Společnost Alika se zabývá výrobou pražených ořechů a slaných snacků nebo také balením sušeného ovoce a olejnatých semen. „Nikdy by mě nenapadlo, že se takto rozrosteme. Spíš jsem si vždycky myslela, že z toho bude regionální firma,“ říká zakladatelka Jana Kremlová.
Společnost Alika se zabývá výrobou pražených ořechů a slaných snacků nebo také balením sušeného ovoce a olejnatých semen. „Nikdy by mě nenapadlo, že se takto rozrosteme. Spíš jsem si vždycky myslela, že z toho bude regionální firma,“ říká zakladatelka Jana Kremlová.
Všichni hledáme ty nejlepší potraviny, které nám pomáhají upevňovat dobrou kondici. Patří mezi ně i zdravé tuky, mezi něž někteří lidé řadí i ten kokosový. Je ale pravda, že kokosový olej léčí? Nakolik platí, že funguje jako prostředek pro snazší hubnutí, prospívá srdci a je dobrý pro diabetiky? Podívejme se na nejčastější tvrzení, která se o kokosovém tuku říkají.
Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž probíhá v České republice 25 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. V letošním roce se do finále probojovalo opět 21 jednotlivců a kolektivů z celé ČR. Také náš Zlínský kraj měl v tomto finále hned několik „želízek“ v ohni.
Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?
Plní si své klukovské sny. Lze říci, že už rozlouskl „tři pohádkové oříšky“. V myšlenkách má ještě jeden, ten je ale obrovský. Ladislav Pártl je majitelem restaurace Měšťanský pivovar Polná. Ten oříšek, který ještě touží rozlousknout, je vaření piva v pivovaru. Tomu snu věří i kvůli tomu, že o sobě tvrdí, že je klikař.
Dala si jasný úkol a dokonale se jí ho povedlo splnit. Pavlína Cvrčková z Liberce chtěla vytvořit něco, čím by si usnadnila louskání pěti beden ořechů. Pracuje sice jako účetní, ale strašně ráda doma kutí. A tak si svépomocí vyrobila louskáček na ořechy, který se náramně osvědčil. Můžete se jejím nápadem nechat inspirovat.
Snažíte se v zimě pomáhat volně žijícím zvířátkům zavěšováním lojových koulí? Pak vězte, že tato „pomoc“ někdy může způsobit více škody než užitku. Nebezpečí se skrývá hlavně v síťkách, v kterých bývají lojovky v obchodech nabízeny. Ptáčkům se do nich zachytávají drápky a jen velmi těžko se pak ze sítěk osvobozují. Ale jak z toho ven? Jednoduše. Vyrobte ptáčkům lojové koule z ingrediencí a materiálu, které najdete doma.
Štědrý den se ve zlínské zoo ponese ve znamení dárků. Děti do 13 let zavítají v tento den do zahrady za symbolickou jednu korunu, pro zvířata pak chovatelé připraví řadu dobrot, které zastoupí „vánoční dárek“.
Tři známí spisovatelé, tři povídky o vděčnosti. Deník požádal naše stálé spolupracovníky z řad spisovatelů, spisovatelek, překladatelů a nezávislých publicistů, aby nám v adventní době napsali svoje vlastní povídky o vděčnosti. Toto je jedna z nich - od Martina Vopěnky. Věříme, že vám zpříjemní adventní nebo vánoční chvíle s naším Deníkem vděčnosti.
Plněné ořechy jsou křehké a voňavé cukroví s lahodným krémem. Patří k těm pracnějším vánočním dobrotám, ale výsledek je fantastický. Cukroví můžete upéct také podle videoreceptu pekaře Josefa Maršálka.
Skromné a snadné vánoční cukroví voní hřejivým zimním kořením. Madlenky upečete za chvilku. Skvěle se hodí k čaji i ke kávě. Tento recept je vhodný i pro ty, co kvůli alergii nemohou jíst cukroví s ořechy. Jak udělat madlenky bez ořechů? A jak bez ořechů připravit vanilkové rohlíčky?
Hledáte inspiraci na vánoční pečení? Zkuste k letos k oblíbeným druhům přidat Masarykovo cukroví. Je na přípravu docela jednoduché a chutná už několik generací.
Ořechové trubičky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Kdo by odolal kombinaci křehkého obalu a lahodného krému uvnitř? Podívejte se, jak plněné ořechové trubičky připravit, aniž byste dělali pracný krém. V našem receptu využijeme lískooříškový krém, čokoládu a trochu whisky.
