Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Ilustrační foto.

Denně PID využije asi 180 tisíc lidí, oslavy vzniku budou na podzim

Praha /FOTOGALERIE/ - Pražskou integrovanou dopravou (PID) mohou dnes cestující dojet do 388 mimopražských obcí, každý den příměstské linky využije zhruba 180 tisíc lidí. Ve středu 11. ledna uplyne čtvrtstoletí od zprovoznění prvních autobusových spojů systému. Oslavy jeho vzniku chystá organizátor pražské příměstské dopravy ROPID až na podzim k výročí 25 let uznávání pražských tramvajenek ve vlacích na území hlavního města. Informoval o tom mluvčí ROPID Filip Drápal.

Ladislav Krejčí.

Mladíček Krejčí rozdával na Vánoce rodině zbrojovácké dresy s věnováním

Brno /ROZHOVOR/ – Nejkrásnější dárek dostal už dlouho před Vánoci, když na začátku října nastoupil k prvoligovému debutu za Zbrojovku v domácí prvoligové bitvě s pražskou Spartou, která skončila remízou 3:3. Od té doby patří teprve sedmnáctiletý fotbalista Ladislav Krejčí do nejužšího brněnského kádru. „Jako každý rok se sejdeme s rodinou na Štědrý den v jedenáct, díváme se na pohádky, pak pouštíme lodičky z ořechů a dáme si večeři," líčí talentovaný záložník z Rosic.

Ilustrační foto.

Na krmítcích mohou lidé v zimě spatřit až 30 druhů ptáků

Olomouc - Až tři desítky druhů ptáků mohou v tomto období pozorovat lidé, kteří pomáhají v zimě opeřence přikrmovat. Podle moravských ornitologů mezi ně patří především sýkory koňadra a modřinka, zvonek zelený či vrabec polní. Milovníky přírody, kteří ptákům chtějí během zimy pomoci, však odborníci nabádají ke správnému přikrmování. Zájemcům mohou pomoct i s určením druhů.

Ilustrační foto.

Co v zimě do volete? Neuvážené krmení ptáků má rizika

Střední Čechy - Řada lidí v zimním období přikrmuje volně žijících zvířat, zejména ptáky. Panují-li dlouhotrvající mrazy či napadne-li vysoká sněhová pokrývka, ptáci si potravu obstarávají obtížně. Chceme-li však opravdu pomáhat, je dobré znát pár základních pravidel, abychom nenapáchali více škody než užitku.

Medvědí Vánoce v Českém Krumlově.

Štědrý den je v Českém Krumlově bez Medvědích Vánoc nemyslitelný

Český Krumlov - /FOTOGALERIE/ Dav lidí všeho věku tradičně zaplnil druhé zámecké nádvoří při Medvědích Vánocích. Obě medvědice vylákaly ven z jejich pelechů připravené lahůdky na jejich vánoční hostinu, ale starší medvědice Kateřina nedlouho poté zatoužila raději po klidu a uložila se ve svém příbytku pod mostem.

Medvědí Vánoce v Českém Krumlově.

Štědrý den je v Českém Krumlově bez Medvědích Vánoc nemyslitelný

Český Krumlov - /FOTOGALERIE/ Dav lidí všeho věku tradičně zaplnil druhé zámecké nádvoří při Medvědích Vánocích. Obě medvědice vylákaly ven z jejich pelechů připravené lahůdky na jejich vánoční hostinu, ale starší medvědice Kateřina nedlouho poté zatoužila raději po klidu a uložila se ve svém příbytku pod mostem.

Anna Musilová, majitelka galerie M+M v Hranicích

Anna Musilová o Vánocích v dětském domově i zapomenutých dárcích

Hranice – Dlouhá léta navozuje prostřednictvím výstav v hranické Galerii M+M v lidech tu správnou vánoční atmosféru. Jak však Anna Musilová sama vnímá vánoční svátky, a jak vzpomíná na Vánoce strávené v dětském domově, či na zapomenuté dárky schované ve sklepě, nám prozradila v poutavém vyprávění.

V porubském bytě má Dominika jen příděl pro sebe a manžela, zbytek zůstal u rodičů.

