
Lidové vánoční zvyky na Českokrumlovsku
Český Krumlov – Vánoční stromeček se podle etnoložky českokrumlovského Regionálního muzea Alice Glaserové v českém venkovském interiéru objevuje až na přelomu 19. a 20. století.
Český Krumlov – Vánoční stromeček se podle etnoložky českokrumlovského Regionálního muzea Alice Glaserové v českém venkovském interiéru objevuje až na přelomu 19. a 20. století.
Zlín – Zlínská zoologická zahrada připravila zvířatům na Štědrý den sváteční jídelníček. Řadě z nich tak dnešní den zpestřily laskominy, které jim dokonale zastoupily vánoční dárky. Z ekonomických důvodů si nemůžeme dovolit některé dražší druhy exotického ovoce, které ale dnes dopřáváme například opicím, řekl zoolog Pavel Shromáždil.
Slovácko - Nejkouzelnějším dnem Vánoc je Štědrý den a dobou Štědrý večer. Po celý Štědrý večer hořely na stole dvě voskové svíčky, zhasla -li jedna z nich, věřilo se, že do příštích Vánoc zemře hospodář nebo hospodyně.
Karlovarsko - Řezbář Václav Nekola (68) z Ostrova, člen Českého svazu betlémářů, v současné době vystavuje v karlovarském muzeu. Výstava Betlémy s vůní dřeva obsahuje především jeho figurkové vyřezávané betlémy z vlastní rozsáhlé sbírky, nechybí ani jeho vánoční dřevořezby, louskáčky na ořechy a tradiční krušnohorské výrobky - vánoční pyramidy a kouřící panáčci. Výstavu doplňují rovněž betlémy Miloše Kota a Václava Kopeckého. Od dalších autorů jsou k vidění betlémy vyrobené z jiných materiálů, např. voskový, vyšívaný, paličkovaný, keramický, papírový, malovaný na skle i betlém z perníčků. Výstava potrvá do 11. ledna 2015.
Lomnice nad Popelkou - Tým kuchařů ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou úspěšně reprezentoval na Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu BONECO CUP 2014. V prvním ročníku soutěže Filmové speciality s Klasou postoupilo další lomnické družstvo do finále.
Deštné v O. h. – Tradiční vánoční pečivo, kterým je samozřejmě vánočka, se peče také na horách.
Praha - Do pražské zoologické zahrady mohou lidé zavítat kterýkoliv den v roce. Nejinak tomu bude i během vánočních svátků. Na prohlídku zimní zoologické zahrady budou moci návštěvníci vyrazit i na Štědrý den, kdy je otevřeno do 14 hodin. Děti do patnácti let mají navíc vstup pouze za jednu korunu.
Když se vás někdo zeptá na vánoční zvyky našich předků, nejspíš vás napadne lití olova, krájení jablka, pouštění skořápek a házení střevícem. Víte ale, proč se před štědrovečerní večeří šlapalo bosou nohou na sekeru nebo co to byly halafance?
Prachatice /FOTOGALERIE/ - Z devětadvaceti talířků musela ve čtvrtek odpoledne ochutnávat pětičlenná porota při soutěži Vanilkový rohlíček 2014, kterou připravily společnost KreBul a Prachatický deník
Olomoucký kraj - Není kapr jako kapr. A jeho výběr a zpracování pro štědrovečerní večeři nemusí být pro každého snadnou záležitostí. Tady najdete užitečné "kapří" informace.
Kolínsko – Vánoce jsou pro většinu z nás nejoblíbenějším svátkem roku. V prapůvodním pohanském významu byly Vánoce spojovány s oslavami slunovratu a uctíváním „znovuzrození" boha Slunce, ve starém Římě pak boha Saturna.
Pohleď – Pomyslný návrat do času Vánoc z doby rušení roboty prožili všichni návštěvníci, kteří o víkendu zavítali na Michalův statek v Pohledi na Havlíčkobrodsku.
Postřekov – Jakkoli jsou Vánoce tradiční svátek, jejich podoba a vnímání se přirozeně mění. Čtěte v našem rozhovoru Růženou Steinbergerovou z Postřekova.
Břeclavsko - Někdo drží tradici vinoucí se rodinnou historií, další se přiklání k novátorství a jiný zase přijde a jednoduše si koupí již naplněnou krabici. Takových je podle všeho rok od roku více. I přes rozdílné přístupy se většina shodne, že cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Vědí to i v mikulovské galerii U Ní, kde dvěma posledními díly věnovanými právě cukroví za vánočnkončili kulinářský maraton.
