Do zelí k svatomartinské huse dejte jablko i rozinky
České Budějovice – Dokonalé svatomartinské posvícení se díky několika radám šéfkuchaře restaurace Masné krámy může podařit.
České Budějovice – Dokonalé svatomartinské posvícení se díky několika radám šéfkuchaře restaurace Masné krámy může podařit.
Nabídka dietní stravy pro školáky se v metropoli rozšiřuje. V Praze 12 vznikla pilotní síť základních a mateřských škol, které speciální režim nabízejí. Alergie na lepek, ořechy, vejce či například laktózu. Intolerance na různé druhy potravin a látek v nich obsažených se týká řady Pražanů. V případě žáků a studentů se školní jídelny snaží stále častěji vyjít vstříc a nabídnout speciální režim.
Blanensko, Vyškovsko – Vůně cukroví prostoupí brzy řadu domácností. Mnoho hospodyněk už se na pečení připravuje. „Cukroví si peču sama, mám ráda tu atmosféru. Našla jsem minulý týden dobré recepty, tak vyzkouším i nové druhy,“ těší se třeba Nela Vítová z Blanska. Ne každý si ale včelí úly či medvědí tlapky peče sám. Kdo jejich přípravu svěří profesionálům, ušetří čas, ale méně peněz než loni.
FOTOGALERIE / O zbrusu nový bod programu obohatili pořadatelé letošní jarmark v Lidečku. Kromě tradiční nabídky řemeslných výrobků a krajových specialit vévodila sobotnímu setkání vůně a chuť jablek. Historicky poprvé se tu konala soutěž O nejlepší jablečný koláč, buchtu štrůdl.
Další ocenění za své marmelády dostali manželé Boudovi ze Znojma. „Označení Česká chuťovka dostaly Znojemské špendlíky, Dětskou chuťovku mají Znojemské broskve v čokoládě extra džem,“ sdělila Zuzana Boudová.
Znojmo – Další ocenění za své marmelády dostali manželé Boudovi ze Znojma. „Označení Česká chuťovka dostaly Znojemské špendlíky, Dětskou chuťovku mají Znojemské broskve v čokoládě extra džem,“ sdělila Zuzana Boudová.
FOTOGALERIE / Vyluhováním nezralého ořešáku vlašského s přísadou koření a bylinek v destilátu vznikne likér, který v sobotu ochutnávali návštěvníci kulturního domu v Ořechově. Už pošesté se tam konal košt ořechovek.
Brno – Sochař Jiří Netík se minulý týden vrátil z Florencie, odkud si dovezl bronzovou plaketu. Především jeho sochy andělů nadchly mezinárodní porotu natolik, že jej ocenila třetím místem v kategorii sochařství. „Nebyla oceňována jednotlivá práce, ale spíše celek a dosavadní směřování. Jakýsi můj příspěvek dnešku,“ řekl Netík.
Most /FOTO/ - První školní farmářský trh v Mostě navštívily davy lidí. Byla to součást vzdělávání i charity.
Domažlice – V průběhu minulého týdne zloděj v chatové oblasti v Domažlicích vykradl jeden z objektů.
Velké Březno - Byl podzimní podvečer a školní jídelnou se linula neuvěřitelná vůně. To si 22 soutěžních rodin začalo nosit své pokrmy na své soutěžní místo.
Doba sklizně ze zahrádek pomalu končí, ale domácí vitamíny můžete pěstovat v bytě i přes zimu. Ideální rostlinkou je řeřicha, kterou zvládne vypěstovat i dítě.
Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, konané na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.
Netvořice /FOTOGALERIE/ – Po roce se v sobotu 14. října na netvořickém fotbalovém hřišti znovu sešli ti, kteří bez nároku na odměnu uklízejí příkopy kolem silnic z Netvořic. Celkově už počtvrté.
Příbram - Opět jsme pro čtenáře připravili několik rad, co právě potřebuje zahrada a jak naložit s jejími podzimními dary ve prospěch zdraví.
Litvínov - Zloděj měl spadeno na krém z jader lískových ořechů. Vzal deset balení.
Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.
