Zlín – Obrazy, hrníčky, háčkované vánoční ozdoby, proutěný košík, kávovar, ale i okurky, nakládaná paprika, ořechy či alkohol – to všechno bylo předmětem aukce, která se uskutečnila v minulém týdnu v Městském divadle Zlín.
Vrchlabí/Dvůr Králové /FOTO/– Čas svátků věnovali lidé izvířatům vútulcích. Například ve Vrchlabí pořádala vsobotu Správa Krkonošského národního parku Zvířátkové Vánoce. Akce byla netradičně zahájena předáním daru Útulku pro hendikepovaná zvířata.
Rohatec – Na Vánoce, když byl ještě malý kluk, vzpomíná František Bureš rád. I když v Rohatci, kde se narodil a doposud žije, se nejdůležitější křesťanské svátky v roce slavily hodně podobně jako dnes.
Slavkovice - Devadesát pět let – to už je nějaký věk. V těchto letech už má člověk naprosto jasně určené své priority. A také ví, že není nutné mít na Vánoce kapra, ani dárky. Nejdůležitější je strávit sváteční dny s těmi, které máme rádi a kteří mají rádi nás.
Pelhřimov – O nevěřících na půlnoční, o tom, že Perchty už dneska nekontrolují dodržování půstu, o náskoku Santa Klause před Ježíškem, o ponožkách pod stromečkem i o pořizování dárků na poslední chvíli jsme si v čase předvánočním povídali s etnografkou z pelhřimovského Muzea Vysočiny Helenou Novákovou.
Žďár nad Sázavou - Vánoce byly vždy oblíbenými svátky. I když se dříve kladl mnohem větší důraz na jejich duchovní stránku, otázka stravy také nebyla zanedbávána.
Pohleď - „Jé! Mami, co to visí tam nad stolem?,“ ptala se pětiletá Kamilka maminky Jany Opletalové, která přijela strávit vánoční svátky s dcerkou k příbuzným do Pohledi ze Zruče nad Sázavou.
Chrudim -Vánoční čas už je tu zas,světýlka lásky teď rozsvěcí v nás…, stálo na pozvánce na včerejší vánoční jarmark, která dorazila do redakce Deníku z chrudimské mateřské školy v ulici Strojařů. V předvánočním čase měli všichni i tady plné ruce práce, aby byly letošní Vánoce opět ty nej.
Ústí nad Labem - Soutěž o nejlepší ústecký štrúdl se konala v sobotu v Domě dětí a mládeže. Ze silné konkurence v podobě 14 dalších závinů si vítězství ze soutěže odnesl školní klub Sovička ZŠ Vojnovičova.
Josefův Důl /FOTOGALERIE/ - Vánoce ve všech koutech Jablonecka. Za hospůdkou Čárda uspořádali v Josefově Dole vánoční trhy pro místní i lidi ze širokého okolí.
Šlapanice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Jarmila Svobodová ze Sivic na Brněnsku se o betlémy zajímá již od dětství. Za sběratelku se však začala považovat až v pozdějším věku a mnoho betlémů se k ní dostalo spíše náhodou. Jsou z různých krajů, materiálů a každý z nich má osobitý příběh. Šestatřicet ze svých skvostů představí osmačtyřicetiletá sběratelka na nové výstavě Muzea Brněnska nazvané Hvězda nad Betlémem, která začala ve Šlapanickém muzeu v pátek.
Rok se s rokem sešel a opět jsou před námi oslavy silvestra a Nového roku. Každý, kdo se rozhodne pořádat silvestrovskou party, nemá touhu stát celý večer u plotny nebo běhat kolem hostů. V tento rozverný den se chceme hlavně bavit. A všichni!
Vánoční tradice ožívají především s nejkrásnějšími svátky v roce – s Vánocemi. Lití olova už známe jenom z vyprávění prababiček. Jiné tradiční činnosti přežívají, byť jejich výkladu příliš nevěříme.
Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
K tradičním pokrmům, servírovaným na Štědrý večer, patří bezesporu kapr. V mnoha rodinách se připravuje klasicky – obalený v trojobalu a smažený v oleji. Přílohou bývá bramborový salát. Rybu – a nemusí být zrovna z českých rybníků – lze ale upravit na řadu dalších, a asi i zdravějších způsobů. A když místo salátu z brambor a majonézy obložíme maso spoustou čerstvé zeleniny, konečný výsledek bude nejen chutný, ale i oku lahodící.
Šlapanice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Jarmila Svobodová ze Sivic na Brněnsku se o betlémy zajímá již od dětství. Za sběratelku se však začala považovat až v pozdějším věku a mnoho betlémů se k ní dostalo spíše náhodou. Jsou z různých krajů, materiálů a každý z nich má osobitý příběh.
Vánoce u nás doma voněly medvědími tlapičkami a vánočkami, pečenými přesně podle Marie Janků Sandtnerové. S přibývajícími léty, kilogramy a sílící osvětou jsem se ale přesvědčila, že na světě je i výborné cukroví k lidskému organismu daleko šetrnější.
Strážnice /AKTUALIZOVÁNO, VIDEO, FOTOGALERIE/ - Tradiční, ale idávno zapomenuté zvyky, pranostiky a věštby připomněl pořad Radujme se, veselme se ve skanzenu. Naladil na Vánoce.
Ústí nad Labem - 0tec a syn jsou v krásnobřezenské likérce Granette nazývány Stará myslivecká a nový likér Stará myslivecká Premium. Ta podle Pavla Kadlece, ředitele likérky, dozrává několik let ve starých sudech.
Hovězí – Na tři sta sedmdesát dětí z mateřinek a základních škol z okresu Vsetín se v těchto dnech účastní vánoční tvořivé dílny, kterou pro ně připravil obecní úřad v Hovězí.
Havlíčkův Brod - Atmosféru vánoc v Havlíčkově Brodě navodí Adventní trhy, které budou probíhat od 11. do 20. prosince na Havlíčkově náměstí. Kromě stánků s dárkovým zbožím a občerstvením zpestří každé odpoledne půlhodinka s kulturním vystoupením v provedení místních souborů.
Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.
Skořápky ořechů, jablíčka a především perníčky zdobily a mnohdy i v současnosti zdobí vánoční stromky. Vůně koření a medu je zcela jistě nezapomenutelná.
Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…