Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Obraz obří veverky v Zámecké zahradě je už opět bez hanlivých nápisů a nacistických symbolů.

Nacistické symboly zmizely. Teplická veverka je znovu bez hákového kříže

Obraz obří veverky v teplické zámecké zahradě je už opět bez hanlivých nápisů a nacistických symbolů. Autor původního motivu dívky, která nabízí zrzavému chlupáči oříšek, řádění anonymního vandala na vlastní náklady odstranil. „Stálo mě to peníze, ale nemohl jsem se na to dívat,“ vzkázal pouliční sprejer s přezdívkou Camo.  

Starosty seznámili se situací a výhledem v odpadovém hospodářství zástupci Ministerstva životního prostředí, Jihočeského kraje, Teplárny České Budějovice.

Co s odpadem - to je velký ořech

Problematiku odpadového hospodářství přiblížil úterní seminář na Krajském úřadu v Českých Budějovicích určený představitelům měst a obcí Jihočeského kraje.

Ilustrační foto.

Nominujte děti do Zlatého oříšku

Máte ve svém okolí děti ve věku 6 až 14 let, které vynikají například v umění, sportu, ekologii, přírodovědě, chovatelství či se jim podařil zajímavý čin? Přihlaste je do soutěže Zlatý oříšek.

Slavnosti břehu spojí přes řeku Roztoky a Klecany.

Slavnosti břehu spojí přes řeku Roztoky a Klecany

Pro Středočeskou centrálu cestovního ruchu to mohl být docela oříšek. V sobotu se její zástupci chystají zúčastnit odpoledních Slavností Pravého a Levého břehu, které za spoluúčasti obcí z okolí pořádají již po deváté města Roztoky na Praze-západ a Klecany na Praze-východ. Odděluje je Vltava - která je během slavností bude spojovat. Přesně tak to ostatně říká i starosta Roztok Jan Jakob (TOP 09).

Bezobalová drogerie na Heřmaňáku.

Na Heřmaňáku lze koupit bez obalu už i prací gel či saponát

Ekologicky šetrný prací gel z mýdlových ořechů si mimo jiné můžete od minulé soboty odnést ve vlastní nebo přikoupené sklenici z farmářského trhu Heřmaňák na Řezáčově náměstí v Praze 7. Převážně „bezobalové“ prodejní místo slaví v těchto dnech dva roky existence a drogistické a kosmetické zboží, stáčené z velkých dóz, je tam nejčerstvější novinkou.

René Dedič v souboji s hráčem Olešnice.

Útočník Slezského FC Opava René Dedič: Doma dokážeme porazit každěho

Podle očekávání skončil pohárový duel mezi Slezským FC Opava a Olešnici u Bouzova. Slezané potvrdili roli favorita na mohelnickým hřišti vyhráli 6:0. Třemi góly se pod povinný postup podepsal útočník René Dedič. Už v neděli mají Opavští před sebou podstatně těžší oříšek – pražskou Slavii.  

Rozlouskli oříšek. V hustopečském mandlovém sadě přibyl pařez s kladívky a kovadlinami. Dostat se totiž přes tvrdou skořápku mandlí není snadné.

Jak rozlousknout mandli? V hustopečských sadech pomůže lidem kladívko

Hustopeče – Rozlouskli oříšek. V hustopečském mandloňovém sadě přibyl pařez s kladívky a kovadlinami. Dostat se totiž přes tvrdou skořápku mandlí není snadné. Aby mohli lidé místní ořechy ochutnat připevnil hustopečský podnikatel Petr Dočkal dvě kladívka s kovadlinami k pařezu jednoho ze stromů. Návštěvníci sadu je najdou pod hustopečskou rozhlednou.

Ilustrační foto.

Taneční: valčík jako oříšek

Rokycany – Účastníci dvou souběžných letních tanečních kurzů pro mládež absolvovali včera a v pondělí poslední výukovou lekci.

