůstává uherskohradišťská scéna. Herecká asociace ve čtvrtek 7. září odpoledne oznámila, že herec Slováckého divadla Jiří Hejcman se probojoval mezi deset nejlepších činoherců loňského roku. Širší nominaci na nejprestižnější herecké ocenění u nás - na Thálii - získal za jedinečné ztvárnění titulní role v inscenaci režiséra Doda Gombára Cyrano z Bergeracu.

Josef Balík (vlevo) s masérem Táborska Rostislavem mrzenou. I jeho měl před lety v péči ještě jako aktivního hráče...

Josef Balík se stará o zdraví táborských fotbalistů už téměř půl století

Když poprvé vstoupil do kabiny fotbalistů Tábora, psal se rok 1976. Od tohoto data už je nikdy neopustil… Lékař Josef Balík patří k legendám fotbalu nejen v Táboře, kde se nadále stará o zdraví hráčů druholigového FC Silon Táborsko. Jeho osobnost už dalece překročila hranice táborksého regionu. Svědčí o tom i mimořádné ocenění, kterého se uznávanému chirurgovi dostalo. Ligová fotbalová asociace se jeho dlouholetou práci rozhodla ocenit a rodák ze Lhýšova u Šebířova obdržel Cenu Františka Hrdličky za sezonu 2022-2023.

Předání zlaté stuhy vítězné obci (zleva: Pavel Svoboda, Zbyněk Linhart, Lukáš Černohorský, Jan Schiller, Tomáš Tesař, Veronika Vrecionová, Robert Holec, Marie Cimrová, Josef Čech, Tomáš Šenfeldr).

FOTO: Dolní Poustevna. Seznamte se s letošní Vesnicí Ústeckého kraje

Ze sedmnácti obcí Ústeckého kraje přihlášených do krajského kola soutěže Vesnice roku bylo šestnáct oceněno za své aktivity vedoucí k rozvoji života v obci, zapojení občanů či péči o přírodní a kulturní dědictví. První místo, zlatou stuhu, získala Dolní Poustevna na Děčínsku. Právě tam se uskutečnilo slavnostní předání cen.

Slavnostní vyhlášení výsledků Vesnice roku 2023 v Doudlebech na Českobudějovicku.

V Doudlebech slavnostně převzali zlatou stuhu za nejlepší vesnici

Jihočeská Vesnice roku 2023 si v pátek slavnostně převzala ocenění. Různě barevné stuhy si odnesli i zástupci dalších vybraných obcí, které uspěly ve vedlejších kategoriích. Besednice (okres Český Krumlov), Řepeč (okres Tábor), Truskovice (okres Strakonice), Chrášťovice (Strakonice).

Stuhy krajských vítězů Vesnice roku rozdávali u šampiona soutěže v Ostrožské Lhotě

VIDEO: Stuhy krajských vítězů Vesnice roku rozdávali v Ostrožské Lhotě

Místem předání slavnostních ocenění letošním vítězům soutěže Vesnice roku Zlínského kraje se v neděli 13. srpna odpoledne stal sportovní areál Ostrožské Lhoty na Slovácku. Je totiž tradicí, že ceremoniál předávání cen se vždy koná v obci, která v daném roce v krajském kole zvítězí.

Patrik Uram v akci

Perspektivu máme. Jeden nepovedený půlrok to nezmění, tvrdí trnovanský Uram

/ROZHOVOR/ Patrik Uram byl oporou trnovanské Hvězdy, která v roli nováčka po velmi dobrém podzimu na jaře pohasla. Zkušený záložník si ale udržel svůj standard, za což dostal od spoluhráčů ocenění pro hráče roku. Uram promluvil o příčinách herního poklesu, o trenérské výměně i o ambicích klubu do další sezony.

Pitevna. Ilustrační foto.

VIDEO: Pardubické soudní lékařství má další ocenění

Oddělení soudního lékařství Pardubické nemocnice získalo další významné ocenění od Policie České republiky. „Šlo o čestný odznak ředitele Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy za významný přínos k plnění poslání a úkolů tohoto útvaru,“ řekl primář oddělení soudního lékařství Pardubické nemocnice Pavel Toupalík. Ten zároveň obdržel medaili Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. A to za dlouhodobou aktivní spolupráci.

