Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Požár skladové haly v Horní Cerekvi vánoční svátky nijak nepoznamená.

Požár haly Vánoce nepokazí

Horní Cerekev – Skladová hala se širokým sortimentem ořechů, sušeného ovoce, semen a dalších produktů v Horní Cerekvi shořela. Škody jsou předběžně vyčísleny na více než sto milionů korun.

V Horní Cerekvi na Pelhřimovsku hoří 6. listopadu od časných raních hodin skladová hala společnosti IBK - Trade, zabývající se balením a pražením ořechů a sušeného ovoce.

V Horní Cerekvi hoří hala na pražení ořechů, hasiči ji nechají dohořet

Horní Cerekev (Pelhřimovsko) - V Horní Cerekvi na Pelhřimovsku hoří skladová hala. Během dne tam zasahovaly čtyři desítky hasičů. Nikdo nebyl zraněn, řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Majitel firmy IBK Trade, zabývající se balením a pražením ořechů a sušeného ovoce, předběžně odhaduje škodu na více než 100 milionů korun. Podle mluvčí je ohněm způsobená škoda jedna z dosud největších na Vysočině.

Drakiáda dětí ze Soukromé mateřské školy Úlibice.

Zábava dětí s draky i pieta na hřbitově

Úlibice – V soukromé mateřské škole je pro děti připraven pestrý program. Děti měly drakiádu, na vycházce sbíraly ořechy, poznávaly houby a stromy. Nesměla chybět schovávačka v břízkách, hra na pikanou a především hrátky v listí.

VEPŘOVÉ HODY. Speciality z pašíků přilákaly na akci Přivírání skanzenu 900 lidí.

Při Přivírání skanzenu se snědlo čtvrt tuny zabijačky

Modrá – Jitrnicový a jelítkový prejt, ovar, škvarky, vepřové pečínky a další dobroty z vykrmených pašíků provoněly v sobotu Archeoskanzen Modrá, slovanské opevněné sídliště. Stalo se tak při dvanáctém ročníku Přivírání skanzenu s chutí slovácké zabijačky, který si nenechalo ujít devět set lidí z různých koutů naší vlasti.

S mlynářskou čepicí na hlavě znají Zdeňka Šmajstrlu, propagátora pohanky, tisíce lidí minimálně z obálky jeho knihy receptů Pohanka ve mlýně a v kuchyni.

Mlynář Zdeněk Šmajstrla: S pohankou v těle jsme tady déle

/ROZHOVOR/ Oslavil už sedmdesátku, ale sotva by mu ji kdo hádal. Jeho obličej znají tisícovky lidí zejména kvůli knize Pohanka ve mlýně a v kuchyni, kterou vydal. Zdeněk Šmajstrla z Kopané, části Frenštátu pod Radhoštěm, kde stojí od roku 1861pohankový mlýn, je již čtvrtou generací Šmajstrlů, která se věnovala výrobě produktů z pohanky.

V Lošticích chystají armádu voňavých pekelníků.

V Lošticích chystají armádu voňavých pekelníků

Loštice – Až za šest týdnů přijde svatý Mikuláš s anděly a pekelnou družinou, obdaruje hodné děti v Rakousku postavičkami čertů Krampusů. Mnohé z nich budou pocházet z Loštic. V chráněné dílně Reparto, která spadá pod zábřežskou Charitu, jich tu letos vyrobí čtrnáct a půl tisíce.

Ilustrační foto.

Ořechov přivítá největší košt ořechovky v republice

Ořechov – Česká kniha rekordů obsahuje mimo jiné také zápis o největším koštu ořechovky v republice. Ten do dnes drží již pátý ročník Košt ořechovky, který se tradičně koná v sále kulturního domu v Ořechově. Na sto sedmdesát vzorků pálenek z různých zemí, ale i z různých druhů tak bude čekat na návštěvníky v sobotu 29. října od čtvrté hodiny odpolední.

Halloween. Ilustrační foto.

SERVIS: Dvanáctka oslaví Halloween

Praha - Nasaďte strašidelné masky a oslavte Halloween. Vydlabete si dýni a ochutnáte sezónní speciality. Vyvrcholením odpoledne bude ohňová show a rozsvěcení strašáků. Chuchelská 1, Praha 12, 26. října, od 15 hodin

Desítky ptáků, králíků, morčat a kachen byly k vidění o víkendu v domě chovatelů v Aši. Konala se zde další výstava zvířat. Celý program se připravuje několik týdnů dopředu. Na výstavě si mohli návštěvníci vybrané papoušky i zakoupit.

