
Nugát s čokoládovou polevou
Tento recept potěší každého milovníka čokolády. A je tak jednoduchý!
Tento recept potěší každého milovníka čokolády. A je tak jednoduchý!
Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!
Rozinkové měsíčky jsou nenáročné na přípravu a dají se stihnout i na poslední chvíli před svátky.
Pelhřimov – Expozici Zlaté české ručičky, která je součástí Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, rozšířil v těchto adventních dnech o jeden malinkatý vánoční kousek Mojmír Čep. Vyrobil totiž vyřezávaný betlém umístěný do čtyři centimetry vysokého vlašského ořechu.
Kreativní recept, do jehož přípravy se rády zapojí i vaše děti.
Nevíte, čím byste své přátele na Silvestra uchvátili? Máme pro vás tip – místo nudných chlebíčků zkuste letos třeba silvestrovské čatní s různými tipy hermelínů. Příprava vám zabere nanejvýš hodinu a uvidíte, že se určitě vyplatí.
Blleskové vánoční cukroví, které nestojí mnoho času ani námahy.
Nová Paka - Vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, marokánky nebo raději myslivecké knoflíky a nové citrónové? Právě nyní hospodyňky dumají, jak se postavit k přípravě vánočního cukroví. Podle průzkumu si většina z nich dobroty na vánoční stůl připravuje sama a pro mnohé je to prestižní záležitost. Mladé maminky se naopak zamýšlejí nad tím, proč plýtvat cenným časem u plotny, a raději sáhnou do regálu v obchodě.
FOTOGALERIE / „Hojně maku, v makovci aj ve štědráku!“ Pod tímto heslem se ve Slováckém muzeu uskutečnil další díl ze série Vaříme v muzeu.
Hvožďany – Zahájení adventu s rozsvícením vánočního stromu a obecního betlému si nenechalo ujít skoro 300 lidí. Flašinetář hudbou provázel celé odpoledne. Letošní novinkou byl vánoční adventní trh s výrobky žáků základní školy, také byla adventní cukrárna, kde bylo možné zakoupit sladké vánoční pečivo, které škola napekla. Na adventním trhu také nesměly chybět hvožďanské perníčky od Olgy Štvánové.
Střekov – Poprvé v takové míře navštívili Ústečané rozsvěcení vánočního stromu naproti soudu na Střekově. Akci zahájila starostka Střekova Eva Outlá, k ruce už v tu chvíli měla anděla, čí spíše Andělku.
Sedlčany – Předváděcí dny řemesel spojené s vánočním prodejem také letos pečlivě připravili zaměstnanci sedlčanského muzea. Každému z prodejců a řemeslníků přidělili v přízemí nebo v poschodích budovy na pátek 1. a sobotu 2. prosince na celé dny místo.
Dubí - S letošním vánočním talířem z dubské porcelánky do nového roku rovnou vplujete.
Strakonice – Dům dětí a mládeže společně se Sdružením rodičů a přátel školy pořádají ve středu 29. listopadu od 16 hodin Vánoční tvůrčí dílnu pro děti.
Číčenice – V hospodě U Polívků se sešly ženy z Číčenického spolku. Již desátým rokem před začátkem adventu, v rámci Vánoční dílny, si zde vytváří krásné dekorace.
Chomutov - Zájemci mohou vytvořit ozdoby z přírodnin. Pozor ale na materiály, které by mohly zvířatům ublížit.
Ať už je to cenou másla, vajec nebo nižší produkcí ryb. Ve většině případů zaplatíme za letošní Vánoce o něco více než loni.
Plzeňský kraj – Do Štědrého dne zbývá měsíc. Jak jsou na tom letos ceny?
Litomyšl – Co takhle citrónový košíček? Čokoládové košíčky sypané sušenými jahodami? Kokosové kuličky obohacené o mladý ječmen? V raw kuchyni nic neobvyklého.
Pardubický kraj, Litomyšl - Co takhle citrónový košíček? Čokoládové košíčky sypané sušenými jahodami? Kokosové kuličky obohacené o mladý ječmen? V raw kuchyni nic neobvyklého.
Děčín - Vánoční svátky otevírají lidem srdce i peněženky. Dočkají se také zvířata.
Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.
Vánoční cukroví nemusí být jen sladké a plné kalorií. Přinášíme tip na zdravé sušenky z ovesných vloček.
Vyškovsko - Hospodyňky, které se chystají péct vánoční cukroví, si letos připlatí nejen za máslo, ale také za vlašské ořechy. Kvůli špatné úrodě jejich ceny v obchodech vzrostly.
Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.
Mladoboleslavsko – Stoupající ceny másla pravděpodobně změní vánoční cukroví v nákladnou pochoutku. Pekaři a cukráři totiž zhruba o pětinu zdražují. Následků se bát nemusí, zákazníky vyšší ceny neodrazují. Za kilo přitom před letošními svátky na Mladoboleslavsku zaplatí tři sta až sedm set korun.
Střední Čechy – Může to klouzat, upozornili řidiče meteorologové. Předpoklady, že se během sobotního odpoledne postupně objeví déšť prakticky na celém území středních Čech, vyšly stoprocentně – a nyní předpověď upozorňuje, že mokré silnice mohou namrzat. Teploty totiž mohou klesnout až k minus jednomu stupni Celsia.
