Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Hana Marková.

Hana Marková: Kvalita potravin začíná být pro lidi čím dál důležitější

Praha /ROZHOVOR/ - Třídit papíry osm hodin denně ji už nebavilo, proto se jednoho dne rozhodla splnit si svůj dávný sen. Vyrábí kvalitní olej z českých surovin. Nyní má Hana Marková vlastní vybavenou lisovnu v Praze a pod značnou HANYS dodává své produkty na farmářské trhy i do kamenných obchodů nejen v metropoli, ale také do dalších měst.

Vážná dopravní nehoda na Pražském okruhu

Auto skočilo na vůz v protisměru

Praha /FOTOGALERIE/ – Záchranné složky ze Středočeského kraje i z Prahy, kdy na místě nechyběl ani záchranářský vrtulník, zasahovaly ve středu po poledni u vážné nehody na Pražském okruhu. Na nájezdu na Ořech na Praze-západ se velmi neobvyklým způsobem střetla dvě vozidla. Událost zůstává v šetření – nicméně se zdá pravděpodobné, že toyota vyjíždějící z okruhu neboli dálnice D0 na Ořech vyjela mimo komunikaci a po kolizi s dopravním značením přeletěla do protisměru, kde dopadla na octavii právě na D0 najíždějící.

BLANKA KRÉDLOVÁ (na snímku vpravo) předvedla práci s vlnou také v Uhřínově.

Práce s vlnou dá opravdu zabrat

Rychnovsko – Dnes už poměrně neobvyklou činností se zabývá Blanka Krédlová, která pochází z Orlických hor, ale v současné době bydlí v Berouně.

Ilustrační foto.

Lidé mohou od loňska hlásit zdravotní obtíže po jídle na portálu

Praha - Zdravotní obtíže po jídle nebo doplňcích stravy mohou lidé hlásit od loňského dubna on-line na portálu Nutrivigilance, čili zdravotní bdělost nad potravinami. Loni systém zaznamenal 11 hlášení, letos zatím osm, informoval na webu Státního zdravotního ústavu vedoucí centra zdraví, výživy a potravin Jiří Ruprich.

Pražský okruh přibrzdil převrácený kamion

Praha - Vážné dopravní komplikace na Pražském okruhu přinesla v pátek ráno nehoda kamionu, jehož řidič u Ořechu vyjel mimo vozovku – načež se souprava, která očesala desítky metrů svodidel, převrátila na bok. Po noční nehodě zůstala na kilometru 18,7 dálnice D0 průjezdná pouze levým jízdním pruhem; pravý pruh i zpevněnou krajnici ve směru jízdy od Ruzyně k dálnici D1 museli policisté uzavřít – a omezení se řidiči nevyhnuli ani v průběhu dopoledne.

Zmrzlina. Ilustrační foto.

Zatím můžeme lízat v klidu

Karvinsko - Zmrzliny, které si dopřáváme u stánků na Karvinsku, jsou zatím docela o.k. Alespoň tedy podle kontrol hygieniků, kteří už navštívili téměř dvě desítky prodejců této letní pochutiny a odebírali zde vzorky.

Maxi Nuta na výlety a dovolené

Maxi Nuta na výlety a dovolené

Léto milujeme – vzduch se tetelí teplem, dozrává ovoce, vlahé noci jsou jako stvořené k romantickému posezení se sklenkou vína… a navíc si můžeme během dovolené užívat lenošení. Léto je ovšem také dobou plavek a lehoučkého oblečení. A to nás nutí dbát o linii více než obvykle. Náš jídelníček se tak hemží zeleninou, rybami, luštěninami, sýry, jogurty… Jenže – co když nás přepadne neodolatelná chuť na sladké? Raději než po zmrzlině či poháru se šlehačkou sáhněte po oříškové tyčince MAXI NUTA.

Ilustrační foto.

Bylinky i vločky. Pivní speciály uspokojí letní chutě

Hodonínsko /INFOGRAFIKA/ – Ještě před osmi lety fungovaly na Hodonínsku pouze dva minipivovary. Bzenecký Pod Kněží horou a hodonínský Kunc. Obliba malých pivovarů ale roste, vznikají proto nové. V okrese je jich v současné době už deset. A jejich majitelé si připravili speciály, kterými se pokusí v letní sezoně zaujmout své zákazníky. Předpokládají, že se vypije více chmeleného moku než kdy jindy.

Pražský okruh. Ilustrační foto.