Ilustrační foto

Na úvod favorit. Dorostenci Klatov hrají s Doubravkou

Klatovy – V neděli startuje pro mladší i starší dorostence SK Klatovy 1898 nová divizní sezona. Západočechy hned na úvod čeká opravdu těžký oříšek. Klatovští fotbalisté totiž jedou do Plzně, kde změří síly s favorizovaným SK SENCO Doubravka.  

Desetiletý Číňan objevil hnízdo s fosilními dinosauřími vejci. Jeho stáří přesahuje 65 milionů let

Čínský školák objevil dinosauří vejce. Hledal kámen na rozbití ořechu

K některým objevům dochází tak, že o ně člověk vlastně „zakopne“. Své o tom ví i desetiletý školák z čínského města Che-jüan, který při hře náhodou objevil fosilní dinosauří vejce. Čang Jang-če ho přitom zprvu zvedl v domnění, že se jedná o kámen. O nálezu informoval server Ancient Origins. 

Malpy používají kamenné nástroje podobně, jako první lidé

Malpy žijí v opičí době kamenné už tři tisíce let. Stále hledají lepší nástroje

/VIDEO/ Hluboko v odlehlém údolí brazilského národního parku Serra da Capivara žijí drobné opičky, kterým zoologové podle charakteristického zbarvení říkají malpy pruhohřbeté. Tito tvorové patří mezi několik málo druhů, které si dokázaly osvojit dovednost typickou především pro člověka - používání nástrojů. Podle nejnovějších archeologických poznatků žijí opice v „době kamenné“ již nejméně tři tisíce let.

Brokolicová polévka s ementálem

K české kuchyni neodmyslitelně patří sýr. Tyto čtyři recepty vás uchvátí

Sýr je krásná dekorace ve spíži a úžasná pochoutka na talíři. Je to ušlechtilý výrobek po všech stránkách a dává nám dostatek příležitostí, jak zpestřit jídelníček. Nejde sice objektivně spočítat, kolik druhů a značek sýra existuje, ale jedno je jisté: pokud byste chtěli okusit jeden nový druh týdně, lidský život by vám na to nestačil.

Ilustrační foto

Zloději si odnesli motorkářské bundy a kalhoty

Střední Čechy – Aktuální oteplení jistě vyláká na silnice motoráře – a právně to se zřejmě stalo i podnětem ke zlodějské výpravě. Zatím neznámí zájemci o vybavení pro motocyklisty se vloupali do specializované prodejny v Ořechu, která stojí v sousedství Pražského okruhu.

Krmítka a budky slouží ptákům především v zimním období.

Soutěžní krmítka a budky v zoo už plní své poslání

Děčín - Budky a krmítka, která získala děčínská zoologická zahrada v loňském roce v rámci soutěže ve výrobě ptačích budek a krmítek, už plní svůj účel. Budky byly v areálu zoo nainstalovány již začátkem léta a zanedlouho se v nich usadili první nájemníci.

Sýkora modřinka

Víte, jak v zimě správně přikrmovat ptáky?

VIDEA, FOTOGALERIE/ Až třicet druhů ptáků mohou podle odborníků z Moravského ornitologického spolku pozorovat lidé, kteří mají u svých domů krmítka. Krmítko musí mít dostatečně velkou stříšku, aby do něj nepršelo či nesněžilo a připravená potrava nevlhla a neplesnivěla.

Papriky plněné kešu, rýží a čočkou

Čočka nemusí být jen na kyselo. Vyzkoušejte s Deníkem netradiční recepty

Tradičních pověry spojují čočku s penězi, zdravím i hojností. Není proto divu, že prvního ledna nechyběla na stole v celé řadě domácností - podle hesla jak na Nový rok, tak po celý rok. Čočku si však můžete vychutnat kdykoli. Uvařte si ji tradičně na kyselo nebo se inspirujte našimi originálními recepty. Chutnají skvěle, a navíc přinášejí štěstí.  