Kruhové objezdy v Kladně Kročehlavech jsou dopravní stavbou roku 2022

Cena pro piškot. Kladenské kruhové objezdy jsou dopravní stavbou roku

/FOTOGALERIE/ Unikátně řešené kladenské okružní křižovatky v Kročehlavech, pro které se vžilo označení piškot, získaly prestižní ocenění Česká dopravní stavba & technologie roku 2022, a to v kategorii silničních a dálničních staveb v ceně do 150 milionů korun.

Zleva oceněná Kateřina Richterová, oceněná Dana Richterová

Cesta na přijímačky jako boj o život. U Šebrova zachránily zraněné z autonehody

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V dramatickou životní zkoušku se pro matku s dcerou proměnila cesta autem poblíž Šebrova-Kateřiny na Blanensku. Dana Richterová s dcerou Kateřinou právě mířily na její přijímací zkoušky na doktorské studium do Brna. Cestou se ale nachomýtly u vážné dopravní nehody, kde svým zásahem významně přispěly k záchraně obou řidičů. Ve středu za to převzaly v Brně ocenění Gentleman silnic od Policie České republiky.

Mostecký brankář Ondřej Bíro se raduje se spoluhráči.

Chtěli jsme titul strašně moc urvat pro Mácu, říká mostecký kapitán Bíro

Mistr světa, Evropy a teď už i superligový šampion. Brankář a kapitán v jedné osobě Ondřej Bíro vyhrál s Mostem Superfinále malého fotbalu. V Podještědském sportovním areálu Český Dub severočeský celek porazil Partyzan Příbram 4:3 po penaltách. „Mám velkou radost, byl to poslední velký titul, který mi ve sbírce chyběl, zaplaťpánbůh už je kompletní. Pocity jsou ještě umocněné tím, že jsme chtěli vyhrát pro Davida Macka. Jsme rádi, že se to povedlo a že Máca na to snad seshora dohlíží,“ připomněl Bíro spoluhráče z Mostu i reprezentace, který před dvěma lety podlehl zákeřné nemoci.

Talentovaní školáci byli oceněni na radnici.

Z Budějovic: Nejlepší žena, otevřená Dobrovodská a ocenění školáků na radnici

Českobudějovicko zná vítězku prestižní ankety pro tento rok. V Dobrovodské ulici skončí skoro dva roky trvající uzavírka. Na Jihočeskou univerzitu pozvou příznivce chemie. V Suchém Vrbném přibyly bílé pruhy na asfaltu, upozorňují na přednost zprava. Sportovní rybáře čeká školení. Na radnici ocenila primátorka Dagmar Škodová Parmová mladé talenty.

Předávání Cen Jiřího Popela z Lobkovic ve sklepení kostela sv. Kateřiny v Chomutově.

OBRAZEM: V Chomutově předali Ceny Jiřího Popela z Lobkovic

Ceny Jiřího Popela z Lobkovic si v úterý 20. června ve sklepení kostela sv. Kateřiny v Chomutově převzali malíř Milan Pecák a in memoriam Václav Zahálka. V rámci slavnostního ceremoniálu cenu předal primátor Marek Hrabáč i oba náměstci a přihlíželi i dříve ocenění, Jan Kadlec, Jaroslav Pachner nebo  radní, zastupitelé a ředitelé místních organizací.

Cenu CEEQA si ve Varšavě převzal spolumajitel společnosti Penta Marek Dospiva

Cenu pro nejlepšího středoevropského developera získal šéf Penty Marek Dospiva

Nejvýznamnější ocenění, které může získat profesionál z oboru komerčního developmentu, míří teprve podruhé v historii do Česka. Cenu CEEQA (Central & Eastern Europe Real Estate Quality Awards) za osobní přínos tomuto odvětví si ve Varšavě převzal spolumajitel společnosti Penta Marek Dospiva. Je to ocenění i pro celý tým Penta Real Estate.

Vyhlášení výsledků Vesnice roku Zlínského kraje 2023. Starosta vítězné Ostrožské Lhoty Romen Tuháček je uprostřed.

Vesnicí roku Zlínského kraje se stala Ostrožská Lhota ze Slovácka

Hned čtyři obce ze Slovácka byly úspěšné v krajském kole soutěže Vesnice roku. Vyhlášení výsledků 27. ročníku této soutěže se uskutečnilo v úterý 13. června v sídle Zlínského kraje. Zlatou stuhu za vítězství získala Ostrožská Lhota z Uherskohradišťska, která zároveň postupuje do celostátního kola.