Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Oříšky v karamelu

Oříšky v karamelu

Kouzlit se dá i s naprostým minimem surovin. Oříšky v karamelu jsou sladkým důkazem.  

Zdobení vánočního stromu pro ptactvo v přerovské Ornitologické stanici

Přijďte si nazdobit vánoční "ptačí" strom

Nazdobit vánoční jedli dobrotami pro ptactvo mohou rodiny s dětmi na oblíbené akci, kterou tradičně pořádá Ornitologická stanice v Přerově. Setkání se uskuteční v neděli 17. prosince od čtrnácti hodin.

Vánoční cukroví od cukrářky z Resortu Valachy.

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

Nepečené válečky

Nepečené válečky s mandlemi

Válečky působící zasněženým dojmem patří k rychlému nepečenému cukroví, které rychle doplní poloprázdné mísy.

Letošním stotitisícím návštěvníkem muzea se stala Adélka Jandáčková ze ZŠ Ořech.

Hornické muzeum vítá stotisícího návštěvníka už deset let

Příbram /FOTOGALERIE/ – Už deset let vítá ve vánočním období Hornické muzeum v Příbrami svého stotisícího návštěvníka. Letos se jím stala Adéla Jandáčková z druhé třídy z malotřídky ZŠ Ořech z Prahy – Západ. Zástupci muzea i města pro ni měli připraveno několik drobných dárků.

Rumové koláčky

Rumové koláčky

Lískové oříšky a vůně rumu jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Obě ingredience jsou základem těchto křehkých koláčků.

Rýzmberský staročeský jarmark.

OBRAZEM: Rýzmberský staročeský advent

Kdyně /FOTOGALERIE/ - Stovky lidí navštívily nedělní akci Rýzmberský staročeský advent, kterou podle očekávání navštívily stovky lidí. Chválihodný počin byl o pěkné procházce a příjemně strávených chvílích, kromě ochutnávek dobrot dam z Podzámčí, opékání vuřtů a mnoho dalšího si mohly děti užít zábavu s myslivci z Korábu, kdyňskými rybáři, využít služeb Nebeské pošty, pustit lodičku ze skořápky z ořechů nebo nahlédnout do pekla. To vše za zpěvu postřekovského souboru a hudby trubačů. Adventní punc akci nakonec dodalo i počasí, když v závěru začal padat sníh.

Žabí hubky

Žabí hubky

Pro hravé hospodyňky pečící společně s malými ratolestmi tu máme další "zvířátkové" cukroví, tentokrát oříškové žabičky.

Důlkové koláčky

Důlkové koláčky

Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!

Rozinkové měsíčky

Rozinkové měsíčky

Rozinkové měsíčky jsou nenáročné na přípravu a dají se stihnout i na poslední chvíli před svátky.

V pelhřimovském muzeu rekordů a kuriozit je nově k vidění vyřezávaný betlém ve vlašském ořechu.

Muzeum rekordů má další miniaturní betlém

Pelhřimov – Expozici Zlaté české ručičky, která je součástí Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, rozšířil v těchto adventních dnech o jeden malinkatý vánoční kousek Mojmír Čep. Vyrobil totiž vyřezávaný betlém umístěný do čtyři centimetry vysokého vlašského ořechu.

Bílé myšky

Bílé myšky

Kreativní recept, do jehož přípravy se rády zapojí i vaše děti.  

Silvestrovské čatní

Ohromte přátele silvestrovským čatní

Nevíte, čím byste své přátele na Silvestra uchvátili? Máme pro vás tip – místo nudných chlebíčků zkuste letos třeba silvestrovské čatní s různými tipy hermelínů. Příprava vám zabere nanejvýš hodinu a uvidíte, že se určitě vyplatí. 

Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace zahájila výrobu vánočního cukroví.

Cukráři mají až do Vánoc pohotovost

Nová Paka - Vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, marokánky nebo raději myslivecké knoflíky a nové citrónové? Právě nyní hospodyňky dumají, jak se postavit k přípravě vánočního cukroví. Podle průzkumu si většina z nich dobroty na vánoční stůl připravuje sama a pro mnohé je to prestižní záležitost. Mladé maminky se naopak zamýšlejí nad tím, proč plýtvat cenným časem u plotny, a raději sáhnou do regálu v obchodě.

I letošní hvožďanský Advent byl spjatý s charitou, výtěžek z prodeje adventních věnců a z příspěvků občanů půjde na konto adventních koncertů České televize.

Zahájení adventu ve Hvožďanech je spjaté s charitou

Hvožďany – Zahájení adventu s rozsvícením vánočního stromu a obecního betlému si nenechalo ujít skoro 300 lidí. Flašinetář hudbou provázel celé odpoledne. Letošní novinkou byl vánoční adventní trh s výrobky žáků základní školy, také byla adventní cukrárna, kde bylo možné zakoupit sladké vánoční pečivo, které škola napekla. Na adventním trhu také nesměly chybět hvožďanské perníčky od Olgy Štvánové.   