Pražský okruh zablokovala nehoda

Praha - Kolaps dopravy přinesla v prvním pátečním odpoledni v době letních prázdnin hromadná nehoda na Pražském okruhu, k níž došlo u sjezdu na Ořech. Na 19. kilometru dálnice D0 se 15 minut před 15. hodinou střetla šest osobních aut.

Otrávené šípy.

Šípy a kopí míří na Znojmo. Rozsáhlá výstava ukáže zbraně z Afriky

Znojmo – Dalšími přírůstky v ojedinělé výstavě se může nyní pyšnit znojemské muzeum. Návštěvníci se mohou těšit především na exponáty pocházející z Afriky. „Jde o súdánský meč Takouba, dále o trojitou dýku v pochvě z krokodýlí kůže a dýku v kožené pochvě. K Súdánu se váže také obřadní žezlo vytvořené částečně z kokosového ořechu," vyjmenoval kurátor sbírky Jiří Mačuda.

PLZEŇSKÝ špílmachr Pavel Horváth rozjíždí akci, zastavit se ho snaží vlašimský Michal Macek.

Vlašim čeká těžký přípravný ořech, jede do Plzně

Vlašim – Nejtěžší, ale zároveň nejprestižnější přípravný zápas před sezonou odehrají ve středu 29. června fotbalisté Vlašimi na hřišti úřadujícího českého šampiona – Viktorie Plzeň. Zápas v tréninkovém areálu Viktorky v Luční ulici vypukne v 16:30 hodin a svěřenci kouče Martina Haška budou čelit velké kvalitě.

Smoothies a koktejly ve Spa hotelu Lanterna.

Jak si připravit smoothie? Dobře mixujte a nezapomeňte na led!

Velké Karlovice - Letní horka dávají tělu pořádně zabrat. Výborným způsobem, jak se osvěžit a současně doplnit potřebné vitamíny, jsou takzvané smoothies – neboli koktejly z čerstvého ovoce a zeleniny. V tomto letním období se přímo nabízí využít veškeré dostupné dary přírody – zahrady i sady plodí „jako o život" a také na trzích se nyní dá nakoupit spousta čerstvého, voňavého a chutného ovoce i zeleniny.

Ilustrační foto

IKEA stahuje čokolády s nedostatečným označením alergenů

Praha - Švédský nábytkářský řetězec IKEA stahuje z prodeje čokolády s nedostatečným označením alergenů. Mohly by způsobit problémy lidem s alergií na mléko či lískové ořechy. Dnes to oznámila mluvčí české pobočky řetězce Zdeňka Pecková. Lidem, kteří zmíněnými alergiemi netrpí, ale podle ní nic nehrozí.

Ilustrační foto.

Meruňky nebo třešně zmrzly. Je to velká bída, hlásí ovocnáři z Vyškovska

Vyškov – Ovocnáři na loňský úspěšný rok nenavážou. Jarní mrazíky znamenaly pro rozkvetlé stromy citelnou újmu. Poté, co v dubnu sklesle hovořili hlavně o pomrzlých sadech peckovin, nyní obcházejí stromy, na kterých skutečně nic nemají. Ztráty jsou obrovské, někde i stoprocentní. Sklizeň ovocných plodů proto na většině míst Vyškovska letos vůbec nebude. „Sklizeň ořechů, meruněk a raných třešní se nás pro letošek netýká," potvrdil předseda vyškovského svazu zahrádkářů Jaroslav Kolečkář.

Jičínský Food festival v zámeckém parku.

Food festival pro mlsné jazýčky

Jičín – V zámecké zahradě se v sobotu konal velký banket, při kterém návštěvníci ochutnávali nejrůznější sladké i slané speciality, doladěné alkoholickými i nealko nápoji.

Ilustrační foto.

Prosklený včelín v Ořechu u Prahy přibližuje dětem život včel

Praha - Prosklený včelín a několik úlů, které dávají nahlédnout do života včel, slouží k ekologické výchově dětí v ovocném sadu v Ořechu u Prahy. Místní včelař vysvětluje základy včelaření a vypráví o prospěšnosti včel pro přírodu. V průběhu sezony, tedy od dubna do června, jej navštíví kolem 1200 školáků. Základ je, aby se děti včel přestaly bát, řekl při prohlídce zahrady včelař Vladimír Glaser.

