Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Obchod v Číně. Ilustrační foto

Obchodní válka pokračuje. Čína uvalila cla na 128 produktů z USA

Čína uvalila clo na vybrané zboží ze Spojených států amerických až do výše 25 procent. Výrobky zahrnují mražené vepřové maso, víno a některé ovoce či ořechy. Peking tímto krokem reaguje na cla, která byla minulý měsíc uvalena na čínskou ocel a hliník. Informoval o tom server BBC.

Noc s Andersonem v kolínské knihovně

Děti nocovaly v knihovně

Kolín – Letošní Noc s Andersenem na téma Pejsek a Kočička proběhla v kolínské knihovně na třech místech. Ve Štítarech, kde na děti čekal program od 18 do 23 hodin, měli malí čtenáři za úkol vyrobit ingredience do dortu pro pejska a kočičku. Pak všichni uvařili dort a následovaly různé soutěže, poznávačky a čtení.

Tmavá dřevěná podlaha dodá prostoru hloubku.

Sedm žhavých trendů v bytovém designu

Trendy se dají vysledovat z výstav světových designérů či z katalogů předních výrobců. Mnohem výstižnějším ukazatelem ale je, co si lidé skutečně pořizují a po čem touží.

Pálenky na zlechovském koštu lidem chutnaly.

Džbán pro šampiona slivovice zůstal ve Zlechově

Není nad křišťálově čistou slivovici, shodovali se v sobotu nejen degustátoři, ale i návštěvníci 28. ročníku koštu Slováckého moku, jehož uspořádání měl opět v režii Sportovní klub Zlechov.

Se začátkem jara tradičně nastávají hody i pro milovníky přírody – třeba zpěvných i ostatních ptáků. Nejčastějšími návštěvníky krmítek jsou podle odborníků sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. „Ojediněle se na

Koho lze nyní na Kroměřížsku potkat u krmítka?

Se začátkem jara tradičně nastávají hody i pro milovníky přírody – třeba zpěvných i ostatních ptáků. Které druhy můžete v těchto dnech na Kroměřížsku pozorovat a jak se o ně pomoci postarat?

Přikrmování ptáků v zimě

Ptáci mají rádi slunečnici a drcené vlašské ořechy

Pardubický kraj - Zima o sobě dává vědět. Ornitologové, ale i obyčejní lidé začali myslet na ptáky a plní jim krmítka za okny, na balkonech i na zahradách. Jak ale drobným opeřencům přilepšit, a přitom jim neublížit?

Brhlík lesní

Víte, jak přikrmovat ptáky v zimě? Rozhodně ne plesnivým chlebem

Zima o sobě dala v těchto dnech vědět. Nejen ornitologové, ale i široká veřejnost tak začali připravovat za okna, na balkony, ale i do zahrad či parků krmítka pro drobné opeřence. Začíná totiž období přikrmování a pozorování ptáků v krmítkách. Ne každý ale ví, čím návštěvníky krmítek přikrmovat tak, aby jim neublížili.

Legislativou Evropské unie je použití antibiotik jako růstových stimulátorů zakázáno od roku 2006. Ilustrační foto.

Pravda o kuřecím mase

Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.

hovězí ragú s mrkví

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Jak vyhnat potravinové moly z kuchyně

Zavíječe moučného, jemuž se říká také potravinový mol, si můžete přinést domů v pytlíku mouky z obchodu, do spíže se vám ale může dostat i stoupačkami od sousedů. V brzké době vám vleze všude.

Stolním tenistům KST Rakovník D se v krajské soutěži II. třídy dařilo.

OBRAZEM: Déčko KST zdolalo Ořech i Kladno

Rakovnicko – V krajské soutěži II. třídy se dařilo stolním tenistům déčka rakovnického KST, kteří zvítězili nad Viktorií Ořech 10:8 a poradili si i s kladenským TTC 14:4. V tabulce nejnižší krajské soutěže se tak bodově dotáhli na béčko Roztok, které je o skóre třetí.

Ilustrační foto.

Letošní zima je pro spotřebitele uhlí příznivá

Rakovnicko – Letošní zima sebou zatím nepřinesla žádné velké mrazy. To je příznivá zpráva zejména pro majitele domů a bytů, kteří tak ušetří na vytápění objektů. Cena uhlí se zvýšila oproti loňskému roku v průměru o 13 korun za metrický cent.

10. místo Linda Švehlová

Podívejte se: Perníkové chaloupky soutěžily

Domažlicko - Dílo Miloslavy Honsové z Chodova se stalo vítězným v soutěžní výstavě perníkových chaloupek, která probíhala od 5. prosince do 5. ledna v prostorách Domu přírody Českého lesa na Staré poště v Klenčí pod Čerchovem. 

Lvi v liberecké zoo.

Do ZOO přišlo na Štědrý den sedm tisíc lidí

Liberec – Možnost zkrátit si dlouhé čekání na vánoční nadílku návštěvou zvířat využilo na Štědrý den 7233 lidí. Tolik návštěvníků v neděli dorazilo do liberecké zoologické zahrady.

Na tradiční povánoční akci dnes zve Záchranná stanice pro zraněné živočichy na Huslíku.

