Kreativ

ŠTÍTEK: organismus

Ilustrační foto.

Test slin ukáže, jak se partneři k sobě hodí

Řím – V podstatě to je otázka chemie. Především estrogenů a testosteronu, pak dopaminu, noradrenalinu a serotoninu a nakonec oxytocinu a vazopresinu. To jsou hormony a neurotransmitery, které řídí celý složitý proces touhy, počínaje sexuálním vzrušením při prvním dostaveníčku, po zamilovanost, která se pak rozvíjí ve vzájemný cit a náklonnost, které dávají vztahu stabilitu. Jsou to látky, které způsobují tlukot srdce a vůbec vyvolávají v mozku a v celém organismu známky milostného vzplanutí, napsal italský list La Repubblica.

Ilustrační foto

Experiment s virem zika: V USA hledají dobrovolníky, kteří by se nechali nakazit

Washington - Američtí výzkumníci shánějí dobrovolníky na experimenty s nebezpečným virem zika, který se před rokem rozšířil z Brazílie. V nemocnici v Baltimoru by měli být za úplatu infikováni různě velkými dávkami laboratorně kultivovaného viru, aby vědci mohli sledovat reakci organismu. Podmínkou je souhlas vládních úřadů USA.

Policisté Pavel Herink a Vítězslav Novák (zprava) u sokolovského soudu

Policisté zproštěni obžaloby. Muže zabilo delirium tremens

Sokolov - Okresní soud v Sokolově dnes zprostil obžaloby dvojici kynšperských policistů. Ti se zpovídali z usmrcení Roma Ludovíta Kašpara z nedbalosti. Ten při služebním zákroku v květnu 2012 zkolaboval a o dva dny později v nemocnici zemřel.

Lékárnička na dovolenou

Má domácí lékárnička

Máme ji doma všichni. My máme ještě tu starou malou almárku, co se věšela na zeď a zamykala na klíček. Co v ní bylo po předchozích majitelích, vyhodilo se do nitra suchého záchodu nebo spálilo v kamnech. I tak něco zůstalo a používá se dodnes pinzeta, nůžky. Dokoupil se octan hlinitý, jód, vata, sirky, malá svíčka, obinadlo, černé uhlí, leukoplast, jedlá soda, aspirin, spínací špendlíky.

Festival Kefír. Ilustrační foto.

Festival Kefír počtvrté slibuje zábavu pro děti i dospělé

Kutná Hora - Letošní čtvrtý ročník mezinárodního rodinného tzv. bejbypankového festivalu pod širým nebem Kefír bude 3. září na zámku Kačina ve Svatém Mikuláši u Kutné Hory. Tady se festival konal už loni, předchozí dva ročníky byly v Třebovli na Kolínsku. Hlavními lákadly programu pro děti i dospělé budou britská electroswingová dvojice The Correspondents, artistka Shakti Olaizolaová ze Španělska a pořádající kapela Kašpárek v rohlíku. Ve středu o tom za organizátory informovala Hana Kružíková.

Kroměřížská záchytka. Ilustační foto

Nejdříve nadávala opilá cestujícím, pak upadla a zranila se

Zlín – O velké pozdvižení se v sobotu odpoledne postarala sedmačtyřicetiletá žena ve Zlíně. „Dotyčná nejprve nonšalantně korzovala centrem Zlína s krabicí levného vína v ruce, aby se vzápětí vulgárně pustila do lidí čekajících na zastávce MHD," popsal zástupce ředitele zlínských strážníků Pavel Janík.

Zpěvák Miki Volek bývá označován jako král československého rokenrolu. Život trávil jako skutečná superstar. Jeho nezřízený život ho mu nakone přivodil smutný konec.

Před 20 lety zemřel král českého rokenrolu Miki Volek

Praha - Miki Volek byl nezpochybňovaným králem českého rokenrolu a i stylem života naplňoval představu o hudební hvězdě. Zpěvák, jehož bezvládné tělo objevili 14. srpna 1996 v žižkovském bytě až zhruba deset dnů po smrti, měl spousty fanynek a nevyhýbal se alkoholu ani práškům.

Zuzana Víznerová

Co říká na stravování v rychlých občerstveních Zuzana Víznerová?

Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace. Podobná strava je na turisticky vyhledávaných místech i na koupalištích zcela běžná. Děti však podobnou stravu v některých případech vyhledávají cíleně. O stravování v rychlých občerstveních jsme hovořili s odborníkem na stravování a sportovním nadšencem Zuzanou Víznerovou.

PreVital novinkou na trhu krmení pro kočky

Kočka je masožravec, který je zvyklý v přírodě jíst a lovit několikrát denně. Uspokojit nutriční a mnohdy i gurmánské potřeby koček coby domácích mazlíčků je pro chovatele častým oříškem. Značka PreVital přináší na český trh novinku v podobě vysoce kvalitního krmiva pro kočky, které respektuje nutriční požadavky zvířete a usnadňuje kompletaci krmné dávky chovatelům.