V domě chovatelů byl k vidění i papoušek žako šedý

Aš - Desítky exotických ptáků, králíků, morčat a kachen byly k vidění o víkendu v domě chovatelů v Aši. Konala se zde další výstava zvířat. Celý program se připravuje několik týdnů dopředu. Na výstavě si mohli návštěvníci vybrané papoušky i zakoupit. Nejvíce všechny zaujal papoušek žako šedý, kterého na výstavu přivezl František Kohout z Pelhřimova u Chebu.

HANKA  SUCHÁ je zastáncem zdravé výživy, přesto přísné vyhlášce, kterou nazývá „pamlskovou“, neodpovídala asi polovina nabídky školního bufetu.

Ředitel školy: Je absurdní, že i mléko dotované státem se nesmí v bufetu prodat

Příbramsko – Před několika dny uzavřela Hanka Suchá ve 2. ZŠ Propojení v Sedlčanech školní bufet. Rozhodla se tak po deseti letech jeho provozování. Důvodem je podle jejího názoru přísná legislativa. „S novou takzvanou pamlskovou vyhláškou nesplňovala určené požadavky polovina výrobků, které si u nás v bufíku mohly děti koupit. Bufety navíc budou povinny mít také registrační pokladny," vysvětluje.

HANKA  SUCHÁ je zastáncem zdravé výživy, přesto přísné vyhlášce, kterou nazývá „pamlskovou“, neodpovídala asi polovina nabídky školního bufetu.

Ředitel školy: Je absurdní, že i mléko dotované státem se nesmí v bufetu prodat

Příbramsko – Před několika dny uzavřela Hanka Suchá ve 2. ZŠ Propojení v Sedlčanech školní bufet. Rozhodla se tak po deseti letech jeho provozování. Důvodem je podle jejího názoru přísná legislativa. „S novou takzvanou pamlskovou vyhláškou nesplňovala určené požadavky polovina výrobků, které si u nás v bufíku mohly děti koupit. Bufety navíc budou povinny mít také registrační pokladny," vysvětluje.

Jablka - ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Jak sklízet a uskladňovat ovoce nebo ořechy poradí Petr Kumšta.

Veverka kapská.

Veverku kapskou možná čeká v zoo dlouhý život

Královéhradecko, Dvůr Králové - Nepohrdne ořechy, kořínky, semeny, ale ani hmyzem nebo housenkami. Na rozdíl od veverek, které známe z českých lesů a parků, se veverka kapská drží spíš při zemi. Ačkoli skákat dovede, obývá nory vyhloubené v zemi.

Rodinné centrum Oříšek má hernu v bývalém kině v Husově ulici.

Děti odrůstají, ale maminky se do Rodinného centra Oříšek vrací

Votice – Rodinné centrum Oříšek za tři roky od založení vyrostlo z miminka v batole. „Děti postupně odrůstají, začínají chodit do školky, ale maminky se k nám vrací a pomáhají s programem," uvedla zakladatelka dobrovolnické organizace Anna Zamazalová, která v rodinném centru připravuje programy nejen pro kmenové členky a jejich ratolesti, ale i pro širokou veřejnost.

Ivan Baborák

Ořechy patří většinou rychlým veverkám

Ahoj. Co je na pořadu dne, ví každý, neb nedalo se přehlédnout. Ale já mám na zahradě ořešák. Co na tom? Řeknete si. Celkem nic. Jen každý rok svádíme společně se dvěma veverkami lítý boj o plody, tedy ořechy. Mám ty zlodějky pěkně pojmenované. Ta rezatá se jmenuje Pidluke a ta černá Padluke. Jakého jsou pohlaví, nevím, neb jsem to nezkoumal a je mi to vlastně fuk. Jakého druhu je ořešák, také nevím, neb jsem ho zdědil po majitelích předešlých.

Tuchorazské jabkobraní 2016

Historická tvrz opět hostila Jabkobraní

Tuchoraz - Místo, které na vás dýchá historií, se již po třetí v řadě stalo dějištěm Jabkobraní. Kolem poledne začaly přípravy na akci, kterou organizátoři nazývají sousedským setkáním. Přitom se u Tuchorazské hlásky neobjevili pouze místní.

Zahrádkářská výstava v Častolovicích.

Pozvánka na zahrádkářskou výstavu v Častolovicích

Častolovice (okres Rychnov nad Kněžnou) – Ve dnech 6. – 9. října se uskuteční ve výstavním areálu v Častolovicích tradiční podzimní již 18. zahrádkářská výstava s názvem Zahrada východních Čech.

Zahrada východních Čech

Zahrada východních Čech brzy odstartuje

Častolovice – Ve dnech 6. – 9. října se uskuteční ve výstavním areálu v Častolovicích tradiční podzimní již 18. zahrádkářská výstava s názvem „Zahrada východních Čech". V současné době mají organizátoři plné ruce práce s přípravou.

