Trápí vás občas chutě na něco dobrého, ale chtěli byste mlsat a nemít při tom výčitky? Zkuste vyměnit chipsy, oříšky nebo čokoládu za olivy. Olíbená středomořská pochoutka nejen potěší chuťové buňky, ale navíc podpoří zdraví srdce, kostí i mozku a pomůže chránit tělo proti rakovině. Nasypat si do mističky olivy prostě stojí za to.
Je mu sice teprve třináct, ale už pět let se pohybuje jak na poli moderátorském, tak i v mediálním světě rozhovorů se známými osobnostmi a zajímavých reportáží. Těch má za sebou více než dvě stovky, což mu mimo jiné vyneslo nominaci do finále celorepublikové soutěže dětských talentů Nadačního fondu Zlatý oříšek, jehož se letos k 1. lednu stal jedním ze sedmi laureátů. Řeč je o Tomáši Hrnčířovi, bydlícím sice s rodiči a sestrou v Praze, ale srdcem i duší se hlásícímu ke Slovácku, konkrétně k Ostrožské Nové Vsi, rodišti své babičky, módní návrhářky Marie Zelené.
Zásobu ořechů na mnoho měsíců obdržela od dárců děčínská zoologická zahrada. Ta se totiž potýkala s jejich nedostatkem a prosila o pomoc lidi, kteří by je mohli darovat. Jaké množství ale nakonec milovníci zvířat poskytnou, pracovníky zoo překvapilo.
Ještě žádný učitel ani žádná škola v historii Česka nezískali dva Zlaté oříšky v prestižní dětské soutěži, která zahrnuje všechny obory lidské činnosti. Až nyní se to povedlo pardubické Základní umělecké škole Havlíčkova a žesťové třídě učitele Romana Faltyse. O radost se postaraly tři nadané dívky, které tvoří trio Pardubické trumpeťandy.
Před námi jsou vánoční svátky a oslava konce roku a s nimi i setkání s rodinou a přáteli. Oblíbeným pohoštěním, které můžete připravit snadno a rychle, jsou chlebíčky. I ty ale mohou být zdravé. Stačí jako podklad použít chutnou a zdravou pomazánku, dozdobit kouskem zeleniny nebo třeba půlkou ořechu. A uvidíte, že se po takovémto pohoštění jen zapráší.
Když se řekne kakao, většina lidí si představí především čokoládu nebo čokoládové řezy. Kakao je však samo o sobě úžasně zdravá surovina. Mimo jiné obsahuje velké množství flavonoidů, které chrání organismus před poškozováním volnými radikály. Na co všechno je kakao dobré, jak ho nejlépe jíst a jak může prospět našemu zdraví, vysvětlují vědecké studie.
Už víte, jaké cukroví budete letos před Vánoci péct? Někdo nedá dopustit na starou dobrou českou klasiku, někdo zkusí i něco nového. Jestli je však budete péct s láskou, váš domov bude provoněný čokoládou a kořením a po cukroví se jistě jen zapráší. Pár vyzkoušených receptů od odborníků vám v tom jistě pomůže.
Znáte ťupičky nebo žabí huby? Pokud hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si totiž pochutná úplně každý.
Znáte ťupičky nebo žabí huby? Pokud hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si totiž pochutná úplně každý.
Dobrá zpráva. Vánoční pečení letos Češi zvládnou se stejným rozpočtem jako vloni. Suroviny na tři druhy cukroví najdou lidé v akčních letácích v průměru za necelých 800 korun. Přestože máslo a vejce letos výrazně podražily, med, ořechy či kondenzované mléko naopak obchodníci nabízejí za nižší ceny.
První druh cukroví, do jehož pečení bychom se měli pustit, jsou jednoznačně perníčky. Ideální doba na jejich přípravu je měsíc až tři týdny před Vánocemi – tedy právě teď. Aby však byly na Štědrý den krásně měkké, nestačí jen vybrat správný recept. Důležité je také jejich skladování, které může změknutí napomoci. Měkčích perníčků lze docílit díky obyčejnému chlebu i dalším trikům našich babiček.