Fyzioterapeutka z Poruby upekla 33 druhů cukroví

Nepřijde mi, že by toho bylo více než jindy, tvrdila Dominika Domašíková, když nakládala na talíř letošní vánoční cukroví. Svým způsobem měla i pravdu, jelikož od každého vyrobila možná dvacet třicet kusů. Ale druhů připravila rekordní počet!

MARIE ROTTROVÁ v O2 areně v Praze.

Noblesní lady soul Marie Rottrová nestárne

Praha /FOTOGALERIE/- Hity jako To nic, Ten vůz už jel, Měli jsme se potkat dřív, Skořápky ořechů a Lásko voníš deštěm zazněly na největším koncertu Marie Rottrové.

Soutěž O nejlepší linecké cukroví.

Nejlepší linecké peče Eva Poštová z Prachatic

Prachatice /FOTOGALERIE/ - Třetí ročník soutěže O nejlepší vánoční cukroví, kterou vyhlašuje společnost KreBul a Prachatický deník, už zná svého vítěze. Letos pětičlenná porota ochutnávala linecké. Vybírala z devíti různých vzorků a rozhodování bylo těžké.

Děti z 3. Základní školy v týdnu navštívily holešovské kovářské muzeum: dozvěděly se mnoho o tradicích a navíc některé si i vyzkoušely.

V holešovské kovárně se děti učily starým vánočním obyčejům

Holešov – Lití olova, pouštění lodiček z vlašských ořechů a další prastaré vánoční zvyky si minulý týden připomněli žáci 3. Základní školy v Holešově. Podobně jako jejich spolužáci z ostatních školských zařízení si totiž užili návštěvu tamní zámecké kovárny.

Slet ptačích strávníků u krmítka. Ilustrační foto

Víte, jak správně krmit přes zimu ptáky?

Přerov – Dřevěné krmítko, nasypané zrní a poletující pěvci. I tato kulisa je součástí zimních měsíců. Víte však jak správně krmit drobné opeřence, kteří zde na zimu zůstávají?

Rohlíčky budou i před svátky, cukráři mají stále co nabídnout.

Rohlíčky budou i před svátky, cukráři mají stále co nabídnout

Žďársko - Pro někoho by bez lineckých koláčků nebo vanilkových rohlíčků nebyly Vánoce Vánocemi. Kdo pak nemá čas nebo trpělivost upéct voňavé dobroty sám, má možnost si je koupit. Cukroví bylo dobré objednat do konce listopadu, ani „opozdilce" ale cukráři nenechají na holičkách.

Ilustrační foto

Vánoční výstava v Senátu letos nabízí například korálkový betlém

Praha - Korálkový betlém nebo betlémářské medaile jsou mezi desítky exponátů na tradiční vánoční výstavě v Senátu, k níž neodmyslitelně patří pohyblivé betlémy. Zájemci na ní naleznou jak historické betlémy, zhotovené před více než sto lety, tak současnou tvorbu amatérů i profesionálů.

Cukroví. Ilustrační foto.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

Až do Štědrého dne nabízejí zákazníkům prodejci v regionu vánoční stromky.

OBRAZEM: Vánoční stromky jsou již v prodeji

Znojmo – Již v těchto dnech mohou lidé pořídit vánoční stromky. V prodejní místo se změnil také průchod mezi ulicí Obrokovou a Zelenářskou ve Znojmě. Menší smrček zde lze pořídit kolem tří set korun, za borovici či kavkazskou jedli si lidé připlatí. „Borovička, která je ze Znojma, vyjde na pět set dvacet korun, podobně stojí také jedle. Máme ale i větší jedličky, které přijdou na šest až osm set korun. Kromě boroviček všechny stromky pocházejí z jižních Čech," informoval na místě prodejce.

Ptáci na krmítku ilustrační foto

Nastává čas ptačího přikrmování

Žďársko . S nadcházející zimou vyhledávají ptáci čím dál častěji pomoc u lidí. Potravní nabídka je stále menší, a když napadne sníh a zakryje celou krajinu sněhobílou peřinou, mohou opeřenci jen velmi těžko sehnat něco k jídlu. Právě tehdy nastává nejvhodnější doba na to, abychom ptákům připravili hostinu do krmítek.

