Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

V Ořechově koštovali likér už pošesté.

V Ořechově ochutnávali 189 vzorků likérů

FOTOGALERIE / Vyluhováním nezralého ořešáku vlašského s přísadou koření a bylinek v destilátu vznikne likér, který v sobotu ochutnávali návštěvníci kulturního domu v Ořechově. Už pošesté se tam konal košt ořechovek.

Jiří Netík získal třetí místo na mezinárodní soutěži ve Florencii, porota hodnotila celkový přínos umělce pro společnost, zaujaly především sochy andělů.

Brněnský sochař získal mezinárodní cenu. Zaujal především sochami andělů

Brno – Sochař Jiří Netík se minulý týden vrátil z Florencie, odkud si dovezl bronzovou plaketu. Především jeho sochy andělů nadchly mezinárodní porotu natolik, že jej ocenila třetím místem v kategorii sochařství. „Nebyla oceňována jednotlivá práce, ale spíše celek a dosavadní směřování. Jakýsi můj příspěvek dnešku,“ řekl Netík.

Ilustrační foto

Rady do zahrady: sklizeň jádrovin

Příbram - Opět jsme pro čtenáře připravili několik rad, co právě potřebuje zahrada a jak naložit s jejími podzimními dary ve prospěch zdraví.

Kdy a jak sklízet vlašské ořechy?

Plody ořešáku královského jsou zdrojem zdravých tuků, prospívají srdci a cévám a povzbuzují činnost mozku. Jak je správně sklízet a skladovat?

Jablka. Ilustrační foto.

Místní jablka budou vzácná. Kvůli mrazům

Jižní Morava – Na pultech obchodů bude jen málo místního ovoce. Jihomoravští pěstitelé hlásí až o dvě třetiny horší sklizeň jablek a hrušek. Zdražování ale nehrozí.

Jak vybrat sekeru pro štípání dřeva

Štípání dříví nemusí být taková dřina, když máte správnou sekeru. Vůbec přitom neplatí, že nejvíc práce odvedete s tou největší a nejtěžší. Důležitý je švih.

Kolona. Ilustrační foto.

Problémy na Pražském okruhu. Řidiči stojí v kolonách

Řidiči na Pražském okruhu musí v pondělí počítat se zdržením. Od dálnice D1 směrem k Ruzyni se zdrží déle než půl hodiny. Kolona, kterou ráno způsobila nehoda u Ořechu, se sice už rozjela, ale další komplikace vytvořily frontu aut, která stojí od dálnice D1 až po Cholupický tunel. O dopravní situaci v pondělí ráno informovala ČT.

Závody v hodu oboustrannou sekerou v Ratajích nad Sázavou

OBRAZEM: O posvícení létaly vzduchem sekery

Rataje n. S. - Závod v hodu oboustrannou sekerou se konal v sobotu 23. září v Ratajích nad Sázavou. Šestý ročník této zajímavé soutěže přilákal na sportoviště u místního zámku mnoho diváků. Každý z devatenácti závodníků měl za úkol trefit pokud možno střed terče, který měl průměr 1,5 metru, ze vzdálenosti 6,1 metru.

Sklizeň švestek. Ilustrační foto.

Švestky z městské zahrádky. Ze stromů lze ovoce česat zdarma

Sklizeň podzimního ovoce je v plném proudu. Kdo chce získat české plody, může využít nabídku sadařů, kteří mívají výhodnější ceny než běžné obchody. Pražané však mají i jinou možnost: natrhat si jablka, hrušky i švestky zdarma v sadech hlavního města.

Zda jde o marmeládu nebo džem je jedno. Důležité je, aby byl vzorek domácí a co nejlépe chutnal. Cení se i originalita. Ilustrační. Jamparáda.

Nejlepší marmeláda? V kurzu je exotika, vyhrát může každý

Soutěž O nejchutnější marmeládu bystřického regionu už počtvrté vyhlásilo středisko volného času Včelín z Bystřice pod Hostýnem. Momentálně mají už šest soutěžních vzorků a další jim mohou zájemci nosit až do středy 27.října. Vítěze vyberou sami návštěvníci Farmářského a řemeslného jarmarku, který se koná první říjnovou sobotu.