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.
Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.
Znáte žabí huby nebo ťupičky? Jestli hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si pochutná úplně každý.
Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?
Úvahy nad tím, jak letos prostřete vánoční tabuli, nenechávejte na poslední chvíli. Všechno si dobře promyslete, protože Vánoce jsou jen jednou do roka, a této mimořádné a slavnostní události by mělo odpovídat i to, jak pojmete sváteční stolování. Návod na výzdobu stolu i na další zajímavé předvánoční i vánoční dekorace přináší nová kniha Vánoce pro vaše ruce. Na 300 stranách plných lásky a tvoření najdete úžasné tipy, jak si užít skutečně kreativní advent.
Adventní doba se blíží a s ní i čas zamyslet se nad tím, jaký adventní věnec vám letos bude osvěcovat dlouhé prosincové večery. Zelené chvojí je krásná klasika, má však tu nevýhodu, že z něj brzy začne opadávat jehličí. Zkuste si pořídit adventní věnec, který vyrobíte ze stejně působivých přírodních materiálů, ale opadávat rozhodně nebude. Návod na něj i na další krásné předvánoční i vánoční dekorace přináší nová kniha Vánoce pro vaše ruce. Na 300 stranách plných lásky a tvoření najdete úžasné tipy, jak si užít skutečně kreativní advent.
Pokud vaši přátelé zbožňují vánoční pralinky a nepečené kuličky, které každoročně připravujete, určitě je tímto dárkem potěšíte. Z pouhého sladkého dárku se však stane luxusní, pokud cukroví uložíte do krásné bonboniéry, kterou si sami zhotovíte. Výrobu bonboniéry i dalších zajímavých předvánočních i vánočních dekorací přináší nová kniha Vánoce pro vaše ruce. Na 300 stranách plných lásky a tvoření najdete úžasné tipy, jak si užít skutečně kreativní advent.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ondřej Balatka vystudoval Karlovu univerzitu. Stal se radním Prahy 6 a pracoval na úřadech, naposledy na ministerstvu školství. Závažné zdravotní problémy ho donutily přehodnotit život a zcela změnit životní styl. Nyní v Dobříši lisuje a prodává své vlastní rostlinné oleje, které mu pomohly.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ondřej Balatka vystudoval Karlovu univerzitu. Stal se radním Prahy 6 a pracoval na úřadech, naposledy na ministerstvu školství. Závažné zdravotní problémy ho donutily přehodnotit život a zcela změnit životní styl. Nyní v Dobříši lisuje a prodává své vlastní rostlinné oleje, které mu pomohly.
Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.
SVČ TYMY v letošním roce uspořádalo 5. ročník krajského kola talentové soutěže ve Zlínském kraji pod názvem „Zlatý oříšek 2023“. Máme velkou radost, že 14. 10. 2023 opět velmi úspěšně proběhlo finále této soutěže v holešovském zámku. Do Zlatého oříšku Zlínského kraje se nominovalo více než 50 jednotlivců, dvojic a kolektivů. Do krajského finále bylo porotou vybráno 12 finalistů. Mezi nominovanými byli sportovci, hudebníci, tanečníci, astronom, matematik, logik, bioložka, mažoretky, aerobic a další.
Sklizeň, uskladnění a zpracování vlašských ořechů není úplně jednoduchá záležitost a kromě jiného přináší i spoustu odpadu: nejprve jsou to zbytky slupek a později velká hromada skořápek. Zkuste však tentokrát skořápky nevyhazovat, protože pokud s nimi naložíte správně, prospějí vašemu zdraví, vzhledu i zahradě. Jak skořápky z vlašských ořechů využít?
Dovolená strávená u moře je k nezaplacení. Pohodu na pláži však může zkazit problém, který vyvstane, když si chceme zaplavat. Kam schovat peníze, doklady a ostatní cennosti? A co dělat na pláži s mobilním telefonem či klíčky od auta? Máme pár tipů na nejlepší skrýše, které neodhalí ani zkušení plážoví zlodějíčci.
Někdo sbírá známky, někdo tácky od piva, ale Monika Sladká ze Zbyslavi u Plánice už zhruba čtyřicet let schraňuje svatební oznámení. A rozhodně není troškař, její sbírka čítá necelých devět tisíc kusů.