Soutěž o Nejlepší vánočku v Bystřici nad Pernštejnem.

Lidem nejvíce chutnala vánočka Marie Houdkové

Bystřice nad Pernštejnem – Opravdu povedená vánočka krásně voní, hezky vypadá a skvěle chutná. Všechny tyto charakteristiky se spojily v pekařském díle Marie Houdkové z Bystřice nad Pernštejnem, která v sobotu vyhrála hlasování veřejnosti v soutěži o Bystřickou vánočku roku 2016. V hlasování odborné poroty získala nejvíce sympatií vánočka Ilony Dudkové. Soutěž se konala v rámci kulturní akce Vánoční koledování, s níž lidé v Bystřici nad Pernštejnem přivítali letošní advent.

Podezřelá podvodnice.

Seniorky zřejmě obalamutila stejná žena prosící o možnost telefonovat

Praha - Přišla s nabídkou ořechů a vajec – a nakonec odešla se třemi tisícovkami. Neudělala ovšem dobrý obchod, nýbrž úspěšný podfuk. Tak lze shrnout návštěvu dosud neznámé ženy u 80leté seniorky z Viklefovy ulice na pražském Žižkově, o jejímž počínání v sobotu informovala policistka Eva Řádková.

Vánoční cukroví z Bořic.

Vánoční cukroví letos podraží

Domažlicko – Blíží se první adventní neděle a cukrárny, pekárny i domácnosti na Domažlicku začínají vonět po vánočním cukroví.

Tradiční české Vánoce: bez rumu ani ránu!

Klasické vánoční recepty a tradiční jindřichohradecký TUZEMÁK patří zkrátka k sobě jako kapr a bramborový salát. Nezaměnitelná barva, chuť a vůně nápoje jsou v Českých zemích oblíbené po staletí. Jaký druh cukroví s rumem vyhraje u vás doma?

Ilustrační foto.

Uhlí pro domácnosti mírně podražilo

Praha - Cena uhlí pro domácnosti před letošní zimou u většiny prodejců mírně vzrostla. Vyplývá to z vyjádření oslovených firem. Prodejci uvádějí, že zájem lidí o koupi uhlí se během let zmenšuje, přičítají to teplejším zimám i přechodem lidí k jiným způsobům vytápění.

Ilustrační foto

Farmářské trhy nabídnou sortiment s vánoční chutí

Karlovy Vary - Letošní předposlední farmářské trhy se v Karlových Varech uskuteční dnes. Pořádá je městská společnost KV City Centrum před budovou Tržnice ve Varšavské ulici. Prodej začíná v 10 hodin a potrvá do vyprodání zásob.

Ilustrační foto.

V hale opět začalo hořet

Horní Cerekev – Ve skladové hale společnosti IBK Trade v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku, kterou minulou neděli zničil požár, se v sobotu brzy ráno opět částečně rozhořel oheň. „Na místo vyjeli hasiči a ohnisko požáru zlikvidovali," sdělila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Svatomartinské slavnosti na Náplavce.

OBRAZEM: Víno teklo na náplavce proudem

Praha /FOTOGALERIE/ - Ochutnávka letošního mladého vína, husí pečínka, degustace specialit i medoviny, cimbálka a jazz nebo ořechy a vykrajovátka na blížící se vánoční svátky. Takové byly sobotní svatomartinské slavnosti na náplavce mezi železničním mostem a vyšehradskou skálou. Svými chutnými moky se přijelo pochlubit 25 českých a moravských vinařů. Se sklenkou jejich lehkých, svěžích a příjemně pitelných vín nikomu ani přes chladnější počasí zima nebyla.

Prodej ořechů na trhu

Cukroví se neobejde bez ořechů

Chrudim - Na stáncích středečního trhu na chrudimském Resselově náměstí se pravděpodobně už zanedlouho objeví typický vánoční sortiment v podobě adventních věnců, chvojí a vánočního jmelí.