Ilustrační foto

Návštěvníci koncertu skončili v nemocnici. Předávkovali se bonbony s THC

New York - Přes dvacet návštěvníků rapového koncertu v americkém Ohiu bylo v sobotu převezeno do nemocnice s příznaky předávkování drogami. Podle vyšetřovatelů byla psychoaktivní látka THC obsažena v bonbonech, které neznámý muž rozhazoval do publika. Koncert organizátoři pojmenovali "Poslední víkend na Zemi".

Přestože jsou na hladině řasy, je voda v libouchecké nádrži čistá.

FOTO: Obce koupání v požárních nádržích nebrání

Ústecko – Potřebný zdroj vody pro hasiče v případě požáru, zároveň ale i varianta pro letní koupání. Přesně k těmto účelům slouží staré požární nádrže, které mají v obcích na Ústecku hojné zastoupení.

Jaderná elektrárna Černobyl. Ilustrační foto.

V okolí zamořeného Černobylu vzniká biosférická rezervace

Kyjev - V zakázané zóně kolem černobylské jaderné elektrárny zamořené radioaktivitou vzniká biosférická rezervace. Dekret o jejím zřízení, který v dubnu podepsal prezident Petro Porošenko, nyní vstupuje v platnost. Rezervace bude mít rozlohu 227.000 hektarů a celá se bude nacházet v oblasti povinného vysídlení.

Jiří Štopl.

Jiří Štopl: Sono centrum je složitý organismus a sladit ho, je náročné

Brno /ROZHOVOR/ – Když se před více než dvěma lety Sono centrum poprvé otevřelo návštěvníkům, očekávání byla různá. Jaký typ muziky bude klub nabízet? A obstojí v konkurenci dalších hudebních scén v Brně? Mimo to – na základě vyhlášené dražby, mnozí očekávali, že Jiří Štopl tuto netradiční architektonickou stavbu prodá. Opak je však pravdou. „Bylo to ode mě asi trošku vychytralé, protože jsem věděl, že Sono prodat nechci," říká podnikatel Štopl.

Marihuana - Ilustrační fotografie.

Tester se může mýlit, připustila policie

Od začátku letošního roku policisté na biologický rozbor poslali na základě pozitivní hodnoty na testeru téměř padesát řidičů. U dvou měl rozbor negativní výsledek.

Ilustrační fotografie.

Studenti se budou zabývat nebezpečnými toxiny

Hradec Králové - Přešlapovat na místě nehodlá vedení Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové. Pro nadcházející rok zájemcům o studium otevřelo nový obor na katedře chemie.

Klimatizace. Ilustrační foto.

Klimatizace v horku uleví, může ale přispět i k nachlazení

Praha - Klimatizace v horku uleví, může ale také být příčinou nachlazení. Může mít také nepříznivý vliv na psychiku lidí. V klimatizované místnosti by mělo být o pět až sedm stupňů méně než venku, jinak hrozí akutní onemocnění dýchacích cest. Letní chřipky jsou důsledkem teplotního šoku, jemuž organismus ne vždy dokáže čelit, řekl primář oddělení ORL Nemocnice Na Homolce Petr Jirák.

Ilustrační foto

Zvýšená chuť na sladké či bolesti hlavy jsou signálem dehydratace

Praha - Zvýšená chuť na sladké, bolesti hlavy, podrážděnost, zácpa či zápach z úst jsou v horkých letních dnech důležitým signálem, že tělu chybějí tekutiny. Jejich dostatečný a pravidelný příjem zabraňuje přehřátí organismu a působí v horku jako "chladicí kapalina". V průměru by člověk měl přijmout 40 mililitrů na kilogram váhy.

Ilustrační foto

Skok o 15 stupňů? Náhlé změny teplot budou pro toto léto běžné

Praha – Podobných výkyvů jako dnes se v létě dočkáme častěji. „Nejedná se o tolik dramatický skok, změny teplot bývají i o 25 °C. Pokles o 15 stupňů je běžným ochlazením, když procházejí letní studené fronty," vysvětluje mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Ilustrační foto

Jižní Moravu čekají tropy. Lékaři varují před kolapsy z horka

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Vlny veder v neděli zasáhnou Jihomoravský kraj. S radovánkami spojenými s létem ale souvisí i zdravotní rizika. K nejčastějším problémům jako je kolabování z horka, těžké úžehy a úpaly jsou většinou nejnáchylnější děti a důchodci. „Starší lidé téměř nemají pocit žízně. Vyrazí v horku ven a napijí se ráno jedné deci vody. Potom kolabují v obchodech," varoval gerontolog fakultní nemocnice v Brně Jan Tytykalo.

Stavba broukoviště u Hloučely

U Hloučely vzniklo broukoviště

Prostějov – Víte, co je broukoviště? A víte, že jedno zbrusu nové teď stojí na Velké Loučce u Hloučely v Prostějově?

Policie. Ilustrační foto.

Opilá žena vyhrožovala zabitím

Opilá „jak zákon káže" byla v neděli 3. července sedmadvacetiletá žena z Novojičínska. Svůj stav žena navíc nedokázala ukočírovat a začala být agresivní.