Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Prvních tři sta kompostérů míří do bydžovských zahrad

Nový Bydžov – Na šest set kompostérů do zahrad nyní zadarmo nabízí zdejší městský úřad. Zahrádkáři budou mít k dispozici celkem šest stovek kompostérů, dvě stě z dotací krajského úřadu a čtyři sta ze Státního fondu životního prostředí. Každý z nich má objem osm set litrů.

Prvních tři sta kompostérů míří do bydžovských zahrad

Nový Bydžov – Na šest set kompostérů do zahrad nyní zadarmo nabízí zdejší městský úřad. Zahrádkáři budou mít k dispozici celkem šest stovek kompostérů, dvě stě z dotací krajského úřadu a čtyři sta ze Státního fondu životního prostředí. Každý z nich má objem osm set litrů.

Ochutnejte Svatomartinské menu ve Velkých Karlovicích

Velké Karlovice - Blíží se další svátek milovníků dobrého jídla a pití. K listopadu tradičně patří Svatomartinské menu s husími či kachními specialitami a k tomu degustace stále oblíbenějších Svatomartinských vín. Tento příjemný gurmánský zážitek nabídne i Resort Valachy s hotely Lanterna, Horal a Galik ve Velkých Karlovicích.

Na výsadbu stromků je stále čas

Litoměřicko – Nejvhodnější čas je nyní na výsadbu ovocných stromků, které se v poslední době stávají součástí i moderních nových zahrad.

Ochutnejte Svatomartinské menu ve Velkých Karlovicích

Velké Karlovice - Blíží se další svátek milovníků dobrého jídla a pití. K listopadu tradičně patří Svatomartinské menu s husími či kachními specialitami a k tomu degustace stále oblíbenějších Svatomartinských vín. 

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

Školu v Bezdružicích ovládl podzim

Bezdružice – Přízemí základní školy v Bezdružicích bylo plné přírodních výrobků z listí, větviček, mechu, šišek, ořechů a řady dalších materiálů. Výzdobu školy přichystaly děti společně s učitelkami a rodiči.

V hlavní roli dýně, vitaminová bomba

Tato podzimní zelenina obsahuje velké množství betakarotenu a tak při nedostatku slunce v tomto období obohatí svými vlastnostmi náš organismus. Kromě toho obsahuje vitaminy B, C, selen, železo, hořčík a draslík.

Středy doktora Středy jsou opět zde: Hubne i pan doktor?

Východní Čechy – Říjen věnujeme tomu, že se díváme na zoubek protagonistům našeho hubnutí a hodnotíme jejich úspěchy či neúspěchy. Minule jsme „rozebírali" režiséra Tomáše Magnuska. V dnešním díle se podíváme na to, jak se daří hubnout samotnému doktoru Leoši Středovi.

Středy doktora Středy jsou opět zde: Hubne i pan doktor?

Východní Čechy – Říjen věnujeme tomu, že se díváme na zoubek protagonistům našeho hubnutí a hodnotíme jejich úspěchy či neúspěchy. Minule jsme „rozebírali" režiséra Tomáše Magnuska. V dnešním díle se podíváme na to, jak se daří hubnout samotnému doktoru Leoši Středovi.

Středy doktora Středy jsou opět zde: Hubne i pan doktor?

Východní Čechy - Říjen věnujeme tomu, že se díváme na zoubek protagonistům našeho hubnutí a hodnotíme jejich úspěchy či neúspěchy. Minule jsme „rozebírali" režiséra Tomáše Magnuska. V dnešním díle se podíváme na to, jak se daří hubnout samotnému doktoru Leoši Středovi.

Chovatelé ve Slatiňanech nezahálí

Slatiňany - Chovatelé ze ZO ČSCH Slatiňany na podzim nezahálí. V září jsme pořádali podzimní výstavu drobného zvířectva a exotů, která byla tradičně doplněna o výstavu jiřin s možností objednávek hlíz na příští sezonu. Současně zde probíhal prodej květin, ořechu, sušeného ovoce, keramiky a suchých květinových vazeb.

Středy doktora Středy jsou opět zde: Hubne i pan doktor?

Východní Čechy – Říjen věnujeme tomu, že se díváme na zoubek protagonistům našeho hubnutí a hodnotíme jejich úspěchy či neúspěchy. Minule jsme „rozebírali" režiséra Tomáše Magnuska. V dnešním díle se podíváme na to, jak se daří hubnout samotnému doktoru Leoši Středovi.

Poslední letošní trh v Dobříši zpestřil autor večerníčku

Dobříš – Už samotné sobotní počasí dává najevo, že je čas s oblíbenými regionálními trhy v Dobříši pro letošek skončit. Lidé ještě naposledy využívají možnost nakoupit nějakou tu bramboru a cibuli do zásoby, k tomu příjemně vyhrávají Klikaři.