Ilustrační foto.

V uhelných skladech drnčí denně telefony

Mladoboleslavsko – Zima se pomalu ale jistě hlásí o slovo. Teploty v noci stoupají jen pár stupňů nad nulu, a tak většina domácností roztápí své kotle. Ti, kdo ale ještě ve sklepě nemají uhlí nebo dřevo by si měli určitě pospíšit. Podle prodejců je tuhých paliv sice zatím dostatek, ale zásoby se každým dnem tenčí. Navíc se pracovníci uhelných skladů nezastaví, a tak se čekací lhůty pohybují okolo čtrnácti dnů až jednoho měsíce.

Topivo na zimu. Ilustrační foto

Topná sezona začala dříve. Na dřevo lidé čekají

Jihlava – Horké léto se na počátku v září rovnou proměnilo v pravý podzim se sychravým počasím a studenými teplotami. Kdo ještě nemá zásoby tuhého paliva na zimu, měl by si pospíšit. To stejné platí také u pravidelné kontroly komínů. Podle předpovědi počasí totiž není jisté, jestli očekáváné babí léto ještě vůbec přijde.

Ilustrační foto.

Topná sezona začala dříve. Na dřevo lidé čekají

Horké léto se na počátku v září rovnou proměnilo v pravý podzim se sychravým počasím a studenými teplotami. Kdo ještě nemá zásoby tuhého paliva na zimu, měl by si pospíšit. To stejné platí také u pravidelné kontroly komínů. Podle předpovědi počasí totiž není jisté, jestli očekáváné babí léto ještě vůbec přijde.

muškátový oříšek

Jak rozlousknout oříšek: muškátový oříšek

Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.

Ilustrační foto.

Mezi lidmi stále vede topení uhlím. Je nejlevnější a není s ním tolik práce

Rakovník – Komu doma pro příjemné teplo stačí otočit kohoutem ústředního topení, má vystaráno. Začátek nové topné sezony ho tak strašit nemusí. Horší to mají majitelé domů a chalup, kteří na zásoby paliva musí začít myslet už v těch nejteplejších měsících. A kdo si otop do kotlů a kamen zajišťuje sám, často ho jeho shánění zaměstnává celoročně. 

Topení. Ilustrační foto.

Bytové domy přecházejí na vlastní vytápění

Příbram - V poslední době se množí prezentace firem, které lákají obyvatele zejména panelových domů na zaručeně levnější způsoby vytápění a odpojení od tepláren. Nabízejí lákavé ceny tepla, ale i lákavé informace a porovnání nákladů na vytápění a ohřev vody. Domů, které si ve vytápění vystačí, přibývá i v Příbrami.

Ilustrační foto.

Žďár pořádá dva tradiční letní trhy

Žďár nad Sázavou – V tržiště se promění žďárské náměstí Republiky ve čtvrtek 17. srpna. Od 8 do 18 hodin tam bude otevřených několik desítek stánků.

Zuzana a Otto Boudovi.

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

/ANKETA/ Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Zuzana a Otto Boudovi.

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Zuzana a Otto Boudovi.

Marmeláda z okurek? Výrobní tajemství, říká Zuzana Boudová

Znojmo – Kdoule, mišpule, šípky, ale i třeba okurky. Z těchto plodin vyrábí už pět let marmelády manželé Boudovi ze Znojma. Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je letos ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste a za mišpule s vlašskými ořechy a karamelem získali krajské ocenění regionální potravina.

Letošní ročník Křivořezání je zasvěcen tématu křivoklátských pověstí.