Ilustrační foto

Čeká nás další dopravní peklo. Nejhůř bude v Třešti

Jihlavsko – Vypadá to, že se v letošním roce dopravní omezení přesunou z Telčska na Třešťsko. Hlavním kamenem úrazu pro řidiče bude Třešť, kde se bude opravovat silnice a rekonstruovat inženýrské sítě a infrastruktura. Dále se plánují například opravy silnic v Hodicích, Kostelci nebo v Pavlově.

Věnujte v lednu hodinu času sčítání opeřenců.

Poprvé sčítáme přezimující ptáky

Královéhradecko - Od pátku do neděle se v Česku poprvé sčítají ptáci na krmítku. Ornitologové díky akci získají informace o tom, jací opeřenci v Česku zimují. Do sčítání se může zapojit každý, podrobné informace jsou na webu pořádající ornitologické společnosti.

Sendvič s burákovým máslem.

Nečekaný vedlejší efekt. S novými plícemi žena získala i alergii na buráky

Transplantace orgánů jsou mnohdy pro pacienty se závažnými onemocněními jedinou šancí na přežití. Pro 68letou Američanku však nové plíce přinesly naprosto nečekanou komplikaci. Pouhé dva týdny po operaci se u ženy, která nikdy netrpěla alergií na arašídy, projevila po jejím oblíbeném sendviči s burákovým máslem těžká alergická reakce. Jak se ukázalo, alergií na arašídy trpěl muž, od kterého plíce pocházely.

Akce vrcholila společným posezením v restauraci Na Železné.

Na Stráň šlapalo 26 turistů

Rokycany – Početná skupina rokycanských ochránců přírody a jejich příznivců se vydala ve středečním odpoledni na Stráň. Především kvůli sledování a krmení opeřenců i jiných živočichů.

Zahájení Výstavy – Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891 zahájil arcivévoda Karel Ludvík, bratr císaře. Do politiky se nemíchal a reprezentoval císařský dvůr při nejrůznějších slavnostních příležitostech a výstavách.

Jak jsme žili v Československu. Praha: roky úspěchů, růstu, boje i smutku

V našem historickém cyklu Jak jsme žili v Československu se s blížící změnou letopočtu podíváme, které roky přinesly Praze nebývalý rozvoj a rychlý růst, nezapomeneme však ani na léta, kdy v metropoli tekla krev a zavládl hořký smutek. Tedy na dobu konce habsburské monarchie a počátků republiky, svržení nacismu a období po invazi vojsk Varšavské smlouvy.

Japonská rodina - ilustrační foto

Mít děti v japonském Nagi se vyplatí. Město za ně nabízí peníze i dovolenou

Japonsko svádí boj s ubývajícím počtem svých obyvatel již od sedmdesátých let minulého století. Na místo rodinného života je totiž stále více tamních lidí pohlceno spíše prací. Na výchovu dětí nemají většinou čas, a pokud ano, limitují je peníze. Žít ve velkoměstech typu Tokio či Nagoja, je velice nákladné. Naději nicméně naskýtá venkov, kde jsou místní úřady ochotny dokonce nově příchozím za každé narozené dítě štědře zaplatit.

Ilustrační foto

5. ročník Lites Cupu bude v sobotu 29. prosince

Liberec - V hale míčových sportů Home Credit Areny se na dvou hřištích odehraje futsalový Lites Cup. Od 9 hodin si poměří síly 16 týmů s prapodivnými názvy, ale ty skrývají nejednoho kvalitního futsalistu nebo fotbalistu.

Znojemští Orli nastoupili ve středu k jedinému zápasu o vánočních svátcích. Doma přivítali Fehérvár.

Hráli jen na tři pětky, nestačili na Fehervár. Ztratili euforii ze Salzburgu

Znojmo – Hokejisté Znojma ve středu nestačili na maďarský Fehérvár v rámci jedenatřicátého kola mezinárodní soutěže EBEL. Na druhý svátek vánoční prohráli na domácím ledě 5:7. Oproti minulému zápasu v Salzburgu se Orlům vrátil pouze Antony Luciani. Jihomoravané tak znovu hráli pouze na tři pětky.