Hrušky připravené nejen na sladko

Babí léto skýtá jedinečnou příležitost obohatit náš jídelníček o celou řadu ovocných dobrot, například hrušky. Ty obsahují velké množství hroznového cukru, díky němuž mají rychlý osvěžující účinek. Připravují se z nich zejména kompoty, povidla a vhodné jsou také k sušení. Z hrušek však můžeme připravit celé menu, od předkrmu až po sladkou tečku.

Když vchází víno, odcházejí tajnosti, neslo se vinobraním

Umístit vinobraní na loketský hrad považují návštěvníci za geniální nápad! Čtvrtý ročník hradního vinobraní se opět nesl v duchu veselí, hudby, dobrého jídla a především kvalitního vína. Návštěvníci i vinaři si pochvalovali příjemnou atmosféru, organizátoři zase vysokou návštěvnost. Už v sobotu odpoledne byla vyšší než v minulém ročníku po oba dny dohromady.

V malém množství je pálenka lékem

Starý Klíčov  –  V Pálenici ve Starém Klíčově je sezona v plném proudu. Pěstitelé, kteří začali vozit  ovoce,  se drží hesla, že jen zkapalněné ovoce se nezkazí. Na čtenářské otázky dnes odpovídá majitel pálenice Jiří Císler.

Ořechové nebo medové pivo? Minipivovary připravují speciály

Ostrava - Med, kaštan nebo třeba ořech. To jsou ingredience, které patří spíše do buchet. Přesto je sládci ostravských minipivovarů využívají při vaření tradičních podzimních speciálů. Ty jsou spojeny nejen s Vánocemi a blížícím se svátkem svatého Martina, ale i obecně s podzimním obdobím.

Není nad švestičku z vlastní zahrádky

Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.

Uhlí je možné koupit levně, dřevo se shání hůř

Plzeňsko - Sháníte na zimu palivové dřevo či uhlí a zároveň se snažíte, abyste během nákupu ušetřili? V případě uhlí někteří prodejci stále jedou podle letního ceníku. Pro zákazníky to znamená příležitost nakoupit metrák až o několik korun levněji.

Konzumenti pervitinu přišli o své velkododavatele

Praha – Byl to poměrně zásadní úder, který se za pomoci středočeské zásahové jednotky podařilo uštědřit drogovému podsvětí na Praze-západ. Tak kriminalisté hodnotí aktuální vyvrcholení akce se zatčením sedmi podezřelých, připravované zhruba půl roku. Dlouhé měsíce, po které sledovali činnost gangu vyrábějícího pervitin v takovém množství, že stačil zásobovat desítky narkomanů. A ne rovna pouze lehkých a příležitostných konzumentů.

Praha zvýšila ochranu nádrží, jsou veřejně prospěšnými stavbami

Praha – Z retenčních nádrží a některých vodních děl v hlavním městě se v rámci změn územního plánu staly veřejně prospěšné stavby. Budou se rekonstruovat a u některých se změní způsob využití pozemků v jejich bezprostředním okolí. Změnu územního plánu schválili zastupitelé hlavního města.

Valašské Záření přilákalo přes šest tisíc lidí

Vsetín – Festival pro všechny generace. Pod tímto názvem znají Vsetíňané oblíbenou zářijovou akci, kterou se lidé na Valašsku už patnáct let loučí s prázdninami a vítají tak nový školní rok. Pestrý program Valašského záření už tradičně přilákal tisíce návštěvníků.

Blíží se topná sezona, na uhlí je dlouhá čekací doba

Klatovsko – Kdo si nenakoupil uhlí na zimu včas, pořídí ho nyní dráž. Letos totiž většina prodejců uhlí na Klatovsku najelo na vyšší sezónní ceny už dříve. Ani toto zdražení v řádu několika korun ale nemusí být konečné.

Gurmáni mohou na Bozeňově ochutnat tradiční jídla Jeseníků

Dolní Bušínov – Pokrmy podle tradičních jesenických receptů mohou ochutnat milovníci dobrého jídla v Restauraci Bozeňov v oblíbeném rekreačním středisku Dolní Bušínov u Zábřeha. V rámci projektu Ochutnejte Jeseníky, který má za cíl podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty, sestavili bozeňovští kuchaři originální menu z receptů pocházejících z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. Využívají k tomu čerstvé suroviny od místních producentů a výrobců.

Gurmáni mohou na Bozeňově ochutnat tradiční jídla Jeseníků

Dolní Bušínov – Pokrmy podle tradičních jesenických receptů mohou ochutnat milovníci dobrého jídla v Restauraci Bozeňov v oblíbeném rekreačním středisku Dolní Bušínov u Zábřeha. V rámci projektu Ochutnejte Jeseníky, který má za cíl podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty, sestavili bozeňovští kuchaři originální menu z receptů pocházejících z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. Využívají k tomu čerstvé suroviny od místních producentů a výrobců.