V edici Gurmet vychází kniha Pečeme! s 60 exkluzivními recepty od nejlepších českých cukrářů a cukrářek. Jde o jasný tip na vánoční dárek pro ty, kteří se cítí v kuchyni jako doma a chtějí posunout své cukrářské umění ještě výše.
Vánoce se blíží a s nimi i každoroční dilema, jak co nejrychleji a nejefektivněji rozlouskat vlašské ořechy na pečení cukroví. A zatímco většina z nás se spoléhá na tradiční louskáček, kleště nebo kladivo, František Mrázek z Křemže na to šel s fištrónem. Navrhl louskáček ze stojanové vrtačky.
Cena másla v posledních týdnech rapidně vzrostla a předpokládá se, že jen tak neklesne. Koupit proto máslo do zásoby ve chvíli, kdy je zrovna v prodeji za sníženou cenu, je obzvlášť před Vánocemi více než žádoucí. Jak se ale vypořádat s datem spotřeby? Jednoduše. Nadbytečné máslo zmrazte. Poradíme vám, jak dlouho v mrazáku vydrží a jak máslo správně zmrazit, aby nezměnilo chuť.
Jméno Findik a novou rodinu získalo před čtyřmi měsíci veverčí mládě. Şakir Mitan z turecké provincie Van našel vyčerpanou veverku pod stromem, když pracoval na poli. Díky jeho láskyplné péči zvířátko přežilo a dnes přináší radost celé rodině.
Děčínská zoologická zahrada se potýká s nedostatkem ořechů pro zvířata. Prosí tak o pomoc lidi, kteří mají dostatek zásob a mohli by je darovat. Ořechy jsou totiž pro spoustu zvířat důležitou složkou potravy.
/FOTO, VIDEO/ Oblastní muzeum v Chomutově oživilo tradici vánočních výstav betlémů a slaví úspěch. Už na páteční vernisáž dorazilo kolem 160 návštěvníků, kteří obdivovali desítky jesliček různého stáří, velikosti i zpracování. Nejmenší betlémy se vejdou do skořápky ořechu, zatímco největší model zabírá celou místnost.
Bylinné čaje, sirupy, zavařeniny, ale také bylinné cukry, soli, květová káva nebo žádané svatojánské ořechy. Když člověk vkročí do chomutovského bylinkářství Angellus, které patří Evě Beranové, ocitne se v klidné oáze plné vůní a neočekávaných chutí. Její přírodní produkty jsou výsledkem tradičních postupů, přičemž řada z nich se pyšní certifikátem Regionální potravina Krušnohoří.
Jádro vlašského ořechu svým velmi zvláštním tvarem připomíná lidský mozek. S myšlením a inteligencí si vlašské ořechy spojovali i naši předkové. Podle keltských legend byly symbolem moudrosti a ještě před pár stovkami let se lidé domnívali, že pojídáním ořechů posílí svůj intelekt. Dnešní věda nespojuje tvar ořechového jádra s jeho účinky a raději spoléhá na výzkumy. Ale i nejnovější vědecké poznatky ukázaly, že vlašské ořechy mají velmi blahodárné účinky na lidský mozek a jeho zdraví.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvanáct jednotlivců i kolektivů soupeřilo v neděli 29. září po obědě ve velkém sále Městského společenského domu v Kolíně v krajském kole celostátní soutěže pro nadané děti Zlatý oříšek.
Že bychom neměli pít alkohol nebo se cpát hranolkami a koblihami, pokud nechceme tloustnout, víme určitě všichni. Jsou ale potraviny, které obsahují pro zdraví nezbytné látky a neřekli bychom o nich, že by mohly mít na svědomí nežádoucí tuk usazený na břiše a stehnech. Patří k nim ořechy. Je důležité vědět, jaké ořechy a v jakém množství jíst, abyste hubli a naopak nezačali kvůli nim tloustnout.
Z litinové podnože ze starého šicího stroje a ořechové desky vykouzlil Karel Pytela elegantní stoleček. Masivní ořechové dřevo dodává stolečku krásu i robustnost. Z pouhých dvou kusů tak kutil vyrobil praktický a hezký kus nábytku.
