Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Nádoby na bioodpad.

Nádobu na bioodpad má už 900 domácností

Jihlava – Jihlavská veřejnost se zodpovědně zapojila do třídění další složky odpadu. Jihlava se tímto krokem snaží snižovat náklady na svoz odpadů a zvyšovat podíl vytříděného odpadu.Od začátku března se v Jihlavě celoplošně třídí a sváží bioodpad.

Vyškovská rodinná cukrárna Janský uspěla v regionální soutěži. Se svou Máničkou.

Regionální potravina: ocenění si odnesla i Mánička z Vyškova

Vyškovsko, Blanensko – Základ tvoří korpus z bílkového sněhu s ořechy. Na něm je jahodová pěna a vše překrývá čerstvá šlehačka s čokoládou. Neobsahuje přidané látky ani polotovary. Vše je čistě původní a z velké části regionální. Zákusek Mánička, který vyrábí cukrárna Janský ve Vyškově, tak získal ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje v kategorii cukrářských výrobků.

První Restaurant Day roku 2016 v Mladé Boleslavi.

Restaurant Day v Mladé Boleslavi: bůček, zdravá výživa i chuť Asie

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - „Mě už si nefoťte, vždyť už tady skoro nic nemám," poznamenává s omluvným úsměvem Petra Jacinová, které na pultu zbývá posledních pár balíčků domácího müsli. „Na dnešní den jsem upekla šest dortů, ale všechny už jsou pryč," krčí spokojeně rameny.

Vizovická likérka Rudolf Jelínek začala stáčet speciální řadu jednoodrůdové slivovice (na snímku z 19. února), která byla vyrobena ze švestek z vlastních sadů. Odrůdu vybíral Spolek přátel Jelínkovy slivovice.

Likérka R. Jelínek stočila speciální slivovici z odrůdy Haganta

Vizovice (Zlínsko) - Výrazně švestkovou vůní, ve které jdou cítit mandle a vlašské ořechy, se vyznačuje speciální jednoodrůdová slivovice z odrůdy Haganta, kterou dnes stočila vizovická likérka Rudolf Jelínek. Likérka čirou slivovici, která vznikne z vybrané odrůdy vypěstované ve vlastních sadech, stáčí šestým rokem, řekla ekonomická ředitelka likérky Markéta Matějčná. Likérka přitom své sady postupně rozšiřuje, chce být více nezávislá na dodavatelích ovoce.

Ilustrační foto

Potravinová alergie nemusí přinášet významná omezení

Pozitivní testy na potravinové alergie zásadně ovlivní budoucí kvalitu života pacienta, proto by měly být provedeny tak, aby alergik nemusel držet zbytečné diety. Kombinace diet mají mnohdy nejen negativní vliv na život člověka, ale mohou jej také ohrozit. Potravinovou alergii určí lékař pouze díky potřebným vyšetřením a na základě klinických projevů. Klasické testy na potravinovou alergii určí široký okruh alergenů, kvůli nimž pacient – mnohdy zbytečně – drží po celý život omezující diety.

Jeníkovská výrobna rodinného Ekostatku Vlkaneč představila své výrobky na mezinárodním veletrhu Biofach, který se nedávno konal v německém Norimberku.

V Norimberku nechyběly ani biovýrobky z Jeníkova

Golčův Jeníkov – Čeští malovýrobci, zejména pak farmářští zpracovatelé biopotravin, představili své výrobky na mezinárodním veletrhu Biofach, který se nedávno konal v německém Norimberku.

Ilustrační foto

ANKETA: Vyrábíte si domácí pálenku?

Ořechy, švestky, ale třeba i pálivé feferonky. Z toho všeho se dá vyrobit domácí alkohol. A co vy? Pálíte si vlastní ovoce a nedáte na svou pálenku dopustit?

Hana Marková se nadchla pro výrobu kvalitních olejů z českých surovin. Dnes dodává své produkty na farmářské trhy, do obchodů se zdravou výživou i do lékáren.

Kvalita potravin začíná být čím dál důležitější než množství a nízká cena

Praha /ROZHOVOR/ - Třídit papíry osm hodin denně ji už nebavilo, proto se jednoho dne rozhodla splnit si dávný sen: vyrábět kvalitní olej z českých surovin. Nyní má Hana Marková vlastní vybavenou lisovnu v Praze a pod značnou HANYS dodává své produkty na farmářské trhy i do kamenných obchodů nejen v Praze, ale také do dalších měst.

