Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Místo vody můžete použít ovocný džus, který se hodí k ostatním surovinám

Sladkost i praktická svačina. Připravte si doma zdravé müsli tyčinky

Svačina na cesty, zdravý pamlsek, výborné řešení, když máte chuť na něco, ale nevíte, co přesně by to mohlo být. Tyčinky z obchodu často nebývají o nic zdravější než sušenky, přitom je velmi snadné připravit je doma. Pusťte se do práce a inspirujte se přitom recepty z časopisu Gurmet.

Ořechová úroda je letos na jihu Moravy slabší než loni. Škodí jim zejména vrtule ořechová.

Úroda ořechů na jihu Moravy je slabá, ceny šly nahoru až o sto procent

Slabá, podprůměrná, horší než loni. Letošní úroda ořechů trápí mnohé Jihomoravany. Největší poptávka je po vlašských ořeších, lidé však místo moravských plodů kupují často zahraniční. Důvodem je především rostoucí cena, oproti loňsku se mnohdy zvýšila o téměř sto procent.

Vichřice se prohnala i Kutnohorskem.

VIDEO: Jedna pozitivní věc na vichřici. Nikdo nemusel pro ořechy lézt na strom

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vichřice, která dokázala zastavit vlaky a množství domácnoctí připravit na pár hodin o elektřinu je již za námi, většinu následků kompetentní také odstranili, doufejme, že se něco podobného tak brzo nezopakuje. Přinášíme vám video a fotogalerii naší čtenářky Aleny Prausové, která řádění větru natočila a také nafotila i jeden z mála pozitivních následků vichřice. Na strom se kvůli ořechům nemusel tentokrát nikdo lézt, padaly ostošest. 

Ořechová nadílka Pavla Kyseláka.

Tři oříšky z Berouna? Ale kdeže! Pavel Kyselák jich dostal mnohem více

Ani letos na mě nezapomněla moje berounská teta Karolína. Jako každým rokem mi poslala krabici krásných ořechů. Na svém pozemku totiž její děda František kdysi dávno zasadil dva stromky vlašských ořechů. Dle odborné terminologie je vlašský ořech druh ořechu tedy plodem ořešáku královského (Juglans regia L.). U plodů ze stromů mé tety Karolíny jde o ořechy tzv. papíráky, které mají měkčí skořápku.

Radosti života.

Jsem prachobyčejný důchodce. Z čeho vlastně ještě mohu mít radost?

"Země je plná kaštanů. Sbírám je a mám z toho velkou radost – hnedle dvojnásobnou. Jednak ze samotných nahnědlých plodů, ale také z toho, že se dokážu zatím sehnout a posbírat spadané ořechy, které se rovněž při mé ranní cestě nacházejí." Děkujeme panu Kyselákovi za pěkný příspěvek.

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku

Kuchyň se bez tuků neobejde. Umíte s nimi zacházet?

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé z nich se hodí pro studenou kuchyni, jiné zase na smažení. Víte, jak je správně používat a jak z nich vytěžit maximum pro svoje zdraví?

Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Nepostradatelná vláknina

Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Slečny předaly dar osobně v bublavské stanici Drosera.

Kouzelné oříšky od Natálky a Amálky pomohly záchranné stanici

Když nemohla v minulém školním roce chodit jedenáctiletá Natálka Zmrzlá z Kraslic do školy, přemýšlela co s volným časem. A jelikož má ráda zvířata, rozhodla se pomoci právě jim. A nápad měla vskutku originální a neváhala do něj zapojit celou rodinu.

V teplické botanické zahradě rozkvetl kolovník.

V botanické zahradě rozkvetl kolovník. Extrakt se přidával do známého nápoje

V teplické botanické zahradě naleznete podobné kouzlo jako v přírodě. Všechno není nutně naservírované přímo před zraky návštěvníků a člověk musí zažít dobrodružné pátrání, zdali někde něco nekvete nebo neplodí. Přesně takovou radost nám udělal kvetoucí kolovník Cola anomala, až 28 metrů vysoký strom pocházející ze západního Kamerunu. 