Co jíst či nejíst, aby byli zdraví a dopnuli knoflík u kalhot, řeší lidé poměrně často. Daleko větší pozornost, než se mu dostává, si ale rozhodně zaslouží jeden z nejdůležitějších orgánů - mozek. Existují totiž potraviny, které dokážou pozitivně ovlivnit koncentraci, paměť, náladu a dokonce i oddálit riziko demence.
Ovesné vločky jsou jedním z hlavních představitelů toho, čemu se říká zdravá výživa. Jejich pravidelná konzumace je pro člověka velmi prospěšná, ale přiznejme si: i když si ovesné kaše zpestřujeme nejrůznějšími způsoby, občas už se nám zajídají. Ovesné vločky však mají v kuchyni velký potenciál. Hodí se do koláčů i chleba, do karbanátků, sekané i polévek, sladkých lívanců a slaných placek či jako základ pro nepečený cheescake. A jejich zdravotní přínos se nemění.
Speciality ze svatojánských ořechů mohou nadšenci ochutnat tento týden ve vybraných brněnských podnicích. Do akce Svatojánský týden se zapojí zhruba deset restaurací, cukráren nebo pekáren.
Krátce z regionu. Další možnost, jak ocenit mladé talenty, nabídne až do září v jižních Čechách krajské kolo celostátní soutěže. V budějovické teplárně museli nečekaně zkrotit dým. Upravená verze mapy připojitelnosti nabízí informace o možném napojení solárních panelů do sítě.
Hořčík je minerál, který naše tělo potřebuje k udržení zdraví. Je totiž nezbytný pro stovky biochemických reakcí v lidském organismu. Podle odborných studií má však téměř polovina populace hořčíku v těle nedostatek. Není problém si v lékárně pořídit potravinové doplňky s tímto minerálem, ale podle dietologů je daleko prospěšnější dodat organismu hořčík prostřednictvím jídla. Odborníci také poradili, které potraviny obsahují hořčíku nejvíce.
Alzheimerova nemoc je pro mnohé velkým strašákem. O to víc, že je poměrně častá; stojí za zhruba 60 % případů demence. Jak demencím, včetně Alzheimerovy nemoci, předcházet? Lze si pomoci dodržováním nějaké specilání diety? Zaměřili jsme se na rady amerických odborníků na výzkum stárnutí a optali jsme se také výživové specialitky Kateřiny Šimkové.
Šlágr kola. Sérii očekávaných duelů mezi vedoucí trojicí A skupiny 1. A třídy odstartuje v neděli odpoledne duel Pohledu se Světlou nad Sázavou. Už tento zápas může výrazně napovědět o postupových nadějích soupeřů. „Po naší porážce by bylo v podstatě hotovo,“ uvědomuje se trenér Světlé nad Sázavou Jan Pohnětal.
/FOTO, VIDEO/ Na točenou nebo kopečkovou, smetanovou nebo sorbet. Dříve se stály fronty na banány, dnes se stojí na dobrou zmrzlinu. Porozhlédli jsme se, kde na Berounsku stojí fronty před zmrzlinou, což dává tušit, že bude opravdu vynikající.
O kladenském hokeji Jaromír Jágr jako majitel Rytířů v sezoně moc nemluví. Výjimku činí po baráži a s novináři se setkal také nyní po čtvrté výhře nad Vsetínem. Bylo cítit, že nepovedená sezona ani jeho nebavila a že by rád zase kladenský hokej trochu zvedl. „Spoustu hráčů máme pod smlouvami, ale musíme tým vylepšit, abychom se nedostali do problémů jako letos,“ uznal sám.
Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová převzala ve čtvrtek večer cenu za výjimečný krajský kulturní počin v oblasti literatury. Ocenění se úspěšná autorka dočkala za knihu Svatojánské ořechy, která uzavírá poválečnou trilogii z Přerovska. Náročné téma na pozadí dramatických událostí zpracovala i díky vzpomínkám pamětníků a po prostudování archivních materiálů.
Společnost Alika se zabývá výrobou pražených ořechů a slaných snacků nebo také balením sušeného ovoce a olejnatých semen. „Nikdy by mě nenapadlo, že se takto rozrosteme. Spíš jsem si vždycky myslela, že z toho bude regionální firma,“ říká zakladatelka Jana Kremlová.