Nejprve chtěli Urbánkovi stavět nový dům na „zelené louce“, aby si ho mohli přizpůsobit podle svých představ. Došlo ovšem k vývoji v rodinných vztazích, a tak se plány změnily. „Nechtěli jsme, aby se rodný dům dědečka mé manželky prodal. Zároveň jsme se ale nespokojili s myšlenkou, že by nebyl dispozičně a funkčně podle našich představ. Věděli jsme proto, že nás čeká velká rekonstrukce,” říká Lukáš Urbánek z obce Chvalíkovice u Opavy.
Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky?
Zcela zaplněný sál Mervartovy pamětní síně na přerovském zámku a symbolický křest ořechovkou. Tak vypadalo v úterý odpoledne přivítání nového díla přerovské spisovatelky Lenky Chalupové na knižní svět. Dílem Svatojánské ořechy Lenka Chalupová uzavřela poválečnou trilogii, která se těší nebývalému zájmu čtenářů.
/ROZHOVOR/ Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová přichází na knižní trh s novým románem Svatojánské ořechy. Strhující vyprávění zasadila tentokrát do Dluhonic, jedné z místních částí Přerova. Po úspěšných titulech Kyselé třešně a Páté jablko tímto dílem završila trilogii z poválečného Přerovska. „Tvořila jsem intenzivně, jako nikdy v životě,“ líčí vznik posledního díla Lenka Chalupová.
V Sudoměřicích u Tábora stojí u trati poměrně nenápadná budova. Uvnitř vznikají ručně dělané lowcarbové a proteinové svačinky a další dobroty pro děti. To vše pod značkou Jihočeská svačinka. Po třinácti měsících od vzniku dosáhla firma v březnu navíc jedné pomyslné mety, a to milionu prodaných svačinek.
Voda je od nepaměti tajemným živlem, který především v podobě řek utvářel krajinu a dával vzniknout civilizacím. Co víte o těchto jedinečných biotopech poskytujících útočiště nejrůznějším rostlinám a živočichům? Otestujte si v našem kvízu znalosti o českých řekách. Věděli jste, že se Labe používalo hojně k přepravě dřeva a dalších surovin už ve středověku?
Veverky. Ať už jsou zrzavé, hnědě či černé, jejich roztomilosti podlehne téměř každý. I když zrovna kradou z úrody ořechů, jejich charakteristické ztřeštěné pohyby, huňatý ocásek a „oči jako korálky“ jim u většiny lidí zajistí rychlé odpuštění. Protože většina z nás si jako první vybaví veverku obecnou, tedy malé něžné zvířátko s tělem dlouhým kolem dvaceti centimetrů a ocáskem podobných rozměrů, může se zdát představa metrové veverky jako science fiction. Takové zvíře ale opravdu existuje. Jmenuje se ratufa obrovská.
k požáru kotelny v rodinném domě v obci Hošťálková vyrazily 3 jednotky hasičů. Muž dal na kotel sušit bedýnku s ořechy, ty se vzňaly a poté, co muž hořící bedničku odhodil nešťastně na dřevo určené na podpal, začal hořet i prostor kotelny.
„Nadýchané Honzovy buchty jsem měla chuť upéct hned od doby, kdy jsme jedny výborné ochutnali na výletě na Helfštýn. Jestli máte stejné chutě jako já, uložte si recept a upečte je také,“ říká Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně.
Odhalit talentované děti je velmi náročné. Zvláště žijí-li v rodině, která nemá zájem či možnost rozvíjet jejich potenciál a citlivě pracovat s jejich odlišnostmi. V takovém případě mohou pomoci všímaví učitelé ve škole, jenže ti nejsou samozřejmostí.
Jednodušší už to být nemůže. Smíchejte níže uvedené suroviny a vychutnejte si lahodnou snídani pro děti i dospělé. Při zdobení dejte prostor fantazii. Banán, broskev, mandarinka, kiwi, čokoláda, ořechy, mandle… Je to jen na vás.
Zlatý oříšek v letošním roce oslaví čtvrt století své existence. Od 1. ročníku, který se konal v roce 1998, se organizátorům podařilo v ČE ocenit a motivovat více než 3000 talentovaných dětí, dvojic či dětských kolektivů ve věku od šesti do čtrnácti let. Každoročně pak Zlatý oříšek představuje výběr jednadvaceti z nich prostřednictvím slavnostního televizního finále, které se tradičně vysílá 1. ledna na ČT 2. Diváci tak i letos mohli obdivovat výkony 21 výjimečně šikovných a nadaných dětí, ze kterých bylo 7 oceněno prestižní cenou Zlatý oříšek 2022, a to společně s finanční odměnou 20 tisíc korun.
Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž probíhá v České republice 24 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. V letošním roce se do finále probojovalo opět 21 jednotlivců a kolektivů z celé ČR. Také náš Zlínský kraj měl v tomto finále hned několik „želízek“ v ohni.
Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž probíhá v České republice 24 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. V letošním roce se do finále probojovalo opět 21 jednotlivců a kolektivů z celé ČR. Také náš Zlínský kraj měl v tomto finále hned několik „želízek“ v ohni.
Soutěž Zlatý oříšek v letošním roce oslaví čtvrtstoletí své existence. Její první ročník proběhl v roce 1998 a od té doby se organizátorům podařilo vyhledat v České republice více jak tři tisíce talentovaných dětí, dvojic a dětských kolektivů ve věku od 6 do 14 let. Každoročně pak Zlatý oříšek představuje výběr jednadvaceti z nich prostřednictvím slavnostního televizního finále, které Česká televize vysílá již tradičně na Nový rok. I letos tak 1. ledna 2023 mohli diváci ČT2 obdivovat výkony finalistů soutěže a tipovat, kdo z nich si na konci pořadu odnese ze studia prestižní cenu Zlatý oříšek 2022, a to společně s finanční odměnou 20 000 Kč.
Soutěž Zlatý oříšek v letošním roce oslaví čtvrtstoletí své existence. Její první ročník proběhl v roce 1998 a od té doby se organizátorům podařilo vyhledat v České republice více jak tři tisíce talentovaných dětí, dvojic a dětských kolektivů ve věku od 6 do 14 let. Každoročně pak Zlatý oříšek představuje výběr jednadvaceti z nich prostřednictvím slavnostního televizního finále, které Česká televize vysílá již tradičně na Nový rok. I letos tak 1. ledna 2023 mohli diváci ČT2 obdivovat výkony finalistů soutěže a tipovat, kdo z nich si na konci pořadu odnese ze studia prestižní cenu Zlatý oříšek 2022, a to společně s finanční odměnou 20 000 Kč.
Soutěž Zlatý oříšek v letošním roce oslaví čtvrtstoletí své existence. Její první ročník proběhl v roce 1998 a od té doby se organizátorům podařilo vyhledat v České republice více jak tři tisíce talentovaných dětí, dvojic a dětských kolektivů ve věku od 6 do 14 let. Každoročně pak Zlatý oříšek představuje výběr jednadvaceti z nich prostřednictvím slavnostního televizního finále, které Česká televize vysílá již tradičně na Nový rok. I letos tak 1. ledna 2023 mohli diváci ČT2 obdivovat výkony finalistů soutěže a tipovat, kdo z nich si na konci pořadu odnese ze studia prestižní cenu Zlatý oříšek 2022, a to společně s finanční odměnou 20 000 Kč.
Soutěž Zlatý oříšek v letošním roce oslaví čtvrtstoletí své existence. Její první ročník proběhl v roce 1998 a od té doby se organizátorům podařilo vyhledat v České republice více jak tři tisíce talentovaných dětí, dvojic a dětských kolektivů ve věku od 6 do 14 let. Každoročně pak Zlatý oříšek představuje výběr jednadvaceti z nich prostřednictvím slavnostního televizního finále, které Česká televize vysílá již tradičně na Nový rok. I letos tak 1. ledna 2023 mohli diváci ČT2 obdivovat výkony finalistů soutěže a tipovat, kdo z nich si na konci pořadu odnese ze studia prestižní cenu Zlatý oříšek 2022, a to společně s finanční odměnou 20 000 Kč.
Soutěž Zlatý oříšek v letošním roce oslaví čtvrtstoletí své existence. Její první ročník proběhl v roce 1998 a od té doby se organizátorům podařilo vyhledat v České republice více jak tři tisíce talentovaných dětí, dvojic a dětských kolektivů ve věku od 6 do 14 let. Každoročně pak Zlatý oříšek představuje výběr jednadvaceti z nich prostřednictvím slavnostního televizního finále, které Česká televize vysílá již tradičně na Nový rok. I letos tak 1. ledna 2023 mohli diváci ČT2 obdivovat výkony finalistů soutěže a tipovat, kdo z nich si na konci pořadu odnese ze studia prestižní cenu Zlatý oříšek 2022, a to společně s finanční odměnou 20 000 Kč.
Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.