Provoněný páteční den zažili návštěvníci hranického Farmářského trhu na Masarykově náměstí, který se konal 6. října od 9 hodin. Ve stáncích bylo k vidění spoustu masných výrobků, medu, ale i kožešin nebo pomůcek do domácnosti.
Plody ořešáku královského jsou zdrojem zdravých tuků, prospívají srdci a cévám a povzbuzují činnost mozku. Jak je správně sklízet a skladovat?
Obrovská dýně vážící přes třicet kilo. Nejen ta poutala pozornost lidí na výstavě ovoce, zeleniny a včelích produktů ve Zdounkách, kterou také zpestřila soutěžní výstava jiřin a ostatních květin.
Vysočina – Letošní topná sezona odstartovala na Vysočině o několik dní dříve než v loňském roce. Například v Pelhřimově začali hřát lidem radiátory 11. září.
Jižní Morava – Na pultech obchodů bude jen málo místního ovoce. Jihomoravští pěstitelé hlásí až o dvě třetiny horší sklizeň jablek a hrušek. Zdražování ale nehrozí.
Štípání dříví nemusí být taková dřina, když máte správnou sekeru. Vůbec přitom neplatí, že nejvíc práce odvedete s tou největší a nejtěžší. Důležitý je švih.
Řidiči na Pražském okruhu musí v pondělí počítat se zdržením. Od dálnice D1 směrem k Ruzyni se zdrží déle než půl hodiny. Kolona, kterou ráno způsobila nehoda u Ořechu, se sice už rozjela, ale další komplikace vytvořily frontu aut, která stojí od dálnice D1 až po Cholupický tunel. O dopravní situaci v pondělí ráno informovala ČT.
Rataje n. S. - Závod v hodu oboustrannou sekerou se konal v sobotu 23. září v Ratajích nad Sázavou. Šestý ročník této zajímavé soutěže přilákal na sportoviště u místního zámku mnoho diváků. Každý z devatenácti závodníků měl za úkol trefit pokud možno střed terče, který měl průměr 1,5 metru, ze vzdálenosti 6,1 metru.
Sklizeň podzimního ovoce je v plném proudu. Kdo chce získat české plody, může využít nabídku sadařů, kteří mívají výhodnější ceny než běžné obchody. Pražané však mají i jinou možnost: natrhat si jablka, hrušky i švestky zdarma v sadech hlavního města.
Soutěž O nejchutnější marmeládu bystřického regionu už počtvrté vyhlásilo středisko volného času Včelín z Bystřice pod Hostýnem. Momentálně mají už šest soutěžních vzorků a další jim mohou zájemci nosit až do středy 27.října. Vítěze vyberou sami návštěvníci Farmářského a řemeslného jarmarku, který se koná první říjnovou sobotu.
Mladoboleslavsko – Zima se pomalu ale jistě hlásí o slovo. Teploty v noci stoupají jen pár stupňů nad nulu, a tak většina domácností roztápí své kotle. Ti, kdo ale ještě ve sklepě nemají uhlí nebo dřevo by si měli určitě pospíšit. Podle prodejců je tuhých paliv sice zatím dostatek, ale zásoby se každým dnem tenčí. Navíc se pracovníci uhelných skladů nezastaví, a tak se čekací lhůty pohybují okolo čtrnácti dnů až jednoho měsíce.
Jihlava – Horké léto se na počátku v září rovnou proměnilo v pravý podzim se sychravým počasím a studenými teplotami. Kdo ještě nemá zásoby tuhého paliva na zimu, měl by si pospíšit. To stejné platí také u pravidelné kontroly komínů. Podle předpovědi počasí totiž není jisté, jestli očekáváné babí léto ještě vůbec přijde.
Horké léto se na počátku v září rovnou proměnilo v pravý podzim se sychravým počasím a studenými teplotami. Kdo ještě nemá zásoby tuhého paliva na zimu, měl by si pospíšit. To stejné platí také u pravidelné kontroly komínů. Podle předpovědi počasí totiž není jisté, jestli očekáváné babí léto ještě vůbec přijde.
Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.
Křemže – Atmosférou dávných časů našich babiček dýchá výstava křemežských zahrádkářů, která nyní na týden proměnila sál radnice v Babiččinu zahrádku.