Očkování - Ilustrační foto

Nedostali vakcínu proti covidu, ale placebo. Co teď? Výrobci řeší etický oříšek

Je to taková etická zapeklitost, kterou právě probírají všichni výrobci proticovidových vakcín. Pro testování totiž využily deseti tisíce dobrovolníků nejrůznějšího věku, zdravotního stavu, pohlaví, váhy, barvy pleti. Jen polovina z nich ale dostala skutečnou vakcínu, ta druhá jen placebo. Kdy bude ta placebo polovina reálně očkována? A má vůbec nárok na nějaké přednostní zacházení?

Zlatý oříšek v TV.

Začátkem roku jste mohli vidět v televizi finále Zlatého oříšku

Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž se koná v České republice více než 20 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. Také v letošním roce se toto finále konalo v odpoledních hodinách na ČT 2. Do finále se celkem probojovalo 21 jednotlivců a kolektivů z celé české republiky. Také náš Zlínský kraj měl v tomto finále svá želízka v ohni

Kuřecí salát se zálivkou

JÍDELNÍČEK: K obědu vás zasytí rychlé rizoto

/4.DEN/ k snídani si dejte chléb se šunkou, jen máslo nahraďte lučinou. Obědové rizoto s tofu budete mít hotové dřív, než dostanete hlad. K svačině vás čeká jogurt s ořechy a večer zakounčíte salátem s kuřecími prsy, parmazánem a jogurtovou zálivkou.

Jednoduchý koláč z kakaového korpusu

Zdravé mlsání. Vyzkoušejte jednoduchý koláč s lískovými oříšky

Lískové oříšky poskytují velký zdroj energie pro tělo. Jsou dobře stravitelné, dokonce ještě lépe než vlašské ořechy nebo mandle. Využít je můžete například u jednoduchého koláče podle Markéty Chovancové. Je z kakaového korpusu s náplní z bílé čokolády a mascarpone. Určitě si pochutnáte.

Trh na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích v listopadu 2020. Trh se koná každý čtvrtek a sobotu. Nabízí ovoce a zeleninu a drobné výrobky.

Trh na budějovickém Piarisťáku nabízí adventní věnce i ořechy

Tento týden to byl přesně měsíc do Štědrého dne a pro řadu lidí nejvyšší čas myslet na vánoční dárky. Někdo už má ovšem nakoupeno od léta, extrémní pečliváci třeba už od jara a někdo zase spoléhá na poslední chvíli. Jsou ovšem i tací, které Vánoce ve své dárkové podobě míjí a oslovuje je pouze duchovní a odpočinková stránka oblíbených svátků.

Účastníci Zlatého oříšku zasadili v TYMY ovocné stromky.

Účastníci Zlatého oříšku zasadili v TYMY ovocné stromky

V rámci letošního ročníku krajského kola „Zlatého oříšku“ ve Zlínském kraji získaly tři naše zájmové útvary pamětní diplomy a také sazenice ovocných stromečků, které jim také letos věnovala paní Olga Sehnalová. Pro všechny děti byla účast v této soutěži velkým zážitkem. Folklórní soubor Zrníčko získal cenu starosty města Holešova a také finanční podporu ve výši 5000 Kč, za což moc děkujeme. Tato částka bude použita na obnovu krojů.

Šest žen a jeden mistr pekařský, tak přesně tenhle tým zahájil výrobu vánočního cukroví. v novopacké učňovském středisku střední školy gastronomie a služeb. Místo téměř stovky učňů, kteří do dílen nemohou, nastoupili k válům a troubám mistři odborné výuky

FOTO: Vánoční cukroví od sedmi statečných

Novopacká střední škola gastronomie a služeb nehodlá zklamat odběratele vánočního cukroví. A tak v době, kdy se kvůli koronaviru nemohou postavit k troubám učni, nahradí je mistrové, kuchaři i mistr pekař.

Mažoretky Lentilky postoupily do finále Zlatého oříšku.

