Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Ilustrační snímek

Konec prosince bude teplý. Mírně se ochladí až v polovině ledna

Denní teploty se v posledním týdnu roku i v prvním příštího udrží nad nulou. Mírně se ochladí až ve druhém a třetím lednovém týdnu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň ale meteorologové upozorňují na to, že lze očekávat přechodné teplotní výkyvy.

Černá stavba v Šáreckém údolí.

V Šárce se staví načerno. Povolí úřad stavbu dodatečně?

Mezi památkově chráněnými usedlostmi Žitná a vilou Mrázovka v Šáreckém údolí v Praze vyrostly během října opěrné zdi pro rozšíření rodinného domu, které společně s úpravou terénu narušují ráz chráněného přírodního parku. Stavební úřad sice nařídil zákaz stavby, úřady ale podobné černé stavby často dodatečně povolují.

Biatlonistka Gabriela Koukalová.

Koukalová se hýbe pro dobrý pocit, ale návrat nechystá: Ničeho nelituji

Jsou to skoro přesně dva roky, co Gabriela Koukalová vyhrála v Novém Městě na Moravě při Světovém poháru závod s hromadným startem. Vrcholný podnik se do Vysočina Areny v těchto dnech vrátil, biatlonová hvězda mezitím ukončila kariéru. Užívá si novou životní kapitolu a sportuje pro zábavu, i když myšlenky na návrat se objevují. Spíš ale mezi lidmi kolem.

U stonavského Dolu ČSM někteří lidé zapalují svíčky za zahynulé horníky.

Havíři zapalovali svíčky za kolegy a kamarády, a plakali

Horníci jsou tvrdí chlapi, pro ostré slovo a třeba i ránu nejdou daleko. Jsou ale okamžiky, kdy i takovým tvrďákům ukápne slza. Třeba když jejich kolegové po směně nevyfárají a po nějaké době jejich těla vyvezou na povrch až záchranáři. 

Budge Manzia

Opava hlásí první posilu, přichází Manzia

Aktuálně devátý tým FORTUNA:LIGY z Opavy hlásí první zimní posilu. Z olomoucké Sigmy přichází ofenzivně laděný fotbalista Budge Manzia. Stejně jako Joel Kayamba pochází z Demokratické republiky Kongo.

Oříškové perníčky s kokosovou polevou

Chytré pečení: dva recepty na skvělé cukroví bez lepku

Dejte tělu šanci užít si Vánoce se vším všudy, to znamená i s cukrovím, které k svátkům neodmyslitelně patří. Celiaci a alergici na lepek musejí omezit zejména bílou pšeničnou mouku, která se však vedle pečiva skrývá vesměs v každém průmyslově zpracovaném produktu, včetně koření, sladkých cukrovinek, polotovarů či alkoholu. Že si tedy celiaci na cukroví můžou nechat zajít chuť? Protože bílá mouka, kterou nesmějí, je základem téměř každého vánočního receptu? To už dávno neplatí!

Policie ČR. Ilustrační foto.

Slovák z Prahy čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku

Muž ze Slovenska, v jehož pražském bytě policie objevila chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa, čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku a z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dnes to uvedl dozorující státní zástupce Martin Bílý. Stíhanému mladíkovi, který je ve vazbě, hrozí pět až 15 let vězení.

Recept na vánočku od pekařky a cukrářky Resortu Valachy Pavly Stoklasové.

Jak upéct vánočku? Zkuste recept pekařky z Valašska

Vánočka je jedním ze symbolů Vánoc a nechybí o svátcích snad na žádném jídelním stole. Pokud ji nechcete stále jen kupovat a chtěli byste si ji upéct sami, můžete to vyzkoušet podle návodu odborníka z nejpovolanějších – pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích Pavly Stoklasové.

Jedny z betlémů vystavených v krajské knihovně.

Půjdem spolu za betlémy do knihovny

Karlovy Vary – Výstava historických i současných betlémů je k vidění v centrální hale hlavní budovy Krajské knihovny Karlovy Vary ve Dvorech.

Na havlíčkobrodském Havlíčkově náměstí vystoupily děti ze sboru Oříšek a místní ZUŠ.

Koledy se nesly celkem třinácti místy

Havlíčkův Brod – Příjemná předvánoční atmosféra panovala v podvečer například v Havlíčkově Brodě na Havlíčkově náměstí. Sešli se tady malí i velcí, aby si společně s dětmi z místních základních škol a havlíčkobrodské Základní umělecké školy zazpívali koledy v rámci celonárodní akce Česko zpívá koledy s Deníkem.

Divovánoce přinesly adventní pohodu i kulturní zážitek.

