Znojmo – Další ocenění za své marmelády dostali manželé Boudovi ze Znojma. „Označení Česká chuťovka dostaly Znojemské špendlíky, Dětskou chuťovku mají Znojemské broskve v čokoládě extra džem,“ sdělila Zuzana Boudová.
FOTOGALERIE / Vyluhováním nezralého ořešáku vlašského s přísadou koření a bylinek v destilátu vznikne likér, který v sobotu ochutnávali návštěvníci kulturního domu v Ořechově. Už pošesté se tam konal košt ořechovek.
Brno – Sochař Jiří Netík se minulý týden vrátil z Florencie, odkud si dovezl bronzovou plaketu. Především jeho sochy andělů nadchly mezinárodní porotu natolik, že jej ocenila třetím místem v kategorii sochařství. „Nebyla oceňována jednotlivá práce, ale spíše celek a dosavadní směřování. Jakýsi můj příspěvek dnešku,“ řekl Netík.
Velké Březno - Byl podzimní podvečer a školní jídelnou se linula neuvěřitelná vůně. To si 22 soutěžních rodin začalo nosit své pokrmy na své soutěžní místo.
Doba sklizně ze zahrádek pomalu končí, ale domácí vitamíny můžete pěstovat v bytě i přes zimu. Ideální rostlinkou je řeřicha, kterou zvládne vypěstovat i dítě.
Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, konané na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.
Netvořice /FOTOGALERIE/ – Po roce se v sobotu 14. října na netvořickém fotbalovém hřišti znovu sešli ti, kteří bez nároku na odměnu uklízejí příkopy kolem silnic z Netvořic. Celkově už počtvrté.
Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.
Provoněný páteční den zažili návštěvníci hranického Farmářského trhu na Masarykově náměstí, který se konal 6. října od 9 hodin. Ve stáncích bylo k vidění spoustu masných výrobků, medu, ale i kožešin nebo pomůcek do domácnosti.
Obrovská dýně vážící přes třicet kilo. Nejen ta poutala pozornost lidí na výstavě ovoce, zeleniny a včelích produktů ve Zdounkách, kterou také zpestřila soutěžní výstava jiřin a ostatních květin.
Vysočina – Letošní topná sezona odstartovala na Vysočině o několik dní dříve než v loňském roce. Například v Pelhřimově začali hřát lidem radiátory 11. září.
Jižní Morava – Na pultech obchodů bude jen málo místního ovoce. Jihomoravští pěstitelé hlásí až o dvě třetiny horší sklizeň jablek a hrušek. Zdražování ale nehrozí.
Štípání dříví nemusí být taková dřina, když máte správnou sekeru. Vůbec přitom neplatí, že nejvíc práce odvedete s tou největší a nejtěžší. Důležitý je švih.
Řidiči na Pražském okruhu musí v pondělí počítat se zdržením. Od dálnice D1 směrem k Ruzyni se zdrží déle než půl hodiny. Kolona, kterou ráno způsobila nehoda u Ořechu, se sice už rozjela, ale další komplikace vytvořily frontu aut, která stojí od dálnice D1 až po Cholupický tunel. O dopravní situaci v pondělí ráno informovala ČT.
Rataje n. S. - Závod v hodu oboustrannou sekerou se konal v sobotu 23. září v Ratajích nad Sázavou. Šestý ročník této zajímavé soutěže přilákal na sportoviště u místního zámku mnoho diváků. Každý z devatenácti závodníků měl za úkol trefit pokud možno střed terče, který měl průměr 1,5 metru, ze vzdálenosti 6,1 metru.
Sklizeň podzimního ovoce je v plném proudu. Kdo chce získat české plody, může využít nabídku sadařů, kteří mívají výhodnější ceny než běžné obchody. Pražané však mají i jinou možnost: natrhat si jablka, hrušky i švestky zdarma v sadech hlavního města.
Soutěž O nejchutnější marmeládu bystřického regionu už počtvrté vyhlásilo středisko volného času Včelín z Bystřice pod Hostýnem. Momentálně mají už šest soutěžních vzorků a další jim mohou zájemci nosit až do středy 27.října. Vítěze vyberou sami návštěvníci Farmářského a řemeslného jarmarku, který se koná první říjnovou sobotu.
Mladoboleslavsko – Zima se pomalu ale jistě hlásí o slovo. Teploty v noci stoupají jen pár stupňů nad nulu, a tak většina domácností roztápí své kotle. Ti, kdo ale ještě ve sklepě nemají uhlí nebo dřevo by si měli určitě pospíšit. Podle prodejců je tuhých paliv sice zatím dostatek, ale zásoby se každým dnem tenčí. Navíc se pracovníci uhelných skladů nezastaví, a tak se čekací lhůty pohybují okolo čtrnácti dnů až jednoho měsíce.
Jihlava – Horké léto se na počátku v září rovnou proměnilo v pravý podzim se sychravým počasím a studenými teplotami. Kdo ještě nemá zásoby tuhého paliva na zimu, měl by si pospíšit. To stejné platí také u pravidelné kontroly komínů. Podle předpovědi počasí totiž není jisté, jestli očekáváné babí léto ještě vůbec přijde.
