Svačina na cesty, zdravý pamlsek, výborné řešení, když máte chuť na něco, ale nevíte, co přesně by to mohlo být. Tyčinky z obchodu často nebývají o nic zdravější než sušenky, přitom je velmi snadné připravit je doma. Pusťte se do práce a inspirujte se přitom recepty z časopisu Gurmet.
Slabá, podprůměrná, horší než loni. Letošní úroda ořechů trápí mnohé Jihomoravany. Největší poptávka je po vlašských ořeších, lidé však místo moravských plodů kupují často zahraniční. Důvodem je především rostoucí cena, oproti loňsku se mnohdy zvýšila o téměř sto procent.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vichřice, která dokázala zastavit vlaky a množství domácnoctí připravit na pár hodin o elektřinu je již za námi, většinu následků kompetentní také odstranili, doufejme, že se něco podobného tak brzo nezopakuje. Přinášíme vám video a fotogalerii naší čtenářky Aleny Prausové, která řádění větru natočila a také nafotila i jeden z mála pozitivních následků vichřice. Na strom se kvůli ořechům nemusel tentokrát nikdo lézt, padaly ostošest.
Ani letos na mě nezapomněla moje berounská teta Karolína. Jako každým rokem mi poslala krabici krásných ořechů. Na svém pozemku totiž její děda František kdysi dávno zasadil dva stromky vlašských ořechů. Dle odborné terminologie je vlašský ořech druh ořechu tedy plodem ořešáku královského (Juglans regia L.). U plodů ze stromů mé tety Karolíny jde o ořechy tzv. papíráky, které mají měkčí skořápku.
"Země je plná kaštanů. Sbírám je a mám z toho velkou radost – hnedle dvojnásobnou. Jednak ze samotných nahnědlých plodů, ale také z toho, že se dokážu zatím sehnout a posbírat spadané ořechy, které se rovněž při mé ranní cestě nacházejí." Děkujeme panu Kyselákovi za pěkný příspěvek.
Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé z nich se hodí pro studenou kuchyni, jiné zase na smažení. Víte, jak je správně používat a jak z nich vytěžit maximum pro svoje zdraví?
Ve Skanzenu Rochus nad Uherským Hradištěm-Mařaticemi se v sobotu již po sedmé rozvoněl Slovácký festival chutí a vůní. Za výbornými krajovými specialitami, skvělým pitím, zábavou a pohodovou atmosférou se sem vydaly na dvě tisícovky návštěvníků.
Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.
Příznivci slovácké kuchyně, dobrého jídla, pití a zábavy netrpělivě očekávají sobotu 25. září, kdy se ve Skanzenu Rochus v Uherském Hradišti uskuteční 7. ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Tematickými surovinami letošního ročníku jsou ořechy a med.
Když si dáte sardinky v rajčatové šťávě, prodloužíte si život skoro o hodinu a půl. Ovšem když se naplníte hovězím v tomatové omáčce, jste hodinu a čtvrt v minusu. Američtí vědci prozkoumali, kolik minut života ztratíme či získáme podle toho, co jsme právě snědli.
Když nemohla v minulém školním roce chodit jedenáctiletá Natálka Zmrzlá z Kraslic do školy, přemýšlela co s volným časem. A jelikož má ráda zvířata, rozhodla se pomoci právě jim. A nápad měla vskutku originální a neváhala do něj zapojit celou rodinu.
Chrudimák Petr Hromádko má na chatě v Mezisvětí u Křížanovic o zábavu postaráno, a to díky ochočeným veverkám. Na pozemek mu teď přicházejí tři, a to dvě černé a jedna rezatá. Podívejte se.
Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte kefírovou bábovku s ořechy a polevou. Bábovka bude krásně vláčná díky kefíru a přitom vám na přípravu stačí jen miska a metlička.
Alex Rašner je obráncem hokejového týmu v Olomouci. Často se pohybuje nejen na ledě, ale i mezi oříšky, tyčinkami, oleji či krémy. Rodina Rašnerova buduje nedaleko zámku Třemešek v Dolních Studénkách centrum kvalitní stravy.
Začala pražením kávy, dnes dodává oříšky do poloviny Evropy. Rodinná firma ALIKA z Čelčic v současnosti disponuje největší výrobní kapacitou ve střední Evropě. Generální ředitelkou a zakladatelkou společnosti je Jana Kremlová.
Čerstvé těstoviny a hrášek. Ideální varianta pro lehký a výborný oběd. Pokud si tento recpet od foodblogerky markéty Chovancové budete chtít vylepšit, přidejte česnek, bazalkové listy, oříšku a citronovou šťávu. Pokud by někomu chybělo maso, lze použít orestovanou slaninu.