Marie Rottrová podtrhla noční atmosféru Karlova náměstí

Kmochův Kolín: Marie Rottrová, Sto zvířat i Quando

Kolín – Zcela zaplněné všechny připravené židličky a lavice na ploše Karlova náměstí a další stovky lidí stojící okolo čekaly v sobotu před půl jedenáctou večerní na další vrchol letošního ročníku festivalu Kmochův Kolín – koncert zpěvačky Marie Rottrové.

Ilustrační foto.

Lanová centra v Praze se těší stále větší oblibě hlavně u rodin

Praha - Lanová centra, která nabízejí adrenalinové vyžití ve výšce, si v Praze získávají stále více příznivců. Ročně je navštíví stovky lidí, nejčastěji rodin s dětmi. Pohyb na laně si ale mohou vyzkoušet zájemci všech věkových kategorií. Záleží jen na zdatnosti každého sportovce. Adrenalinové areály se tak těší oblibě i u starších lidí, shodují se provozovatelé, které oslovila ČTK.

Samosběr jahod na plantáži ve Chvalkovicích na Hané odstartoval.

Mrazíky první jahody zničily. Přesto už začal samosběr

Ivanovice na Hané – Mít jahodovou plantáž skoro za domem je výhoda. Ovocné knedlíky, zavařeniny, ale třeba i jen tak na chuť. Tak byly jahody rodině Jelínků vždy k dispozici. A nejinak tomu je letos. Majitel plantáže v ivanovické místní části Chvalkovice na Hané Jiří Vystavěl zahajuje sezonu samosběru. A přestože nejranější odrůdy poškodily mrazíky, které přišly koncem dubna, plodit právě začínají střední odrůdy. Lidé tak už mohou plnit košíky.

Ilustrační foto

Ředitel americké zoo hájí zabití gorily s dítětem ve výběhu

New York - Jako jediné možné řešení zoufalé situace hájil dnes ředitel americké zoo víkendové zabití gorilího samce po pádu čtyřletého dítěte do výběhu. Kritika, která zahltila tamější internet, byla namířena jednak na pracovníky zoo, že nedokázali zneškodnit zvíře uspávací střelou, a na matku dítěte, že na ně nedávala pozor. Do výběhu dnes lidé sypali květiny a zaměstnanci zoo od nich přijímali slova útěchy, uvedla agentura AP.

Pohádková trasa dětského dne ve Voticích v neděli odpoledne končí v Srbici.

Děti si užijí svůj svátek ve Voticích za korunu

Votice – Nejmenší obyvatelé města a okolních obcí se chystají na 18. ročník Dětského dne za korunu, který připravuje Městské kulturní centrum ve spolupráci z votickými organizacemi Valkýra, Junák, rodinné centrum Oříšek, Ochrana fauny ČR, Sokol a statek Voloveč.

Deník se stará o vaše zdraví

Deník se stará o vaše zdraví

Stačí jen správně odpovědět na otázku a 5 soutěžících vyhrává balíček pro krásnější chodidla od společnosti URGO!

Ilustrační foto.

Jízdu po okruhu přibrzdily nehody

Praha - Velké dopravní problémy ve velké ranní špičce. Tak lze shrnout problémy, které v pondělí na Pražském okruhu ve směru jízdy k letišti vyvolala dopravní nehoda v Komořanském (nebo také Cholupickém) tunelu. Pět minut po osmé hodině se tam střetly nákladní a osobní auto.

Ilustrační foto.

Recidivista se vrátil ke svému koníčku

Jičín - Rušnou službu mají za sebou jičínští policisté, kteří v pátek krátce před jednadvacátou hodinou přijali oznámení o vloupání do jednoho z domů v Dělnické ulici.

Ilustrační foto.

Dubnové mrazy poničily úrodu ve vinicích i sadech na Slovácku

Slovácko – O třetinu až o polovinu úrody by letos v důsledku ranních mrazů z druhé půle dubna, mohli přijít vinaři a sadaři na Slovácku. Nejvíce tam na nepřízeň počasí doplatily skoré odrůdy vinné révy, trnky, durancie, meruňky či ořechy.

Ilustrační foto.

Mráz ohrozil ovocné stromy a ničil vinice. Uchráněné zůstaly pouze pozdní odrůdy

Vyškovsko – Není to tak dávno, co majitel bošovického vinařství Veritas Jarmil Pospíšil upozorňoval, že kromě škůdců mají vinaři obavy i z vývoje počasí. „Pokud vínu naraší dva tři listy a ty potom přemrznou, může to zásadně ovlivnit celou úrodu," upozornil nedávno. Uplynulo jen několik týdnů a jeho obavy se naplnily. Jarní mrazíky už působí vrásky na čele jak zahrádkářům, tak právě vinařům.

