Soutěž Zlatý oříšek v letošním roce oslaví čtvrtstoletí své existence. Její první ročník proběhl v roce 1998 a od té doby se organizátorům podařilo vyhledat v České republice více jak tři tisíce talentovaných dětí, dvojic a dětských kolektivů ve věku od 6 do 14 let. Každoročně pak Zlatý oříšek představuje výběr jednadvaceti z nich prostřednictvím slavnostního televizního finále, které Česká televize vysílá již tradičně na Nový rok. I letos tak 1. ledna 2023 mohli diváci ČT2 obdivovat výkony finalistů soutěže a tipovat, kdo z nich si na konci pořadu odnese ze studia prestižní cenu Zlatý oříšek 2022, a to společně s finanční odměnou 20 000 Kč.
Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.
Plánoval jsem, že upeču medvědí tlapky. Nenašel jsem ale formičky na tlapky a tak se změnily na lepené ořechy. V kuchyni si musíte zkrátka umět poradit.
Konzumace rostlinné stravy bohaté na zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny může u mužů snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o více než pětinu. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na rozsáhlou studii amerických a jihokorejských vědců, kterým se ale nepodařilo potvrdit podobnou souvislost u žen.
/FOTOGALERIE/ Den pro dětskou knihu plný pohádek, které zná už několik generací, se uskutečnil v Městské knihovně v Kolíně. Na malé čtenáře tam čekalo několik stanovišť a zajímavých úkolů.
Velmi známý herec a hlavně neúnavný vyprávěč Vladimír Menšík nejednou prezentoval své šumné příhody, které se udály v jejich rodině v Ivančicích na jihu Moravy. Kromě jiného ctili jednu rodinnou zásadu: Co v okruhu do pěti kilometrů od jejich domova vyrostlo…, to sklidili, posbírali, natrhali… a poté zavařili, naložili… I když bydlím coby moravská náplava v jedné městské části Prahy, i já tento životně důležitý zásobovací princip ctím.
Deset až dvanáct druhů cukroví každý rok připravuje v prvním adventním týdnu Lenka Stehlíková z Chomutova. „To jsou pečené druhy ze zadělávaných těst – linecké, pudingové, srbské, důlkové, kokosové a podobně. Týden před Štědrým dnem pak připojujeme ještě čtyři nepečené – vosí hnízda, raffaello a rumové kuličky a kosové špalíčky,“ popisuje.
SVČ TYMY v letošním roce uspořádalo 4. ročník krajského kola talentové soutěže ve Zlínském kraji pod názvem „Zlatý oříšek 2022“. Máme velkou radost, že 15. října 2022 velmi úspěšně proběhlo finále této soutěže v holešovském zámku. Do Zlatého oříšku Zlínského kraje se nominovalo více než 50 jednotlivců, dvojic a kolektivů. Moderátorka postupně představila všech 12 finalistů. Mezi nominovanými byli sportovci, hudebníci, tanečníci, astronom, a také cukrář.
SVČ TYMY v letošním roce uspořádalo 4. ročník krajského kola talentové soutěže ve Zlínském kraji pod názvem „Zlatý oříšek 2022“. Máme velkou radost, že 15. října 2022 velmi úspěšně proběhlo finále této soutěže v holešovském zámku. Do Zlatého oříšku Zlínského kraje se nominovalo více než 50 jednotlivců, dvojic a kolektivů. Moderátorka postupně představila všech 12 finalistů. Mezi nominovanými byli sportovci, hudebníci, tanečníci, astronom, a také cukrář.
SVČ TYMY v letošním roce uspořádalo 4. ročník krajského kola talentové soutěže ve Zlínském kraji pod názvem „Zlatý oříšek 2022“. Máme velkou radost, že 15. října 2022 velmi úspěšně proběhlo finále této soutěže v holešovském zámku. Do Zlatého oříšku Zlínského kraje se nominovalo více než 50 jednotlivců, dvojic a kolektivů. Moderátorka postupně představila všech 12 finalistů. Mezi nominovanými byli sportovci, hudebníci, tanečníci, astronom, a také cukrář.
SVČ TYMY v letošním roce uspořádalo 4. ročník krajského kola talentové soutěže ve Zlínském kraji pod názvem „Zlatý oříšek 2022“. Máme velkou radost, že 15. října 2022 velmi úspěšně proběhlo finále této soutěže v holešovském zámku. Do Zlatého oříšku Zlínského kraje se nominovalo více než 50 jednotlivců, dvojic a kolektivů. Moderátorka postupně představila všech 12 finalistů. Mezi nominovanými byli sportovci, hudebníci, tanečníci, astronom, a také cukrář.
Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.
Pořádný oříšek musela na svém dalším zasedání rozlousknout disciplinární komise Okresního fotbalového svazu v Nymburce. Zabývala se totiž dodatečně utkáním desátého kola třetí třídy mezi domácím Břístvím a hostujícími Třebestovicemi. A z něj vyšel s vysokým trestem domácí hráč Marek Svatoš, který dostal za své nesportovní počínání stopku na devět soutěžních utkání. Jeho spoluhráč Packa si nekopne pět utkání. Stejně dopadl i dorostenec Jiří Zázvůrek.
Již po čtyřiadvacáté nabízí Zlatý oříšek podporu všem aktivním, šikovným a úspěšným dětem a dětským kolektivům České republiky, které vynikají v jakémkoliv oboru, nebo vytvářejí něco mimořádného, či společensky prospěšného. Patrony letošního novoročního televizního finále budou opět velmi úspěšní a inspirativní zástupci různých oborů. Svou účast a podporu soutěžícím dětem potvrdili Vladimír Kořen, televizní moderátor a popularizátor vědy, olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valena a sólistka Baletu Národního divadla Nikola Márová.
Již po čtyřiadvacáté nabízí Zlatý oříšek podporu všem aktivním, šikovným a úspěšným dětem a dětským kolektivům České republiky, které vynikají v jakémkoliv oboru, nebo vytvářejí něco mimořádného, či společensky prospěšného. Patrony letošního novoročního televizního finále budou opět velmi úspěšní a inspirativní zástupci různých oborů. Svou účast a podporu soutěžícím dětem potvrdili Vladimír Kořen, televizní moderátor a popularizátor vědy, olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valena a sólistka Baletu Národního divadla Nikola Márová.
Talent nemá žádné hranice. Proto je nemá ani prestižní soutěž Zlatý oříšek, který bude letos už po čtyřiadvacáté hledat a oceňovat nadané děti České republiky. Je jedno, v jakém oboru vaše dítě vyniká, zda je nadějný sportovec, budoucí matematik, jestli krásně tančí nebo třeba hraje na hudební nástroj. Každý talent je ve Zlatém oříšku vítán, každá zajímavá činnost nebo aktivita dětí v něm může být oceněna.
Talent nemá žádné hranice. Proto je nemá ani prestižní soutěž Zlatý oříšek, který bude letos už po čtyřiadvacáté hledat a oceňovat nadané děti České republiky. Je jedno, v jakém oboru vaše dítě vyniká, zda je nadějný sportovec, budoucí matematik, jestli krásně tančí nebo třeba hraje na hudební nástroj. Každý talent je ve Zlatém oříšku vítán, každá zajímavá činnost nebo aktivita dětí v něm může být oceněna.
Talent nemá žádné hranice. Proto je nemá ani prestižní soutěž Zlatý oříšek, který bude letos už po čtyřiadvacáté hledat a oceňovat nadané děti České republiky. Je jedno, v jakém oboru vaše dítě vyniká, zda je nadějný sportovec, budoucí matematik, jestli krásně tančí nebo třeba hraje na hudební nástroj. Každý talent je ve Zlatém oříšku vítán, každá zajímavá činnost nebo aktivita dětí v něm může být oceněna.
Talent nemá žádné hranice. Proto je nemá ani prestižní soutěž Zlatý oříšek, který bude letos už po čtyřiadvacáté hledat a oceňovat nadané děti České republiky. Je jedno, v jakém oboru vaše dítě vyniká, zda je nadějný sportovec, budoucí matematik, jestli krásně tančí nebo třeba hraje na hudební nástroj. Každý talent je ve Zlatém oříšku vítán, každá zajímavá činnost nebo aktivita dětí v něm může být oceněna.
Talent nemá žádné hranice. Proto je nemá ani prestižní soutěž Zlatý oříšek, který bude letos už po čtyřiadvacáté hledat a oceňovat nadané děti České republiky. Je jedno, v jakém oboru vaše dítě vyniká, zda je nadějný sportovec, budoucí matematik, jestli krásně tančí nebo třeba hraje na hudební nástroj. Každý talent je ve Zlatém oříšku vítán, každá zajímavá činnost nebo aktivita dětí v něm může být oceněna.
