Talent nemá žádné hranice. Proto je nemá ani prestižní soutěž Zlatý oříšek, který bude letos už po čtyřiadvacáté hledat a oceňovat nadané děti České republiky. Je jedno, v jakém oboru vaše dítě vyniká, zda je nadějný sportovec, budoucí matematik, jestli krásně tančí nebo třeba hraje na hudební nástroj. Každý talent je ve Zlatém oříšku vítán, každá zajímavá činnost nebo aktivita dětí v něm může být oceněna.
Talent nemá žádné hranice. Proto je nemá ani prestižní soutěž Zlatý oříšek, který bude letos už po čtyřiadvacáté hledat a oceňovat nadané děti České republiky. Je jedno, v jakém oboru vaše dítě vyniká, zda je nadějný sportovec, budoucí matematik, jestli krásně tančí nebo třeba hraje na hudební nástroj. Každý talent je ve Zlatém oříšku vítán, každá zajímavá činnost nebo aktivita dětí v něm může být oceněna.
Talent nemá žádné hranice. Proto je nemá ani prestižní soutěž Zlatý oříšek, který bude letos už po čtyřiadvacáté hledat a oceňovat nadané děti České republiky. Je jedno, v jakém oboru vaše dítě vyniká, zda je nadějný sportovec, budoucí matematik, jestli krásně tančí nebo třeba hraje na hudební nástroj. Každý talent je ve Zlatém oříšku vítán, každá zajímavá činnost nebo aktivita dětí v něm může být oceněna.
Přes léto je ideální využít v kuchyni zrající ovoce a osladit si trochu život. A pokud v tomto období slaví narozeniny milovníci perníku, jistě nepohrdnou tímto netradičním dortem. Perníkový dort ale můžeme péct po celý rok, mražené ovoce místo čerstvého gastronomický zážitek zaručeně nepokazí.
/FOTO/ Když Jaroslav Pustina přišel před lety do jihlavského domu s pečovatelskou službou, zasadil před ním ořešák. Vypěstoval ho z červených jader vlašských ořechů, která si koupil ve Znojmě. To je kvalitní odrůda, která se mimo jiné vyznačuje velmi brzkou plodností.
/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. „Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.
V Třeboňské záchranné stanici to žije. Vydejte se sem o prázdninách a užijte si poutavé vyprávění o osudech zdejších zvířecích obyvatel i procházku přírodní zahradou (a vezměte s sebou oříšky), radí Olga Růžičková. Přečtěte si, co vás všechno v záchranné stanici čeká. Děkujeme Olze Růžičkové za příspěvek.
Období švestek trvá od začátku července až do září a byl by hřích těchto sladkých a oblíbených plodů českých zahrad nevyužít. Nabízí se švestkový jahelník? Je to dezert, který lze mít na snídani i jako výborné pohoštění pro návštěvu.
/FOTOGALERIE/ Přestože obec Lidice po vypálení prakticky zmizela z mapy, stále na ni existuje „živá“ vzpomínka v podobě ořešáků, které v roce 1942 z piety zasadil v předním Veleslavíně zahradník Jiří Procházka. Stromy pocházejí z ořechů, jež krátce po lidické tragédii potají nasbírali přímo v obci dva chlapci.
Vlašské ořechy jsou nedílnou součástí naší kuchyně. Málokdo však ví, že využít lze nejen vyloupané plody, ale i listy, pupeny, nedozrálé plody, a dokonce i ‚přepážku‘ z ořechů nebo skořápky. Ořešák snižuje tlak i cholesterol, uleví při kašli a prý podporuje i plodnost a dobrou paměť.
Nejlepší marakuju v životě mi nabídli přátelé, u kterých jsem pobývala na Seychelách. Tyhle ostrovy i mučenka byly láska na první pohled. Do té doby jsem znala marakuju obvykle kombinovanou s broskvemi jen v jogurtu nebo zákusku.
Uhlí jde na dračku. Domácnosti na Vysočině ho skupují ve velkém. Jenže teď na jaře mají smůlu. Uhlí není. Hlavní dodavatel, doly v severočeské Bílině, vyhlásily odstávku. Uhlíři rychle vyprodali zásoby a ve skladech už není ani uhelný prach.
Tu sametovou konzistenci musíte vyzkoušet. Bílá část je nepečená, dospodu můžete dát rozdrcené sušenky s máslem, aby byl nepečený celý koláč. Ale takhle je to samozřejmě mnohem lepší.
Tuto lahodnou snídani si předchystáte už večer, stačí smíchat semínka s mlékem a dát do ledničky. Ráno tak ušeříte čas. Pudink pak stačí doplnit o ingredience, na které máte zrovna chuť.
Velkého úspěchu dosáhli dva olomoučtí školáci, jedenáctiletá Laura Mohylová a o tři roky starší Matthew Stephen Hockaday. V celorepublikové soutěži Zlatý oříšek, která je určena pro nadané a talentované děti, obsadili dvě z celkem sedmi vítězných pozic.
