Ústí nad Labem – V soutěži o nejlepší recept vyhrála Štěpánka Štefková s Ďábelskými jatýrky. Čtvrteční menu Ústeckého deníku připravoval šéfkuchař Martin Ječmen spolu s kuchařským týmem restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu.
Velehrad – Někdo zimu vítá, jinému přináší strádání. Třeba ptáci potřebují přikrmovat v době, kdy krajinu zalehne sněhová peřina a led jim nedovolí dostat se k potravě – semenům, plodům a k hmyzím škůdcům zimujícím v nejrůznějších štěrbinách.
Havlíčkobrodsko – Letošní, tuhá a hlavně pak dlouhá zima se podepsala na zvýšené spotřebě uhlí. Kdo se v létě a na podzim loňského roku tímto tradičním topivem málo předzásobil, musel nyní dokupovat.
Východní Čechy - /KRIMI PŘÍBĚH/ Bylo to tenkrát velké pozdvižení, když do výlohy kožešnictví nahlížel muž v námořnické uniformě. Nebyl to přitom žádný plavčík, ale na první pohled velká šarže.
Žďársko – Tuhá zima a mrazy nutí lidi více topit. A zásoby uhlí se ve sklepích rodinných domů rychle zmenšují. Navzdory informacím, které přicházejí z okolních krajů, že je pevných paliv nedostatek, obyvatelé na Žďársku se nemusí o teplo svých domovů obávat.
Jičínsko – Teploty poklesly pod bod mrazu a v přírodě panuje opravdová zima. U nás zimujícím ptákům nastaly krušné časy, a tak začali vyhledávat ve větší míře krmítka v zahradách a na balkónech.
Bez dostatečného příjmu sacharidů by dětský organismus neměl dostatek energie nejen na fyzické aktivity, ale ani na správný růst a vývoj. Dobrým zdrojem sacharidů je například pečivo a cereálie, které jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a vlákninu.
Bílina - Martin Štefl čeká na naložení kamionu uhlím již třetí den. Znamená to, že tím ztrácí drahocenný čas. Ale jinou šanci nemá. Má naložit 29 tun. Ve středu při rozhovoru pro Deník doufal, že již večer bude naložen a odjede. Tři až čtyři dny čekají i jiní řidiči. Taková je realita u nakládky tříděného uhlí Severočeských dolů v Bílině.
Příbram /FOTOGALERIE/ - Venku je zima, že by psa, jak se říká, nevyhnal. Ale co doma? Pokud se nechcete nudit, zasypte ptákům vhodné krmivo do krmítek a máte o báječnou podívanou vystaráno.
Velké Pavlovice /VIDEO/- Kaštan, burák, skořápka od ořechu, bambus a dvě prkýnka. Ktomu stačí přičíst tavící pistole a nadšené děti a vyjde ztoho ptačí budka.
Jižní Čechy, Třeboň – Když vyšplhal k jejich stanici, ležící 2200 metrů nad mořem v kamerunských horách, měl jasno. Nejdřív vezme do ruky pilu, pak teprve začne dělat vědu.
České Budějovice – Když vyšplhal k jejich stanici, ležící 2200 metrů nad mořem v kamerunských horách, měl jasno. Nejdřív vezme do ruky pilu, pak teprve začne dělat vědu.
Prostějov /FOTOGALERIE/ – Krmítka třeba z rozpůleného kokosového ořechu se v pátekvyráběly v prostějovském Ekocentru Iris. Ochránci přírody tu uspořádali workshop, jehož účastníci se dozvěděli od odborníků, jak se žije opeřencům v mrazivých dnech a jak je správně přikrmovat, aby do jara přežili.
Most - Plavce by v Mostě nemuselo dráždit tolik chloru, který je chrání před bakteriemi. Méně bazénové chemie a velkou úsporu vody může zajistit aktivní uhlí z exotické rostliny.