Šimpanzi v brněnské zoo.

Brněnští šimpanzi: Kmet i bývalá cirkusačka

Brno /O ZVÍŘATECH A LIDECH/ - Sedmatřicetiletý samec Fáben, který se rád rozvaluje v kleci a okusuje tenké větvičky, je primát s primátem. Návštěvníci v brněnské zoo nenajdou staršího savce. Společnost mu dělají samice Gina a Maryška, které se za ním přistěhovaly před třemi lety z Plzně. Těmto na první pohled lenivým zvířatům, která se však umí pořádně naštvat, se věnuje další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost O zvířatech a lidech.

Festival Čokoládové lázně se konal o víkendu ve Velkých Losinách.

FOTO, VIDEO: Čokoládové království ozdobil sladký stroj času

Velké Losiny – Ve sladké království se o víkendu proměnilo lázeňské městečko Velké Losiny. Milovníky sladké pochoutky sem přilákal druhý ročník festivalu Čokoládové lázně. Ten propojil ochutnávky čokoládových specialit a gurmánské zážitky s pohybovými aktivitami.

O životě dikobraza palawanského toho zatím stále mnoho nevíme.

Pražská zoo oslaví svátek supů. V Indonéském pavilónu představí pár dikobrazů

Praha - V pavilonu Indonéská džungle mohou v sobotu návštěvníci pražské zoo přivítat nové obyvatele - pár dikobrazů palawanských. Jedná se o nevšední živočišný druh, jehož chov není příliš obvyklý - v Evropě je kromě Zoo Praha k vidění pouze na dalších třech místech. Zajímavé je, že ani o jeho životě toho zatím stále mnoho nevíme.

Pražský okruh. Ilustrační foto.

O víkendu budou uzavřeny Cholupický a Lochkovský tunel

Praha - O víkendu budou uzavřeny Cholupický a Lochkovský tunel na Pražském okruhu. Úplná uzavírka obou tunelů se uskuteční od 12.00 v sobotu 6. srpna do 12.00 v neděli 7. srpna. V tiskové zprávě to uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Silničáři povinné bezpečnostní odstávky využijí pro opravu povrchu vozovek.

Festiválek Pod ořechem v Korycanech.

Vrcholem roku je festiválek Pod ořechem

Korycany – Ve stínu zelené koruny velkého stromu na hřišti začínal sobotní festiválek Pod ořechem představením Cirkus Prdítko v podání Jakuba Folvarčného. Cirkusová byla i následující groteska Malíři Bratří v tricku Václava Jelínka a Adama Jarchovského. Hlediště bylo plné dětí, dospělých a smíchu. Pak přišly na řadu koncerty tří kapel, Střídmí klusáci v kulisách višní, My3.avi a Republic of Two.

Ilustrační foto

Festival zpestří i jídla z baťovské éry

Zlín – Zlínský zámek a přilehlý park provoní nejrůznější lahůdky a speciality. Na prvním ročníku festivalu nebude nikdo trpět hlady. „Na akci bude přibližně 55 prodejců jídla, většina z východní Moravy," přiblížil za organizátory Garden Food Festivalu Pavel Vysloužil. Účast přislíbily rozmanité restaurace regionu, které nabídnou nejen klasická jídla, ale také vybrané delikatesy.

Ilustrační foto.

IKEA stahuje kvůli alergenům dalších šest čokoládových výrobků

Praha - Švédský nábytkářský řetězec IKEA stahuje z prodeje dalších šest čokoládových výrobků. Obsahují lískové oříšky a mandle, ale tyto alergeny nejsou vyznačeny na obalu. Informovala o tom mluvčí české pobočky řetězce Zdeňka Pecková. Z podobného důvodu firma stáhla na konci června jiné dvě čokolády.

Na hlavní sezónu v prostějovské výkupně teprve čekají.

Výkupny ovoce pojedou na plné obrátky za měsíc

Prostějovsko – Sezóna tuzemského ovoce a zeleniny je tady. Přestože si spoustu druhů můžeme v obchodech koupit po celý rok, není nad čerstvý sortiment, který za námi neputoval v kontejnerech třeba tisíce kilometrů.

Dermatoveneroložka Kroměřížské nemocnice Eva Pospíšilová.

Solária nedoporučuji. Kůže si pamatuje a ozve se za čas

Střední Morava /ROZHOVOR/ - V posledních letech tolik oblíbená solária: jsou bezpečná? A když se chystáme do exotiky, je dobré se takzvaně předopálit? Dermatoveneroložka Kroměřížské nemocnice Eva Pospíšilová to nedoporučuje. Radí se vyhnout soláriům.