Křest knihy. Zleva: Autorka Hana Strejčková, patron domova Otakar Brousek ml., patron knihy Tomáš Töpfer, ředitelka Ilona Veselá a vedoucí úseku ART Jaroslava Slivoňová.

MEMOfestival: U nás senioři nečekají na smrt, ale užívají si života naplno

V Domově pro seniory Chodov se konal druhý ročník divadelního festivalu vzpomínek MEMOfestival. Ten si dal za úkol zdůraznit význam vzpomínky, a to právě formou divadla. Program zajišťovala skupina FysioART, která se pod vedením režisérky a spisovatelky Hany Strejčkové nechala inspirovat vyprávěním seniorů.

Ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministerstvo životního prostředí chce bojovat se suchem a znečištěným ovzduším

Boj se suchem, znečištěním ovzduší a tři až čtyři zákony o odpadech budou patřit mezi priority ministerstva životního prostředí pro příští rok. Uvedl to ministr Richard Brabec (ANO). Kromě toho resort připravil novelu zákona o emisních povolenkách, o ochraně přírody a krajiny nebo o invazních druzích, jež jsou v legislativním plánu vlády na příští rok.

Ilustrační foto.

O pojízdnou prodejnu na Ždírecku nepřijdou

Ždírec nad Doubravou - Dvě místní části Ždírce, obce Stružinec a Údavy byly závislé na dodávkách zboží z pojízdné prodejny. Poté, co na Havlíčkobrodsku skončila pojízdná prodejna Zbyňka Mrkvičky, podařilo se naštěstí najít jiného provozovatelev Horní Krupé.

Betlémy všeho druhu jsou v kapličce svaté Barbory ve Žďáře nad Sázavou k vidění až do 30. prosince.

OBRAZEM: Žďárská „Barborka“ je plná betlémů

Žďár nad Sázavou /FOTOGALERIE/ – Zcela zaplněná betlémy je nyní kaple svaté Barbory ve Žďáře nad Sázavou. Ve svatostánku mají lidé možnost si zpestřit nejen samotné vánoční svátky – již tradiční výstava je totiž otevřena až do neděle 30. prosince.

Ilustrační foto

Vodárna zainvestuje stovky milionů korun

Plzeň – V příštím roce jde zejména o zahájení budování retenční nádrže Vinice zhruba za 190 milionů korun, která má zadržovat a postupně uvolňovat až šest tisíc kubíků dešťových vod.

Dílo vyškovského řezbáře Tomiše Zedníka, lipový betlém, můžou v těchto dnech obdivovat lidé v centru Vyškova.

Umělecký řezbář Zedník: při tvorbě vyškovského betlému mě bavil hlavně velbloud

Vyškov - K výtvarným oborům tíhl odmalička. Po střední škole se dostal k vyřezávání. A to se Tomišovi Zedníkovi z Vyškova stalo osudným. „Jeden restaurátor-pozlacovač chtěl, jestli bych pro něj vyřezával věci do kostelů. Jako první jsem vyřezal barokní stoličku do kostela ve Varnsdorfu,“ vzpomíná. Dnes je jeho jméno skloňováno v uměleckých kruzích i v samotném Vyškově, v jehož centru se s jedním z jeho děl, lipovým betlémem, setkávají stovky lidí denně.

Chvojí na stole. Nevěřili byste, jak k příjemné náladě přispěje větvička borovice

Inspirace pro váš štědrovečerní stůl. Letos se trendy nesou v duchu tradic

Do Štědrého dne zbývá pouhý den a přípravy vrcholí. Většina z nás má již vyzdobenou domácnost, nechybí adventní věnec, v mnoha rodinách už stojí i stromeček. A nyní nás čeká zdobení svátečního stolu, jak na Štědrý večer, tak během dalších dnů, kdy očekáváme návštěvy rodiny a přátel.