Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Vylaďte formu s fit jídelníčkem

Specialista na výživu a garant soutěže Fit s Deníkem Václav Krejčík si pro finalistky připravil několik tipů na zdravý a vyvážený jídelníček.Je opravdu pestrý a spolehlivě dodá energii v průběhu celého dne. Vyzkoušejte ho i vy a buďte fit!

Vyrobte si zeleninové nebo jablečné chipsy

Návštěvu okouzlíte výbornými domácími chipsy, které velmi snadno vyrobíte z různých druhů zeleniny. Milovníci sladkostí si mohou připravit chutnou verzi z jablek, skořice a vanilky. Samotná příprava je velmi snadná, zkusit je můžete už dnes!

Pelhřimovští na trzích už nakupovali

Pelhřimov, Humpolec – Farmářské trhy v Pelhřimově a v Humpolci se u zákazníků těší oblibě. Důkazem je, že v těchto městech již zdomácněly, a tak o ně ani v tomto roce jejich příznivci nepřijdou.

Poradna zdravé výživy Dagmar Kozderkové

Bydlím na vsi s obyčejným koloniálem Coop. Když mi sestavíte osobní jídelníček, nebudu mít problém sehnat všechny potřebné suroviny? A jak často budu muset za vámi jezdit?

Vítěz koštu ve Lhotě si odnesl soudek na slivovici

Ostrožská Lhota /FOTOGALERIE/ – Třílitrový dubový soudek si odnesl šampion slivovicového koštu, který se uskutečnil v sobotu 14. března v Ostrožské Lhotě. Mezi 346 vzorku vybrali degustátoři jako nejlepší slivovici z durancií od Františka Polehni z Uherského Ostrohu. Diplomy získali také vítězové jednotlivých kategorií.

Vůně bylinek a masa nalákala do muzea desítky návštěvníků

Uherské Hradiště – Řeřichový salát s ořechy, velikonoční nádivka, pohankové rizoto či medailonky z vepřového masa, to vše doplněno chutí čerstvých bylinek. Tyto a další dobroty v sobotu 14. března provoněly prostory Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Košt ve Lhotě nabídne 346 vzorků včetně řepkovice

Ostrožská Lhota – Ochutnávku destilátů nejen z tradičního modrého ovoce, ale také špendlíků, ořechů či hrušek nabídne košt, který se uskuteční v sobotu 14. března od 14 hodin v sále Obecního domu v Ostrožské Lhotě.

Jeskynní muž vyprodal hlediště při one man show

Český Krumlov – ROZHOVOR: „Celé představení Cavemana je postavené na tom, že muži byli lovci a ženy byly sběračkami. Tyto instinkty se u nás vůbec nezměnily," připomíná herec Jan Holík.

Bioodpady se vesnicím prodraží

Zlatá Koruna – Regionální svazek obcí Vltava rokoval o tom, jak bude muset vyřešit rostlinné zbytky. Zástupci některých vsí v regionu se rozčilují, že se vyvážení bioodpadů komplikuje.

Antonín Brožek upsal duši vykládané dřevěné kráse

Vlašim – Už více než dvacet let se věnuje Antonín Brožek starší výrobě intarzií, tedy obrázkům vytvořeným pomocí různobarevných dýh. A právě po tak dlouhé době uspořádal čilý sedmdesátník svou první výstavu. S touto výtvarnou technikou se skromný lidový umělec seznámil již během svého truhlářského učení v Lišově na počátku šedesátých let. K zálibě se naplno dostal v devadesátých letech minulého století poté, co byl nucen odejít do předčasného invalidního důchodu. Dlouhou chvíli si krátil doma ve Zdebuzevsi právě výrobou intarzií.

Zahrádkáři myslí na jaro. V neděli poradí také

Častolovice Častolovičtí zahrádkáři pořádají nejen jarní výstavu, která se uskutečňuje pod názvem „ Velikonoce svátky jara" týden před Velikonocemi, podzimní výstavu v prvním týdnu měsíce října, ale i další akce.

Dětem přinesl maršovický myslivec ukázat havrana

Maršovice – Více než čtyřicet párů dětských očí a uší sledovalo pozorně a napjatě poutavé vyprávění myslivce Petra Hrmy o ptácích, kteří žijí v blízkosti maršovické školky Slunečnice a které mohou předškoláci při vycházkách zahlédnout nebo uslyšet.

Na Orlickoústecku se zrodila řada rekordů a kuriozit

Pelhřimov – Jedním z tipů, kam se vypravit o jarních prázdninách, je Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Má otevřeno celoročně.Prohlédnout si tam můžete exponáty z různých koutů republiky a připomenout si i rekordy a kuriozity, kterými se do knihy rekordů zapsalo Orlickoústecko.

Šantovku provoněla čokoláda, svůj um ukázal i MasterChef Jonáš

Olomouc – Čokoláda ve všech možných barvách, tvarech a příchutích je po celý víkend k vidění, ochutnávání a ke koupi v nákupní galerii Šantovka, kde probíhá Čokoládový festival. Přípravu netradičních pokrmů s obsahem této sladké pochoutky přímo před očima návštěvníků připravují mistři kuchařského a cukrářského umění.

Alergeny mají své místo v menu

Jičínsko – Koncem minulého roku se ve všech stravovacích zařízeních museli vypořádat s povinností informovat spotřebitele o alergenech ve svých produktech. Každý podnik řešil situaci jinak.