Břeclavsko - Někdo drží tradici vinoucí se rodinnou historií, další se přiklání k novátorství a jiný zase přijde a jednoduše si koupí již naplněnou krabici. Takových je podle všeho rok od roku více. I přes rozdílné přístupy se většina shodne, že cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Vědí to i v mikulovské galerii U Ní, kde dvěma posledními díly věnovanými právě cukroví za vánočnkončili kulinářský maraton.
Olomoucký kraj - Není kapr jako kapr. A jeho výběr a zpracování pro štědrovečerní večeři nemusí být pro každého snadnou záležitostí. Tady najdete užitečné "kapří" informace.
Olomoucký kraj - Není kapr jako kapr. A jeho výběr a zpracování pro štědrovečerní večeři nemusí být pro každého snadnou záležitostí. Tady najdete užitečné "kapří" informace.
Jesenice - „Máme napečeno," mohou říci budoucí cukráři z Integrované střední školy v Jesenici. Letos zvládli upéci tři sta sedmnáct kilogramů vánočního cukroví.
Rokycany - Kontrola se týkala nejen oblečení, ale také potravin. Hned první stánek nebyl v pořádku
Svitavy - Dal bych si něco dobrého. Pane vrchní, je v hlavním chodu lepek, celer, syřičitany, nebo oříšky? Lidé s alergiemi na tyto a jiné ingredience se v minulosti museli obsluhy v restauracích dotazovat na složení.
Svitavy – Dal bych si něco dobrého. Pane vrchní, je v hlavním chodu lepek, celer, syřičitany, nebo oříšky? Lidé s alergiemi na tyto a jiné ingredience se v minulosti museli obsluhy v restauracích dotazovat na složení.
Jablonec n. N. - Dvoudenní příměstský tábor si i dospělí zájemci užijí přímo v centru Jablonce
Prostějov – Restaurace, ale také školní jídelny či nemocnice mají od soboty povinnost označovat do nabídky jídel alergeny, které se mohou v pokrmech nacházet. Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU v praxi znamená, že lidé v restauracích a jídelnách nacházejí u jednotlivých jídel číslo alergenů a také vysvětlivky.
Soul - Skandál s makadamovými oříšky v letecké společnosti Korean Air má nečekaně příznivý dopad na jejich prodej v Koreji. Místní internetoví prodejci totiž hlásí prudký nárůst poptávky po tomto artiklu. Až do skandálu přitom byly makadamové oříšky pro většinu místních neznámé, upozorňuje agentura AP.
Cvrčovice - Lití olova, pouštění lodiček ze skořápek ořechů, tvorba svíčky ze včelího vosku a výroba celé řady vánočních dekorací. Taková byla jedna z nejoblíbenějších akcí Naučného střediska ekologické výchovy Čabárna Kladno a názvem Vánoce na Čabárně.
Ústí nad Labem - Soutěž o nejlepší štrúdl vyvrcholila v sobotu. Na každý se sesypal chumel mlsounů.
Nebovidy - Vůně jehličí a svařeného vína okořeněná špetkou kouře z hořícího voňavého dřeva v kovových koších na nádvoří. A trocha vůně pečínky. Spousta úsměvů, vlídnosti, dětské zvědavosti a veselí, vánoční koledy, chvojí, kam se podíváte. Tak vítala návštěvníky nedělní akce Vánoce na tvrzi, kterou již pravidelně pečlivě připravuje občanské sdružení Nebovidská tvrz.
Plzeň – Na obavy z toho, že v restauraci nevědomky sníte pokrm obsahující lepek, ořechy či celer, na které jste alergičtí, můžete zapomenout.
Chodíte o Vánocích na Půlnoční mši? Pouštíte si v lavóru skořápky z ořechů? Který z vánočních zvyků máte nejraději? Nebo si na tradice vůbec nepotrpíte?
Že pivo je nápoj, kterému se daří jen v létě, už dávno neplatí. Ani letos minipivovary z našeho kraje nezapomínají ozvláštnit nadcházející zimní svátky svými pivními speciály.
Praha – Vánoční cukroví se peče v devíti z deseti českých rodin. V průměru se na Vánoce chystá devět druhů cukroví, nejvíce na Vysočině a nejméně v Praze. Nejoblíbenější jsou vanilkové rohlíčky, linecké a vosí hnízda. Následují perníčky, ořechy, kokosové kuličky, pracny a marokánky. V průzkumu mezi tisícovkou lidí ze všech krajů to zjistila rozvozová služba jídla DameJidlo.cz.