Společnost Alika se zabývá výrobou pražených ořechů a slaných snacků nebo také balením sušeného ovoce a olejnatých semen. „Nikdy by mě nenapadlo, že se takto rozrosteme. Spíš jsem si vždycky myslela, že z toho bude regionální firma,“ říká zakladatelka Jana Kremlová.
Všichni hledáme ty nejlepší potraviny, které nám pomáhají upevňovat dobrou kondici. Patří mezi ně i zdravé tuky, mezi něž někteří lidé řadí i ten kokosový. Je ale pravda, že kokosový olej léčí? Nakolik platí, že funguje jako prostředek pro snazší hubnutí, prospívá srdci a je dobrý pro diabetiky? Podívejme se na nejčastější tvrzení, která se o kokosovém tuku říkají.
Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž probíhá v České republice 25 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. V letošním roce se do finále probojovalo opět 21 jednotlivců a kolektivů z celé ČR. Také náš Zlínský kraj měl v tomto finále hned několik „želízek“ v ohni.
Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?
Plní si své klukovské sny. Lze říci, že už rozlouskl „tři pohádkové oříšky“. V myšlenkách má ještě jeden, ten je ale obrovský. Ladislav Pártl je majitelem restaurace Měšťanský pivovar Polná. Ten oříšek, který ještě touží rozlousknout, je vaření piva v pivovaru. Tomu snu věří i kvůli tomu, že o sobě tvrdí, že je klikař.
Dala si jasný úkol a dokonale se jí ho povedlo splnit. Pavlína Cvrčková z Liberce chtěla vytvořit něco, čím by si usnadnila louskání pěti beden ořechů. Pracuje sice jako účetní, ale strašně ráda doma kutí. A tak si svépomocí vyrobila louskáček na ořechy, který se náramně osvědčil. Můžete se jejím nápadem nechat inspirovat.
Snažíte se v zimě pomáhat volně žijícím zvířátkům zavěšováním lojových koulí? Pak vězte, že tato „pomoc“ někdy může způsobit více škody než užitku. Nebezpečí se skrývá hlavně v síťkách, v kterých bývají lojovky v obchodech nabízeny. Ptáčkům se do nich zachytávají drápky a jen velmi těžko se pak ze sítěk osvobozují. Ale jak z toho ven? Jednoduše. Vyrobte ptáčkům lojové koule z ingrediencí a materiálu, které najdete doma.
Štědrý den se ve zlínské zoo ponese ve znamení dárků. Děti do 13 let zavítají v tento den do zahrady za symbolickou jednu korunu, pro zvířata pak chovatelé připraví řadu dobrot, které zastoupí „vánoční dárek“.
Tři známí spisovatelé, tři povídky o vděčnosti. Deník požádal naše stálé spolupracovníky z řad spisovatelů, spisovatelek, překladatelů a nezávislých publicistů, aby nám v adventní době napsali svoje vlastní povídky o vděčnosti. Toto je jedna z nich - od Martina Vopěnky. Věříme, že vám zpříjemní adventní nebo vánoční chvíle s naším Deníkem vděčnosti.
Plněné ořechy jsou křehké a voňavé cukroví s lahodným krémem. Patří k těm pracnějším vánočním dobrotám, ale výsledek je fantastický. Cukroví můžete upéct také podle videoreceptu pekaře Josefa Maršálka.
Skromné a snadné vánoční cukroví voní hřejivým zimním kořením. Madlenky upečete za chvilku. Skvěle se hodí k čaji i ke kávě. Tento recept je vhodný i pro ty, co kvůli alergii nemohou jíst cukroví s ořechy. Jak udělat madlenky bez ořechů? A jak bez ořechů připravit vanilkové rohlíčky?
Hledáte inspiraci na vánoční pečení? Zkuste k letos k oblíbeným druhům přidat Masarykovo cukroví. Je na přípravu docela jednoduché a chutná už několik generací.
Ořechové trubičky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Kdo by odolal kombinaci křehkého obalu a lahodného krému uvnitř? Podívejte se, jak plněné ořechové trubičky připravit, aniž byste dělali pracný krém. V našem receptu využijeme lískooříškový krém, čokoládu a trochu whisky.
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.
Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.
Znáte žabí huby nebo ťupičky? Jestli hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si pochutná úplně každý.