Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Využijte toto období pro skvělé očistné kúry

Právě v této době nabízejí louky spousty bylinek, které jsou nabité vitaminy a minerály, takže není nic snazšího, než si je připravit pro některé z očistných kúr. Co můžeme v tomto období sbírat? A které další rostliny můžeme využít? Nabízíme vám pár tipů.

To je úlet! Chovatel venčí papoušky, nechává je kroužit nad městem

Olomoucký kraj – Pokud nad Šumperkem uvidíte létat párek krásně zbarvených velkých papoušků, je to určitě Endy a Bára. Dvě ararauny vlastní chovatel Zdeněk Krňávek. Zatímco jeho opeřenci každý den odpoledne prolétávají nad městem, chovatel na ně čeká na louce pod kopcem Senová.

To je úlet! Chovatel venčí papoušky, nechává je kroužit nad městem

Olomoucký kraj – Pokud nad Šumperkem uvidíte létat párek krásně zbarvených velkých papoušků, je to určitě Endy a Bára. Dvě ararauny vlastní chovatel Zdeněk Krňávek. Zatímco jeho opeřenci každý den odpoledne prolétávají nad městem, chovatel na ně čeká na louce pod kopcem Senová.

Svým papouškům dopřává svobodu, nechává je kroužit nad Šumperkem

Šumperk – Pokud nad Šumperkem uvidíte létat párek krásně zbarvených velkých papoušků, je to určitě Endy a Bára. Dvě ararauny vlastní chovatel Zdeněk Krňávek. Zatímco jeho opeřenci každý den odpoledne prolétávají nad městem, Zdeněk Krňávek na ně čeká na louce pod kopcem Senová. A papoušci se vždy poslušně vracejí a usedají mu na rameno. Zdeněk Krňávek je totiž v naší republice průkopníkem takzvaného volného létání, neboli venčení papoušků. Tomu lze exotické ptáky při troše trpělivosti naučit.

Svým papouškům dopřává svobodu, nechává je kroužit nad Šumperkem

Šumperk – Pokud nad Šumperkem uvidíte létat párek krásně zbarvených velkých papoušků, je to určitě Endy a Bára. Dvě ararauny vlastní chovatel Zdeněk Krňávek. Zatímco jeho opeřenci každý den odpoledne prolétávají nad městem, Zdeněk Krňávek na ně čeká na louce pod kopcem Senová. A papoušci se vždy poslušně vracejí a usedají mu na rameno. Zdeněk Krňávek je totiž v naší republice průkopníkem takzvaného volného létání, neboli venčení papoušků. Tomu lze exotické ptáky při troše trpělivosti naučit.

Správně číst obaly na potravinách znamená najít si vhodné složky

Praha - Správně číst obaly na potravinách a nápojích a podle toho nakupovat, znamená podle odborníka na zdravou výživu a aktivní životní styl Pavla Suchánka něco trochu jiného pro diabetika, člověka s vysokým tlakem, cholesterolem nebo jinou zdravotní obtíží, včetně obezity. Každý si musí hledat ve složení výrobku něco jiného.

Nevidomí si sáhli na historii. V muzeu

Blansko - Ruce starého muže přejíždějí po obrysech mlýnku na kávu. Ohmatávají dvířka, šroubky. Vrásčité dlaně nahmatají kličku a zatočí s ní. „To je přece kafemlýnek. Krásný mlýnek na kávu. Ten už se v domácnostech příliš nepoužívá," hlásí vesele Antonín Blažek z Černé Hory. Je mu dvaašedesát a je slepý.

Těžký náraz motorkář nepřežil

Praha – Smrtelné zranění utrpěl včera odpoledne motorkář, který při jízdě směrem k plzeňské dálnici D5 havaroval na Pražském okruhu u Řeporyj. Osmatřicetiletému jezdci, jenž ve čtvrt na dvě najel půl kilometru od sjezdu na Ořech do svodidel, už záchranáři nemohli pomoci, třebaže dorazili na místo ve velmi krátkém čase.

Na Pražském okruhu havaroval motocyklista, na místě zemřel

Praha – Smrtelné zranění utrpěl ve čtvrtek motorkář, který při jízdě směrem k plzeňské dálnici D5 havaroval na Pražském okruhu u Řeporyj. Osmatřicetiletému motocyklistovi, který ve čtvrt najel asi půl kilometru od sjezdu na Ořech do svodidel, už záchranáři nemohli pomoci, třebaže jejich posádky dorazily na místo nehody ve velmi krátkém čase.

Čokoládová, vanilková, jahodová! Prostějovanům chutná klasika

Prostějov /ANKETA/ – Sluneční paprsky a teplé počasí nevylákalo lidi od televizních obrazovek jen do přírody či na zahrádku, ale i ke stánkům s chladivou pochoutkou. Podle prostějovských zmrzlinářů většina zákazníků nerada experimentuje a dává přednost klasice. Nejvíc na odbyt jde čokoládová a vanilková zmrzlina.

Čokoládová, vanilková, jahodová! Prostějovanům chutná klasika

Prostějov /ANKETA/ – Sluneční paprsky a teplé počasí nevylákalo lidi od televizních obrazovek jen do přírody či na zahrádku, ale i ke stánkům s chladivou pochoutkou. Podle prostějovských zmrzlinářů většina zákazníků nerada experimentuje a dává přednost klasice. Nejvíc na odbyt jde čokoládová a vanilková zmrzlina.