Hluzov /FOTOGALERIE/ – Celkem dvacet šest vzorků koláčů a dvacet osm vzorků slivovice se sešlo v sobotu 9. ledna v sále hluzovského pohostinství. Konal se zde již 2. ročník soutěže Hluzovský košt slivovice a soutěže O nejlepší hluzovský koláč.
Hluzov - Po několikahodinovém klání si pomyslnou zlatou medaili v kategorii koláč odnesla Jana Kubáčová se svým ořechovo-karamelovým řezem a nejlepší pálenkou se stala trnková slivovice Jaromíra Hendrycha.
Prostějovsko – S příchodem zimy a trvalejších mrazů nastává i nelehké období pro ptáky. Lidé jim proto pomáhají a přilepšují nasypáváním různých dobrot do balkonových či zahradních krmítek. Ne všechno je však pro opeřence vhodné.
Ostrava - Příchod zimy a pokles teplot hluboko pod bod mrazu přinášejí i krušné chvilky pro ptáky. „Zimujícím ptákům nastaly horší časy, a tak začínají daleko častěji vyhledávat krmítka v zahradách a na balkonech.
Ostrava- Příchod zimy a pokles teplot hluboko pod bod mrazu přinášejí i krušné chvilky pro ptáky. „Zimujícím ptákům nastaly horší časy, a tak začínají daleko častěji vyhledávat krmítka v zahradách a na balkonech. Pokud patříte k přátelům našeho zpěvného ptactva, tak právě nyní je nejvhodnější příležitost, jak ptákům pomoci přečkat zimní nepohodu,“ vysvětlil Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolku.
Karvinsko – Teploty pod bodem mrazu, na zemi sníh nebo zmrzlá půda. Přikrmujte ptáčky, ale ne chlebem, ani suchým – radí ornitologové. Ptákům nejvíce chutnají semena slunečnice.
Ústí nad Labem – Vážení čtenáři, poradíme vám, jak si zpestřit silvestrovský stůl. Mezi nejčastější pokrmy na oslavách bývají jednohubky, tady máte recept.
Třebíčsko – Přestože je letošní zima zatím spíše mírná, teploty se už začínají častěji zabydlovat pod bodem mrazu a meteorologové slibují v následujících dnech další sněhovou nadílku. Právě v tomto čase je nutné myslet na u nás zimující ptáky, kterým nastaly krušné časy.
Zlín – Obrazy, hrníčky, háčkované vánoční ozdoby, proutěný košík, kávovar, ale i okurky, nakládaná paprika, ořechy či alkohol – to všechno bylo předmětem aukce, která se uskutečnila v minulém týdnu v Městském divadle Zlín.
Vrchlabí/Dvůr Králové /FOTO/– Čas svátků věnovali lidé izvířatům vútulcích. Například ve Vrchlabí pořádala vsobotu Správa Krkonošského národního parku Zvířátkové Vánoce. Akce byla netradičně zahájena předáním daru Útulku pro hendikepovaná zvířata.
Rohatec – Na Vánoce, když byl ještě malý kluk, vzpomíná František Bureš rád. I když v Rohatci, kde se narodil a doposud žije, se nejdůležitější křesťanské svátky v roce slavily hodně podobně jako dnes.
Slavkovice - Devadesát pět let – to už je nějaký věk. V těchto letech už má člověk naprosto jasně určené své priority. A také ví, že není nutné mít na Vánoce kapra, ani dárky. Nejdůležitější je strávit sváteční dny s těmi, které máme rádi a kteří mají rádi nás.
Pelhřimov – O nevěřících na půlnoční, o tom, že Perchty už dneska nekontrolují dodržování půstu, o náskoku Santa Klause před Ježíškem, o ponožkách pod stromečkem i o pořizování dárků na poslední chvíli jsme si v čase předvánočním povídali s etnografkou z pelhřimovského Muzea Vysočiny Helenou Novákovou.
Žďár nad Sázavou - Vánoce byly vždy oblíbenými svátky. I když se dříve kladl mnohem větší důraz na jejich duchovní stránku, otázka stravy také nebyla zanedbávána.