Posledním příspěvkem dětí ze školy v Berouně-Závodí do našeho pohádkového seriálu jsou říkanky. Z tamní školní družiny nám je zaslala paní vychovatelka Květa Hrbáčková.
O příběh, který se udál třetí adventní neděli loňského roku, se s námi podělila Juditha Burešová, které je 92 let a žije v Senior Parku Hlušovice. Zcela náhodné setkání v marketu se pro ni stalo vánoční pohádkou. Velice za příběh děkujeme a paní Burešové přejeme ještě mnoho krásných pohádek, před paní Zdeňkou z Lipiny hluboce smekáme.
Prvních dvaadvacet stánků v podchodu pod hlavním nádražím v Brně čeká v následujících týdnech likvidace kvůli plánované rekonstrukci. Provozovatelům obchodů ani lidem se to nelíbí. Chtějí tam prodávat či nakupovat do té doby než začne samotná rekonstrukce.
Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž probíhá v České republice více než 20 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. Také v letošním roce se toto finále konalo v odpoledních hodinách na ČT 2. Do finále se celkem probojovalo 21 jednotlivců a kolektivů z celé České republiky. I náš Zlínský kraj měl v tomto finále svá želízka v ohni.
Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž probíhá v České republice více než 20 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. Také v letošním roce se toto finále konalo v odpoledních hodinách na ČT 2. Do finále se celkem probojovalo 21 jednotlivců a kolektivů z celé České republiky. I náš Zlínský kraj měl v tomto finále svá želízka v ohni.
Zlatý oříšek je soutěž pro talentované děti do čtrnácti let. Tato celostátní soutěž probíhá v České republice více než 20 let. Tradičně 1. ledna probíhá finále v České televizi. Také v letošním roce se toto finále konalo v odpoledních hodinách na ČT 2. Do finále se celkem probojovalo 21 jednotlivců a kolektivů z celé České republiky. I náš Zlínský kraj měl v tomto finále svá želízka v ohni.
Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.
Plný magie, starodávných zvyků a obyčejů, takový byl odpradávna Štědrý den na Horácku. Některé tradice se dochovaly i do dnešních dnů. „My pouštíme po vodě lodičky ze skořápek ořechů. V každé je svíčka. Čí svíčka první zhasne, ten v příštím roce odejde,“ říká Jitka Králová z Velkého Meziříčí.
Když se řekne špagety, jací parťáci vás k nim napadnou? Boloňská směs? Pancetta a žloutky? Česnek a olivový olej? Ano, to jsou správné odpovědi. Ale jak to dopadne, když si budeme chtít připravit těstovinu s Nutellou?
Nejlepší lískové oříšky na světě? Pěstují je v Itálii, mají svou vlastní apelaci a jejich milovníci se po nich můžou utlouct. Název vyhlášené odrůdy vyslovíte už po první lekci italštiny – Nocciola Tonda Gentile Trilobata.
/FOTOGALERIE/ Rodinná firma Koulier manželů Šrámkových vznikla na Oflendě v Mrákotíně na Chrudimsku teprve v září, kdy nahradila zaniklou továrnu v Horním Bradle, ale už našla své místo na slunci. Úspěšně dobývá trh s ručně vyráběnými a foukanými vánočními ozdobami. Jak ukázal den otevřených dveří, lidé mají o jakékoliv variace i tvary ozdob obrovský zájem. Na každý rok jsou oznamovány trendy barev, do kterých by se mohly stromečky zahalit. Letos by to měla být červená a zlatá. Ale velmi zajímavá je i novinka inspirovaná vánoční pohádkou Tři oříšky pro Popelku.
Rodinná firma Koulier manželů Šrámkových vznikla na Oflendě v Mrákotíně na Chrudimsku teprve v září, ale úspěšně dobývá trh s ručně vyráběnými a foukanými vánočními ozdobami. Jak ukázal den otevřených dveří v minulém týdnu, lidé mají o jakékoliv variace i tvary ozdob obrovský zájem.
Rodinná firma Koulier manželů Šrámkových vznikla na Oflendě v Mrákotíně na Chrudimsku teprve v září, ale úspěšně dobývá trh s ručně vyráběnými a foukanými vánočními ozdobami. Jak ukázal den otevřených dveří v minulém týdnu, lidé mají o jakékoliv variace i tvary ozdob obrovský zájem. Na každý rok jsou oznamovány trendy barev, do kterých by se mohly stromečky zahalit. Letos by to měla být červená a zlatá. Ale velmi zajímavá je i novinka inspirovaná vánoční pohádkou Tři oříšky pro Popelku.
Někteří z vás si jistě vybaví scénu z amerického filmu Příšerná tchýně, kde tchýně Jane Fondová nakrmí budoucí snachu Jennifer Lopezovou burákovým máslem, i když ví, že Jennifer je na ořechy alergická. Výsledkem jsou nateklé rty, které ji může závidět i samotný Kačer Donald. Pokud by alergie na jídlo končila pouze nateklými rty, byla by to vcelku zanedbatelná a hlavně dočasná vada na kráse. Co však dělat v případě, že je reakce vážná až život ohrožující?