Nádvoří hradu Křivoklátu je do soboty plné řezbářů

Křivoklát /FOTOGALERIE/ - Nejen ve svém jméně má Petr Bednář vztah ke dřevu přímo vepsaný. Lásku pro dřevořezbářství objevil na počátku osmdesátých let a od té doby mu věnuje každou volnou chvilku. Na letošním Křivořezání, které je na hradě Křivoklátě v plném proudu až do soboty, není zdaleka poprvé. Českobudějovický řezbář se ho účastní více než podesáté. Přesnou číslovku ale nevěděl. Byl totiž zrovna zabraný do práce na téměř půlmetrové sošce svatého. Na stole v improvizované dílně, která stála na hradním nádvoří, měl ale ještě na ukázku malé barevné sochy panenek.  

Ilustrační foto.

Je nejvyšší čas koupit uhlí na zimu. Slevy jsou až 15 procent

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Kdy je nejvhodnější doba zásobit se uhlím na zimu? Dobře to už kdysi dávno věděla generace babiček a dědečků – co nejdřív po zimě, jen co se po té minulé uvolní místo ve stodole nebo sklepě. Ceny uhlí v té době bývají nejnižší.

Ilustrační foto.

Mapa prozradí, kde se dá natrhat ovoce

Vysočina – Utrhnout si třešně ze stromu nebo pár borůvek v lese mohou lidé na Vysočině bez starosti o to, zda strom někomu patří, nebo jsou na cizím pozemku. Kde se volně přístupné rostliny a stromy na Jihlavsku nacházejí lze zjistit na takzvané ovocné mapě.

Papoušek ara zelenokřídlý. Ilustrační foto.

Ary už mají dost anonymity. Dejte jim jména

Tábor – Krásně zbarvených pět ar zelenokřídlých, které v táborské zoologické tvoří unikátní hejno, je dosud bezejmenných, což chce zahrada společně se svými návštěvníky změnit. Pokud vás už teď napadá vhodné jméno pro tyto velké papoušky, odevzdejte svůj tip na pokladně zahrady.

Vana ze dřeva? Andělsky okouzlující a pekelně drahá

Nad dřevěnou vanou většina z nás ani neuvažuje. Dřevo obecně nepokládáme za praktický materiál do koupelny, a navíc podobné výrobky vypadají tak luxusně, že ani nechceme znát jejich cenu. Jestliže se ale pro dřevěnou vanu rozhodnete, přinesete si domů kus přírody i umění.

Ve Frýdku-Místku byl otevřen bezobalový obchod.

Bez obalu se už dá nakupovat i ve Frýdku-Místku

Populární ekologický trend už dorazil i do Frýdku-Místku. V úterý se otevřela první prodejna s potravinami bez obalu. Zákazníci si mohou přinést vlastní nádoby a naplnit je potravinami. Obaly z udržitelných materiálů lze zakoupit i na místě.

Ilustrační foto

Výhodný nákup uhlí? Mnoho času už nezbývá

Kdy se dá nejvýhodněji nakoupit uhlí na další topnou sezonu? Provozovatelé oslovených uhelných skladů na Ostravsku se většinou shodují v tom, že pro nákup topiva na zimu je nejlepší období od dubna do července.

Voda s blátem se prohnala ve středu odpoledne Kounicemi.

Kounicemi se provalila voda s bahnem

Kounice /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Malé inferno v Kounicích. Stačilo 15 minut a po silnici od Poříčan se valila žlutě bahnitá voda z blízkého pole a rozlévala se dál po obci. Lidé odhadovali, že dosahovala až 30 cm. K tomu padaly kroupy velikosti vlašských ořechů.

Přírodní zahradu ve Všemyslicích vybudovala Jana Jungová z naprosté planiny.

Slunečník? Kdepak, lepší je ořech

Jižní Čechy, Všemyslice - V sobotu a v neděli se na jihu Čech uskuteční Víkend otevřených zahrad. Objevovat skryté krásy můžou zájemci na 24 místech.

Ilustrační fotografie.

Alergici trpí! Zle jim dělají květiny, prach i čokoláda

Kolínsko /INFOGRAFIKA/ - Alergici mají nyní těžké období. Trápí je hlavně pyly rostlin a dřevin. Pylová sezóna začala již s jarem, a skončí až v říjnu. Kýchání a nateklé nosy tak budou citlivější lidé řešit ještě několik měsíců.