Olomouc – Potrava z krmítek může v tuhých mrazech zachránit život volně žijícím opeřencům. Nejvhodnější jsou podle ornitologů slunečnicová semínka a drcené ořechy. Také semena máku, řepky, prosa, loupaného ovsa a pšenice. Ptákům je hlavně dobré dávat co nejpřirozenější potravu, nevhodné jsou zbytky z kuchyně.
Praha – Mlsání a hodování při oslavách konce roku ohrožují nejen štíhlou linii, ale zhoršují také kvalitu vlasů. Kalorické bomby plné tuků podle odborníků vlasům nesvědčí. Radí proto lidem, aby při výběru pochoutek mysleli také na to, co potřebují jejich vlasy.
Východní Čechy - Den Ježíšova narození se slaví v křesťanském světě od 4. stol. 25. prosince. Na tento den připadala slavnost "neporaženého slunce" (sol invictus).
Východní Čechy - Den Ježíšova narození se slaví v křesťanském světě od 4. stol. 25. prosince. Na tento den připadala slavnost "neporaženého slunce" (sol invictus).
Trutnovsko – V čase vánočních svátků myslí lidé i na zvířata a hojně navštěvují útulky. Ty se snaží zájemcům návštěvu umožnit a jejich provozovatelé jsou vděční za přinesené pamlsky.
Polička - Originální cukroví zdobí o Vánocích stůl u Novotných v Poličce. Až po podrobném pohledu zjistíte, že slepované linecké kousky, laskonky, ischelské dortíčky, ořechy či rolády těsto a troubu ani neviděly.
Komentář - Vy, kdo pro své blízké dárky pořád ještě sehnány nemáte, nezoufejte. Zakupte krásná červená jablíčka. Ta pro sílu a dlouhověkost. Ořechy pro moudrost a zralost a sladkosti pro zajištění slasti.
Kutná Hora - Sváteční čas s sebou přináší i vzpomínky třeba na dobu, kdy ještě nebylo v obchodech ani v domácnostech hojnost všeho možného svátečního zboží. Jak prožívali vánoční svátky dnešní senioři v dobách jejich mládí? Vrátili jsme se společně s nimi o zhruba osmdesát let zpět.
Lednice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE, VIDEO/ - Pro veřejnost po většinu roku nepřístupná památka se otevřela a nabídla vánoční inspiraci v historickém duchu.
Severní Čechy – Víte, jak v Krkonoších poznali, že je čtvrtek? Že je kyselo už pošestnáctý. Tak alespoň praví starý krkonošský vtípek. Na druhou stranu je třeba se polévky z chlebového kvasu zastat – kyselo bezesporu přesáhlo hranice regionu.
Náklo - Co by byly Vánoce bez pečení. Hospodyňky chystají těsto, rovnají tvary na plechy a pak i hodiny sedí u trouby a hlídají, aby se cukroví nespálilo. Jitka Haberlandová z Nákla-Mezic peče třicet druhů.
Náklo – Co by byly Vánoce bez pečení? Hospodyňky chystají těsto, rovnají tvary na plechy a pak i hodiny sedí u trouby a hlídají, aby se cukroví nespálilo.
Olešná /FOTO/ - Zdenu Červenkovou znám už pěknou řádku let, vím o ní, že je dobrá kuchařka. Je tak trochu ze „staré školy“. Vždy se snažila, aby rodina měla navařeno a napečeno, tak, jak to má být.
Praha - Letošní prosincový program v Zoologické zahradě Praha je nebývale nabitý. Oproti předchozím letům se návštěvníci mohou těšit na živý betlém v areálu a speciální tvůrčí program s vánoční tematikou.
Ústí nad Labem – Nejlepší štrúdl v Ústí nad Labem peče Jitka Jelínková, členka Severočeského divadla opery a baletu. Se svým výrobkem zvítězila v soutěži, kterou v sobotu pořádal ústecký Dům dětí a mládeže (DDM), na plné čáře.
Piletice – Šrámkův statek v sobotu připomněl staré vánoční zvyky, obyčeje a tradice na Hradecku. Však sem od rána mířily desítky lidí, především rodiny s dětmi.
Vůbec nejstaršími zvyky ve vánočním čase jsou spojeny s magií, čarováním a věštěním. Původ těchto praktik sahá daleko do předkřesťanských dob a váže se k oslavám zimního slunovratu.
Vůbec nejstaršími zvyky ve vánočním čase jsou spojeny s magií, čarováním a věštěním. Původ těchto praktik sahá daleko do předkřesťanských dob a váže se k oslavám zimního slunovratu.
Hradec Králové, Krňovice – V dobách dávno minulých si lidé uměli advent pořádně užít. Běh života se zklidnil, peklo se a vařilo. Bavili se nejrůznějšími zvyky. Děti si přišly na své nejen díky Mikuláši, ale i Ambrožovi a Barborce.
Liberecký kraj /FOTOGALERIE/ - Ve čtvrtek převzal v Praze cenu Živnostník roku. Dnes ráno už byl Jiří Bláha v provozu. Jako jeho lidé, kteří na svém místě stojí už ve tři. Abychom si v „nekřesťanských“ šest mohli koupit třeba čerstvé rohlíky.
Veselí, dobré jídlo a pití – tak si představujeme skvělou silvestrovskou oslavu. Aby hosté byli spokojeni a hostitel nemusel stát celý večer v kuchyni, přinášíme vám několik zajímavých receptů.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda chutnají všem. Naše prababičky ale uměly dělat dobroty z včelího medu nebo ze zázvoru.
Olomoucký kraj /VAROVÁNÍ, RECEPTY, NÁVODY/ – Jediné zrnko soli ze slaného rohlíku může být pro malé ptáky velikosti čížka smrtelnou dávkou. Působí jako jed. Jak správně v zimě přikrmovat ptáky? Kam umístit a jaké krmítko?
Brno – Jedna hořící svíce na osmiramenném svícnu. A každý následující den přibude další plamínek. Tak vypadá jeden z hlavních rituálů židovského svátku světel. Takzvaná chanuka trvá osm dní a začíná právě tento čtvrtek.
Olomoucký kraj /VAROVÁNÍ, RECEPTY, NÁVODY/ – Pokud lidé začnou ptáky v zimě krmit, měli by myslet na to, že je zapotřebí předkládat potravu pravidelně.
Nymbursko /FOTO/ -Nymburský deník kontaktoval několik cukráren a pekárnu na Nymbursku a pátral, zda chystají vánoční cukroví. Zeptali jsme se v cukrárnách a pekárně v Poděbradech, Nymburce a Kostomlatech nad Labem. Kdo doma nepečete, nemusíte míst strach.