Marcela Texlová - účastnice redukčního programu, který organizuje Prostějovský deník ve spolupráci s Agel Sport Clinic

Člověk musí překonat lenost a chuť na sladké, říká Marcela Texlová

Prostějov – „Jsem maminka dvou dětí a po těhotenství mi zůstalo více jak deset kilogramů navíc. Dříve jsem sportovala, ale dnes nějak nevím, jak začít. Současně se mi neosvědčily různé rady ohledně změny jídelníčku. Proto bych se na to chtěla vrhnout od začátku a se vším, co s tím souvisí. Mojí největší motivací jsou moje děti, kterým chci ukázat správný vzor ve zdravém životním stylu," vyjmenovává čtyřicetiletá Marcela Texlová z Prostějova svoje důvody, proč se přihlásila do redukčního programu Prostějovského deníku a Agel Sport Clinic.

Malíř Petr Přikryl připravuje u hodonínského jezu pohádkové postavy na první květen a zahájení plavební sezony.

OBRAZEM: Emanuel i šmoula. Přikryl chystá kreslené postavy u hodonínského jezu

Hodonín – V plném proudu jsou přípravy malíře Petra Přikryla na slavnostní zahájení plavební sezony u hodonínského je­zu. „Dělám dalších devět pohádkových postaviček, které si děti prvního května budou moct vymalovat. Mezi nimi je Šrek, motýl Emanuel, vlk, Karkulka, šmoula, Tom, Jerry a veverka z animovaného filmu Doba ledová, tentokrát i s ořechem," představil novinky hodonínský výtvarník.

Ženy z divadelního souboru Kašpárkův hrobeček dětem představily muzikál Chlupáči. Den Země v kyjovském městském parku.

OBRAZEM: Rozverné ploštice. Den Země oslavili školáci a ochotníci v Kyjově

Kyjov – Městský park se v pátek dopoledne zaplnil dětmi ze škol a školek v Kyjově i jeho okolí. Lesní klub Radovánky pod záštitou Českého svazu ochránců přírody zde připravil oslavu Dne země. „Přišlo přes tři sta dětí z asi deseti až patnácti škol. Celý program je zaměřený na problematiku palmového oleje. Máme kreslicí koutek, kde děti malují zvířata. Dále dílničky, kde si děti mohou vyrobit zdravou tyčinku. Je zde maňáskové divadlo, které hraje pohádku O palmovém oleji. Přijeli i kolegové biologové se svým divadelním souborem a hrají muzikál," řekla přírodovědkyně Zuzana Veverková.

Výživový poradce ze sdružení Prameny zdraví Robert Žižka je propagátorem čistě rostlinné stravy.

Lékař, který jí maso, kouří a pije alkohol, v otázce zdravé výživy moc neporadí

Praha /ROZHOVOR/ - Kouření, alkohol, málo pohybu. To jsou běžné neduhy, které trápí českou populaci. O zdravém životním stylu jsme si během Dne zdraví v centru pro seniory Život 90 povídali s výživovým poradcem Robertem Žižkou. Kromě uzenin, které jsou podle něj zdaleka nejškodlivější, by lidé měli z jídelníčku vyřadit i maso obecně.

Ilustrační foto

KRIMI MIX: Vykradená chata byla opuštěná celou zimu

Praha - K činu došlo někdy během zimy. To je informace, kterou mají k dispozici policisté z Hostivice na Praze-západ, kteří se zabývají vloupáním do chaty v osadě Ariana poblíž obce Ořech. Stát se to mělo v době pod 15. listopadu do konce března, upřesnila policistka Jana Dětská. S tím, že pachatel postupoval způsobem, který je pro podobné případy typický: dovnitř vnikl po rozbití vstupních dveří.

Slovácká tržnice.

Slovácká tržnice řeší problémy s návštěvností. Prodejci nevydělávají

Uherské Hradiště - Na každém kroku potkávat stánek s trhovci, kteří lákají regionálními potravinami a výrobky všeho druhu. Potřást si rukou se zelinářem, jemuž za nehty zůstal kousek hlíny, když ráno sbíral a čistil plody své práce, aby je mohl každodenně naservírovat zákazníkům v té nejvyšší kvalitě. Vyslechnout pár osvědčených rad od kořenářek, které zde prodávají sušené nebo čerstvé bylinky. Pokochat se pohledem na zručné ruce řemeslníků vystavujících zde svoje výtvory.