Přes léto je ideální využít v kuchyni zrající ovoce a osladit si trochu život. A pokud v tomto období slaví narozeniny milovníci perníku, jistě nepohrdnou tímto netradičním dortem. Perníkový dort ale můžeme péct po celý rok, mražené ovoce místo čerstvého gastronomický zážitek zaručeně nepokazí.
/FOTO/ Když Jaroslav Pustina přišel před lety do jihlavského domu s pečovatelskou službou, zasadil před ním ořešák. Vypěstoval ho z červených jader vlašských ořechů, která si koupil ve Znojmě. To je kvalitní odrůda, která se mimo jiné vyznačuje velmi brzkou plodností.
/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. „Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.
V Třeboňské záchranné stanici to žije. Vydejte se sem o prázdninách a užijte si poutavé vyprávění o osudech zdejších zvířecích obyvatel i procházku přírodní zahradou (a vezměte s sebou oříšky), radí Olga Růžičková. Přečtěte si, co vás všechno v záchranné stanici čeká. Děkujeme Olze Růžičkové za příspěvek.
Období švestek trvá od začátku července až do září a byl by hřích těchto sladkých a oblíbených plodů českých zahrad nevyužít. Nabízí se švestkový jahelník? Je to dezert, který lze mít na snídani i jako výborné pohoštění pro návštěvu.
/FOTOGALERIE/ Přestože obec Lidice po vypálení prakticky zmizela z mapy, stále na ni existuje „živá“ vzpomínka v podobě ořešáků, které v roce 1942 z piety zasadil v předním Veleslavíně zahradník Jiří Procházka. Stromy pocházejí z ořechů, jež krátce po lidické tragédii potají nasbírali přímo v obci dva chlapci.
Vlašské ořechy jsou nedílnou součástí naší kuchyně. Málokdo však ví, že využít lze nejen vyloupané plody, ale i listy, pupeny, nedozrálé plody, a dokonce i ‚přepážku‘ z ořechů nebo skořápky. Ořešák snižuje tlak i cholesterol, uleví při kašli a prý podporuje i plodnost a dobrou paměť.
Nejlepší marakuju v životě mi nabídli přátelé, u kterých jsem pobývala na Seychelách. Tyhle ostrovy i mučenka byly láska na první pohled. Do té doby jsem znala marakuju obvykle kombinovanou s broskvemi jen v jogurtu nebo zákusku.
Uhlí jde na dračku. Domácnosti na Vysočině ho skupují ve velkém. Jenže teď na jaře mají smůlu. Uhlí není. Hlavní dodavatel, doly v severočeské Bílině, vyhlásily odstávku. Uhlíři rychle vyprodali zásoby a ve skladech už není ani uhelný prach.
Tu sametovou konzistenci musíte vyzkoušet. Bílá část je nepečená, dospodu můžete dát rozdrcené sušenky s máslem, aby byl nepečený celý koláč. Ale takhle je to samozřejmě mnohem lepší.
Tuto lahodnou snídani si předchystáte už večer, stačí smíchat semínka s mlékem a dát do ledničky. Ráno tak ušeříte čas. Pudink pak stačí doplnit o ingredience, na které máte zrovna chuť.
Velkého úspěchu dosáhli dva olomoučtí školáci, jedenáctiletá Laura Mohylová a o tři roky starší Matthew Stephen Hockaday. V celorepublikové soutěži Zlatý oříšek, která je určena pro nadané a talentované děti, obsadili dvě z celkem sedmi vítězných pozic.
Posledním příspěvkem dětí ze školy v Berouně-Závodí do našeho pohádkového seriálu jsou říkanky. Z tamní školní družiny nám je zaslala paní vychovatelka Květa Hrbáčková.
O příběh, který se udál třetí adventní neděli loňského roku, se s námi podělila Juditha Burešová, které je 92 let a žije v Senior Parku Hlušovice. Zcela náhodné setkání v marketu se pro ni stalo vánoční pohádkou. Velice za příběh děkujeme a paní Burešové přejeme ještě mnoho krásných pohádek, před paní Zdeňkou z Lipiny hluboce smekáme.
Prvních dvaadvacet stánků v podchodu pod hlavním nádražím v Brně čeká v následujících týdnech likvidace kvůli plánované rekonstrukci. Provozovatelům obchodů ani lidem se to nelíbí. Chtějí tam prodávat či nakupovat do té doby než začne samotná rekonstrukce.
Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž probíhá v České republice více než 20 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. Také v letošním roce se toto finále konalo v odpoledních hodinách na ČT 2. Do finále se celkem probojovalo 21 jednotlivců a kolektivů z celé České republiky. I náš Zlínský kraj měl v tomto finále svá želízka v ohni.
Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž probíhá v České republice více než 20 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. Také v letošním roce se toto finále konalo v odpoledních hodinách na ČT 2. Do finále se celkem probojovalo 21 jednotlivců a kolektivů z celé České republiky. I náš Zlínský kraj měl v tomto finále svá želízka v ohni.
Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž probíhá v České republice více než 20 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. Také v letošním roce se toto finále konalo v odpoledních hodinách na ČT 2. Do finále se celkem probojovalo 21 jednotlivců a kolektivů z celé České republiky. I náš Zlínský kraj měl v tomto finále svá želízka v ohni.
Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.
Plný magie, starodávných zvyků a obyčejů, takový byl odpradávna Štědrý den na Horácku. Některé tradice se dochovaly i do dnešních dnů. „My pouštíme po vodě lodičky ze skořápek ořechů. V každé je svíčka. Čí svíčka první zhasne, ten v příštím roce odejde,“ říká Jitka Králová z Velkého Meziříčí.
Když se řekne špagety, jací parťáci vás k nim napadnou? Boloňská směs? Pancetta a žloutky? Česnek a olivový olej? Ano, to jsou správné odpovědi. Ale jak to dopadne, když si budeme chtít připravit těstovinu s Nutellou?
Nejlepší lískové oříšky na světě? Pěstují je v Itálii, mají svou vlastní apelaci a jejich milovníci se po nich můžou utlouct. Název vyhlášené odrůdy vyslovíte už po první lekci italštiny – Nocciola Tonda Gentile Trilobata.
/FOTOGALERIE/ Rodinná firma Koulier manželů Šrámkových vznikla na Oflendě v Mrákotíně na Chrudimsku teprve v září, kdy nahradila zaniklou továrnu v Horním Bradle, ale už našla své místo na slunci. Úspěšně dobývá trh s ručně vyráběnými a foukanými vánočními ozdobami. Jak ukázal den otevřených dveří, lidé mají o jakékoliv variace i tvary ozdob obrovský zájem. Na každý rok jsou oznamovány trendy barev, do kterých by se mohly stromečky zahalit. Letos by to měla být červená a zlatá. Ale velmi zajímavá je i novinka inspirovaná vánoční pohádkou Tři oříšky pro Popelku.
Rodinná firma Koulier manželů Šrámkových vznikla na Oflendě v Mrákotíně na Chrudimsku teprve v září, ale úspěšně dobývá trh s ručně vyráběnými a foukanými vánočními ozdobami. Jak ukázal den otevřených dveří v minulém týdnu, lidé mají o jakékoliv variace i tvary ozdob obrovský zájem.
Rodinná firma Koulier manželů Šrámkových vznikla na Oflendě v Mrákotíně na Chrudimsku teprve v září, ale úspěšně dobývá trh s ručně vyráběnými a foukanými vánočními ozdobami. Jak ukázal den otevřených dveří v minulém týdnu, lidé mají o jakékoliv variace i tvary ozdob obrovský zájem. Na každý rok jsou oznamovány trendy barev, do kterých by se mohly stromečky zahalit. Letos by to měla být červená a zlatá. Ale velmi zajímavá je i novinka inspirovaná vánoční pohádkou Tři oříšky pro Popelku.
Někteří z vás si jistě vybaví scénu z amerického filmu Příšerná tchýně, kde tchýně Jane Fondová nakrmí budoucí snachu Jennifer Lopezovou burákovým máslem, i když ví, že Jennifer je na ořechy alergická. Výsledkem jsou nateklé rty, které ji může závidět i samotný Kačer Donald. Pokud by alergie na jídlo končila pouze nateklými rty, byla by to vcelku zanedbatelná a hlavně dočasná vada na kráse. Co však dělat v případě, že je reakce vážná až život ohrožující?
Vanilkové rohlíčky, pracny, marokánky, išelské dortíčky… Spousta oblíbených receptů na vánoční cukroví vyžaduje ořechy. Spotřeba vlašáků, lískáčů, mandlí, ale i kešú, pistácií a dalších druhů tak nyní v našich domácnostech výrazně stoupá. Měli bychom je ale zařazovat do jídelníčku po celý rok. Proč?