Právě v této době nabízejí louky spousty bylinek, které jsou nabité vitaminy a minerály, takže není nic snazšího, než si je připravit pro některé z očistných kúr. Co můžeme v tomto období sbírat? A které další rostliny můžeme využít? Nabízíme vám pár tipů.
Olomoucký kraj – Pokud nad Šumperkem uvidíte létat párek krásně zbarvených velkých papoušků, je to určitě Endy a Bára. Dvě ararauny vlastní chovatel Zdeněk Krňávek. Zatímco jeho opeřenci každý den odpoledne prolétávají nad městem, chovatel na ně čeká na louce pod kopcem Senová.
Olomoucký kraj – Pokud nad Šumperkem uvidíte létat párek krásně zbarvených velkých papoušků, je to určitě Endy a Bára. Dvě ararauny vlastní chovatel Zdeněk Krňávek. Zatímco jeho opeřenci každý den odpoledne prolétávají nad městem, chovatel na ně čeká na louce pod kopcem Senová.
Šumperk – Pokud nad Šumperkem uvidíte létat párek krásně zbarvených velkých papoušků, je to určitě Endy a Bára. Dvě ararauny vlastní chovatel Zdeněk Krňávek. Zatímco jeho opeřenci každý den odpoledne prolétávají nad městem, Zdeněk Krňávek na ně čeká na louce pod kopcem Senová. A papoušci se vždy poslušně vracejí a usedají mu na rameno. Zdeněk Krňávek je totiž v naší republice průkopníkem takzvaného volného létání, neboli venčení papoušků. Tomu lze exotické ptáky při troše trpělivosti naučit.
Šumperk – Pokud nad Šumperkem uvidíte létat párek krásně zbarvených velkých papoušků, je to určitě Endy a Bára. Dvě ararauny vlastní chovatel Zdeněk Krňávek. Zatímco jeho opeřenci každý den odpoledne prolétávají nad městem, Zdeněk Krňávek na ně čeká na louce pod kopcem Senová. A papoušci se vždy poslušně vracejí a usedají mu na rameno. Zdeněk Krňávek je totiž v naší republice průkopníkem takzvaného volného létání, neboli venčení papoušků. Tomu lze exotické ptáky při troše trpělivosti naučit.
Praha - Správně číst obaly na potravinách a nápojích a podle toho nakupovat, znamená podle odborníka na zdravou výživu a aktivní životní styl Pavla Suchánka něco trochu jiného pro diabetika, člověka s vysokým tlakem, cholesterolem nebo jinou zdravotní obtíží, včetně obezity. Každý si musí hledat ve složení výrobku něco jiného.
Blansko - Ruce starého muže přejíždějí po obrysech mlýnku na kávu. Ohmatávají dvířka, šroubky. Vrásčité dlaně nahmatají kličku a zatočí s ní. „To je přece kafemlýnek. Krásný mlýnek na kávu. Ten už se v domácnostech příliš nepoužívá," hlásí vesele Antonín Blažek z Černé Hory. Je mu dvaašedesát a je slepý.
Praha – Smrtelné zranění utrpěl včera odpoledne motorkář, který při jízdě směrem k plzeňské dálnici D5 havaroval na Pražském okruhu u Řeporyj. Osmatřicetiletému jezdci, jenž ve čtvrt na dvě najel půl kilometru od sjezdu na Ořech do svodidel, už záchranáři nemohli pomoci, třebaže dorazili na místo ve velmi krátkém čase.
Praha – Smrtelné zranění utrpěl ve čtvrtek motorkář, který při jízdě směrem k plzeňské dálnici D5 havaroval na Pražském okruhu u Řeporyj. Osmatřicetiletému motocyklistovi, který ve čtvrt najel asi půl kilometru od sjezdu na Ořech do svodidel, už záchranáři nemohli pomoci, třebaže jejich posádky dorazily na místo nehody ve velmi krátkém čase.
Prostějov /ANKETA/ – Sluneční paprsky a teplé počasí nevylákalo lidi od televizních obrazovek jen do přírody či na zahrádku, ale i ke stánkům s chladivou pochoutkou. Podle prostějovských zmrzlinářů většina zákazníků nerada experimentuje a dává přednost klasice. Nejvíc na odbyt jde čokoládová a vanilková zmrzlina.
Prostějov /ANKETA/ – Sluneční paprsky a teplé počasí nevylákalo lidi od televizních obrazovek jen do přírody či na zahrádku, ale i ke stánkům s chladivou pochoutkou. Podle prostějovských zmrzlinářů většina zákazníků nerada experimentuje a dává přednost klasice. Nejvíc na odbyt jde čokoládová a vanilková zmrzlina.
Ústecko - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.
Ústecko /REPORTÁŽ/ - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.