Pražský okruh zablokovala havárie desítek aut

Praha /FOTOGALERIE/ - Hromadná nehoda obřích rozměrů, do níž se postupně zapojilo půl stovky aut (a jen zázrakem se nikomu nestalo nic vážného), zablokovala v neděli dopoledne Pražský okruh ve směru jízdy od brněnské dálnice D1 k plzeňské D5 - tedy na cestě k letišti.

Dar prezidenta Miloše Zemana jordánskému králi vyrobili v brodské zbrojovce

Uherský Brod – Nový model kulovnice s označením CZ 557 vyrobený v České zbrojovce Uherský Brod vykládaný ryzím 24 karátovým zlatem, se příští týden stane darem prezidenta Miloše Zemana králi a prezidentu Jordánska Abdalláhovi II. Exkluzivní zbraň vyzdobil tradičním českým motivem muflona a staropražskou rytinou tým Reného Ondry, dvorního rytce brodské zbrojařské továrny.

Do krmítka patří hlavně semena

Jižní Čechy - Také připravujete před zimou krmítka a sypete ptáčkům? Je třeba si uvědomit, že standardní zimu volně žijící zvířata přežijí i bez naší pomoci – uhynou pouze nejslabší jedinci nebo se stanou přirozeným zdrojem potravy těm silnějším. Možná se nám to zdá kruté, ale příroda si tak nechá pro další reprodukci jen ty nejzdatnější.

Alergeny strávníky nezajímají

Náchodsko - Většina strávníků nějaké alergeny v jídle v restauraci podle všeho neřeší. Připadá jim proto zbytečná směrnice Evropské unie, která začala platit před pár týdny a přidělala starosti všem provozovatelům veřejného stravování. Ukládá jim totiž za povinnost, informovat strávníky o alergenech, které jsou v nabízených jídlech.

Alergeny strávníky nezajímají

Náchodsko - Většina strávníků nějaké alergeny v jídle v restauraci podle všeho neřeší. Připadá jim proto zbytečná směrnice Evropské unie, která začala platit před pár týdny a přidělala starosti všem provozovatelům veřejného stravování. Ukládá jim totiž za povinnost, informovat strávníky o alergenech, které jsou v nabízených jídlech.

Seznam alergenů na vyžádání předložíme, zní z restaurací

Přerov – Už měsíc je povinností každého restauračního zařízení uvádět u všech nabízených jídel, zda-li obsahují alergeny. Jak se s „prací navíc" smiřují provozovatelé restaurací v Přerově a využívají jejich zákazníci možnost zkontrolovat si obsah jídla?

Změny po tragédii u Svatobořic: plná čára i kácení

Svatobořice-Mistřín, Kyjov - Jen pár dní poté, co na silnici mezi Svatobořicemi-Mistřínem a Kyjovem zahynuli ve zdemolovaném autě dva mladíci, téměř na stejném místě havaroval další mladý muž. Dopravní experti připravují v kritickém úseku úpravu značení. Omezí rychlost a k zemi půjde pravděpodobně jeden strom.

O alergeny se strávníci příliš nezajímají

Jindřichohradecko - Od prosince loňského roku mají všichni provozovatelé veřejného stravování, hostinští, ale také třeba školní jídelny zbrusu novou povinnost.  Své zákazníky a strávníky musí informovat o tom, zda jimi připravované pokrmy neobsahují některý z alergenů, jejichž seznam upřesňuje nová směrnice.

Zaměstnejte také svoji paměť

Nová Paka – Paní Marie, 64 let, žije sama a je soběstačná, přestože se tak jako mnoho jejích vrstevníků začíná potýkat se špatnou pamětí. Například si nemůže vybavit jména osob, které se k ní na ulici hlásí, anebo když přijde doma do jiné místnosti, nemůže si vzpomenout, co tam šla hledat.

Brňané si mohli vyzkoušet tradiční vánoční jídlo pravoslavných křesťanů

Brno - Zatímco u většiny jihomoravských rodin se na štědrovečerním stole obvykle objevuje smažený kapr, pro pravoslavné je jeden z dvanácti tradičních pokrmů jídlo zvané kuťa. Jde o sladkou pochoutku, která se skládá z krup, medu, ořechů a sušeného ovoce. Jeho upravenou verzi, ve které kroupy nahradila rýže, mohli ve středu ochutnat návštěvníci ruské restaurace Samovar v brněnské ulici Koliště. „Pravoslavným Vánocům, které začaly už v úterý a potrvají ještě deset dní, předchází dlouhé období půstu. Štědrovečerní jídlo má být tedy spíše lehčí, ale zároveň výživné," přiblížila pravoslavné tradice číšnice Natalia Bajkalová. Podle zvyku zasedají pravoslavné rodiny ke sváteční večeři, když vyjde první hvězda. Jejich Vánoce jsou ale mnohem střídmější než ty, na které je většina lidí zvyklá.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

Lomničtí gastronomové zabodovali v soutěžích

Lomnice nad Popelkou - Tým kuchařů ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou úspěšně reprezentoval na Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu BONECO CUP 2014. V prvním ročníku soutěže Filmové speciality s Klasou postoupilo další lomnické družstvo do finále.

Stromeček jsme měli zavěšený u stropu

Mrákov – Již mezi námi není příliš tolik lidí, kteří si pamatují časy, kdy vánoční stromeček nespočíval v dnes již tradičním stojánku, o těch zavlažovacích, které jehličnan udržují v ´čerstvém´ stavu, se tehdy nikomu ani nezdálo.