Mažoretky Lentilky postoupily do finále Zlatého oříšku

Soutěž talentovaných dětí do čtrnácti let „Zlatý oříšek“ se už ve Zlínském kraji a konkrétně v našem městě Holešově zabydlela a věřím, že se také zástupcům nadace této celostátní soutěže spolupráce s námi líbí. Druhý ročník této soutěže se sice uskutečnil v nelehkých podmínkách těsně před vyhlášením nouzového stavu, ale přesto jsme všichni rádi, že i tento ročník přinesl skvělé výkony a zasloužené vítěze, kteří také byli oceněni v rámci celé ČR a všichni tři naši finalisté postoupili také mezi 21 nejúspěšnějších dětí v rámci ČR. Jednalo se o mažoretky Lentilky, krasobruslařku Nikolu Fojtíkovou a taneční pár Ondřej Pavelka a Nikol Patočková. V minulých dne mohli občané našeho města zahlédnout v ulicích Holešova auto, které bylo polepeno typickými symboly Zlatého oříšku. Mnozí se u auta zastavovali a obdivně si ho prohlíželi.

Moud Najjar.

Moud Najjar: Ve východních zemích ořechy na oleji nepraží vůbec

Obchod na začátku Husovy ulice v Kutné Hoře už pár měsíců láká zákazníky na specialitu, dosud dostupnou jen v arabských zemích. Díky speciálnímu pražícímu stroji dovezenému přímo z Libanonu je možné pražit ořechy nasucho bez oleje, a zachovat tak jejich křupavost. Zákazníků neustále přibývá a nejvíc si novinku pochvalují ti, kteří chtějí mlsat zdravě bez přidaného cukru, oleje a konzervantů. Stojí za ní muž s exotickým jménem Moud Najjar, jehož obchůdek má neméně exotické jméno: Al Andalous.

Ilustrační snímek.

Žena v Jablonci ukradla ořechy, nyní sedí ve vazbě

Minulý týden jablonečtí kriminalisté zahájili trestní stíhání dvaatřicetileté ženy jako obviněné ze spáchání trestného činu krádež, kterého se dopustila ve čtvrtek 22. října odpoledne krátce po půl druhé hodině.

Zlaté oříšky za Zlínský kraj byly předány v holešovském zámku.

Zlaté oříšky za Zlínský kraj byly předány v holešovském zámku

Zlatý oříšek je jedinečná soutěž pro nejnadanější, nejtalentovanější a nejšikovnější děti. V letošním roce se koná už 22. ročník této jedinečné soutěže. Druhým rokem se tato akce koná také v našem Zlínském kraji. Nominace do krajského kola probíhaly od 1. 6. do 23. 9. 2020. Porota vybrala do krajského finále 12 jednotlivců a kolektivů, které se setkaly v neděli 11. 10. 2020 v holešovském zámku na slavnostním vyhlášení. Akce se konala pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a pod záštitou starosty města Holešova pana Rudolfa Seiferta.  

Zlaté oříšky za Zlínský kraj byly předány v holešovském zámku.

Zlaté oříšky za Zlínský kraj byly předány v holešovském zámku

Zlatý oříšek je jedinečná soutěž pro nejnadanější, nejtalentovanější a nejšikovnější děti. V letošním roce se koná už 22. ročník této jedinečné soutěže. Druhým rokem se tato akce koná také v našem Zlínském kraji. Nominace do krajského kola probíhaly od 1. 6. do 23. 9. 2020. Porota vybrala do krajského finále 12 jednotlivců a kolektivů, které se setkaly v neděli 11. 10. 2020 v holešovském zámku na slavnostním vyhlášení. Akce se konala pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a pod záštitou starosty města Holešova pana Rudolfa Seiferta.

Přehlídka talentů Zlatý oříšek 2019 v Holešově.

Tři oříšky pro Kryštofa

Někteří by mohli říct, že všestranně nadanému Kryštofu Vaňkovi z Holešova se daří vše na co sáhne. Běhá, hraje na hudební nástroj, fotí, účastní se literárních soutěží.