Holice, Pardubice – Situace se otočila. Jestliže na podzim nastupoval Letohrad na „Tesle" v roli zkušenějšího týmu, tak tento víkend je tomu přesně naopak.
Orlová - Pat a Mat. Na příběhy dvou kutilů ze známého Večerníčku teď ale zapomeňte, řeč je totiž o dvou afrických obřích šnecích druhu Achatina reticulata (druhý největší druh šneka na světě – pozn. red.). Tyto mazlíky a více než dvacet jejich potomků doma chová devatenáctiletá Zuzana Crhová z Orlové.
Možná patříte k těm, kteří říkají, že snídat prostě nemohou, že vám to nedělá dobře, že si to ani v nejmenším neumíte představit, a tak je vaším prvním jídlem teprve oběd. Ale pomněte, jak k tomu přijde vaše tělo, které bylo celou noc hlady? Jak si má poradit s nedostatkem přijaté energie a pomoci vám zvládat pracovní nápor celé dopoledne, než se mu dostane nějakého pokrmu?
Kraslice, Praha – Děti z 2. základní školy v Dukelské ulici v Kraslicích uspěly v soutěži o zdravém životním stylu SAPERE – vědět, jak žít, kterou vyhlašuje ministerstvo školství.
Uherské Hradiště– Zvládnout upečení taženého štrúdlu či závinu s jablky a uvaření nudlí, lokší nebo lukší sypaných mákem, jak je lidé krajově nazývají, bývalo otázkou cti dobrých hospodyněk.
Velmi často se setkáváme s nářky pěstitelů na červivění lískových oříšků. Je opravdu smutné, když na jaře krátce po odkvětu nacházíme na keřích obří násadu vyvíjejících se plodů a na sklonku léta, kdy oříšky dozrávají, nesklidíme téměř nic.
Rychnovsko – Domácí je domácí, říká se o pečivu a sladkostech. Ne jinak tomu je i u velikonočních beránků či mazanců, avšak pokud hospodyňka není zrovna zručnou pekařkou, zoufat nemusí. Na pultech obchodů jsou již několik dní k sehnání piškotový beránci, čokoládová vajíčka anebo zákusky ve tvaru kuřátek. Kromě obchodů si vlastní výrobky pečou i cukrárny, kde si můžete být jistí čerstvostí. „Pečeme nejen na objednávku, ale i na pult naší cukrárny. Akorát se pouštíme do výroby našich beránků," potvrdila včera Deníku cukrářka Zuzana Kaplanová.
Bořice - Dnes jsme s naším seriálem Vstup zakázán, Deníku povolen zavítali do zákulisí místa, kde se tvoří sladké zázraky do malé cukrárny a pekárny Marie Vondrovicové ve vesničce Bořice.
Praha – Dopravní kolaps si v silném provozu pátečního odpoledne vyžádala nehoda na Pražském okruhu, která ve skutečnosti nebyla nijak dramaticky vážná.
První dláta si koupil ve Švýcarsku, když měl špatnou náladu. Od té doby uplynulo patnáct let. Řezbářem však chtěl být čtyřiačtyřicetiletý Vlastimil Cigáň z Břeclavi již od dětství. „Můj děda mi jednou vyřezal ze dřeva malého koníčka. Mně se to tak líbilo, že jsem si přál být řezbářem. Pak jsem na to zapomněl a věnoval jsem se muzice. A když jsem jednou ve Švýcarsku šel kolem výkladní skříně s dláty, tak jsem si vzpomněl na dětský sen a koupil jsem si je. A od té doby řežu," vypráví Cigáň.
Bechyně - sou to čtyři měsíce, kdy jsme psali o domě číslo popisné 606 u železniční dráhy v Bechyni. Jeho bílá fasáda zářila mezi stromy, ačkoli stav byl neutěšený a tehdejší majitelka Eva Malihová podle všech oslovených, včetně městského úřadu, k nezastižení. Jenže Eva Malihová nás kontaktovala a zhruba měsíc po ní opět také rodačka z domu Pavla Švecová, vnučka kováře a stavitele objektu Františka Suchana.
Břeclav - První dláta si koupil ve Švýcarsku, když měl špatnou náladu. Od té doby uplynulo patnáct let. Řezbářem však chtěl být čtyřiačtyřicetiletý Vlastimil Cigáň z Břeclavi již od dětství. „Můj děda mi jednou vyřezal ze dřeva malého koníčka. Mně se to tak líbilo, že jsem si přál být řezbářem. Pak jsem na to zapomněl a věnoval jsem se muzice. A když jsem jednou ve Švýcarsku šel kolem výkladní skříně s dláty, tak jsem si vzpomněl na dětský sen a koupil jsem si je. A od té doby řežu," vypráví Cigáň.