Kreativ

ŠTÍTEK: okurka

Pracovní snídaně v Café Louvre

PRAHA - Kavárny mají své zvláštní kouzlo. Lidé v nich hledají klid, se kterým si přečtou noviny, vypijí svoji porci kofeinu v podobě různého druhu kávy, pohovoří se stálými návštěvníky, a nebo si například dají cíleně pracovní snídani s obchodním partnerem či s kolegou z práce. Je to místo, které – ač veřejné – poskytuje určitou intimitu. Útulnost ranních kaváren je leckdy i útočištěm zbloudilců, kteří zde hledají spasení po prohýřené noci.

Okurka: rozmazlená princezna

Chřupavou pochoutku si můžeme koupit v obchodě, ale mnohem víc chutnají okurky z vlastní zahrádky. Nemusí být naložené jen v láku, stejně oblíbený je salát, můžeme je i zapékat. Hodí se i na zklidňující obklady.

Kalendárium: Pankrác radí k opatrnosti

Za týden bude mít svátek Pankrác, první z ledových mužů. Proto s teplomilnou zeleninou, hlavně rajčaty a okurkami, čekáme – na záhony je dáme raději až příští víkend, nebo ještě později.

Aksamitník: doktor z přírody

Oblíbenou letničkou je aksamitník – lidově a běžněji afrikán. Tato pěkná a barevně výrazná kytka je nenáročná, navíc chrání další rostliny proti hmyzím škůdcům. Osvědčilo se například vysázet aksamitník pod růže, abychom vypudili pilatku listovou vyvolávající svinování lístků.

Tak se vařívalo na Znojemsku

Vyslovíme-li Znojmo či Znojemsko ihned se nám vybaví sklenice okurek v sladkokyselém láku. Ti znalejší spíš ucítí na patře zemitou chuť vlašského ryzlinku, zeleného veltlínského či stále oblíbenějšího sauvignonu.

Zahrádkáři už sázejí

Zahrádkáři vyrazili na zahrádky. Zhruba se čtrnáctidenním předstihem proti jným letům se už na trhu objevuje sadba do skleníků.

Znojemská octárna republikovou raritou

ZNOJMO - Nejstarší a druhá největší v republice. To jsou přívlastky, které se pojí se znojemskou octárnou. Budova nedaleko autobusového a vlakového nádraží ukrývá obrovské unikátní dřevěné sudy nazývané odborně ocetnice.