Jiří Macek, středočeský krajský šéfredaktor Deníku a v současné době hodně příležitostný sportovec.

Můj milý dení(č)ku aneb s nadhledem o ranní činnosti chlapa

Milý dení(č)ku, píšu ti příběh jednoho mého rána. Možná si budeš myslet, že přeháním, ale zdaleka ne. Ve skutečnosti je to ještě horší. To ráno se objevilo v mém životě zrovna tuhle. Kdo ví, možná to má někdo podobné. V podstatě je to prostý popis toho, co jsem stihnul za necelou hodinku. Prostý popis mých činností. Vážně bez přehánění.

Malí divadelníci z Dolních Stakor hráli O vodnickém štěstí.

Na premiéře přivítal dětský soubor i ministryni školství

Dolní Stakory - V den premiéry praskal sál ve švech. Na pohádkový muzikál O vodnickém štěstí se přišlo podívat přes 160 diváků včetně ministryně školství Kateřiny Valachové. Mnozí z nich chtěli přijít i druhý den na první reprízu, ale opět bylo plno. Třetí představení dolnostakorského dětského divadelního souboru bylo nefalšovanou senzací

Ilustrační foto

Přichází mráz, věnujte pozornost zvířatům

Kolínsko – Minimálně několik dní nás podle předpovědi meteorologů čekají mrazy, kdy by ani přes den neměla rtuť teploměru vyšplhat nad nulu. V takovýchto okamžicích není od věci myslet jen na sebe, ale také na zvířata, zejména na ta chovaná venku.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Přikrmování ptactva

Po příchodu silných mrazů se může stát, že ptáci z nedostatku potravy zaměří pozornost na pupeny ovocných keřů a stromů. Menší stromky a keře můžeme chránit hustou silonovou sítí, větší koruny ošetřete postřikem vápenným mlékem nebo jiným vhodným přípravkem.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Přikrmování ptactva

Po příchodu silných mrazů se může stát, že ptáci z nedostatku potravy zaměří pozornost na pupeny ovocných keřů a stromů. Menší stromky a keře můžeme chránit hustou silonovou sítí, větší koruny ošetřete postřikem vápenným mlékem nebo jiným vhodným přípravkem.

Ilustrační fotografie.

Rekordní počet návštěvníků přinesl do zoo tuny dárků

Praha - S bohatou a velmi rozmanitou nadílku pamatovali o Štědrém dnu příznivci na zvířata chovaná v Zoo Praha. Návštěvníci je do zavírací hodiny, tedy od deváté do druhé odpolední, obdarovali pamlsky v celkovém množství 2,4 tuny krmiva, sdělil Deníku na Boží hod ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Ilustrační foto.

Na vánoční strom se vrací přírodní ozdoby

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Vánoční stromek ozdobený ořechy a sušeným ovocem se opět vrací do módy. Podle průzkumu Deníku Rovnost jsou vánoční ozdoby z počátku devatenáctého století stále populárnější.

Na návštěvě v ZOO Lešná na Štědrý den

Na Štědrý den zavítaly do zoo stovky lidí

Zlín – I přes mlhu a chladné počasí zavítalo na Štědrý den do Zoo Lešná stovky návštěvníků. Pro děti bylo speciálně v tento den vstupné za jednu korunu. Ani na zvířátka se nezapomnělo. Ta dostávala speciální pamlsky a nejrůznější dobroty.

Kdyňské děti odnesly zvířátkům nadílku.

Kdyňské děti obdarovaly lesní zvířátka

Kdyně – Přestože i poslední adventní víkend připomínal spíše jaro, udělaly si děti ze Kdyně malý výlet do lesa, kde zvířátkům ozdobily vánoční stromeček a nadělily jim nějaké ty dobroty do krmelce.

Ilustrační foto.

Zima ještě neudeřila, krmítka se přesto plní. V mrazech ptákům zachrání život

Znojmo – Přestože se letošní prosinec čím dál více podobá spíše jarním měsícům, podle kalendáře je nástup zimy doslova za dveřmi. Ví to i lidé, kteří už několik týdnů dopřávají ptactvu pravidelný přísun potravy. Jak ale správně v zimě přikrmovat ptáky? Kam umístit a jaké krmítko? A které ptactvo se na jihu Moravy zimních hostin vlastně účastní?