Máte chuť na sladký dezert, ale nemáte moc času na jeho přípravu? Nezoufejte a vyzkoušejte skvělý recept na rychlou buchtu na plech umíchanou v jedné misce. Hotová je za pár minut. A pokud ji na závěr posypete kokosem či ořechy, bude výsledek jedinečný.
Domovina palem je sice v tropech a subtropech, ale některé lze pěstovat i u nás. Díky svým okrasným listům zaručeně vyniknou v moderním interiéru. Pokud si vyberete mrazuvzdorný druh, stanou se výrazným exotickým prvkem terasy nebo zahrady.
V teplické botanické zahradě naleznete podobné kouzlo jako v přírodě. Všechno není nutně naservírované přímo před zraky návštěvníků a člověk musí zažít dobrodružné pátrání, zdali někde něco nekvete nebo neplodí. Přesně takovou radost nám udělal kvetoucí kolovník Cola anomala, až 28 metrů vysoký strom pocházející ze západního Kamerunu.
/25. DEN/ Pálivá jídla zvyšují výdej energie po jídle, jsou proto účinným pomocníkem při hubnutí. Vy můžete k obědu vyzkoušet naše thajské kari s pálivou curry pastou vyrobenou z chilli papriček.
Je to taková etická zapeklitost, kterou právě probírají všichni výrobci proticovidových vakcín. Pro testování totiž využily deseti tisíce dobrovolníků nejrůznějšího věku, zdravotního stavu, pohlaví, váhy, barvy pleti. Jen polovina z nich ale dostala skutečnou vakcínu, ta druhá jen placebo. Kdy bude ta placebo polovina reálně očkována? A má vůbec nárok na nějaké přednostní zacházení?
Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž se koná v České republice více než 20 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. Také v letošním roce se toto finále konalo v odpoledních hodinách na ČT 2. Do finále se celkem probojovalo 21 jednotlivců a kolektivů z celé české republiky. Také náš Zlínský kraj měl v tomto finále svá želízka v ohni
Skrýš oříšků zapomnětlivé veverce Věrce pomohou lidé najít v zahradě brněnské vily Löw-Beer. Dětem při hledání pomůže plánek a instrukce, které najdou na webu a snadno vytisknou.
/4.DEN/ k snídani si dejte chléb se šunkou, jen máslo nahraďte lučinou. Obědové rizoto s tofu budete mít hotové dřív, než dostanete hlad. K svačině vás čeká jogurt s ořechy a večer zakounčíte salátem s kuřecími prsy, parmazánem a jogurtovou zálivkou.
Studenti Gymnázia a Obchodní akademie Stříbro uspěli v celostátní soutěži Zlatý oříšek 2020, jejíž finále odvysílala první lednový den Česká televize. Soutěž oceňuje talentované děti z oblasti umění, vědy a sportu.
Obilné kaše se skvěle hodí pro start do nového dne. Chuť nebude fádní, pokud pokrm zajímavě dochutíte. Zkuste třeba jemně kořeněné Ghí se skořicí a vanilkou od Českého Ghíčka. Stačí přidat lžičku do kaše – a máte postaráno o vydatné, chutné a zdravé jídlo.
Na vánočním stole by neměly chybět rohlíčky, oblíbené cukroví v českých domácnostech. Existuje několik variant, například Klášterní rohlíčky, které si můžete upéct s foodbloggerkou markéto Chovancovou.
Kurz moderní studené kuchyně zaujal nejen žáky, ale i pedagogy znojemské Střední odborné školy SČMSD Přímětiická. Favoritem byl salát s kozím sýrem, karamelové oříšky a marinovaný pórek.
Lískové oříšky poskytují velký zdroj energie pro tělo. Jsou dobře stravitelné, dokonce ještě lépe než vlašské ořechy nebo mandle. Využít je můžete například u jednoduchého koláče podle Markéty Chovancové. Je z kakaového korpusu s náplní z bílé čokolády a mascarpone. Určitě si pochutnáte.
Tento týden to byl přesně měsíc do Štědrého dne a pro řadu lidí nejvyšší čas myslet na vánoční dárky. Někdo už má ovšem nakoupeno od léta, extrémní pečliváci třeba už od jara a někdo zase spoléhá na poslední chvíli. Jsou ovšem i tací, které Vánoce ve své dárkové podobě míjí a oslovuje je pouze duchovní a odpočinková stránka oblíbených svátků.
V rámci letošního ročníku krajského kola „Zlatého oříšku“ ve Zlínském kraji získaly tři naše zájmové útvary pamětní diplomy a také sazenice ovocných stromečků, které jim také letos věnovala paní Olga Sehnalová. Pro všechny děti byla účast v této soutěži velkým zážitkem. Folklórní soubor Zrníčko získal cenu starosty města Holešova a také finanční podporu ve výši 5000 Kč, za což moc děkujeme. Tato částka bude použita na obnovu krojů.