Rakovník – Komu doma pro příjemné teplo stačí otočit kohoutem ústředního topení, má vystaráno. Začátek nové topné sezony ho tak strašit nemusí. Horší to mají majitelé domů a chalup, kteří na zásoby paliva musí začít myslet už v těch nejteplejších měsících. A kdo si otop do kotlů a kamen zajišťuje sám, často ho jeho shánění zaměstnává celoročně.
Příbram - V poslední době se množí prezentace firem, které lákají obyvatele zejména panelových domů na zaručeně levnější způsoby vytápění a odpojení od tepláren. Nabízejí lákavé ceny tepla, ale i lákavé informace a porovnání nákladů na vytápění a ohřev vody. Domů, které si ve vytápění vystačí, přibývá i v Příbrami.
Žďár nad Sázavou – V tržiště se promění žďárské náměstí Republiky ve čtvrtek 17. srpna. Od 8 do 18 hodin tam bude otevřených několik desítek stánků.
Kolínsko - Přinášíme vám přehled kulturních událostí v regionu.
/ANKETA/ Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Bídná, mizerná nebo dokonce žádná. Těmito slovy nejčastěji ostravští zahrádkáři popisují letošní úrodu ovoce.
Křivoklát /FOTOGALERIE/ - Nejen ve svém jméně má Petr Bednář vztah ke dřevu přímo vepsaný. Lásku pro dřevořezbářství objevil na počátku osmdesátých let a od té doby mu věnuje každou volnou chvilku. Na letošním Křivořezání, které je na hradě Křivoklátě v plném proudu až do soboty, není zdaleka poprvé. Českobudějovický řezbář se ho účastní více než podesáté. Přesnou číslovku ale nevěděl. Byl totiž zrovna zabraný do práce na téměř půlmetrové sošce svatého. Na stole v improvizované dílně, která stála na hradním nádvoří, měl ale ještě na ukázku malé barevné sochy panenek.
Píšťany – Zastaví se, přečtou si popisku, udělají pár snímků a při odjezdu zazvoní. To je stručný popis několikerého každodenního dění u příjezdové silnice k obci.
/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Kdy je nejvhodnější doba zásobit se uhlím na zimu? Dobře to už kdysi dávno věděla generace babiček a dědečků – co nejdřív po zimě, jen co se po té minulé uvolní místo ve stodole nebo sklepě. Ceny uhlí v té době bývají nejnižší.
Kolínsko - Přinášíme vám přehled kulturních událostí v regionu.
Květnové mrazy, sucho a škůdci. To jsou důvody letos očekávané extra nízké úrody ovoce na Valašsku. Kdo nemá železné zásoby, letos se nejspíš slivovice nenapije.
Vysočina – Utrhnout si třešně ze stromu nebo pár borůvek v lese mohou lidé na Vysočině bez starosti o to, zda strom někomu patří, nebo jsou na cizím pozemku. Kde se volně přístupné rostliny a stromy na Jihlavsku nacházejí lze zjistit na takzvané ovocné mapě.
Tábor – Krásně zbarvených pět ar zelenokřídlých, které v táborské zoologické tvoří unikátní hejno, je dosud bezejmenných, což chce zahrada společně se svými návštěvníky změnit. Pokud vás už teď napadá vhodné jméno pro tyto velké papoušky, odevzdejte svůj tip na pokladně zahrady.
Brno /FOTOGALERIE/ – Je to malý krůček pro lidstvo, ale velký skok pro Brňany. Těmito slovy zahájil provoz opravené kryté tržnice její ředitel Pavel Bartošek. Od pondělí tam lidé na třech podlažích nakoupí čerstvé zboží od více než dvaceti prodejců.
Nad dřevěnou vanou většina z nás ani neuvažuje. Dřevo obecně nepokládáme za praktický materiál do koupelny, a navíc podobné výrobky vypadají tak luxusně, že ani nechceme znát jejich cenu. Jestliže se ale pro dřevěnou vanu rozhodnete, přinesete si domů kus přírody i umění.
Populární ekologický trend už dorazil i do Frýdku-Místku. V úterý se otevřela první prodejna s potravinami bez obalu. Zákazníci si mohou přinést vlastní nádoby a naplnit je potravinami. Obaly z udržitelných materiálů lze zakoupit i na místě.