Může to klouzat, upozornili řidiče meteorologové. Předpoklady, že se během sobotního odpoledne postupně objeví déšť prakticky na celém území středních Čech, vyšly stoprocentně – a nyní předpověď upozorňuje, že mokré silnice mohou namrzat. Teploty totiž mohou klesnout až k minus jednomu stupni Celsia.
České Budějovice – Dokonalé svatomartinské posvícení se díky několika radám šéfkuchaře restaurace Masné krámy může podařit.
Nabídka dietní stravy pro školáky se v metropoli rozšiřuje. V Praze 12 vznikla pilotní síť základních a mateřských škol, které speciální režim nabízejí. Alergie na lepek, ořechy, vejce či například laktózu. Intolerance na různé druhy potravin a látek v nich obsažených se týká řady Pražanů. V případě žáků a studentů se školní jídelny snaží stále častěji vyjít vstříc a nabídnout speciální režim.
Blanensko, Vyškovsko – Vůně cukroví prostoupí brzy řadu domácností. Mnoho hospodyněk už se na pečení připravuje. „Cukroví si peču sama, mám ráda tu atmosféru. Našla jsem minulý týden dobré recepty, tak vyzkouším i nové druhy,“ těší se třeba Nela Vítová z Blanska. Ne každý si ale včelí úly či medvědí tlapky peče sám. Kdo jejich přípravu svěří profesionálům, ušetří čas, ale méně peněz než loni.
FOTOGALERIE / O zbrusu nový bod programu obohatili pořadatelé letošní jarmark v Lidečku. Kromě tradiční nabídky řemeslných výrobků a krajových specialit vévodila sobotnímu setkání vůně a chuť jablek. Historicky poprvé se tu konala soutěž O nejlepší jablečný koláč, buchtu štrůdl.
Další ocenění za své marmelády dostali manželé Boudovi ze Znojma. „Označení Česká chuťovka dostaly Znojemské špendlíky, Dětskou chuťovku mají Znojemské broskve v čokoládě extra džem,“ sdělila Zuzana Boudová.
Znojmo – Další ocenění za své marmelády dostali manželé Boudovi ze Znojma. „Označení Česká chuťovka dostaly Znojemské špendlíky, Dětskou chuťovku mají Znojemské broskve v čokoládě extra džem,“ sdělila Zuzana Boudová.
FOTOGALERIE / Vyluhováním nezralého ořešáku vlašského s přísadou koření a bylinek v destilátu vznikne likér, který v sobotu ochutnávali návštěvníci kulturního domu v Ořechově. Už pošesté se tam konal košt ořechovek.
Brno – Sochař Jiří Netík se minulý týden vrátil z Florencie, odkud si dovezl bronzovou plaketu. Především jeho sochy andělů nadchly mezinárodní porotu natolik, že jej ocenila třetím místem v kategorii sochařství. „Nebyla oceňována jednotlivá práce, ale spíše celek a dosavadní směřování. Jakýsi můj příspěvek dnešku,“ řekl Netík.
Most /FOTO/ - První školní farmářský trh v Mostě navštívily davy lidí. Byla to součást vzdělávání i charity.
Domažlice – V průběhu minulého týdne zloděj v chatové oblasti v Domažlicích vykradl jeden z objektů.
Velké Březno - Byl podzimní podvečer a školní jídelnou se linula neuvěřitelná vůně. To si 22 soutěžních rodin začalo nosit své pokrmy na své soutěžní místo.
Doba sklizně ze zahrádek pomalu končí, ale domácí vitamíny můžete pěstovat v bytě i přes zimu. Ideální rostlinkou je řeřicha, kterou zvládne vypěstovat i dítě.
Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, konané na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.
Netvořice /FOTOGALERIE/ – Po roce se v sobotu 14. října na netvořickém fotbalovém hřišti znovu sešli ti, kteří bez nároku na odměnu uklízejí příkopy kolem silnic z Netvořic. Celkově už počtvrté.
Příbram - Opět jsme pro čtenáře připravili několik rad, co právě potřebuje zahrada a jak naložit s jejími podzimními dary ve prospěch zdraví.
Litvínov - Zloděj měl spadeno na krém z jader lískových ořechů. Vzal deset balení.
Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.
Provoněný páteční den zažili návštěvníci hranického Farmářského trhu na Masarykově náměstí, který se konal 6. října od 9 hodin. Ve stáncích bylo k vidění spoustu masných výrobků, medu, ale i kožešin nebo pomůcek do domácnosti.
Plody ořešáku královského jsou zdrojem zdravých tuků, prospívají srdci a cévám a povzbuzují činnost mozku. Jak je správně sklízet a skladovat?
Obrovská dýně vážící přes třicet kilo. Nejen ta poutala pozornost lidí na výstavě ovoce, zeleniny a včelích produktů ve Zdounkách, kterou také zpestřila soutěžní výstava jiřin a ostatních květin.
Vysočina – Letošní topná sezona odstartovala na Vysočině o několik dní dříve než v loňském roce. Například v Pelhřimově začali hřát lidem radiátory 11. září.
Jižní Morava – Na pultech obchodů bude jen málo místního ovoce. Jihomoravští pěstitelé hlásí až o dvě třetiny horší sklizeň jablek a hrušek. Zdražování ale nehrozí.