Jedlý hmyz obsahuje spoustu proteinů, není náročný na chov a chutná většinou po oříšcích. Zní to skvěle. Cesta k tomu, aby se hmyz stal běžnou součástí našeho jídelníčku, ale bude nejspíš ještě dlouhá.
Novopacká střední škola gastronomie a služeb nehodlá zklamat odběratele vánočního cukroví. A tak v době, kdy se kvůli koronaviru nemohou postavit k troubám učni, nahradí je mistrové, kuchaři i mistr pekař.
Soutěž talentovaných dětí do čtrnácti let „Zlatý oříšek“ se už ve Zlínském kraji a konkrétně v našem městě Holešově zabydlela a věřím, že se také zástupcům nadace této celostátní soutěže spolupráce s námi líbí. Druhý ročník této soutěže se sice uskutečnil v nelehkých podmínkách těsně před vyhlášením nouzového stavu, ale přesto jsme všichni rádi, že i tento ročník přinesl skvělé výkony a zasloužené vítěze, kteří také byli oceněni v rámci celé ČR a všichni tři naši finalisté postoupili také mezi 21 nejúspěšnějších dětí v rámci ČR. Jednalo se o mažoretky Lentilky, krasobruslařku Nikolu Fojtíkovou a taneční pár Ondřej Pavelka a Nikol Patočková. V minulých dne mohli občané našeho města zahlédnout v ulicích Holešova auto, které bylo polepeno typickými symboly Zlatého oříšku. Mnozí se u auta zastavovali a obdivně si ho prohlíželi.
Lahodné saláty a zelenina by neměly chybět v žádném jídelníčku. Vyzkoušejte naše recepty, na salátech Colesaw, bramborovém, čočkovém či salátu z červené řepy s ořechy si určitě plpochutnáte.
Obchod na začátku Husovy ulice v Kutné Hoře už pár měsíců láká zákazníky na specialitu, dosud dostupnou jen v arabských zemích. Díky speciálnímu pražícímu stroji dovezenému přímo z Libanonu je možné pražit ořechy nasucho bez oleje, a zachovat tak jejich křupavost. Zákazníků neustále přibývá a nejvíc si novinku pochvalují ti, kteří chtějí mlsat zdravě bez přidaného cukru, oleje a konzervantů. Stojí za ní muž s exotickým jménem Moud Najjar, jehož obchůdek má neméně exotické jméno: Al Andalous.
Je jich stále víc. Vzdělaní mladí lidé se dobrovolně vzdávají běžného způsobu stravování a volí život bez masa a živočišných produktů. Říkají si vegani. Proč se takhle dobrovolně „trápí“?
Minulý týden jablonečtí kriminalisté zahájili trestní stíhání dvaatřicetileté ženy jako obviněné ze spáchání trestného činu krádež, kterého se dopustila ve čtvrtek 22. října odpoledne krátce po půl druhé hodině.
Zlatý oříšek je jedinečná soutěž pro nejnadanější, nejtalentovanější a nejšikovnější děti. V letošním roce se koná už 22. ročník této jedinečné soutěže. Druhým rokem se tato akce koná také v našem Zlínském kraji. Nominace do krajského kola probíhaly od 1. 6. do 23. 9. 2020. Porota vybrala do krajského finále 12 jednotlivců a kolektivů, které se setkaly v neděli 11. 10. 2020 v holešovském zámku na slavnostním vyhlášení. Akce se konala pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a pod záštitou starosty města Holešova pana Rudolfa Seiferta.
Zlatý oříšek je jedinečná soutěž pro nejnadanější, nejtalentovanější a nejšikovnější děti. V letošním roce se koná už 22. ročník této jedinečné soutěže. Druhým rokem se tato akce koná také v našem Zlínském kraji. Nominace do krajského kola probíhaly od 1. 6. do 23. 9. 2020. Porota vybrala do krajského finále 12 jednotlivců a kolektivů, které se setkaly v neděli 11. 10. 2020 v holešovském zámku na slavnostním vyhlášení. Akce se konala pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a pod záštitou starosty města Holešova pana Rudolfa Seiferta.
Hrušky jsou velmi oblíbené ovoce. Mají skvělou chuť, díky níž se hodí do mnoha dezertů, ale skvěle ladí i s různými sýry. Vyzkoušejte naše recepty na koláč, hrušky s ořechy nebo salát s nivou.
Někteří by mohli říct, že všestranně nadanému Kryštofu Vaňkovi z Holešova se daří vše na co sáhne. Běhá, hraje na hudební nástroj, fotí, účastní se literárních soutěží.
/FOTOGALERIE/ Větou „Mlsejte zdravě bez výčitek“ láká na sladké dezerty, její makronky jsou totiž plné oříšků a ovoce. Alexandra Flašarová ručně v Petřvaldě vyrábí zdravější verzi oblíbeného francouzského dezertu.