Vanilkové rohlíčky, pracny, marokánky, išelské dortíčky… Spousta oblíbených receptů na vánoční cukroví vyžaduje ořechy. Spotřeba vlašáků, lískáčů, mandlí, ale i kešú, pistácií a dalších druhů tak nyní v našich domácnostech výrazně stoupá. Měli bychom je ale zařazovat do jídelníčku po celý rok. Proč?
Svačina na cesty, zdravý pamlsek, výborné řešení, když máte chuť na něco, ale nevíte, co přesně by to mohlo být. Tyčinky z obchodu často nebývají o nic zdravější než sušenky, přitom je velmi snadné připravit je doma. Pusťte se do práce a inspirujte se přitom recepty z časopisu Gurmet.
Slabá, podprůměrná, horší než loni. Letošní úroda ořechů trápí mnohé Jihomoravany. Největší poptávka je po vlašských ořeších, lidé však místo moravských plodů kupují často zahraniční. Důvodem je především rostoucí cena, oproti loňsku se mnohdy zvýšila o téměř sto procent.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vichřice, která dokázala zastavit vlaky a množství domácnoctí připravit na pár hodin o elektřinu je již za námi, většinu následků kompetentní také odstranili, doufejme, že se něco podobného tak brzo nezopakuje. Přinášíme vám video a fotogalerii naší čtenářky Aleny Prausové, která řádění větru natočila a také nafotila i jeden z mála pozitivních následků vichřice. Na strom se kvůli ořechům nemusel tentokrát nikdo lézt, padaly ostošest.
Ani letos na mě nezapomněla moje berounská teta Karolína. Jako každým rokem mi poslala krabici krásných ořechů. Na svém pozemku totiž její děda František kdysi dávno zasadil dva stromky vlašských ořechů. Dle odborné terminologie je vlašský ořech druh ořechu tedy plodem ořešáku královského (Juglans regia L.). U plodů ze stromů mé tety Karolíny jde o ořechy tzv. papíráky, které mají měkčí skořápku.
"Země je plná kaštanů. Sbírám je a mám z toho velkou radost – hnedle dvojnásobnou. Jednak ze samotných nahnědlých plodů, ale také z toho, že se dokážu zatím sehnout a posbírat spadané ořechy, které se rovněž při mé ranní cestě nacházejí." Děkujeme panu Kyselákovi za pěkný příspěvek.
Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé z nich se hodí pro studenou kuchyni, jiné zase na smažení. Víte, jak je správně používat a jak z nich vytěžit maximum pro svoje zdraví?
Ve Skanzenu Rochus nad Uherským Hradištěm-Mařaticemi se v sobotu již po sedmé rozvoněl Slovácký festival chutí a vůní. Za výbornými krajovými specialitami, skvělým pitím, zábavou a pohodovou atmosférou se sem vydaly na dvě tisícovky návštěvníků.
Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.
Příznivci slovácké kuchyně, dobrého jídla, pití a zábavy netrpělivě očekávají sobotu 25. září, kdy se ve Skanzenu Rochus v Uherském Hradišti uskuteční 7. ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Tematickými surovinami letošního ročníku jsou ořechy a med.
Když si dáte sardinky v rajčatové šťávě, prodloužíte si život skoro o hodinu a půl. Ovšem když se naplníte hovězím v tomatové omáčce, jste hodinu a čtvrt v minusu. Američtí vědci prozkoumali, kolik minut života ztratíme či získáme podle toho, co jsme právě snědli.
Když nemohla v minulém školním roce chodit jedenáctiletá Natálka Zmrzlá z Kraslic do školy, přemýšlela co s volným časem. A jelikož má ráda zvířata, rozhodla se pomoci právě jim. A nápad měla vskutku originální a neváhala do něj zapojit celou rodinu.
Chrudimák Petr Hromádko má na chatě v Mezisvětí u Křížanovic o zábavu postaráno, a to díky ochočeným veverkám. Na pozemek mu teď přicházejí tři, a to dvě černé a jedna rezatá. Podívejte se.
Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte kefírovou bábovku s ořechy a polevou. Bábovka bude krásně vláčná díky kefíru a přitom vám na přípravu stačí jen miska a metlička.
Alex Rašner je obráncem hokejového týmu v Olomouci. Často se pohybuje nejen na ledě, ale i mezi oříšky, tyčinkami, oleji či krémy. Rodina Rašnerova buduje nedaleko zámku Třemešek v Dolních Studénkách centrum kvalitní stravy.
Začala pražením kávy, dnes dodává oříšky do poloviny Evropy. Rodinná firma ALIKA z Čelčic v současnosti disponuje největší výrobní kapacitou ve střední Evropě. Generální ředitelkou a zakladatelkou společnosti je Jana Kremlová.