Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Místo ruiny mají v Malých Hošticích skanzen

Malé Hoštice – Je smutným zvykem dnešní doby, že když je něco staré a zchátralé, tak se to zbourá anebo nechá chátrat tak dlouho, než to spadne samo. Památka nepamátka. Zcela opačným směrem se nyní vydalo vedení Malých Hoštic.

Rady, jak udržet ořechy čerstvé

Ořechy se mohou při nesprávném skladování rychle kazit. Správné uschování může čerstvost této pochutiny prodloužit až čtyřnásobně. Přinášíme přehled obalů, ve kterých jsou ořechy v obchodech nabízeny. Představíme výhody a nevýhody jednotlivých typů balení.

Děti se vydaly za pohádkovými hrdiny

Moravská Třebová – Akce Pojďte s námi za pohádkou a Psí kusy se v sobotu uskutečnily v Moravské Třebové. Hry a soutěže pro děti dopoledne a ukázky psích dovedností odpoledne.

Malpy ve vyškovském zooparku chovatelé zatím jen těžko rozeznávají

Vyškov /VIDEO/ – Jsou inteligentní, i když zatím trochu vystrašené. Dokáží používat jednoduché nástroje. Uchopí třeba kámen k roztloukání ořechů. Nebo pomocí dřívka dostanou potravu z dutin a úzkých škvír. Další důvod k návštěvě mají od středy lidé, kteří projdou bránou vyškovského zooparku. Atrakce totiž otevírá novou expozici opiček malp plačtivých.

Park před obchodní akademií čekají úpravy

Uherské Hradiště – Oblíbené místo studentů, ale i odpočívajících návštěvníků Uherského Hradiště či turistů, čekajících na svůj vlakový přípoj, se dočká podstatných úprav. Již zanedlouho nastoupí stavební dělníci do parku před obchodní akademií v Nádražní ulici, aby mu dodali novou tvář.

O vašeho mazlíčka se postaráme, slibují psí hotely

S časem dovolených přichází na řadu i řešení otázky, kam s našimi domácími mazlíčky. Na každý výlet nebo dovolenou s sebou psa vzít nelze. A to je právě ta chvíle, kdy se člověk začne poohlížet po psích hotelích.

O vašeho mazlíčka se postaráme, slibují psí hotely

Praha - S časem dovolených přichází na řadu i řešení otázky, kam s našimi domácími mazlíčky. Na každý výlet nebo dovolenou s sebou psa vzít nelze. A to je právě ta chvíle, kdy se člověk začne poohlížet po psích hotelích.

Japonci i Američané se učí péct koláčky v Holašovicích

Holašovice – Koláčky jsou koláčky.  Již několik let se na Holašovické slavnosti připravuje pekařka a cukrářka Milena Hálová z chalupy na návsi číslo 5 s tím, že si zvyká na teplotu u pece, přesahující tu na dvoře, kde se rozvaluje pes.

Holašovickou náves provoní koláčky. Slavnosti začínají

Holašovice - Sladce napilno má tento týden Milena Hálová z Holašovic na Českobudějovicku, která se ve svém pekařství a cukrářství přímo na návsi obsypané selským barokem nezastaví. „Peču na Holašovické slavnosti koláčky s nejrůznější náplní, s tvarohem, mákem, povidly, ořechy, meruňkami nebo s višněmi," vypočítává.

OBRAZEM: Druhé Pivobraní se vydařilo

Nový Jičín – Také druhý ročník Pivobraní přilákal na novojičínské Masarykovo náměstí davy milovníků pěnivého moku. Na oblíbené akci se v sobotu 28. června představily dvě desítky minipivovarů.

Tuny závadných ořechů celníci nepustili na trh

Praha - Šestnáct tun zdravotně závadných para ořechů v zásilce adresované z Bolívie pražské firmě zadrželi pražští celníci. O výsledku kontroly ze čtvrtka minulého týdne informovala v úterý Ivana Kurková z Celního úřadu pro hlavní město Prahu.

Tuny závadných ořechů celníci nepustili na trh

Praha - Šestnáct tun zdravotně závadných para ořechů v zásilce adresované z Bolívie pražské firmě zadrželi pražští celníci. O výsledku kontroly ze čtvrtka minulého týdne informovala v úterý Ivana Kurková z Celního úřadu pro hlavní město Prahu.

Střípky ze sbírek muzeí

Žamberk - S blížícím se letošním XIV. ročníkem Svátků dřeva v Žamberku (13. – 15. 6.), které jsou na téma „Dřevo v kuchyni", bychom vám chtěli představit některé předměty ze dřeva z muzejních sbírek.

Minimodel

Havlíčkův Brod - V nejznámější české pohádce Tři oříšky pro Popelku, se v oříšku skrývaly šaty.

Jedovaté potraviny

Z kuchyně se line vůně a vám se pod nohama neúnavně motá pes nebo kočka, dožadující se nějaké té lidské dobroty. Věci, které člověk běžně jí, pro ně však mohou být toxické a v určitém množství je mohou dokonce i zabít. Které to jsou?

V Petrovicích soutěžili o nejchutnější domácí koláč

Petrovice - Už jste někdy ochutnali 44 vzorků koláčů a buchet a pak museli vybrat ty nejlepší? Tak přesně takto těžký úkol měla tříčlenná porota mezinárodní soutěže Petrovický koláč, kterou v sobotu v místním hotelovém domě již 4. rokem uspořádal tamní Český svaz žen.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Nalepily mi na tvrdý papír už i mobil

Hustopeče – Dva umělce a zároveň členy hustopečského výtvarného spolku Alfons spojila výstava. Jeden tvoří převážně z keramiky či dřeva. Druhý z toho, co jeho ženě a dětem „odpadne od ruky". V hustopečském muzeu představuje svou tvorbu Pavel Klak a Roman Müller.

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Ve Slováckém muzeu voněly báleše a amolety

Uherské Hradiště – Pětadvacátý tvořivý program, tentokrát s názvem Báleše, amolety a jiná těsta, od tety ze Starého Města připravilo na sobotní dopoledne pro zbožňovatele sladkých jídel etnografické oddělení Slováckého muzea Uherské Hradiště.

Falešný humr

Recept nám poslala Anna Káčerová, Uherské Hradiště.

Sváteční řez

Recept nám poslala Jaroslava Pomajzlová, Františkovy Lázně.

Doplňte zinek pomocí tykve olejné

Holozrnná, bezslupkatá, nahatá či olejná, to všechno jsou názvy pro tykev Cucurbita pepo var.  oleifera,  která  má na rozdíl  od ostatních tykví tu zvláštnost, že vytváří semena, na kterých nenajdeme osemení.

Zapečené polévky

V zimě není nic lepšího na zahřátí než talíř horké polévky. Ty zapečené jsou obzvlášť vydatné a jsou ideálním menu třeba na večeři pro celou rodinu.