Nejlepší maso na steak? Jen libové ne

Ústecko - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.

Nejlepší maso na steak? Jen libové ne

Ústecko /REPORTÁŽ/ - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.

Letohrad má vroubek

Holice, Pardubice – Situace se otočila. Jestliže na podzim nastupoval Letohrad na „Tesle" v roli zkušenějšího týmu, tak tento víkend je tomu přesně naopak.

Jako domácí mazlíčky dívka chová obří šneky

Orlová - Pat a Mat. Na příběhy dvou kutilů ze známého Večerníčku teď ale zapomeňte, řeč je totiž o dvou afrických obřích šnecích druhu Achatina reticulata (druhý největší druh šneka na světě – pozn. red.). Tyto mazlíky a více než dvacet jejich potomků doma chová devatenáctiletá Zuzana Crhová z Orlové.

Snídaně je základem celého dne

Možná patříte k těm, kteří říkají, že snídat prostě nemohou, že vám to nedělá dobře, že si to ani v nejmenším neumíte představit, a tak je vaším prvním jídlem teprve oběd. Ale pomněte, jak k tomu přijde vaše tělo, které bylo celou noc hlady? Jak si má poradit s nedostatkem přijaté energie a pomoci vám zvládat pracovní nápor celé dopoledne, než se mu dostane nějakého pokrmu?

Ve Slováckém muzeu se pekly tažené štrúdle

Uherské Hradiště– Zvládnout upečení taženého štrúdlu či závinu s jablky a uvaření nudlí, lokší nebo lukší sypaných mákem, jak je lidé krajově nazývají, bývalo otázkou cti dobrých hospodyněk.

Může za to nosatec

Velmi často se setkáváme s nářky pěstitelů na červivění lískových oříšků. Je opravdu smutné, když na jaře krátce po odkvětu nacházíme na keřích obří násadu vyvíjejících se plodů a na sklonku léta, kdy oříšky dozrávají, nesklidíme téměř nic.

Sladké symboly svátků jara frčí. Upéct svedou i „kudrnáče“

Rychnovsko – Domácí je domácí, říká se o pečivu a sladkostech. Ne jinak tomu je i u velikonočních beránků či mazanců, avšak pokud hospodyňka není zrovna zručnou pekařkou, zoufat nemusí. Na pultech obchodů jsou již několik dní k sehnání piškotový beránci, čokoládová vajíčka anebo zákusky ve tvaru kuřátek. Kromě obchodů si vlastní výrobky pečou i cukrárny, kde si můžete být jistí čerstvostí. „Pečeme nejen na objednávku, ale i na pult naší cukrárny. Akorát se pouštíme do výroby našich beránků," potvrdila včera Deníku cukrářka Zuzana Kaplanová.

Na mědvědy si musel břeclavský řezbář půjčit větší pilu

První dláta si koupil ve Švýcarsku, když měl špatnou náladu. Od té doby uplynulo patnáct let. Řezbářem však chtěl být čtyřiačtyřicetiletý Vlastimil Cigáň z Břeclavi již od dětství. „Můj děda mi jednou vyřezal ze dřeva malého koníčka. Mně se to tak líbilo, že jsem si přál být řezbářem. Pak jsem na to zapomněl a věnoval jsem se muzice. A když jsem jednou ve Švýcarsku šel kolem výkladní skříně s dláty, tak jsem si vzpomněl na dětský sen a koupil jsem si je. A od té doby řežu," vypráví Cigáň.

Bechyňskou kovárnu chce nový majitel srovnat se zemí

Bechyně - sou to čtyři měsíce, kdy jsme psali o domě číslo popisné 606 u železniční dráhy v Bechyni. Jeho bílá fasáda zářila mezi stromy, ačkoli stav byl neutěšený a tehdejší majitelka Eva Malihová podle všech oslovených, včetně městského úřadu, k nezastižení. Jenže Eva Malihová nás kontaktovala a zhruba měsíc po ní opět také rodačka z domu Pavla Švecová, vnučka kováře a stavitele objektu Františka Suchana.

Na mědvědy si musel břeclavský řezbář půjčit větší pilu

Břeclav - První dláta si koupil ve Švýcarsku, když měl špatnou náladu. Od té doby uplynulo patnáct let. Řezbářem však chtěl být čtyřiačtyřicetiletý Vlastimil Cigáň z Břeclavi již od dětství. „Můj děda mi jednou vyřezal ze dřeva malého koníčka. Mně se to tak líbilo, že jsem si přál být řezbářem. Pak jsem na to zapomněl a věnoval jsem se muzice. A když jsem jednou ve Švýcarsku šel kolem výkladní skříně s dláty, tak jsem si vzpomněl na dětský sen a koupil jsem si je. A od té doby řežu," vypráví Cigáň.

Ořechová veka

Recept nám poslali manželé Svobodovi Marie a Miroslav ze Zdounek.

Nápoje z Horácka

Recept nám poslala Jana Pavlová z Třebíče.  (Ořechovka tety Irenky, Jarní šťáva, Nápoj z jablek na posílení imunity, Pečený čaj babičky Růženky)