Vánoční příběh ožil ve Valdštejnské lodžii

Jičín - Až netradičně tradiční Divovánoce nabídly v sobotu kulturní zážitek pro celou rodinu. Ani na předvánoční akci Valdštejnské lodžie nemohly chybět důmyslné kreativní dílničky, při kterých děti plnily skořápky vlašských ořechů voňavým voskem, ze kterých vznikla plovoucí svíčka, vyráběly vánoční ozdoby a domů si odnášely také linorytové přáníčko.

Výrobky Cukrárny U Háje

Nemáte čas na pečení? Jednoduchá pomoc, vánoční cukroví si můžete koupit

Bez vanilkových rohlíčků, lineckého nebo pracen by to nebyly ty pravé Vánoce. Ale pečení cukroví chce svůj čas, a i když si mnozí z nás naplánují na dobu adventu řadu klidných a příjemných činností, času se na všechny nedostává. Pokud ho tedy na pečení nevyšetříte, můžete si cukroví objednat. Takovou možnost nabízí spousta cukráren a pekáren.  

K vánocům patří cukroví, v důsledku jeho konzumace ale často přibereme na váze. Nejčastějším novoročním předsevzetím tak zůstává touha zhubnout.

Skladujeme vánoční cukroví: každý druh vyžaduje jiné podmínky

Najít to správné místo pro uskladnění vánočního cukroví nebývá jednoduché - nejde jen o to, aby vydrželo v perfektním stavu až do Vánoc, ale také o to, aby z něho nikdo neujídal. Každý druh navíc potřebuje odlišné podmínky skladování, a tak nemůžeme veškeré cukroví jednoduše nasypat do velké krabice a někde uzamknout.

Pražský okruh - ilustrační foto

Vylepšení Pražského okruhu získalo souhlas kraje

Střední Čechy - Důležitého souhlasu vyznívajícího ve prospěch řidičů, který je nicméně jen jedním z řady potřebných vyjádření, se dočkala již existující část Pražského okruhu neboli dálnice D0.

Slunce přišlo po roce do vodáren a prozářilo prostory adventem.

Slunce přišlo po roce do vodáren a prozářilo prostory adventem

Kladno /FOTOGALERIE/ - Už podeváté klienti chráněné dílny a speciální základní školy Nadačního fondu Slunce pro všechny prodávali ve středu svoje výrobky v prostorách Středočeských vodáren. Prodejní akce byla více než úspěšná. Nadační fond si z vodárny odvezl celkovou částku 31 036 korun.

Kritéria soutěže o nejlepší slané pečivo byla chuť pečiva a jeho vzhled.

V gastronomické soutěži letos zvítězili všichni

Cítov /FOTOGALERIE/ - Kulturní dům v Cítově patřil v sobotu čtvrtému ročníku gastronomické soutěže tentokrát na téma Slané pečivo 2018. Cílem klání bylo vzájemně se seznámit a ochutnat slané pečivo, které připravili soutěžící.

Umí děti v kraji hospodařit s penězi? Přijďte se přesvědčit!

Děti se učí hospodařit

Hořice - V budově České spořitelny ještě ve středu od 14 do 17 hodin pokračuje jarmark, který připravili páťáci ze ZŠ Na Daliborce v rámci projektu Abeceda peněz.

Ilustrační foto.

Roste zájem o raw a bezlepkové cukroví. Ceny klasického se nemění

Brno – Některé domácnosti provoní vánočním cukrovím domy už víc než měsíc před Vánoci, jiné rodiny raději svěří tvorbu tradičních pochoutek do rukou osvědčených cukrářů. Výrobcům sladkého se diáře pomalu plní, v příštích dnech očekávají ještě větší nával.

Ilustrační foto - volební komise

Volby zpříjemnily i domácí ořechy a jablka

Mladá Boleslav - Sobotní sčítání hlasů představovalo pro členy volebních komisí zodpovědný frmol, avšak předcházely mu dlouhé hodiny čekání. Jak si členové komisí krátí čas? Nosí si s sebou časopis či knížku, případně dobře nabitý mobil?

Ilustrační foto.

Nejlepší doba na nákup uhlí? Brzy skončí, vědí domkaři

Ostrava – I když právě vrcholí léto, zkušení obyvatelé rodinných domků vědí, že pokud ještě nenakoupili topivo na zimu, měli by tak učinit co nejdříve. S blížící se topnou sezonou totiž každoročně uhelné sklady upravují své ceníky směrem nahoru.Podle oslovených provozovatelů uhelných skladů je letos zatím poptávka po uhlí mírně vyšší než ve srovnatelném období uplynulého roku.

Pochoutky s chřestem od šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.

Chřest nad zlato

Naše babičky mu neřeknou jinak než špargl, někteří mu přezdívají bílé zlato. Řeč je o chřestu, který je dnes považován za jednu z největších lahůdek zeleninového světa. A právě nyní začíná jeho sezóna.