Ústí nad Labem - Uhlí je dostatek v několika druzích, v nabídce jsou i brikety a palivové dříví.
Pelhřimovsko – U každého jídla vypsat, jaké alergeny se v něm nacházejí.
Nové Strašecí – Adventní věnec nebo vánoční svícen ve tvaru hvězdy či měsíce vyráběli účastnice prvního kurzu aranžování ve Středním odborném učilišti Nové Strašecí.
K vánocům patří vánoční stromeček. Vlastně ani nesejde na tom, jestli je to smrček, borovička či polyetylenový prefabrikát ve tvaru kanadské jedle, ale dobře rostlý smrček, to je zkrátka česká klasika. Na stromku musí být ozdoby.
Vrbno pod Pradědem - Když se řekne Vánoce, mnohým z nás se vybaví třeba prostřený vánoční stůl s mísou ovoce, banány, pomeranče, mandarinky, jablka, ořechy. Aby se k nám exotické ovoce dostalo, musí ho někdo dovést.
Tachov – Letos už osmé farmářské trhy se chystají do Tachova, tentokrát budou tematické a s přívlastkem vánoční.
Plzeň – Stále více Plzeňanů přenechává pečení vánočního cukroví profesionálům. Hlavním důvodem je zejména čas.
Křepenice /ROZHOVOR/ - Řezbář Václav Křížek z Křepenic na Příbramsku má v regionu renomé. Může se pochlubit i tím, že za svoji činnost získal a může používat regionální prestižní značku Toulava. Setkat se s ním mohou návštěvníci některých pravidelných akcí v regionu.
Litkovice – Deník pořádal soutěž Vaříme, pečeme o nejlepší vánoční recept.
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v předvánoční době našla další produkty slovenské firmy Encinger napadené škůdci. Kontrolu inspekce provedla v obchodech řetězce Tesco, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Encinger má problémy už poněkolikáté.
Rychnovsko – Vánoční svátky mají snad všichni spojeni s dobrým jídlem. A spojovali si je s ním i naši předci.
Domažlicko – Nejen Mikuláš, ale také andílek a hlavně banda strašidelných pekelníků dnes zavítá do mnoha domácností, aby umravnila zlobící ratolesti. Podle domažlického psychiatra Viliama Janáče dětem trocha strachu neublíží. Tradice by se jim neměla brát.
Semily - Rozsvěcení stromu na Riegrově náměstí v Semilech doprovodil kulturní program.
Křepenice /ROZHOVOR/ – Řezbář Václav Křížek z Křepenic má v regionu renomé. Může se pochlubit i tím, že za svoji činnost získal a může používat regionální prestižní značku Toulava.
České Budějovice – Pec, o kus dál dřevěná koloběžka a kolovrat. Vánoce našich prababiček připomíná v Jihočeském muzeu (JM) kolekce s názvem Štědrej večer nastal. Doplňuje ji výstava lidových řemeslníků z jižních Čech. V úterý JM zahájilo expozici 20 let jižních Čech pohádkových s Jaroslavem Kerlesem.
K Vánocům bezesporu patří i nespočet návštěv, večírků a posezení s rodinou a přáteli. Ušetřete si práci a vyzkoušejte o letošních svátcích novinku na trhu. Přední výrobce francouzských sýrů přináší tradiční sýr Emmental v netradičním balení Snack, ve kterém najdete tento lahodný sýr plné chuti,nakrájený na úhledné kostičky. Výhodou těchto kostiček, které se báječně hodí k přípravě slavnostního pohoštění, je jejich pohodlné servírování bez zbytečného krájení.
Odborníci říkají, že každý kutil by měl mít 12 šroubováků, které se hodí pro různé typy šroubů a materiálů, do kterých šroubujete. Tomu odpovídá i podobný počet klíčů – s různými typy hlavic a pro různé způsoby práce. Teď už však není nutné s sebou stále nosit celý kufr s nářadím. Stačí jediný – univerzální utahovací klíč Gripper, který se hodí na vše a vejde se do kapsy. Můžete ho využít při údržbě domu, na zahradě, v autě a neměl by chybět ani v brašně správného cyklisty. Poradí si dokonce i se zrezivělými a poškozenými upevňovacími prvky.
Rokycansko - Další nařízení evropských institucí bude platit od 13. prosince. Týká se složení stravy a restaurace potíže nečekají