Na Huslíku dnes slaví Vánoce

Poděbrady – Záchranná stanice pro zraněné živočichy na Huslíku dnes zve na tradiční povánoční akci na pomoc zvířatům žijícím v zařízení.

Vánoční prázdniny v Planetáriu v Královské oboře.

Dětem začínají vánoční prázdniny, do škol se vrátí 3. ledna

Školákům dnes začínají vánoční prázdniny. Do základních a středních škol se po 11 volných dnech vrátí ve středu 3. ledna. Počasí podle předpovědi sice nebude zimním radovánkám přát, pro rodiny s dětmi ale mezi svátky připravily vánoční programy například zoologické zahrady, hrady a zámky. V mnoha městech také fungují venkovní i krytá kluziště.

Tvarohová štola

Tvarohová štola s kandovaným ovocem

Cukroví je hotovo, z vánočního pečení teď už zbývá jen vánočka nebo štola. Přinášíme tip na jednoduchou štolu z tvarohového těsta, plnou oříšků a kandovaného ovoce.

Ilustrační foto

Ježíšek poletí i za mříže do Valdic. Čeká tu na něj 1090 odsouzených

Valdice - Ne každému je dopřáno prožít svobodně vánoční svátky. Za mřížemi valdické věznice stráví Štědrý den 1090 odsouzených. Vánoční tradici jim připomene vánočka, v poledne houbová polévka a hrachová kaše s vejcem. Na Štědrý večer se tu servíruje štědrovečerní smažený řízek, bramborový salát a balíček s uzeninami, sýry, sušenkami a ovocem.

Vaflové oválky

Vaflové oválky s nutellou

Křehké oválky z oříškového těsta vonící po skořici a slepované nutelou jsou jako stvořené pro mlsné jazýčky.

Stačí dietní chyba a žlučník dá o sobě vědět.

Raději zlaté prasátko než záchvat žlučníku

Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke klasice českých štědrovečerních stolů. Vánočním přejídáním si ale můžeme zadělat na patálie, jako jsou záchvat žlučníku, pálení žáhy či průjmy. Jak s nimi bojovat?

Jak setřást vánoční kalorie

Zbavte se výčitek z vánočního jídla!

Nemusíte si trhat vlasy za snědení 4 vosích hnízd, ani nemusíte uběhnout několik kilometrů, abyste spálila několik lineckých koleček, dokonce se nemusíte vyhýbat bramborovému salátu. Přiblížíme vám běžné domácí činnosti, díky kterým ze sebe vánoční hříchy snadno setřesete.

Sukovky

Sukovky

Nastrouhané sójové suky jsou vynikající přísadou i do jiného nepečeného cukroví, například do kuliček, místo oříšků. A protože neobsahují lepek, hodí se i pro bezlepkovou dietu.

Originální kvásková vánočka.

Upečte si originální kváskovou vánočku

Hamr – Většina českých domácností si období vánočních svátků bez vánočky dovede jen stěží představit. Rodinná pekárna Pepekárna, která sídlí na Hamru u Trhanova, přináší čtenářům recept na speciální kváskovou vánočku.

Šohajky

Šohajky

Další tip na nepečenou dobrotu, tentokrát košíčky s ořechovými kuličkami a čokoládovým krémem.

Adventní čas zříjemnili dětem Petrovičtí v obecní doškové chalupě, která se před pár lety proměnila v muzeum.

OBRAZEM: Chalupu provoněly perníčky. Dětem pro radost

Petrovice /FOTOGALERIE/ - V adventním čase ožila došková chalupa v Petrovicích. Děti z okolních škol měli možnost seznámit se s tradicemi, které se k předvánočnímu období pojí. „Společně jsme si prošli prosincový kalendář a připomněli si svátky s tímto časem spojené. Mohli jsme si prohlédnout různé druhy betlémů, zjistli jsme, jakým způsobem a proč se zavěšoval i zdobil vánoční stromek. Žáci si vyzkoušeli louskání ořechů, krouhání jablek, plnění formiček a pečení perníčků, psaní vánočních pozdravů inkoustovým perem," podotkla pedagožka z krumlovské základní školy v Ivančické ulici Jana Pavlíčková. Děti poznaly, jak dříve žili lidé skromně a jak málo stačilo osmičlenné rodině k živobytí.

Ilustrační foto.

Sladká nadílka

Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.

Lidé se na Babiččině dvorečku ve vyškovském zooparku seznámili s hanáckými adventními tradicemi.

Hanácký advent? Lucie pozlobily hospodyně, děvčata spoléhala na barborky

Vyškov /REPORTÁŽ/ – Na svátečním stole nechybí natrhaná buchta posypaná mákem a cukrem, politá medem a zakapaná máslem. Ženy v krojích rozkrajují jablko a louskají ořechy, chtějí vědět, zda budou v následujícím roce zdravé. Pak posílají skořápky po vodě a hází botou. Je sobota odpoledne a na Babiččině dvorečku ve vyškovském zooparku se lidé seznamují, jak vypadal advent na hanácké dědině. Dovídají se, že i před tím, než přišla dlouho očekávaná chvíle, Štědrý večer, si dny naši předci uměli zpříjemnit.