Pozvánka na  Vánoční nadílku pro zvířátka do Záchranné stanice pro hendikepované živočichy v Třeboni.

Pojďte s dětmi na Štědrý den do záchranné stanice zvířat

Třeboň - Na Štědrý den je možné vyslat tatínky či prarodiče s dětmi na výlet, aby maminky mohly nerušeně připravovat Štědrovečerní menu, na Vánoční nadílku pro zvířátka do Záchranné stanice pro hendikepované živočichy v Třeboni.  

OD LISTOPADU se cukroví vyrábí v nepřetržitém provoze, to znamená i v noci a o víkendech.

Na sváteční stoly míří tuny cukroví z oblíbené pekárny

Hořovice – Vaflová kolečka, kokosky, korpusy laskonek nebo rohlíčky s máslovou náplní. Také včelí úlky nebo vánoční vločka. To jsou nejžádanější druhy vánočního cukroví, které pro své zákazníky napekli cukráři z hořovické pekárny.

V sále kulturního domu v Rybí bylo o čtvrtém adventním víkendu k vidění na tři desítky betlémů. Tradiční dřevěné a papírové kousky doplnil také háčkovaný či voskový betlém.

OBRAZEM: Tradiční přehlídka betlémů v Rybí

V sále kulturního domu v Rybí bylo o čtvrtém adventním víkendu k vidění na tři desítky betlémů. Tradiční dřevěné a papírové kousky doplnil také háčkovaný či voskový betlém. Nechyběl ani Ježíšek s Marií a Josefem naaranžovaný v kokosovém ořechu či makové hlavičce.

Centrum 83 upeklo cukroví bezdomovcům

Klienti Centra 83 napekli cukroví bezdomovcům

Mladá Boleslav - Aby klienti Centra 83 udělali před Vánocemi také radost někomu druhému, pekli samozřejmě cukroví. Vytvořili šedesát balíčků sladkých dobrot, naskládali je do velkého koše a přinesli s sebou do Sboru českých bratří v Mladé Boleslavi.

Žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Gustava Mahlera v Humpolci jsou na Vánoce, co se týče dekorací, stoprocentně připraveni.

Každá vánoční vazba je originál

Humpolec - Žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Gustava Mahlera v Humpolci jsou na Vánoce, co se týče dekorací, stoprocentně připraveni.

Betlém v Žamberku.

Unikátní prořezávané betlémy jsou k vidění v Žamberku

Dnes máte poslední možnost prohlédnout si unikátní betlémy z lipového dřeva, které vyřezal Vlastislav Vyhnálek z Jablonného nad Orlicí. V městském muzeu v Žamberku připravili pro návštěvníky, na rozdíl od minulých „měšťanských" Vánoc, výstavu s přírodním nádechem a s názvem Vánoce v hrnečku, na ošatce, v košíku… – pro radost a inspiraci.

Vánoční výstava v Chocni.

Muzeum láká na pohyblivý betlém i zvyky

Choceň – Orlické muzeum v Chocni připravilo až do 21. prosince vánoční výstavu, na níž je možné vidět unikátní pohyblivý betlém. Pochází z dílny Josefa a Jiřího Mrázových z Horního Újezdu u Litomyšle a jeho koncepce slibuje zajímavou podívanou.

Vánoční výstava v budově radimského obecního úřadu.

Z přírodnin se dají tvořit divy

Radim – Chvojí, šišky, šípky, bukvice, dřevo, skořápky ořechů, šikovné ruce, fantazie, trpělivost, to všechno dohromady bylo stavebním základem vánoční výstavy, která skončila v neděli v budově radimského obecního úřadu.

Betlém v Žamberku.

Unikátní prořezávané betlémy jsou k vidění v Žamberku

Žamberk – Dnes máte poslední možnost prohlédnout si unikátní betlémy z lipového dřeva, které vyřezal Vlastislav Vyhnálek z Jablonného nad Orlicí. V městském muzeu v Žamberku připravili pro návštěvníky, na rozdíl od minulých „měšťanských" Vánoc, výstavu s přírodním nádechem a s názvem Vánoce v hrnečku, na ošatce, v košíku… – pro radost a inspiraci.