Kreativ

ŠTÍTEK: ořechy

Děti z chrudimské školky se těší na příchod Vánoc

Chrudim -Vánoční čas už je tu zas,světýlka lásky teď rozsvěcí v nás…, stálo na pozvánce na včerejší vánoční jarmark, která dorazila do redakce Deníku z chrudimské mateřské školy v ulici Strojařů. V předvánočním čase měli všichni i tady plné ruce práce, aby byly letošní Vánoce opět ty nej.

FOTO A RECEPT: Nejlepší štrůdl? Ten co dělala babička

Ústí nad Labem - Soutěž o nejlepší ústecký štrúdl se konala v sobotu v Domě dětí a mládeže. Ze silné konkurence v podobě 14 dalších závinů si vítězství ze soutěže odnesl školní klub Sovička ZŠ Vojnovičova.

Josefův Důl ožil vánočními trhy

Josefův Důl /FOTOGALERIE/ - Vánoce ve všech koutech Jablonecka. Za hospůdkou Čárda uspořádali v Josefově Dole vánoční trhy pro místní i lidi ze širokého okolí.

Sběratelka: Mám betlém z perníku a dokonce jeden v oříšku!

Šlapanice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Jarmila Svobodová ze Sivic na Brněnsku se o betlémy zajímá již od dětství. Za sběratelku se však začala považovat až v pozdějším věku a mnoho betlémů se k ní dostalo spíše náhodou. Jsou z různých krajů, materiálů a každý z nich má osobitý příběh. Šestatřicet ze svých skvostů představí osmačtyřicetiletá sběratelka na nové výstavě Muzea Brněnska nazvané Hvězda nad Betlémem, která začala ve Šlapanickém muzeu v pátek.

Ať žije silvestr a Nový rok 2010

Rok se s rokem sešel a opět jsou před námi oslavy silvestra a Nového roku. Každý, kdo se rozhodne pořádat silvestrovskou party, nemá touhu stát celý večer u plotny nebo běhat kolem hostů. V tento rozverný den se chceme hlavně bavit. A všichni!

Sladká tečka za vánoční hostinou

Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.

Ryba na vánoční stůl: slavnostně a netradičně

K tradičním pokrmům, servírovaným na Štědrý večer, patří bezesporu kapr. V mnoha rodinách se připravuje klasicky – obalený v trojobalu a smažený v oleji. Přílohou bývá bramborový salát. Rybu – a nemusí být zrovna z českých rybníků – lze ale upravit na řadu dalších, a asi i zdravějších způsobů. A když místo salátu z brambor a majonézy obložíme maso spoustou čerstvé zeleniny, konečný výsledek bude nejen chutný, ale i oku lahodící.

Sběratelka: Mám betlém z oříšku i perníku

Šlapanice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Jarmila Svobodová ze Sivic na Brněnsku se o betlémy zajímá již od dětství. Za sběratelku se však začala považovat až v pozdějším věku a mnoho betlémů se k ní dostalo spíše náhodou. Jsou z různých krajů, materiálů a každý z nich má osobitý příběh.

Předvánoční relax: Pečeme zdravé cukroví

Vánoce u nás doma voněly medvědími tlapičkami a vánočkami, pečenými přesně podle Marie Janků Sandtnerové. S přibývajícími léty, kilogramy a sílící osvětou jsem se ale přesvědčila, že na světě je i výborné cukroví k lidskému organismu daleko šetrnější.

Test: kolik stojí stromky či kapr

Nymbursko - Redaktor Nymburského deníku pro vás zjišťoval, kolik stojí vánoční rekvizity, bez kterých si asi nikdo svátky neumí představit.

Děti vyrábějí vánoční ozdoby

Hovězí – Na tři sta sedmdesát dětí z mateřinek a základních škol z okresu Vsetín se v těchto dnech účastní vánoční tvořivé dílny, kterou pro ně připravil obecní úřad v Hovězí.

Vánoce v Havlíčkově Brodě

Havlíčkův Brod - Atmosféru vánoc v Havlíčkově Brodě navodí Adventní trhy, které budou probíhat od 11. do 20. prosince na Havlíčkově náměstí. Kromě stánků s dárkovým zbožím a občerstvením zpestří každé odpoledne půlhodinka s kulturním vystoupením v provedení místních souborů.

Ilustrační foto.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.

Ilustrační foto

Sladké vánoční pečení

Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…

Armáda čertů z Loštic míří do Rakouska

Loštice - Poslední z třinácti a půl tisíce malých voňavých pekelníků dokončila chráněná dílna Charity Zábřeh v Lošticích. Celá čertí armáda je určena pro obchodní řetězec v Rakousku, kde patří výroba čerta Krampuse před svátkem Mikuláše k lidové tradici.

Vánoční stromy do obcí jsou již vytipovány

Rychnovsko – Listopad a prosinec je období vegetačního klidu, kdy probíhá likvidace prosychajících, přerostlých či poškozených stromů ve městech a obcích. Při plánování úpravy městské zeleně a sestavování přehledu stromů určených k odstranění spolupracují v průběhu celého roku odbor životního prostředí s odborem správy majetku. Ve většině obcí jsou také již známy jehličnany, které v adventu poslouží jako vánoční stromy na náměstích.

Jiří Ulrych vyrábí unikátní lovecké zbraně

Jičín – Zhotovit loveckou zbraň se vším všudy dokáže Jiří Ulrych z Jičína. V České republice je tak jediný, kdo to umí, a pro jeho pušky si jezdí lidé i ze zahraničí. Nejen pro jeho šikovné ruce, ale také pro pečlivě vyryté motivy a přesnost, s jakou jeho zbraně střílí.

Plzeňané mohou zkusit bio vaření

Plzeň - Jedinečnou možnost připravit si menu z biopotravin budou mít zájemci 7. listopadu v Plzni. Ve cvičné kuchyni hotelové školy si vyzkouší vaření pod vedením šéfkuchaře Martina Havlíka.

Cestovatelé z Vojkovic v Keni

Vojkovice – Dvojice René a Andrea pravidelně čtenáře Deníku zásobuje svými příspěvky z cesty po Africe. Nyní přichází na řadu Keňa. Zde je příspěvek právě z této země.

Vznícení ořechů zapříčinilo požár v Bílovicích

Bílovice - V rodinném domku v Bílovicích hořelo. Plameny tam v kotelně vyšlehly ve čtvrtek 22. října. „Před příjezdem hasičů se chtěl pokusit požár hasit soused, ale pro silné zakouření sklepních prostor nedokázal majitelce domu pomoci.