Předváděcím dnům řemesel a vánočnímu prodeji patřilo sedlčanské muzeum v pátek 1. prosince od 9 do 17 hodin a v sobotu 2. prosince od 9 do 18 hodin.

Výstava v sedlčanském muzeu láká desítkami vůní

Sedlčany – Předváděcí dny řemesel spojené s vánočním prodejem také letos pečlivě připravili zaměstnanci sedlčanského muzea. Každému z prodejců a řemeslníků přidělili v přízemí nebo v poschodích budovy na pátek 1. a sobotu 2. prosince na celé dny místo. 

Pozvánka na Vánoční tvoření do DDM ve Strakonicích

Adventní věnce si vyrobíte sami

Strakonice – Dům dětí a mládeže společně se Sdružením rodičů a přátel školy pořádají ve středu 29. listopadu od 16 hodin Vánoční tvůrčí dílnu pro děti.

Ilustrační foto.

Vánoce se očekávají dražší

Ať už je to cenou másla, vajec nebo nižší produkcí ryb. Ve většině případů zaplatíme za letošní Vánoce o něco více než loni.

Vánoční stromky ilustrační foto

Nepečené cukroví Vánoce rozhodně nezkazí

Pardubický kraj, Litomyšl - Co takhle citrónový košíček? Čokoládové košíčky sypané sušenými jahodami? Kokosové kuličky obohacené o mladý ječmen? V raw kuchyni nic neobvyklého.

čokoládový koláč s hruškami

Pečte zdravěji! Bez lepku

Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.

Ovesné cookies

Ovesné cookies s brusinkami

Vánoční cukroví nemusí být jen sladké a plné kalorií. Přinášíme tip na zdravé sušenky z ovesných vloček. 

arašídový chlebíček

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.

Ilustrační foto.

Drahé máslo zvedá ceny cukroví až o pětinu

Mladoboleslavsko – Stoupající ceny másla pravděpodobně změní vánoční cukroví v nákladnou pochoutku. Pekaři a cukráři totiž zhruba o pětinu zdražují. Následků se bát nemusí, zákazníky vyšší ceny neodrazují. Za kilo přitom před letošními svátky na Mladoboleslavsku zaplatí tři sta až sedm set korun.

Ilustrační foto

Přicházejí zimní podmínky. Už naostro, varují meteorologové

Střední Čechy – Může to klouzat, upozornili řidiče meteorologové. Předpoklady, že se během sobotního odpoledne postupně objeví déšť prakticky na celém území středních Čech, vyšly stoprocentně – a nyní předpověď upozorňuje, že mokré silnice mohou namrzat. Teploty totiž mohou klesnout až k minus jednomu stupni Celsia.

Ilustrační foto

Přicházejí zimní podmínky. Už naostro, varují meteorologové

Může to klouzat, upozornili řidiče meteorologové. Předpoklady, že se během sobotního odpoledne postupně objeví déšť prakticky na celém území středních Čech, vyšly stoprocentně – a nyní předpověď upozorňuje, že mokré silnice mohou namrzat. Teploty totiž mohou klesnout až k minus jednomu stupni Celsia.

ilustrační foto

Vaření bez lepku či vajec. Školní jídelny nabízejí dietní stravování

Nabídka dietní stravy pro školáky se v metropoli rozšiřuje. V Praze 12 vznikla pilotní síť základních a mateřských škol, které speciální režim nabízejí. Alergie na lepek, ořechy, vejce či například laktózu. Intolerance na různé druhy potravin a látek v nich obsažených se týká řady Pražanů. V případě žáků a studentů se školní jídelny snaží stále častěji vyjít vstříc a nabídnout speciální režim.

Ilustrační foto.

Vánoční cukroví podraží, shodují se výrobci. Kvůli rostoucí ceně másla i ořechů

Blanensko, Vyškovsko – Vůně cukroví prostoupí brzy řadu domácností. Mnoho hospodyněk už se na pečení připravuje. „Cukroví si peču sama, mám ráda tu atmosféru. Našla jsem minulý týden dobré recepty, tak vyzkouším i nové druhy,“ těší se třeba Nela Vítová z Blanska. Ne každý si ale včelí úly či medvědí tlapky peče sám. Kdo jejich přípravu svěří profesionálům, ušetří čas, ale méně peněz než loni.

Na dvanáctém jarmarku v Lidečku se poprvé soutěžilo o nejlepší jablečnou buchtu, štrůdl koláč. V konkurenci osmadvaceti vzorků si prvenství odnesla Petra Františáková z Lidečka.

Tradiční Jarmark v Lidečku poprvé provoněla jablka

FOTOGALERIE / O zbrusu nový bod programu obohatili pořadatelé letošní jarmark v Lidečku. Kromě tradiční nabídky řemeslných výrobků a krajových specialit vévodila sobotnímu setkání vůně a chuť jablek. Historicky poprvé se tu konala soutěž O nejlepší jablečný koláč, buchtu štrůdl.