Horké léto se na počátku v září rovnou proměnilo v pravý podzim se sychravým počasím a studenými teplotami. Kdo ještě nemá zásoby tuhého paliva na zimu, měl by si pospíšit. To stejné platí také u pravidelné kontroly komínů. Podle předpovědi počasí totiž není jisté, jestli očekáváné babí léto ještě vůbec přijde.
Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.
Rakovník – Komu doma pro příjemné teplo stačí otočit kohoutem ústředního topení, má vystaráno. Začátek nové topné sezony ho tak strašit nemusí. Horší to mají majitelé domů a chalup, kteří na zásoby paliva musí začít myslet už v těch nejteplejších měsících. A kdo si otop do kotlů a kamen zajišťuje sám, často ho jeho shánění zaměstnává celoročně.
Příbram - V poslední době se množí prezentace firem, které lákají obyvatele zejména panelových domů na zaručeně levnější způsoby vytápění a odpojení od tepláren. Nabízejí lákavé ceny tepla, ale i lákavé informace a porovnání nákladů na vytápění a ohřev vody. Domů, které si ve vytápění vystačí, přibývá i v Příbrami.
/ANKETA/ Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.
Křivoklát /FOTOGALERIE/ - Nejen ve svém jméně má Petr Bednář vztah ke dřevu přímo vepsaný. Lásku pro dřevořezbářství objevil na počátku osmdesátých let a od té doby mu věnuje každou volnou chvilku. Na letošním Křivořezání, které je na hradě Křivoklátě v plném proudu až do soboty, není zdaleka poprvé. Českobudějovický řezbář se ho účastní více než podesáté. Přesnou číslovku ale nevěděl. Byl totiž zrovna zabraný do práce na téměř půlmetrové sošce svatého. Na stole v improvizované dílně, která stála na hradním nádvoří, měl ale ještě na ukázku malé barevné sochy panenek.
Píšťany – Zastaví se, přečtou si popisku, udělají pár snímků a při odjezdu zazvoní. To je stručný popis několikerého každodenního dění u příjezdové silnice k obci.
/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Kdy je nejvhodnější doba zásobit se uhlím na zimu? Dobře to už kdysi dávno věděla generace babiček a dědečků – co nejdřív po zimě, jen co se po té minulé uvolní místo ve stodole nebo sklepě. Ceny uhlí v té době bývají nejnižší.
Květnové mrazy, sucho a škůdci. To jsou důvody letos očekávané extra nízké úrody ovoce na Valašsku. Kdo nemá železné zásoby, letos se nejspíš slivovice nenapije.
Vysočina – Utrhnout si třešně ze stromu nebo pár borůvek v lese mohou lidé na Vysočině bez starosti o to, zda strom někomu patří, nebo jsou na cizím pozemku. Kde se volně přístupné rostliny a stromy na Jihlavsku nacházejí lze zjistit na takzvané ovocné mapě.
Tábor – Krásně zbarvených pět ar zelenokřídlých, které v táborské zoologické tvoří unikátní hejno, je dosud bezejmenných, což chce zahrada společně se svými návštěvníky změnit. Pokud vás už teď napadá vhodné jméno pro tyto velké papoušky, odevzdejte svůj tip na pokladně zahrady.
Brno /FOTOGALERIE/ – Je to malý krůček pro lidstvo, ale velký skok pro Brňany. Těmito slovy zahájil provoz opravené kryté tržnice její ředitel Pavel Bartošek. Od pondělí tam lidé na třech podlažích nakoupí čerstvé zboží od více než dvaceti prodejců.
Nad dřevěnou vanou většina z nás ani neuvažuje. Dřevo obecně nepokládáme za praktický materiál do koupelny, a navíc podobné výrobky vypadají tak luxusně, že ani nechceme znát jejich cenu. Jestliže se ale pro dřevěnou vanu rozhodnete, přinesete si domů kus přírody i umění.
Populární ekologický trend už dorazil i do Frýdku-Místku. V úterý se otevřela první prodejna s potravinami bez obalu. Zákazníci si mohou přinést vlastní nádoby a naplnit je potravinami. Obaly z udržitelných materiálů lze zakoupit i na místě.
Kdy se dá nejvýhodněji nakoupit uhlí na další topnou sezonu? Provozovatelé oslovených uhelných skladů na Ostravsku se většinou shodují v tom, že pro nákup topiva na zimu je nejlepší období od dubna do července.
Kounice /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Malé inferno v Kounicích. Stačilo 15 minut a po silnici od Poříčan se valila žlutě bahnitá voda z blízkého pole a rozlévala se dál po obci. Lidé odhadovali, že dosahovala až 30 cm. K tomu padaly kroupy velikosti vlašských ořechů.
Kolínsko /INFOGRAFIKA/ - Alergici mají nyní těžké období. Trápí je hlavně pyly rostlin a dřevin. Pylová sezóna začala již s jarem, a skončí až v říjnu. Kýchání a nateklé nosy tak budou citlivější lidé řešit ještě několik měsíců.