PRAHA - Kavárny mají své zvláštní kouzlo. Lidé v nich hledají klid, se kterým si přečtou noviny, vypijí svoji porci kofeinu v podobě různého druhu kávy, pohovoří se stálými návštěvníky, a nebo si například dají cíleně pracovní snídani s obchodním partnerem či s kolegou z práce. Je to místo, které – ač veřejné – poskytuje určitou intimitu. Útulnost ranních kaváren je leckdy i útočištěm zbloudilců, kteří zde hledají spasení po prohýřené noci.
Chřupavou pochoutku si můžeme koupit v obchodě, ale mnohem víc chutnají okurky z vlastní zahrádky. Nemusí být naložené jen v láku, stejně oblíbený je salát, můžeme je i zapékat. Hodí se i na zklidňující obklady.
Za týden bude mít svátek Pankrác, první z ledových mužů. Proto s teplomilnou zeleninou, hlavně rajčaty a okurkami, čekáme – na záhony je dáme raději až příští víkend, nebo ještě později.
Oblíbenou letničkou je aksamitník – lidově a běžněji afrikán. Tato pěkná a barevně výrazná kytka je nenáročná, navíc chrání další rostliny proti hmyzím škůdcům. Osvědčilo se například vysázet aksamitník pod růže, abychom vypudili pilatku listovou vyvolávající svinování lístků.
Vyslovíme-li Znojmo či Znojemsko ihned se nám vybaví sklenice okurek v sladkokyselém láku. Ti znalejší spíš ucítí na patře zemitou chuť vlašského ryzlinku, zeleného veltlínského či stále oblíbenějšího sauvignonu.
ZNOJMO - Nejstarší a druhá největší v republice. To jsou přívlastky, které se pojí se znojemskou octárnou. Budova nedaleko autobusového a vlakového nádraží ukrývá obrovské unikátní dřevěné sudy nazývané odborně ocetnice.